Płyty muzyczne warte posłuchania 
Amazonki.net (offline) |
Post #1 21-02-2010 - 18:45:41 |
Forumowo |
Kupiłaś(-eś) ostatnio dobrą płytę lub posiadasz ją w swoich zbiorach i chcesz zachęcić do kupna?
Napisz o niej w tym wątku ![]() |
suchal (offline) |
Post #2 15-04-2010 - 07:37:29 |
Uzdrowisko |
Bardzo, ale to bardzo polecam: nowy album Magdy Umer.
Kiedy go dostałam, bardzo się ucieszyłam. Posłużę się cytatem: Proszę Państwa! Między ciszą a Jej śpiewaniem jest niewielka różnica. Ale....na państwa korzyść. (Andrzej Poniedzielski) Słuchajcie, głodny mąż, ![]() ![]() |
lulu (offline) |
Post #4 16-04-2010 - 20:53:04 |
k/Kwidzyna |
oże to o ten album chodzi:
[www.agora.pl] Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
Al_la (offline) |
Post #6 24-04-2010 - 21:40:27 |
k/Warszawy |
Płyta Ive Mendes z 2009r to mój ostatni nabytek.
Lubię spokojną nastrojową muzykę - dobrze się czuję w takich klimatach......szczególnie wieczorową porą. Podoba mi się jej głos. Polecam ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
b_angel (offline) |
Post #7 24-04-2010 - 21:57:21 |
radom |
lubiem jom bardzo
mieli my być cało familio na koncercie Eve 21-go ale z wiadomych względów koncert przełożony na 16-go maja //a 16-go z kolei z wiadomych względów czyli wybycia mojego chłopa MY nie możem i dupa_dupa ![]() . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
agawa (offline) |
Post #10 26-04-2010 - 15:57:33 |
okolice |
A ja sobie właśnie nabyłam... drogą.... prezentu_otrzymanego_zamówionego nawą płytę Agi Zaryan. Znacie?
Uwielbiam lekko jazzujące klimaty ![]() * buuu... nie umiem wam linku wkleić.... Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 26-04-2010 - 16:01:50 przez agawa. |
mag_dag (offline) |
Post #11 26-04-2010 - 16:06:14 |
Sosnowiec |
to, co znalazłam chyba nie jest nową płytą, panią znam i rzeczywiście śpiewa bardzo interesująco
na przykład: Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-04-2010 - 16:07:18 przez mag_dag. |
grascie (offline) |
Post #16 13-05-2010 - 21:24:55 |
Żary |
Polecam płytę zespołu Raz Dwa Trzy- SkąDokąd warto- naprawdę warto posłuchać, piękna refleksyjna muzyka, cudowne słowa każdego utworu. Dużo spokoju i wyciszenia. Coś się zaczyna ma swoje życie i dąży ku końcowi - jak w obrazie Gauguina - Skąd przychodzimy? Kim jesteśmy? Dokąd zmierzamy?
![]() |
Al_la (offline) |
Post #17 13-05-2010 - 21:36:42 |
k/Warszawy |
Przymierzam się do tej płyty Grażynko. Dziękuję za zachętę
![]() A ja kilka dni temu kupiłam sobie płytę "Oratorium Kalwaryjskie" ![]() Tu można poczytać o płycie [www.kalwaria.eu] A poniżej są linki do kilku piosenek. Całą płytę widziałam już na "wrzucie". Byłam na koncercie premierowym, który odbył się w plenerze na terenie Sanktuarium w Kalwarii Zebrzydowskiej w zeszłym roku. Zrobił na mnie duże wrażenie. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Jazzowa (offline) |
Post #21 29-07-2010 - 22:11:15 |
Łask |
W temacie płyt ważnych dla mnie to zaczęłabym od może niefortunnie brzmiącym tytule 'Windą na szafot".. jest to zapis ścieżki dźwiękowej, którą stworzył Miles Davis do filmu pod tym tytułem właśnie- to jest moja najukochańsza płyta... taka która przylgnęła do mnie po całości.. Uwielbiałam jej zawsze słuchać leżąc np na dywanie ze słuchawkami na uszach.. odlot...
Mroczna.. klimatyczna.. piękna.. Miles Davis Ascenseur pour l'echafaud Z kobiet - uwielbiam Billie Holiday... dla mnie jedna z najwspanialszych kobiet jazzu... czytałam jej biografie - przejmujace życie... bolesne.. i to słychać w jej piosenkach... Tak w biografii opisany jest koncert, który znalazłam na Youtube "...Zachował się film, przedstawiający Billie, jak śpiewa Strange Fruit w Chelsea Palace Studios w Londynie, w lutym 1959 roku (pogrzeb Billie - 21 lipca 1959 - przypisek mój). Jest już strasznie wycieńczona, sukienka opina wystające kości. Włosy Billie zebrała z tyłu w długi koński ogon. Choć występuje przed publicznością, można odnieść wrażenie, że jest zatopiona we własnych myslach i nieświadoma, gdzie się znajduje. Śpiewa bardzo powoli, ważąc każde słowo i nadają mu moc, obrazy nabierają przez to niezwykłej intensywności"... Billie Holiday Strange Fruit hmm... może teraz płyta, która ostatnio nabyłam... The Wynton Marsalis Quintet & Richard Galliano "From Billie Holiday to Edith Piaf"... Radość z jej posiadania jest niebywale duża... pięknie wciąga... akordeon Galliano zachwycał mnie już wielokrotnie... teraz również... W połączeniu z fenomenalną trąbką Marsalisa po prostu bajka... Płyta to wariacje tych geniuszy w temacie twórczości Billi Holiday i Edith Piaf... The Wynton Marsalis Quintet & Richard Galliano "From Billie Holiday to Edith Piaf" Jak to powiedział Albert Einstein: "Życie niemal na pewno ma sens..."... [jazzowa.blogspot.com] |
Jazzowa (offline) |
Post #22 30-07-2010 - 07:34:19 |
Łask |
Przypomniała mi się też płyta Raz Dwa Trzy Młynarski - zachwyciła mnie w dwojaki sposób. Grupę Raz Dwa Trzy lubię od lat... zawsze podobało mi się to co tworzy Adam Nowak ze swoim zespołem.. sensowność tekstów... aranżacja itd..
