Choroby tarczycy

Wysłane przez Amazonki.net 

Edyta1969 (offline)

Post #1

05-03-2012 - 19:29:31

Wrocław 

Endo powiedziała mi na pierwszej wizycie jak zobaczyła wynik USG że nawet jak będę miała dobre wyniki krwi to i tak da tabletki żeby guzki nie rosły bezradny ale wszystko się okaże za tydzień.

marysieńka (offline)

Post #2

05-03-2012 - 19:59:12

Konin 

Anutek, to co powiesz na moje tsh 63, 34?Czułam się okropnie, ale po niecałych 2 miesiącach miałam juz 6,..

marysieńka (offline)

Post #3

05-03-2012 - 20:16:32

Konin 

Dziewczyny,z tego co czytałam(mam niedoczynność), to powinnam jeść dużo ryb morskich.Czy mam rację?Jesli moje tsh będzie w normie, to w dalszym ciągu muszę mieć taka dietę jak przy niedoczynności?Kontrolę mam dopiero w kwietniu.

akzseinga74 (offline)

Post #4

05-03-2012 - 23:16:43

Ja też mam niedoczynnośc, ale moja endo nie mówiła nic o żadnej diecie czy też jedzeniu konkretnych potraw.

marysieńka (offline)

Post #5

06-03-2012 - 15:20:05

Konin 

Agnieszko, mój lekarz tez nic nie mówił, ale poczytałam trochę w internecie.Na następnej wizycie zapytam się po prostu lekarza, a na razie ograniczę moją ulubioną kapustkęwstydniś

aquila (offline)

Post #6

01-04-2012 - 18:59:20

czy ma któraś z Was jakiegoś sprawdzonego, godnego zaufania endokrynologa w Warszawie ?
bo mam wątpliwości, czy moje rzekome hashimoto nie jest zdiagnozowane na wyrost

It's just a ride ...

Halka (offline)

Post #7

06-07-2012 - 11:44:46

AQUILA - i co, znalazłaś dobrego endo? Potwierdziłaś hashi, czy to jednak co innego?
A w ogóle jak badania u wszystkich pań? Trochę zaniedbałam forum, ale trzeba ożywić ten wątek o tarczycy, bo to naprawdę ważne dla naszego zdrowiacool smiley

Anna57 (offline)

Post #8

06-07-2012 - 12:24:54

Jarosław 

Też mi się przyplątała choroba tarczycy.Mam wole guzowate obojętne.Jestem pod stałą opieką endokrynologa (raz w roku usg i biopsja guzków )a mam ich trzy.Biorę Euthyrox 25 pomimo że wyniki tsh są w normie i pewnie będę zażywać do końca życia.

Janina.S (offline)

Post #9

06-07-2012 - 13:20:07

widły Soły i Wisły 

No właśnie , powinnam już dawno napisać że u mnie ok...... nawet moją pania endok..... muszę pochwalić - bardzo solidnie zajęła się mną kiedy
poczytała o mojej przeszłości onkolog...
najpierw TSH ale to już pisałam że 2. 11 czyli norma . Dała też skierow. na biopsję - 2 guzki były odrobinę widoczne na zewnątrz szyi a bardziej
wyczuwalne pod skórą - wynik biopsji - niegroźne tłuszczaki - czy coś tak , już nie pamiętam .
No i kontrola za rok bo T3 i T4 też w normie - ucieszyłam się ogromnie i zapomniałam napisać co niniejszym czynię .
Pewnie będę tu wracać i korzystać z waszych podpowiedzi - oby rzadko .

.....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać
....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.
...

aquila (offline)

Post #10

06-07-2012 - 21:32:35

Halka
AQUILA - i co, znalazłaś dobrego endo? Potwierdziłaś hashi, czy to jednak co innego?

na razie nie zmieniałam, kontroluje wyniki regularnie, wszystko jest ok, a ja nie mam już siły na łażenie po lekarzach

It's just a ride ...

