Sławne przeboje musicali i filmów muzycznych
Ella (offline) |
Post #1 19-08-2011 - 13:56:56 |
Gorzów Wlkp. |
Szanowni państwo, koleżeństwo, przyjacielstwo... proszę o pomoc
![]() Będę miała od tego roku szkolnego przedmiot w liceum pt. "Muzyka w teatrze". I pomyślałam, że mogłabym nauczyć młodzież ciekawych piosenek ze sławnych musicali lub filmów muzycznych. Niech coś im zostanie z tego w pamięci. Najlepiej, gdyby te przeboje miały polską wersję, choć teraz młodzież zupełnie nieźle radzi sobie z angielskim. Bardzo więc proszę o wasze propozycje. Najlepiej z linkiem do youtube lub innym adresem internetowym. ![]() ![]() |
Al_la (offline) |
Post #2 19-08-2011 - 16:48:13 |
k/Warszawy |
Jest dużo utworów z poniższych musicali bo wystawiała je Roma. Wklejam więc strony z wyszukiwarki YT, a Ty wybierz sobie piosenki (w opisach widać, które są po polsku)
Romeo i Julia z TVP Koty Metro Upiór w operze Nędznicy a tu pod hasłem Les Misérables Taniec wampirów Grease w Teatrze Muzycznym w Gdyni Miss Saigon My Fair Lady Crazy for You Akademia Pana Kleksa ] ] Na razie tyle ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Haniap. (offline) |
Post #3 19-08-2011 - 20:07:13 |
Poznań |
Ja polecam Ci mojego ukochanego "Skrzypka na dachu". Na YT jest wiele piosenek i to w różnych wykonaniach i po polsku i po angielsku. Myślę, że te piosenki są tak piękne, melodyjne i przybliżają kulturę żydowską, że młodzież powinna je poznać. Takie jest moje zdanie ....
![]() "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
Al_la (offline) |
Post #4 19-08-2011 - 20:25:35 |
k/Warszawy |
Haniu, jak zobaczyłam Twój post w tym wątku, to sobie przypomniałam, że o "skrzypku.." zapomniałam
![]() Skrzypek na dachu ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Ella (offline) |
Post #6 20-08-2011 - 01:06:58 |
Gorzów Wlkp. |
Wielkie dzięki
![]() To ważne, co mi podpowiadacie, wezmę pod uwagę wasze preferencje. Sama też rzuciłam się na poszukiwania i odkryłam parę utworów z tych, które mi sugerujecie. Wcześniej znałam Skrzypka, Hair, resztę pobieżnie. I widzę teraz, że to piękne, melodyjne, często dość mocno skomplikowane utwory. Trudne do zaśpiewania nawet dla mnie, co dopiero dla mało wprawionych do śpiewania uczniów. Muszę więc wybrać z tej masy wspaniałych utworów stosunkowo najprostsze. Najlepiej po polsku, bo język obcy może utrudnić sprawę. Alu, wspomniałaś o dziesięciu utworach w języku polskim. Czy mogę Cię prosić o wyszczególnienie ich w wolnej chwili? Buziaczki, serdeczności ![]() |
Al_la (offline) |
Post #7 20-08-2011 - 12:48:08 |
k/Warszawy |
Crazy for you 1. Rytmem jestem 2. Niech brzmi bas Koty 1. Dachowy song 2. Pamięć Taniec wampirów 1. Na orbicie serc 2. Dla Sary 3. Wieczność Akademia Pana Kleksa 1. Kleksografia 2. Ta lalka będzie żyć 3. Świat bez magii 4. Kaczka dziwaczka 5. Magiczna siła wyobraźni Upiór w operze 1. Upiór w operze 2. O tyle proszę cię 3. Maskarada To jest te 10 czyli 15 ![]() i Metro 1. Bluzwis 2. Wieża Babel 3. Na strunach szyn 4. Brzdęk 5. Litania 6. Tylko w moich snach 7. Chcę być kopciuszkiem 8. Metro (polski + ang + rosyjski) 9. A ja nie 10. Szyba Elu, jakbyś była zainteresowana pisz "u siebie" lub na PW ![]() ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Ella (offline) |
Post #10 13-09-2011 - 01:27:43 |
Gorzów Wlkp. |
Ostatnio też oglądałam te klipy
![]() Już nauczyłam młodzież "Bluzwis", teraz mam zamiar dać na pożarcie coś z Hair. Tylko nie wiem, po polsku czy po angielsku. Sami wybiorą. Pochwała życia, wręcz erupcja, dynamit... Inna sprawa, jak daleko się można uzewnętrzniać ![]() |