Byłam na koncercie promującym tą płytę - piękny to był wieczór... A z drugiej strony Młynarski - geniusz słowa i interpretacji... jego tłumaczenia tekstów - to po prostu trafia do mnie... No i właśnie z tej płyty jest piosenka Jacques`a Brela w tłumaczeniu Wojciecha Młynarskiego - Piosenka starych kochanków... Cudeńko... ![]() "...Czy ty wiesz Jedyna, czuła i najmilsza ma Że ja od wschodu, aż do zmierzchu dnia Wciąż bardziej cię kocham..." (przepraszam, że tak się rozpisuję zamiast podać po prostu płytę i już... ale jestem emocjonalnie związana z tą muzyka.. i tak jakoś samo mi idzie... ) ![]() Jak to powiedział Albert Einstein: "Życie niemal na pewno ma sens..."... [jazzowa.blogspot.com] |
Jazzowa (offline) |
Post #23 30-07-2010 - 07:39:08 |
Łask |
I tak króciutko jeszcze - uwielbiam Kabaret Starszych Panów... to co stworzył Mistrz Jeremi Przybora z Jerzym Wasowskim opiera się biegowi lat... niesamowity kunszt słowa.. dowcip.. polot.. inteligencja.. subtelność.. itd.. itp...
To tak na dobry początek dnia... Kabaret Starszych Panów Jakże ściana ta cienka... Jak to powiedział Albert Einstein: "Życie niemal na pewno ma sens..."... [jazzowa.blogspot.com] |
mag_dag (offline) |
Post #24 30-07-2010 - 11:56:10 |
Sosnowiec |
Jazzowa, ja też lubię w piosenkach słowo - mądre słowo
piosenki z tekstem, mimo zalewu bezsensu, w polskiej piosence są i to nie tak rzadkie jakby się zdawało - RAZ DWA TRZY to właśnie potwierdza a z tekstami Młynarskiego to maniam_mniam + mrau ostatnia ich płyta z marca - "skądokąd" też cudna - już sam tytuł bawiąc się słowem intryguje Nowak pisze świetnie i nie da się po jego tekstach prześlizgnąć tylko uchem, zadaje pytania warte zastanowienia i mówi nam o rzeczach ważnych z dużą skromnością bez zbytniego filozofowania a ja kocham słowa - Kabaret Starszych Panów, to niedościgniony dla wielu wzór - mam na płytkach i często oglądam to wyższa szkoła jazdy ![]() P.S. z ostatniej płyty RAZ DWA TRZY znalazłam tylko to, ale jest tam o wiele więcej fajności - to chyba często grane w Trójce: RAZ DWA TRZY DALEJ NIŻ SIĘGA MYŚL P.S. 2 - zapomniałam napisać i wróciłam - jak Nowak śpiewa Brela, to ja wymiękam - niezmiennie i stale Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-07-2010 - 12:00:12 przez mag_dag. |
Jazzowa (offline) |
Post #25 30-07-2010 - 16:03:35 |
Łask |
Wiem Mag_dag.... posiadam tą płytkę.. słowa niesamowite... bardzo bym powiedziała hipnotyzująca płytka...
![]() W całej rozciągłości zgadzam się z tym co piszesz... Kabaret Starszych Panów pokochałam dawno temu i trwam wiernie... również posiadam nagrania... zarówno na cd jak i dvd... no i książkę z tekstami... jak i książki Przybory... Uwielbiam jego składnię... kunszt słowa... jakieś to takie niedzisiejsze... I jeden z ulubionych fragmentów Kabaretu... kiedy to zapytują Dziewońskiego czy zna język angielski... a on na to "osobiście nie.. ale słyszałem wiele dobrego.." ![]() Wiecie co mnie zaskoczyło w sobie? że spodobał mi się utwór Wodeckiego.. ale jest naprawdę świetny... i to od strony wykonania i od strony tekstu... właściwie to tekst jest podstawą... a spłodził go Jan Wołek.. Piosenka ta znajduje się na ostatniej płycie Wodeckiego "Platynowa" ![]() Jak to powiedział Albert Einstein: "Życie niemal na pewno ma sens..."... [jazzowa.blogspot.com] |
Al_la (offline) |
Post #30 18-10-2010 - 20:43:30 |
k/Warszawy |
Kupiłam sobie "Krainę Łagodności" czyli 4 płyty będące składanką polskich piosenek od 20 lat.
Jak dla mnie coś pięknego. Słucham w kółko ![]() ![]() ![]() Wśród wykonawców: Magda Umer, Elżbieta Adamiak, Grzegorz Turnau, Raz Dwa Trzy, Antonina Krzysztoń, Tadeusz Woźniak, SDM, Marek Grechuta, Pod Budą i wielu innych wykonawców (łącznie 68 nastrojowych utworów). Wyszukałam kilka z pierwszej płyty. Posłuchajcie ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |