Choroby tarczycy

Wysłane przez Amazonki.net 

malgos 10 (offline)

Post #1

07-06-2010 - 18:37:50

Łódź 

Anutek to wyglada na Hashimoto więc idź do endokrynologa by dopasował leki
A o operacji to cos ci nie tak powiedział lekarz
Operować nie będa gdy masz nadczynnośc bo to jest groźne (przed jedną operacją musiałam radykalnie odstawić Euthyrox bo poszlo w nadczynność ale się udało i operacja się odbyła)
a przy niedoczynności moga tylko musisz mieć aktualne wyniki TSH
I poczytaj naszą ekspertkę Halunię bo zna sie na tym



jestem na forum od 25-10-2008




Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.

- Fiodor Dostojewskiserce

anutek (offline)

Post #2

08-06-2010 - 11:28:16

Warszawa 

Była u endokrynologa, mam Hashimoto. TSH jest na granicy normy, więc dostałam najmniejszą dawkę w celu lekkiego obniżenia. Za tydzień jeszcze raz wyniki i zobaczymy, czy taka dawka wystarczy. Generalnie lekarz mnie uspokoił i powiedział, że nawet przy takim TSH zwykły anestezjolog poradzi sobie ze znieczuleniem. Ale pewnie do końca życia będę na tabletkach. W każdym razie cieszę się, że wreszcie wiem skąd to moje zmęczenie, wypadające włosy, długie miesiączki, łamliwe paznokcie, opornie idąca utrata wagi po ciąży (mimo starań). Wszystko to było przez moich lekarzy zrzucane na karb ciężkiego porodu, potem na ciągłą opiekę nad synkiem - mały jadł co 3 godziny do prawie 2 lat. A to moje 9dniowe krwawienie miesięczne to nie wynik stresu i zmęczenia. Cieszę się, że już wiem co mi jest i jak to leczyć. smiling smiley

Halka (offline)

Post #3

08-06-2010 - 14:27:27

 

ANUTEK - cieszę się, że tarczyca zdiagnozowana i wiesz, co robićsmiling smiley Objawy miałaś typowe dla niedoczynności, ale rzadko który lekarz (niestety) wysyła w takich przypadkach do endokrynologa. Odezwij się po kontrolnych badaniach krwi, jak organizm zareagował. Życzę zdrówka, wszystkiego dobrego!

malgos 10 (offline)

Post #4

08-06-2010 - 20:55:42

Łódź 

Anutek wiesz na czym stoisz
Trudno że tarczyca " zgłupiała "
I witaj w klubie Hashimoto ale da sie z tym żyć i nawet tableteczki łykać pociesza



jestem na forum od 25-10-2008




Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.

- Fiodor Dostojewskiserce

elkka (offline)

Post #5

15-06-2010 - 22:30:42

Braunschweig/Warszawa 

No i po badaniu - ale wynik za dwa tygodnie...
powiedziano mi tylko - ze mam chroniczne zapalenie tarczycy i ze nie wolno mi uzywac jodu (soli jodowanej i niektorych ryb)
Zanim przyjda wyniki i bede miala konsultacje z lekarzem ....
to mam pytanie....
Czy w moim przypadku - jak taka duza niedoczynnosc i jod zabroniony - to czy moge nosic koraliki z bursztynu ?
moja kochana Siostra - tak sie przejela moja tarczyca - ze przyslala mi przesliczne, roznokolorowe bursztynki do zalozenia na szyje

Halka (offline)

Post #6

16-06-2010 - 10:34:14

 

Elkka - perełki można nosić na pewno, ale co do bursztynów - nie wiembezradny Wydaje mi się, że przy hashimoto (bo zapalenie tarczycy to hashimoto) nie ma to znaczenia, ale poszukam czegoś na ten temat, bo sama jestem ciekawa. W końcu bursztyny to morze, a morze to jod (upraszczając). Ponieważ ze względu na raka i tak moje hashimoto nie było leczone, tylko tarczyca od razu wycięta, więc nie musiałam stosować żadnej diety (z solą to chyba będzie mały problem, bo na ogół jest w sprzedaży jodowana?). Acha, przy diecie jodowej nie wolno wyjeżdżać nad morze (zapytaj o to lekarza na wszelki wypadek) - chodzi tu o zmianę klimatu.
Jestem br. ciekawa wyników i zaleceń lekarza. Br. Cię proszę o informację po rozmowie z lekarzemsmiling smiley

anutek (offline)

Post #7

16-06-2010 - 12:23:31

Warszawa 

To ja też mam pytanie - czy mogę jeździć nad morze na wypoczynek?

anutek (offline)

Post #8

18-06-2010 - 11:11:20

Warszawa 

Dziewczyny napiszcie mi czy po tabletkach Euthyrox zmienił Wam się cykl miesiączkowy? W poniedziałek idę dopiero na badania krwi, ale chyba coś u mnie jest nie tak.
Ania

Halka (offline)

Post #9

18-06-2010 - 12:38:35

 

Anutku, to zupełnie inny hormon, nie powinien mieć żadnego wpływu na cykl miesiączkowy. Jeżeli jesteś w dużej niedoczynności lub nadczynności możesz mieć opóźnienia lub br. obfity i długi okres. Ale to nie ma nic wspólnego z Euthyroxem, tylko właśnie z chorobą tarczycy. Prawdopodobnie masz za małą dawkę i nie wyszłaś jeszcze z niedo/nadczynności (nic nie pisałaś o poziomie ft3 i ft4, więc nie wiem, bo samo tsh nie mówi nam dokładnie o stanie tarczycy).
Skoro masz badania w poniedziałek - rozumiem, że lekarz dał Ci skierowanie tylko na tsh - dopłać i koniecznie zrób również ft3 i ft4. To badanie musi być z jednego pobrania, robione razem z tsh, zresztą przy hashimoto te badania powinny być robione razem. Jeśli będziesz chciała, wrzuć potem wyniki na forumsmiling smiley

A co do Twojego pytania o wyjazd nad morze - przewertowałam cały internet i nie było jednoznacznej opinii. Generalnie przy hashimoto lekarze zalecają unikanie jodu (uwaga: w wielu preparatach wzmacniających jest jod!!!) - dieta jodowa polega m.in. na unikaniu soli jodowanej, ryb morskich itd.
Wielu lekarzy radzi unikania morza przy hashimoto (chodzi o zmianę klimatu - chorzy na hashimoto mieszkający nad morzem nie zmieniają klimatu), ale jak pisałam, nie ma jednoznacznego zakazu. Proponowałabym skierować pytanie do swojego lekarza.

anutek (offline)

Post #10

18-06-2010 - 13:13:29

Warszawa 

Dzięki za odpowiedź. W poprzednim badaniu miałam FT3 i FT4 w normie, TSH na granicy, tylko anty miałam wysokie TG 8,13 (norma 4,11), a TPO 1910,21 (norma 5,61). Teraz faktycznie tak jak piszesz lekarz kazał zrobićtylko TSH, bo muszę mieć dobre do operacji.

Halka (offline)

Post #11

01-09-2010 - 12:24:28

 

Zaglądam, a tu cisza. Więc zapytam - i jak tam się miewają Wasze tarczyce? Jak po wizytach u lekarzy - jak leczenie? Czy po rozpoczęciu brania euthyroxu czy innej pigułki (np. eltroxu) czujecie się lepiej? Ja mam wreszcie odpowiednio dobraną dawkę i zaczynam żyć oczko

Emi (offline)

Post #12

01-09-2010 - 14:12:09

Warszawa 

Halka , jako ekspert co powiesz na takie wyniki
TSH -4,63 (0,27 - 4,2)
T4 - 9,41 (5,13 - 14,06)
T3 - 1,53 (0,45 - 1,37)

Al_la (offline)

Post #13

01-09-2010 - 16:13:12

k/Warszawy 

A ja mam takie:

TSH - 1.64 (0,27-4,7)
FT3 - 3,31 (4,0-8,3)
FT4 - 8,82 (9,0-20,0)





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

malgos 10 (offline)

Post #14

01-09-2010 - 23:15:43

Łódź 

Emi cosik masz na niedoczynnośc ale niech nasz ekspert Halka powie



jestem na forum od 25-10-2008




Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.

- Fiodor Dostojewskiserce

elkka (offline)

Post #15

01-09-2010 - 23:48:57

Braunschweig/Warszawa 

Cytuj
Halka
Zaglądam, a tu cisza. Więc zapytam - i jak tam się miewają Wasze tarczyce? Jak po wizytach u lekarzy - jak leczenie? Czy po rozpoczęciu brania euthyroxu czy innej pigułki (np. eltroxu) czujecie się lepiej? Ja mam wreszcie odpowiednio dobraną dawkę i zaczynam żyć oczko

No niestety - nie bylam jeszcze u lekarza......mam jakis wstret do poczekalni lekarskich niezdecydowany
Szkoda mi bylo lata.... ale nadchodzi jesien..... wiec pewnie niedlugo zdecyduje sie na kolejne przesiadywanie w poczekalniach

maryla (offline)

Post #16

08-09-2010 - 22:30:41

gdzieś w górach... 

Kiedyś wypytywałam o sprawy tarczycy - wyniki itd.. Hala pomogła mi postawić diagnozę, tak tak. Jeden endokrynolog u mnie na wsi - powiedział, że jestem na granicy niedoczynności. Drugi prof. powiedział, że mam Hasimoto - (tak też sugerowała Hala).
Łykam sobie Eutyrox 0.25 i czuję się dobrze. Da się z tym żyć. W listopadzie USG, FT3 i 4 oraz TSH i wizyta u endokrynologa .







Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-09-2010 - 22:38:36 przez maryla.

maryla (offline)

Post #17

19-11-2010 - 23:42:12

gdzieś w górach... 

Gdzieś wyczytałam, że przy Eutyroxsie - powinno się brac witaminę C. Dobrze czytałam ???
Wydaje mi się, ze było to na forum,
tylko -gdzie ???



akzseinga74 (offline)

Post #18

25-01-2011 - 16:21:22

 

Cześć dziewczyny uśmiech Ja także choruje na hashimoto od 2008r. Endo szybko uregulowała mi tarczycę i przez 1,5 roku brała euthyrox 75. We wrześniu 2010 w czasie badań praktycznie wszystkiego (miałam brać udział w badaniach klinicznych) wyszły złe wyniki tsh, ft4 i ft4:
tsh - 0,009 (0,34 - 4,94)
ft3 - 7,44 (2,63 - 5,7)
ft4 - 27,3 (9,02 - 19,05)
Szybko znalazłam się prywatnie u endo. Zmniejszyła mi dawkę euthyroxu do 50, przepisała propranolol 10mg 3 razy dziennie i magnez 1 raz dziennie. Za 6 tygodni miałam zrobić tsh i ft4:
wynik tsh - <0,005 (0,27 - 4,2)
ft4 - 36,3 (12 - 22)
Rozpoznanie: hashitoxicoza.
Odstawiła mi euthyrox. Przyjmowałam nadal propranolol i magnez.
Kolejne badanie tylko tsh po 6 tygodniach. Wynik tsh <0,005 (0,27 - 4,2) czyli bez zmian.
Zalecenia: propranolol 20mg - 2 razy po 1 tabletce i magnez 2 razy po 1 tabletce.
Następne badania ft3 i ft4 na koniec lutego.
Endo mnie nastraszyła. Powiedziała, że jeżeli tarczyca mi się nie uspokoi to będzie musiała mi zmienić leki (chyba na nadczynność, które mają skutki uboczne jak mdłości, wymioty, czasami uszkodzenia szpiku. No i nie chciałaby mi tego dawać, ale jak będzie zmuszona to nie ma zmiłuj się. załamkaJa i tak mam problemy ze szpikiem, bo podczas chemioterapii ciągle neutropenia.stres
Czy może któraś z Was miała taki przełom tarczycowy? Jeżeli tak to co Wam pomogło?

elkka (offline)

Post #19

25-01-2011 - 19:47:57

Braunschweig/Warszawa 

Cytuj
Halka
Elkka
Jestem br. ciekawa wyników i zaleceń lekarza. Br. Cię proszę o informację po rozmowie z lekarzemsmiling smiley

Lykam od dwuch miesiecy Euthyrox...i chyba lepiej... bo systematycznie... po malutku gubie na wadze (a to fajna rzecz)
i te obrzeki oczu kazdego dnia rano .......mozna powiedziec - ze ustepuja....
Podobno koraliki bursztynowe - moge nosic
nad morze - jezdzic tez...
ale koralikow narazie nie nosze, bo sie dziwnie w nich czuje...... trudno to opisac jak.... ale jak je zdejme.... to czuje ulge.....

