Choroby tarczycy

Wysłane przez Amazonki.net 

Maura (offline)

Post #1

23-05-2016 - 07:33:03

wroclaw 

Na poczatek TSH,Ft3 i Ft4. Dobrze jest zrobic tez USG tarczycy - sprawdzic czy tarczyca jest jednorodna czy np.hipoechogeniczna co swiadczylo by o Hashimoto.J ato robie kontrolnie prywatnie i ide do endo jak cos sie dzieje.



kuna13 (offline)

Post #2

23-05-2016 - 08:49:03

 

rok temu przy okazji usg węzłów chłonnych pani doktor powiedziała, że w tarczycy są pojedyncze hypoechogenne ogniska o śr. do 3 mim czy to może świadczyć o chorobie tarczycy? nikt nigdy nie kazał mi zbadać tarczycy poza tym dermatologiem ostatnio.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-05-2016 - 08:50:35 przez kuna13.

Maura (offline)

Post #3

23-05-2016 - 09:36:30

wroclaw 

Guzki normo i hyperechogeniczne rzadko wywaja zlosliwe ale sa jednak wskazaniem do dalszych badan.Wybrac sie trzeba do dobrego endokrynologa.Na NFZ poczekac mozna pare latek wiec prywatnie pozostaje.



dziubas (offline)

Post #4

23-05-2016 - 10:12:45

Gdańsk 

Podziele się swoja wiedza na temat Hashimoto...jest to choroba z autoagresji i jak twierdzi np pani dr Dabrowska ta od diety warzywno=owocowej, jest spowodowana nietolerancja pokarmową, dobrze byłoby w takiej sytuacji zrobic test na nietolerancję, który niestety kosztuje 400-500zł ( ale cóz sie nie zrobi dla siebie, żeby nie cierpieć) i wyeliminować nietolerowane produkty z diety, na swojej stronie internetowej dr Dabrowska opisuje przykład pacjentki, która miała całkowity zanik tarczycy i po diecie warzywno-owocowej powtórzonej bodaj 3 razy, tarczyca jej odrosła...



kuna13 (offline)

Post #5

25-05-2016 - 15:28:51

 

mam wyniki, wygląda na to , ze wszystko jest ok

TSH 2,190 norma 0,270-4,200
FT3 3,35 norma 2,00-4,40
FT4 1,24 norma 0,93-1,70

Maura (offline)

Post #6

25-05-2016 - 16:29:40

wroclaw 

Dziubas prosze ...nie pisz ze tarczyca z diety odrosla.Prosze.A ta ksiazke dr.Dabrowskiej wrzuc do smietnika.Tarczyca nie odrosnie nigdy...nigdy... jezeli ulegla zniszczeniu (ja to mowie ze mi wzarlo tarczyce) w przebiegu choroby Hashimoto.
To niestety nie ogon jaszczurki duży uśmiech







Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-05-2016 - 16:30:52 przez Maura.

Maura (offline)

Post #7

25-05-2016 - 16:32:43

wroclaw 

Cytuj
kuna13
mam wyniki, wygląda na to , ze wszystko jest ok

TSH 2,190 norma 0,270-4,200
FT3 3,35 norma 2,00-4,40
FT4 1,24 norma 0,93-1,70
Czasem choroba przebiega bez zmian wartosci hormonow.Zrob prosze USG - wyjasnic co to za ogniska.I endo.Lepiej miec pewnosc/



dziubas (offline)

Post #8

25-05-2016 - 19:01:20

Gdańsk 

Mauro! serce z szacunkiem- pozwole sobie miec inny poglad na te sprawę! dr Dabrowska znam osobiście i nie jest to znachor ani szarlatan, a chodzi nie o ksiazkę tylko świadectwa pacjentów na stronie internetowej pani doktor, kto nie chce wierzyć ma do tego prawo...tak, warto jednak zapoznać sie zanim zacznie się ferować wyroki...uśmiech



Maura (offline)

Post #9

25-05-2016 - 19:22:04

wroclaw 

Dziubas z szacunkiem wielkim...róże ale p.dr Dabrowska napewno jako adiunkt AM nie zarabiala tyle co po zalozeniu osrodka wczasow zdrowotnych i przejscie na medycyne naturalna. duży uśmiechForum to jednak nie wiele. Na forum sie spraw z dziedziny medycyny nie zalatwia i nim sie posilkuje.A ze ten temat mnie interesuje mozesz podac prosze jakies publikcje medyczne na ten temat..podwazajace np. pana Szczeklika.pozdrawiam serdecznie
ps.jestem niedowiarek i niewiarek z zalozenia.Same slowa ze cos m odrosnie nie wystarcza.Badania naukowe ...to tak.

Basiu ...siedze na forach dla hashimoto i nikt...nikt nie napisal ze odrosla tarczyca.Ludzie probuja diet roznych a niektorzy takie zapedy nawet mieli ale choruja 3 m-ce na hashimoto i moga sobie pomarzyc - takie jest zdanie wielu osob z wieloletnim doswiadczeniem.







Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 25-05-2016 - 19:34:46 przez Maura.

dziubas (offline)

Post #10

25-05-2016 - 20:00:35

Gdańsk 

Mauro! Nie siedze na forach internetowych i nie zamierzam siedzieć...a pani dr Dabrowska rzeczywiscie może zarabia dużo pieniedzy ale moim zdaniem to sa ciężko zapracowane przez nia pieniadze i należa się jej, bo "wart robotnik swojej zapłaty", a ona jest tak ofiarna, że nie robi problemu jak ktos nie ma jej czym zapłacić za wizyte, a ponadto jest wiecej niz 8godz/dobe do dyspozycji potrzebujących, daje innym zarobić też ale wcale nie nagania im klientów, pytałam co mysli, czy warto zrobić płukanie jelit to powiedziała, ze niekoniecznie skoro nie mam zaparć, i jeszcze dodam cos z własnego podwórka: miałam kamień w kielichu nerki i rozkruszył sie sam w trzecim tygodniu diety warzywno-owocowej, która stosowałam w domu sama bez rygorystycznego przestrzegania zaleceń tej diety, dokładnie w tym okresie, o którym pani dr mówi, ze uwalniaja się tzw antykamicza i mogą sie rozkruszac kamienie, nie wiem czy sa na to naukowe dowody i nawet nie musze wiedzięć...wczasy w ośrodku nie kosztuja wcale drożej niz przecietne wczasy.







Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-05-2016 - 20:02:02 przez dziubas.

Kasia1311 (offline)

Post #11

26-07-2016 - 13:50:28

 

Witajcie.
Mam pytanie do kobietek biorących Euthyrox. Niestety endo jest poza zasiegiem do polowy sierpnia..
Czy zdarzylo się Wam, żeby zamiast owulacji dostać okres(nie plamienia tylko normalne bolesne krwawienie)?
Biore w dawce 25mg . Dzis rano zbudzil mnie silny ból i krwawienie :/. Przed braniem tych tabletek miałam regularnie co do godziny .

Al_la (offline)

Post #12

26-07-2016 - 16:03:29

k/Warszawy 

A hormony tarczycy mają jakiś wpływ na miesiączkowanie?





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

aquila (offline)

Post #13

26-07-2016 - 17:14:24

 

Cytuj
Kasia1311
Witajcie.
Mam pytanie do kobietek biorących Euthyrox. Niestety endo jest poza zasiegiem do polowy sierpnia..
Czy zdarzylo się Wam, żeby zamiast owulacji dostać okres(nie plamienia tylko normalne bolesne krwawienie)?
Biore w dawce 25mg . Dzis rano zbudzil mnie silny ból i krwawienie :/. Przed braniem tych tabletek miałam regularnie co do godziny .

zdarzyło się kilka razy odkąd jestem na tamoxifenie (2 lata)
prawdopodobnie winne były polipy (niegroźne)
może masz jakieś zaburzenia hormonalne, przeżywasz stres, nie przejmuj się to pewnie nic takiego

na euthyroxie jestem jakieś 5 lat i nie wpływał bezpośrednio na miesiączkę, ale generalnie tarczyca ma wpływ na wszystko winking smiley



It's just a ride ...

Kasia1311 (offline)

Post #14

26-07-2016 - 17:18:21

 

Al_la wydawało mi się że nie, jednak jako działanie niepożądane jest wpisane zaburzenie miesiaczkowania.. ale żeby aż tak? OM była 10 lipca myśli



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-07-2016 - 17:19:11 przez Kasia1311.

Kasia1311 (offline)

Post #15

26-07-2016 - 17:23:11

 

Stres mam nieustanny od 6 lat.
Ja ten Euthyrox biore od niedawna więc może organizm sie przestawia (?). Czyli nie ma co szaleć i odstawiać? Bardzo bym nie chciała bo świetnie się po nich czuję.

Halka (offline)

Post #16

06-08-2016 - 19:54:53

 

Maura, zdarza się (rzadko), że tarczyca odrasta. Po operacji wycięcia często chirurdzy zostawiają kikutek, który potrafi się regenerować. Ale żeby od diety, to również pierwszy raz w życiu słyszę. A jestem hashimotką po raku tarczycy (pierś była pierwsza); od tej operacji już 9 lat.
Druga sprawa - po euthyroxie nie powinno być żadnych komplikacji ginekologicznych, raczej są to skutki hormonalne, nie pigułkowe.
Kasia, bierzesz malutką dawkę, czy masz chorą tarczycę?

