Płyty muzyczne warte posłuchania 
dziubas (offline) |
Post #1 04-10-2015 - 23:27:46 |
Gdańsk |
wlasnie slucham albumu Stinga The Soul Cages ktory najbardziej lubi Kuba!
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
dziubas (offline) |
Post #2 05-10-2015 - 12:17:39 |
Gdańsk |
[youtu.be]
dzisiejszy dzień tez rozpoczynam ze Stingiem i jego albumem powyzej... ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
dziubas (offline) |
Post #4 05-10-2015 - 23:32:39 |
Gdańsk |
![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Kuba (offline) |
Post #5 06-10-2015 - 19:56:57 |
Gogolin |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rzadko się zdarza, żeby jakiś zespół nagrał 5 genialnych płyt pod rząd, a jednak ta sztuka udała się Genesis. Ciężko było wybrać jedną płytę tych progrockowych gigantów, bo żadna z nich nie oddaje w pełni, czym ten zespół naprawdę był. Jednak każda z tych płyt to 5-gwiazdkowy zestaw cudownych piosenek, oczywiście piosenek w cudzysłowie, bo często są to suity o niemal symfonicznym rozmachu, trwające po 10, 15 i więcej minut. Niektórych może zdziwić, że ten zespół kojarzony powszechnie z dość przyjemnymi, pop-rockowymi, radiowymi hitami, nagrywał kiedyś TAKĄ muzykę. Na pierwszych 3 płytach (okładki w kolejności chronologicznej ukazania się płyt) głównym wokalistą jest Peter Gabriel, na 2 kolejnych Phil Collins, niemniej każda z tych płyt jest zupełnie inna, każda uruchamia inne pokłady ludzkiej wrażliwości i pozwala na jej indywidualne przeżywanie. Genesis spośród 6 wybitnych przedstawicieli rocka progresywnego byli zespołem w największym stopniu odwołującym się do tradycji muzyki klasycznej i romantycznej, a w znikomym stopniu do awangardy XX-wiecznej i postmodernizmu, choć na The Lamb Lies Down on Broadway, znalazły się i takie muzyczne wycieczki. Ta płyta to concept-album i chyba najtrudniejsza płyta w zestawie. Nie od razu dociera ona do słuchacza (a może słuchacz do niej?), ale kiedy już chwyci to raczej nie wypuści. Zresztą podobnie jest z Wind and Wuthering z 1976, drugiej płyty nagranej z Philem Collinsem na wokalu, w której ostatnio wręcz się zasłuchuje. Polecane utwory: Foxtrot (1972) - Watcher of the Skies, Can Utility and the Coastliners, Supper's Ready Selling England by the Pound (1973) - Dancing with the Moonlit Knights, Firth of Fifth, The Cinema Show The Lamb Lies Down on Broadway (1974) - tej płyty trzeba wysłuchać w całości A Trick of the Tail (1976) - Entangled, Mad Man Moon, Ripples, Robbery, Assault and Battery Wind and Wuthering (1976) - Eleventh Earl of Mar, One for the Vine, All in Mouse's Night, Afterglow |
Al_la (offline) |
Post #6 06-10-2015 - 20:36:05 |
k/Warszawy |
Dzięki za zachętę
![]() Nie posiadam żadnej ich płyty, ale posłucham na YT ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
dziubas (offline) |
Post #7 06-10-2015 - 22:23:07 |
Gdańsk |
Kuba coraz bardziej zdumiewa, zachwyca i zaraża
![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Kuba (offline) |
Post #9 23-10-2015 - 20:21:36 |
Gogolin |
![]() Bon Jovi - New Jersey (1988) Polecam. Kopalnia hitów i wielka radość z grania. Chyba jedyna płyta zespołu bez "wypełniaczy", mocniej brzmiąca i równiejsza niż przereklamowana Slippery When Wet Bad Medicine, Born to Be My Baby, Homebound Train, Stick to Your Guns, I'll Be There for You, ale w zasadzie wszystko tu zasługuje na wyróżnienie ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-10-2015 - 20:22:07 przez Kuba. |
dziubas (offline) |
Post #10 23-10-2015 - 20:28:49 |
Gdańsk |
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Rudzia (offline) |
Post #11 24-10-2015 - 07:46:26 |
Warszawa |
Kubaaaaaaaaaaaa
![]() No i przywołałeś wspomnienia z lat szkolnych ha ha, właśnie od tego albumu a w szczególności od "Livin' on a prayer" zaczęła się moja fascynacja dobrą muzyką. I tak od Hard Rocka aż po... dość mocne uderzenia ![]() No to może i ja coś tu wrzucę co??? ![]() Nie będę Was katować "death metalem" ale może Peral Jam? trochę grunge ![]() ![]() ![]() album ''ten'' rok 1991 ![]() "Cha do dhuin doras nach d’fhosgail doras" Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-10-2015 - 07:48:50 przez Rudzia. |
Kuba (offline) |
Post #12 24-10-2015 - 10:16:41 |
Gogolin |
Ojej, jak miło
![]() ![]() ![]() ![]() |
Al_la (offline) |
Post #13 24-10-2015 - 13:32:25 |
k/Warszawy |
Właśnie sobie włączyłam Ten i spróbuję dać radę
![]() I nie dlatego "spróbuję", bo takiej muzyki nie lubię. Lubię, ale moje wybory uzależnione są od wielu czynników. Zobaczymy jakie potrzeby preferuję dzisiaj po pracy w ogrodzie, gdzie wyładowałam całą energię. Może właśnie pora ją naładować ![]() A dla przeciwwagi moja ukochana płyta ulubionej Anny Marii Jopek - "Upojenie" ![]() Kiedy potrzebuję takiej muzyki, płytę mogę słuchać w kółko. Świetnie się przy niej wypoczywa, myśli, marzy... ![]() Podoba mi się cała, ale największy sentyment mam do utworu "Biel" [www.youtube.com] ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
dziubas (offline) |
Post #14 25-10-2015 - 00:03:40 |
Gdańsk |
Piekna "Biel"!
