Naukowcy wyjaśnili, dlaczego słuchanie muzyki jest przyjemne
Wysłane przez Al_la
Al_la (offline) |
Post #1 14-01-2011 - 16:39:38 |
k/Warszawy |
2011-01-11 20:03
Podczas słuchania muzyki w naszym mózgu uwalnia się neuroprzekaźnik "przyjemności" czyli dopamina, której zawdzięczamy m.in. przyjemność jedzenia czy satysfakcję związaną z posiadaniem pieniędzy - informują naukowcy z Kanady na łamach pisma "Nature Neuroscience". Grupa Valorie Salimpoor i Robert Zatorre z McGill University w Montrealu badała uwalnianie dopaminy podczas słuchania muzyki, która sprawiała słuchaczom przyjemność, objawiającą się między innymi korzystnymi zmianami w przewodności skóry, rytmie pracy serca, oddechu i temperaturze ciała. Naukowcy dowiedli, że uwalnianie dopaminy jest większe jeżeli słuchamy muzyki, która nam się podoba, niż w przypadku takiej która jest nam obojętna. Jednocześnie poziom dopaminy w mózgu koreluje z poziomem pobudzenia emocjonalnego i stopniem przyjemności jaką odczuwamy podczas słuchania muzyki. Co ciekawe, autorzy zaobserwowali, że nawet oczekiwanie na ulubioną muzykę powoduje uwalnianie dopaminy w mózgu. Ich zdaniem wyniki badań tłumaczą dlaczego muzyka jest dla ludzi tak ważna. KDO PAP - Nauka w Polsce ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
ToJa (offline) |
Post #2 14-01-2011 - 17:42:43 |
|
wyczytałam w wikipedii: Dopamina nazywana jest również "hormonem szczęścia" jejuńciu ToJa wg owych naukowców najszczęśliwszą kobietą pod słońcem jestem Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-01-2011 - 17:43:39 przez ToJa. |
ToJa (offline) |
Post #4 14-01-2011 - 18:16:25 |
|
taaaa i Ala łod razu wkleiła artykuł naukowy, jakie owocne to sluchanie muzyki
![]() a ciekawe ile się tej dopaminy uwalnia jak se czlowiek przy sluchaniu muzyki jeszcze na dodatek podśpiewuje ![]() bo taki jeden facio co sie Mickiewicz nazywał se kiedyś napisał: "Gdzie slyszysz śpiew, tam wchodź, tam dobre serca mają, źli ludzie wierzaj mi, ci nigdy nie śpiewają" no to se śpiewam, coby oprócz tego szczęścia jeszcze i dobre serce miec ![]() hm, se myslę: dlaczego od moich dziewczyn wciąz slyszę.....mama no juz nie spiewaj, mama no juz przestan ......hm, chcą mieć złą matkę, czy jak ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-01-2011 - 18:16:48 przez ToJa. |
cynamonkowaolka (offline) |
Post #6 23-05-2013 - 09:07:10 |
świat |
Zawsze słucham muzyki aby poprawić sobie nastrój i zawsze to działa
|
Majus (offline) |
Post #8 10-09-2013 - 18:15:12 |
|
No właśnie i tu się potwierdza fakt, że muzyka łagodzi obyczaje
![]() ![]() _________________________________________ Wszystko do Twojego biurahttp://www.luksuspisania.pl/?biuro,4 Szeroki asortyment! |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
514
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022