Maura (offline)

Post #17

22-08-2016 - 14:50:19

wroclaw 

A witam ponownie smiling smiley)) Czy jest na forum osoba ktorej konkretnie leczenie onkologiczne zdenerwowalo tarczyce?Dodam ze slyszalam o mix basedov i hashimoto jednoczesnie ale ja to mialam pieknie jedno po drugim.Hashimoto 15 lat idealna wspolpraca i pelnia harmonia -tabletki 100eltroxin i nie wiedzialam zem chora.Zadnych cud diet czy innych badan na poziomy czegos we krwi.Po onkologii najpierw nadczynnosc-tsh nieoznaczalne(nie odrosla tarczyca smiling smiley)nadal ) a po blokowaniu tarczycy (Thyrozol) -schodzenie z dawki chyba 40 do 10mg dziennie po 8 tyg.mam TSH 42.Suuuuuuper....jak was leczono?



Kasia1311 (offline)

Post #18

09-09-2016 - 17:47:54

 

Halka endokrynolog po usg powiedziała że z jednej strony jest bardzo niejednorodna, powiększona i mam jeden guzek. Hormony mam w normie laboratoryjnej ( dlatego nigdy wczesniej nie bylam u endo), jednak Pani doktor powiedziala ze te normy to w ... moga sobie wsadzic, bo endokrynolog widzi pacjenta, wahania, nieodpowiednie proporcje hormonow itd. W pazdzierniku mam kontrolna wizyte, jesli nic dobrego się nie zadzieje - robi biopsje. :/

Halka (offline)

Post #19

14-09-2016 - 21:37:45

 

Kasia1311, doktor ma rację. Często hormony pozornie są w normie, ale ważny jest ich stosunek procentowy. Przy chorej tarczycy można mieć kłopoty z okresem (np. zbyt obfity, czasem wręcz krwotoki), ale po to bierzesz euthyrox, żeby temu zaradzić. Nigdy sama nie przerywaj leczenia tarczycy, zawsze konsultuj z lekarzem. Co do guzków - dużo kobiet je ma. Trzeba kontrolować (usg, badania krwi profil tarczycowy). Czasem wskazana jest biopsja. Biopsji się nie obawiaj - kładziesz się na leżance, odchylasz głowę do tyłu i po 5 minutach jest po wszystkim.uśmiech

Maura - nie bardzo Cię rozumiem. Dlaczego masz wyciętą tarczycę? TSH równe 42, toż to masakra. Co prawda przed jodowaniem (trzeba odstawić hormon) miewałam i 80, ale żyłam już w innym wymiarze. Wspomnę, że jestem hashimotką, bez tarczycy (rak brodawk.).

Kasia1311 (offline)

Post #20

14-09-2016 - 22:43:41

 

hmm ciekawe jak by u mnie wygladala biopsja skoro nie moge odchylic glowy do tylu (zab.blednika powoduja mdlosci po kilku sekundach). winking smiley
Póki co biorę i czuję się super ( tzn czulam bo dzis rodzinny wyslal mnie na rtg pluc, mam zap.oskrzeli, podejrzewa pluc). Sprawy z miesiaczka sie unormowaly. Pozostaje czekac do pazdziernika na wizyte kontrolna smiling smiley

rose (offline)

Post #21

26-03-2017 - 14:34:08

 

Witam ja też dołączamy do grona z niedoczynnością tarczycy.
Mi podczas kontrolnych badań wyszedł wynik tsh\12,80,T4\99.
Otrzymałam euthyrox 50mg.
Ostatnio źle się czuje,tzn:mam bóle głowy o średnim nasileniu, czasami zawroty,obrzęk dłoni ,stóp, wzrost masy ciała wszystkie te rewelacje do tej pory przypisywałam tamosiowi, ale może to niedoczynność ma w tym swój udział?
Boję się utyć po tym leku, co gorsze nie stracić włosów, czegoś pozytywnego to można się spodziewać?



gosia0101 (offline)

Post #22

26-03-2017 - 16:28:33

małopolskie 

Witam.Jestem bez tarczycy już cztery lata,usunięta w całości.Na początek dostałam Euthyrox 100mg,a,po roku 112mg i jestem na nim do tej pory,wyniki w normie.Nic po nim nie przytyłam a też się tego bałam.Endokrynolog mi tłumaczył że lekarze czasami popełniają błąd ponieważ na samym początku choroby przepisują zbyt wysokie dawki leku i wtedy jest tycie.A najlepiej jest zacząć od dawki mniejszej i oberwować co się dzieję.Jeżeli mało, to dawkę stopniowo zwiększać.U mnie to się sprawdziło.A co będzie teraz to nie wiemsad smiley(rak zapalny)sad smiley

rose (offline)