Rudzia (offline) |
Post #15 25-10-2015 - 13:54:47 |
Warszawa |
Kuba ...
O matuchno ależ wtopa no ![]() ![]() Od maleństwa jestem "skazana" na muzykę, zawsze mi towarzyszyła ... bez niej usycham. Kiedyś to serio wpadnę pod koła... Na swej drodze spotkałam wiele wartościowych osób, które ukazały mi czym jest muzyka. Dotknęłam różnych dźwięków... usłyszałam wiele pięknych głosów, tekstów... Mimo, iż generalnie kocham rocka, metal to jest w mym sercu miejsce na delikatność. Mogłabym tu pisać i pisać i pokazywać co mnie w życiu zachwyciło, co mi serce wyrywa, co łzy wyciska... no i co uszczęśliwia, ale... myślę, że mamy tu sporo czasu i można sukcesywnie dzielić się swoją pasją. Dziś podaruję Wam odrobinkę Mojej Ukochanej Szkocji... takie małe co nie co "Amazing Greace..." po szkocku ale z wielkim skrzypkiem, dyrygentem... ![]() [www.youtube.com] Ciarkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii za każdym razem kiedy słyszę dźwięk dud... Alu... i tu pokłon swój oddaję ![]() Cieszę się, że są ludzie dla których muzyka jest... wszystkim, no prawie... bo mamy przecież te nasze ukochane osoby ![]() "Cha do dhuin doras nach d’fhosgail doras" |
Krynia58 (offline) |
Post #16 25-10-2015 - 14:35:15 |
Warszawa |
Może to w związku z niedawnym Konkursem Chopinowskim, ostatnio często słucham tej płyty
Muzyka Chopina jest mi bliska od zawsze, a do tych nagrań mam szczególny sentyment ze względu na wspomnienia ![]() z czasów gdy słuchałam ich z adaptera ![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Krynia58 (offline) |
Post #18 25-10-2015 - 20:36:35 |
Warszawa |
Bardzo chętnie
![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Kuba (offline) |
Post #19 27-10-2015 - 11:54:53 |
Gogolin |
Jak już siedzimy w takich bardziej "serio" klimatach, to jedną z moich ulubionych płyt za dzieciaka był "czerwony album" Marek i Wacek, na pewno większość kojarzy:
![]() Większość pozycji to materiał autorski, ale też kilka kowerów (jak byśmy to dzisiaj powiedzieli), w tym zwłaszcza pyszna interpretacja Bolera Ravela ![]() ![]() |
Kuba (offline) |
Post #21 29-10-2015 - 18:11:31 |
Gogolin |
![]() Def Leppard - Hysteria (1987) Arcydzieło pudel metalu. Hysteria to bez wątpienia najlepiej sprzedająca się płyta tej angielskiej formacji i dla wielu, w tym dla mnie, bezdyskusyjnie najlepsza. Mamy tu 12 niezwykle chwytliwych, megaprzebojowych piosenek w stylu przyjaznego radiu hard rocka. Jeżeli kogoś nie zemdli od nadmiaru lukru i przystępności, to gorąco polecam na odpędzenie czarnych myśli, w te ponure jesienne wieczory ![]() ![]() [www.youtube.com] Def Leppard - Love Bites, z płyty Hysteria ![]() |
Rudzia (offline) |
Post #26 29-10-2015 - 20:34:25 |
Warszawa |
Def Leppard - Love Bites No ba! znam znam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hmm... ![]() Wiem! ![]() The Cult "Ceremony" - 1991r. kawał dobrego rocka, hard rocka ![]() a naj naj najbardziej na mnie działa utwór nr 4 czyli... https://www.youtube.com/watch?v=zHE8P_82d5w istny czadddddddddddddd ![]() "Cha do dhuin doras nach d’fhosgail doras" Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-10-2015 - 20:37:13 przez Rudzia. |
Kuba (offline) |
Post #27 29-10-2015 - 21:01:09 |
Gogolin |
Super, dzięki. Muszę odświeżyć sobie The Cult, a ten utwór kojarzy mi się trochę, nie wiedzieć czemu, z Free Bird Lynyrd Skynyrd
![]() ![]() |