Halka (offline)

Post #11

07-07-2012 - 15:04:06

Czyli wszystko pod kontroląbrawo Bardzo się cieszę. Aquila, ja też już mam dość tych konsultacji, badań, weryfikacji badań, kolejnych badań, ale co robić bezradny Pozdrawiam wszystkich

Edyta1969 (offline)

Post #12

09-07-2012 - 08:35:00

Wrocław 

to ja też się melduję chichot miałam kontrolę w maju, TSH jest już w normie dalej biorę Euthyrox 25, tylko ATG cały czas rośnie było 230 a jest 380 (norma 115) bezradny-denerwuje mnie to, następna kontrola we wrześniu, zobaczymy

Halka (offline)

Post #13

09-07-2012 - 20:32:00

Edytko, rosnące aTG może wskazywać na hashimoto, chociaż bywa podwyższone i u "zdrowych". Ponieważ dużo czasu spędzam u endo, to mogę powiedzieć, że lekarze nie przywiązują zbyt dużej wagi akurat do poziomu aTG gdy inne badania są w normie. Ale warto wypytać lekarza we wrześniu, bo rozwinięte hashimoto daje popalićtak

Edyta1969 (offline)

Post #14

10-07-2012 - 13:42:14

Wrocław 

Halka dzięki buzki,

Ella (offline)

Post #15

27-09-2012 - 00:09:04

Gorzów Wlkp. 

Mój syn miał w zeszłym tygodniu operację wycięcia tarczycy. Stracił głos.
Czy spotkałyście się z takim przypadkiem?
Proszę też o wskazówki, na co ma zwrócić uwagę jako świeżynka po operacji. Ze szwami na szyi.

hania4 (offline)

Post #16

08-11-2012 - 18:48:55

Łódź 

Mam też problemy obecnie z tarczycą, ale dostałam metocardZK50
i trochę się dziwię... znam ten lek jako nasercowy,
widzę że inne bierzecie..

"Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi.
W pełni wykorzystaj czas który będzie Ci jeszcze dany przeżyć"..
-Jan Paweł II-

Al_la (offline)

Post #17

09-11-2012 - 12:32:06

k/Warszawy 

Haniu, może masz przyspieszone tętno (występuje w nadczynności).
Metocard obniża tętno. Brałam go długie lata.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

dzadzata (offline)

Post #18

20-06-2014 - 17:59:55

Witajcie smiling smiley jestem tutaj nowa. Chcialam sie Was poradzic. Za tydzien mam miec laporoskopie jajnika zdiagnozowana endomerioza. Przed zabiegiem mialam zrobic podstawowe badania tj. mocz, morfologia itp i miedzy innymi tarczyce. Zrobilam te wszystkie badania. Dzis odebralam wyniki i prawdopodobnie mam Hashimoto tak stwierdzil lekarz rodziny. We wtorek mam isc do endokrynologa. A w piatek mam miec zabieg jajnika. Dodam ze nie mam zadnych objawow niedoczynnosci tarczycy. Biore tez bromocorn na obnizenie prolaktyny. Czy ednokrynolog moze miec jakies przeciwwskazania do znieczulenia ogolnego jesli mam Hashimoto?

endżi (offline)

Post #19

20-06-2014 - 18:43:50

Warszawa i okolice 

Endokrynolog może i nie, ale anestezjolog owszem oczko
Dwa tygodnie temu przeszłam laparotomię i operacja stała przez moment pod znakiem zapytania właśnie w związku z moją niedoczynnością tarczycy. Jeśli masz podwyższone TSH (bo zakładam że na tej podstawie została postawiona diagnoza), to szansa na zbicie go w ciągu dwóch dnie jest równa zeru.

Nigdy nie wiesz jak silny jesteś, dopóki bycie silnym nie stanie się jedynym wyjściem jakie masz

dzadzata (offline)

Post #20

20-06-2014 - 20:40:50

TSh mialam 6,58 podwyzszone mam antygeny tj. aTPO 51,77 (norma do 16) i aTG 539,4 (norma do 100). Wlasnie tez sie obawiam ze moze nie dojsc do laparoskopii a bardzo zalezy mi zeby odbyla sie w tym terminie. Z 10 lat temu mialam tez niedoczynnosc tarczycy potem byl spokoj. Nawet rok temu sie badalam i TSH mialam cos kolo 2 takze bylo w normie. A teraz jak na zlosc przed zabiegiem wyszlo ;/ . Jakie sa szanse ze ednokrynolog nie bedzie mial przeciwwskazan do zabiegu? Bo jesli on mi wystawi zaswiadczenie ze jest okej to anestezjolog moze miec jeszcze jakies watpliwosci?

endżi (offline)

Post #21

20-06-2014 - 21:53:12

Warszawa i okolice 

Moje TSH wynosilo 5,24 i endokrynolog nie chciala mi wystawic zaswiadczenia o braku przeciwskazan. Powiedziala ze jesli wszystkie wyniki beda ok i tylko ten jeden bedzie odbiegal od normy, a nie daj Boze cos by poszlo nie tak, to ona moze miec klopoty.
Mialam ponad tydzien na zbicie TSH, wiec zgodnie z zaleceniami lekarza lykalam grzecznie zwiekszona dawke euthyroxu i udalo sie. Dwa dni przed operacja wynik 2,4 smiling smiley

Nigdy nie wiesz jak silny jesteś, dopóki bycie silnym nie stanie się jedynym wyjściem jakie masz

Halka (offline)

Post #22

14-08-2014 - 22:12:15

Dzadzata, mam opóźnienie w czytaniu, więc pewnie już wszystko za Tobą. Ale generalnie ZAWSZE przy stwierdzeniu choroby tarczycy jest potrzebna opinia endokrynologa przed badaniami z kontrastem i ew. operacjami. Ponieważ jestem po wielu operacjach onkologicznych (w tym rak tarczycy), więc znam ten problem. Z tym, że przy operacjach gorsze jest br. niskie tsh, ale czasem sytuacja wymaga podjęcia ryzyka. Natomiast dziwne wydaje mi się postępowanie lekarza, który zaleca zbicie wysokiego tsh w ciągu kilkunastu dni, jak u Endżi. Nagłe duże dawki euthyroxu szkodzą na serce, a organizm reaguje powoli na zmianę dawki. Dlatego po wdrożeniu leczenia euthyroxem czy też po zmianie dawki pierwsze badanie krwi na tsh robi się dopiero po 6 tygodniach.
Pozdrawiam

aquila (offline)

Post #23

15-08-2014 - 12:36:58

Halka
Ale generalnie ZAWSZE przy stwierdzeniu choroby tarczycy jest potrzebna opinia endokrynologa przed badaniami z kontrastem i ew. operacjami.

przed żadną z operacji nie wymagano ode mnie zaświadczenia od endo, przed badaniami tym bardziej, a mam niedoczynność (wyjściowo niewielką, uregulowaną), chyba nie wszędzie się tym tak bardzo przejmują (i pewnie póki jakiś pacjent im nie zejdzie nie zaczną)

It's just a ride ...

braja (offline)

Post #24

15-08-2014 - 18:38:52

Przed mastektomią leżałam na sali z kilkoma paniami. Dzien przed operacją poogladał nas lekarz, który wymacał wole u dwóch pan i o malo nie doprowadził ich do zawału grożąc możliwościa odwołania operacji. Na szczęscie wyniki okazały sie nie tak fatalne, ale żadna z tych pan się wczesniej na tarczycę nie leczyła i były kompletnie nieświadome, że coś się dzieje z tarczycą

Gizi (offline)

Post #25

15-08-2014 - 21:00:31

Warszawa 

Dziewczyny 20 lat pracuje na chirurgii i zawsze pacjenci z problemami z tarczycą byli szczególnie nadzorowani. Od dłuższego już czasu wymaga się zaświadczenia od endokrynologa o braku przeciwwskazań do zabiegu. Muszą też być zrobione poziomy TSH, FT4, FT3. Lekarz anestezjolog decyduje na tym podstawie o dopuszczeniu do zabiegu. Obecnie nikt rozsądny nie podejmie ryzyka operacji pacjenta bez sprawdzenia czy pacjent jest bezpieczny.
Chodzi tu szczególnie o nadczynność tarczycy i wywołanie przełomu tarczycowego, a ten może wywołać zabieg operacyjny i podanie kontrastu.
Przełom tarczycowy może zagrażać życiu.

Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego.

Anna57 (offline)

Post #26

16-08-2014 - 22:56:39

Jarosław 

Ja mam wole guzowate obojętne i przed każdym zabiegiem (operacją ) mówię o tym .
I w każdym przypadku miałam robione badanie krwi TSH.

ewad55 (offline)

Post #27

04-02-2015 - 23:53:10

Stokholm 

Mam pytanie.Stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy.Jestem po operacji usunięcia tarczycy (guzkowatość) biorę już 3 lata levaxin 100mg.Badań kontrolnych u mnie nie przeprowadzają(dziwne) skierowania do endokrynologa nie dostałam,a leki przepisuje mi lekarz pierwszego kontaktu.niezdecydowany I teraz to że nie mam tarczycy to znaczy że zawsze będzie niedoczynność?Zastanawiam się bo już jestem prawie łysa, no i kurcze tyję.Zawsze byłam chuda, a teraz jestem załamana.Żadnych hormonów innych nie biorę, mój raczek nie był hormonozależny.Nie biorę leków po których mogła bym tyć.Moje upodobania żywieniowe nie zmieniły się od 50 lat.Teraz zmiejszyłam porcje (jem mniej i częściej,ale nie więcej).Paznokcie mam straszne, kruche i rozdwajające się,a włosy wyszły mi naj bardziej na czubku głowy.Jestem wiecznie rozdrażniona,a za większe prace fizyczne zabieram się tylko kiedy się lepiej czuję.Bo są takie dni i wtedy robię wszystko!
Ale są dni kiedy nie mam siły.Skórę mam nadal suchą, od lekarza ginekologa dostałam lek na poprawę śluzówki (żel który bierze się tylko przez 1 miesiąc.).Kurcze dziewczyny odezwijcie się,Halinka jesteś?Może mi coś poradzicie.pyta

Agaba190 (offline)

Post #28

05-02-2015 - 05:46:56

k/Warszawy 

Od 20 lat wiem, że mam Hshimoto i biorę Euthyrox. Zaczynałam od dawki 25 a teraz biorę 150. Jeden raz w roku chodzę do endo i przed wizytą jedyne co robię to poziom TSH. Przez cały rok leki przepisuje mi lekarz rodzinny. Na wizycie u endo jestem ważona, mam mierzone ciśnienie. I to wszystko. Dwa razy w ciągu tego całego czasu miałam robione USG tarczycy.
Ale Ewa ja nie mam żadnych objawów, które ty wymieniasz. No może utyłam w sumie 15 kg ale to się stało w czasie brania chemii i tuż po niej. I nie łączę utycia w żaden sposób z chorobą tarczycy.
Nie wiem co Ci poradzić. Wiem, że przy Hashimoto zatrzymujemy wodę w organizmie, więc może powinnaś brać jakiś delikatny lek na odwodnienie ?. No i może jednak jakaś wizyta u endo by się przydała.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Al_la (offline)

Post #29

05-02-2015 - 10:17:09

k/Warszawy 

Jednym z objawów niedoczynności tarczycy jest tycie. Ewa, Ty wymieniłaś różne objawy i wiele wskazuje na to, że masz niedoczynność, czyli za małą dawkę hormonu bierzesz. Niestety, nie masz tarczycy i do końca życia musisz ją zastąpić hormonem. Radziłabym zrobić badania TSH, FT3 i FT4 i jeśli będą nieprawidłowe, powinnaś dostać większą dawkę leku.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

ewad55 (offline)

Post #30

05-02-2015 - 17:45:04

Stokholm 

Dziękuję!!!! Czyli tak na prawdę to raz w roku badania?A nie trzeba robić USG tarczycy? Nikt nie oglądał tego co zostało, dowiedziałam się tylko,że naświetlania uszkodziły mi resztki tarczycy.Takie książkowe objawy niedoczynności. Wiem,że jestem w wieku kiedy tyje się już od samego patrzenia na jedzenie,ale tak jak mówię nie jem więcej.Po herceptynie trochę mi serduszko nawalało,ale ponoć po pewnym czasie serce wraca do normalności.Bardzo swędziały mnie dłonie i stopy,oraz skóra głowy.I włosy, tragedia po chemii mi ładniejsze odrosły, gęste,a teraz tragedia!!!!!No i to samopoczucie tragiczne!Dopiero na 23.02 mam wizytę u lekarza pierwszego kontaktu,może dostanę skierowanie do endokrynologawstydniś Ręce mi opadają!!!! Wszędzie jest tak samo, sama musisz zadbać o siebie,wyprosić skierowanie do lekarza.Dramat!!!

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 763
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022