Post #23

26-03-2017 - 17:01:25

 

Gosia0101to mnie trochę podbudowałaś z tym stałym poziomem wagi, bo ja po leczeniu zdobyłam10kg więcej już nie chce!,nie mogę tego słonińska zgubić, i obawiałam się, że teraz dowale mimo woli więcej.
Jeśli chodzi o raczydło zapalne ,to w istocie nie "dobre wydanie raka", ale jest z nami Wandka,która miała takiego stwora jak Ty.Jest już ZDROWA i pełna energii.Tobie również przytrafi się pozytywne zakończenie znajomości z zapalnym.Życzę wytrwałości wszystko przetrwasz !.



gosia0101 (offline)

Post #24

26-03-2017 - 21:19:56

małopolskie 

Cieszę się rose że Cię trochę pokrzepiłam,nikt nie chce być gruby bo to wcale przyjemne nie jestoczko.Ja przy tym moim raczysku będę mieć jeszcze leczenie hormonalne to zapewne mi tyłek urośniebezradny
Wandzia jest ze mną od początku mojej choroby i bardzo mi pomaga.Jak dobrze że jest takie miejsce jak to, i dziewczyny(chłopaki oczywiście też) które zawsze coś podpowiedząbuzki

Wandka (offline)

Post #25

26-03-2017 - 22:18:30

Warszawa 

Gosieńko i właśnie o to chodzi aby się wspieraćbuziak



rose (offline)

Post #26

26-03-2017 - 22:32:18

 

Gosia ja też tamoxifen
biorę, ale w brew pozorom przytyłam podczas chemii po sterydkach.Tamosia biore półtora roku i waga prawie nie wzrosła.



aquila (offline)

Post #27

26-03-2017 - 23:52:46

 

Cytuj
rose
Witam ja też dołączamy do grona z niedoczynnością tarczycy.
Mi podczas kontrolnych badań wyszedł wynik tsh\12,80,T4\99.
Otrzymałam euthyrox 50mg.
Ostatnio źle się czuje,tzn:mam bóle głowy o średnim nasileniu, czasami zawroty,obrzęk dłoni ,stóp, wzrost masy ciała wszystkie te rewelacje do tej pory przypisywałam tamosiowi, ale może to niedoczynność ma w tym swój udział?
Boję się utyć po tym leku, co gorsze nie stracić włosów, czegoś pozytywnego to można się spodziewać?

po euthyroxie utyć???

wręcz przeciwnie, to niedoczynność tarczycy sprzyja tyciu i wypadaniu włosów, a ethyrox reguluje poziom hormonów tarczycy i niweluje tym samym skutki niedoczynności;

btw - tamoxifen ma imponującą listę skutków ubocznych, ale sam w sobie tycia też nie powoduje



It's just a ride ...

Tomasz. (offline)

Post #28

27-03-2017 - 05:31:08

Pruszków 

Cytuj
gosia0101
Witam.Jestem bez tarczycy już cztery lata,usunięta w całości.Na początek dostałam Euthyrox 100mg,a,po roku 112mg i jestem na nim do tej pory
1. Z całą pewnością tarczyca nie została usunięta w całości, albo dawka Euthyroxu jest za mała do takiego stanu. Mnie tarczyca wysiadła po interferonie, leczyłem się sam (do dawek 175), poźniej zmniejszyłem do 137, teraz 150. Przy tarczycy usuniętej dawki są rzędu 200 mcg lub więcej.
2. Po Euthyroxie (jeśłi jest go za duża dawka) to się chudnie. Tyje się od niedoczynności tarczycy i w razie nadpodaży energetycznej posiłków w stosunku do wydatkowanej energii na ruch.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

rose (offline)

Post #29

27-03-2017 - 08:34:13

 

No dzięki Wam kochani ,to rozgrzeszam moją otyłość na poczet nie leczonej niedoczynności i mniemam,że owa się wyleczy euthyroxem bez ubocznych szaleństw!



aquila (offline)

Post #30

27-03-2017 - 08:46:21

 

otyłości nie wyleczy euthyrox, tylko pomoże zlikwidować czynnik, który przeszkadza w chudnięciu; dieta i ćwiczenia i tak są niezbędne
euthyrox w dobrze dobranej dawce w zasadzie nie ma skutków ubocznych



It's just a ride ...
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 601
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 5263 dnia 07-04-2018