Halka (offline)

Post #20

04-02-2011 - 15:00:51

 

akzseinga74 - moje hashimoto na szczęście nie zaszło tak daleko, więc po prostu nie znam odpowiedzi na Twoje pytania. Na portalu gazeta.pl jest doskonałe forum chorób tarczycy i hashimoto. Pomagają sobie tam ludzie z różnymi problemami (niebagatelnymi) tarczycy, możesz tam śmiało o wszystko zapytać. Naszybciej właśnie tam znajdziesz osobę chorującą na hashitaxicozę. Wiem tylko, że leczy się to ciężko, więc warto popytać ludzi, którzy przez to przeszli.
Jakieś leki powinnaś brać, nie sam propranolol, ale poczytaj sobie to forum pod kątem hashimoto i pomoże Ci to zrozumieć, na jakim etapie choroby tarczycy jesteś. Pamiętaj tylko, to jest forum pacjentów, nie lekarzy, więc do wszystkich porad podchodź ostrożnie.

Elkka - czyli powolutku, ale lepiej? Cieszę się bardzo, jeżeli chudnięcie jest spowodowane nie tylko dietą, to znaczy, że masz dobrze dobraną dawkę euthyroxu.
Z tymi koralikami dziwna rzecz - ja jestem po całkowitym usunięciu tarczycy już prawie 1.5 roku, uwielbiam różne korale i łańcuszki, ale po ich zdjęciu mam podobne odczucie - jakby było mi lżej!

Marylu - dziwnym przypadkiem moja poczta zwariowała i nie odpowiedziałam Ci. Nadrobię to w najbliższych dniach, przepraszam, coś komputer nawala

Hala1962 (offline)

Post #21

04-02-2011 - 16:07:42

Szczecin 

mam pytanie - czy przy usuwaniu tarczycy usuwa się również węzły chłonne?
macie jakieś rady czy coś specjalnego wziąć do szpitala?

malgos 10 (offline)

Post #22

06-02-2011 - 23:57:48

Łódź 

Halu z tego co pamietam mąż miał tylko usunięta tarczycę



jestem na forum od 25-10-2008




Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.

- Fiodor Dostojewskiserce

jolantak (offline)

Post #23

07-02-2011 - 00:21:04

 

Witam mój mąz miał operacje ,bardzo zle sie czul przed i po operacji , jadl tabletki po operacji /nie pamiętam jakie /ale tez był w nieciekawym stanie ,słabo,spocony,zawroty,po roku przestał jesc te leki i teraz jest dobrze.

amor (offline)

Post #24

07-02-2011 - 11:58:35

Siemianowice Sl. 

Halu ,wydaje mi sie ,ze tylko nowotwor zlosliwy jest powodem do usunięcia węzlow chlonnych!

Halka (offline)

Post #25

07-02-2011 - 14:16:29

 

Amor ma rację, węzły chłonne szyi są usuwane tylko przy zdiagnozowaniu raka tarczycy. Natomiast jeśli tarczyca jest usuwana ze względu np. na wole - to nie.
Halu - do szpitala dobrze wziąć coś na gardło (do ssania), gdyż po operacji te tabletki się przydają (np. zwykły chlorochinaldin). Po usunięciu tarczycy często w pierwszych dniach są kłopoty z głosem, więc nie przestrasz się, gdy usłyszysz gruby, męski (na przykład - jak ja). I pamiętaj - od razu zapytaj, kiedy masz zacząć brać euthoryx (czy inne tabletki), gdyż po operacji wpadasz w dużą niedoczynność i tabletki są po to, żeby temu zapobiec. Trzymam kciuki za Ciebie, operacja na tarczycę to na prawdę nic takiego po operacji piersi smiling smiley Ja na drugi dzień poszłam na kawkę (za pozwoleniem lekarzy) do szpitalnej kawiarenki, ale ja jestem mocny typ! smiling smiley

Hala1962 (offline)

Post #26

07-02-2011 - 18:15:10

Szczecin 

dzięki dziewczyny za odzewcalus
pytałam o węzły chłonne, bo żona znajomego miała w styczniu wycinaną tarczycę i na wypisie ma jak byk, że usunięto też węzły....wyniki jak słyszałam już odebrała i ma dobre...
może w czasie operacji coś im się one nie podobały myśli
tak się zastanawiam, czy rana zagoi mi do lipca na tyle żebym mogła się opalać? planujemy wyjazd w ciepłe kraje i chcąc niechcąc będę dużo na słońcu...
może przełożyć operejszyn na jesień? wiecie, teraz każda wymówka jest dla mnie w cenie coby odwlec to co nieuniknione chichot

Hala1962 (offline)

Post #27

08-02-2011 - 18:11:37

Szczecin 

No i chyba wykrakałam....w nocy bolał mnie strasznie ale to strasznie ząb...
Rano zrobiłam prześwietlenie i wydzwoniłam moją panią stomatolog - zostałam przyjęta, obsłużona i wyszła zgorzel ropna...
Mam polecenie przełożyć operację tarczycy do wyleczenia zęba...
Może to jakiś znak, żeby poczekaćmyśli...
przejdę się jeszcze do jakiegoś endo, porobię badania i chyba przełożę się na jesień...no chyba że wyjdzie że zabieg pilny jest...ale raczej nieprzewraca_oczy

Halka (offline)

Post #28

08-02-2011 - 19:24:29

 

Halu, po operacji wycięcia tarczycy niechętnie patrzą na opalanie, ale może to tylko w przypadku raka? Musiałabyś zapytać swojego endo, bo w różnych przypadkach może być różnie smiling smiley Co do odkładania operacji - to wszystko zależy, z jakiego powodu masz mieć tarczycę wyciętą. Generalnie wszystkie operacje (jesli nie pilne przypadki), to najlepiej mieć jesienią lub wczesną wiosną, ale czy człowiek może sobie wybraćbezradny Widzę, że bardzo kombinujesz z tą tarczycą smiling smiley Ja też szukałam różnych wykrętów przy kolonoskopii, aż w końcu "dopadli" mnie i teraz się dziwię sama sobie (ale miałam specjalne znieczulenie).

madzia_61 (offline)

Post #29

08-02-2011 - 20:05:03

 

Jak bylam operowana na raka/ Wawelska/ leżała ze mną pani miej więcej wieku 50 lat i przyszłą z rozpoznaniem guzki na płatach tarczycy ,mój lekarz chirurg onkolog nią też zajmował / na podstawie skierowania i badani rozpoznania od lekarza endokrynologa / wziął ja na stół i cóż się okazało podczas operacji _ nie miała żadnych guzków /otworzono i ją zszyto /po prostu miała rozregulowane hormonki ,już nie pamiętam czy niedoczynność czy nadczynność /zresztą mało się na tym znam /lekarz skomentował na drugi dzień po operacji ale bym panią załatwił na cale życie.dostała odpowiednie leki i skierowanie do dobrego lekarza endo. ,wniosek Haluś ja zawsze sprawdzam poważne schorzenia u kilku lekarzy ,po prostu nie dowierzam niedowiarek.

Halka (offline)

Post #30

09-02-2011 - 13:48:52

 

Aż mi się wierzyć nie chce. Operacja tarczycy jest br. poważną ingerencją w pracę całego organizmu i przedtem robione są odpowiednie badania, począwszy od usg (badanie krwi to norma), scyntygrafię szyi - ja miałam też tomografię. Ale fakt - wszystko zależy od lekarza. Miejmy nadzieję, że takie przypadki jak Madzia opisuje to naprawdę rzadkość,która nie powinna się zresztą nigdy wydarzyć! Poza tym guzki zawsze powinny być diagnozowane przez scyntygrafię jodową, bo nie wszystkie wymagają od razu operacji. Mnóstwo ludzi ma guzki na tarczycy i wystarczy tylko kontrolować (czy zimne czy gorące)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 433
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022