Choroby tarczycy
kuna13 (offline) |
Post #2 23-05-2016 - 08:49:03 |
|
rok temu przy okazji usg węzłów chłonnych pani doktor powiedziała, że w tarczycy są pojedyncze hypoechogenne ogniska o śr. do 3 mim czy to może świadczyć o chorobie tarczycy? nikt nigdy nie kazał mi zbadać tarczycy poza tym dermatologiem ostatnio.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-05-2016 - 08:50:35 przez kuna13. |
dziubas (offline) |
Post #4 23-05-2016 - 10:12:45 |
Gdańsk |
Podziele się swoja wiedza na temat Hashimoto...jest to choroba z autoagresji i jak twierdzi np pani dr Dabrowska ta od diety warzywno=owocowej, jest spowodowana nietolerancja pokarmową, dobrze byłoby w takiej sytuacji zrobic test na nietolerancję, który niestety kosztuje 400-500zł ( ale cóz sie nie zrobi dla siebie, żeby nie cierpieć) i wyeliminować nietolerowane produkty z diety, na swojej stronie internetowej dr Dabrowska opisuje przykład pacjentki, która miała całkowity zanik tarczycy i po diecie warzywno-owocowej powtórzonej bodaj 3 razy, tarczyca jej odrosła...
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Maura (offline) |
Post #6 25-05-2016 - 16:29:40 |
wroclaw |
Dziubas prosze ...nie pisz ze tarczyca z diety odrosla.Prosze.A ta ksiazke dr.Dabrowskiej wrzuc do smietnika.Tarczyca nie odrosnie nigdy...nigdy... jezeli ulegla zniszczeniu (ja to mowie ze mi wzarlo tarczyce) w przebiegu choroby Hashimoto.
To niestety nie ogon jaszczurki ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-05-2016 - 16:30:52 przez Maura. |
dziubas (offline) |
Post #8 25-05-2016 - 19:01:20 |
Gdańsk |
Mauro!
![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Maura (offline) |
Post #9 25-05-2016 - 19:22:04 |
wroclaw |
Dziubas z szacunkiem wielkim...
![]() ![]() ps.jestem niedowiarek i niewiarek z zalozenia.Same slowa ze cos m odrosnie nie wystarcza.Badania naukowe ...to tak. Basiu ...siedze na forach dla hashimoto i nikt...nikt nie napisal ze odrosla tarczyca.Ludzie probuja diet roznych a niektorzy takie zapedy nawet mieli ale choruja 3 m-ce na hashimoto i moga sobie pomarzyc - takie jest zdanie wielu osob z wieloletnim doswiadczeniem. Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 25-05-2016 - 19:34:46 przez Maura. |
dziubas (offline) |
Post #10 25-05-2016 - 20:00:35 |
Gdańsk |
Mauro! Nie siedze na forach internetowych i nie zamierzam siedzieć...a pani dr Dabrowska rzeczywiscie może zarabia dużo pieniedzy ale moim zdaniem to sa ciężko zapracowane przez nia pieniadze i należa się jej, bo "wart robotnik swojej zapłaty", a ona jest tak ofiarna, że nie robi problemu jak ktos nie ma jej czym zapłacić za wizyte, a ponadto jest wiecej niz 8godz/dobe do dyspozycji potrzebujących, daje innym zarobić też ale wcale nie nagania im klientów, pytałam co mysli, czy warto zrobić płukanie jelit to powiedziała, ze niekoniecznie skoro nie mam zaparć, i jeszcze dodam cos z własnego podwórka: miałam kamień w kielichu nerki i rozkruszył sie sam w trzecim tygodniu diety warzywno-owocowej, która stosowałam w domu sama bez rygorystycznego przestrzegania zaleceń tej diety, dokładnie w tym okresie, o którym pani dr mówi, ze uwalniaja się tzw antykamicza i mogą sie rozkruszac kamienie, nie wiem czy sa na to naukowe dowody i nawet nie musze wiedzięć...wczasy w ośrodku nie kosztuja wcale drożej niz przecietne wczasy.
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-05-2016 - 20:02:02 przez dziubas. |
Kasia1311 (offline) |
Post #11 26-07-2016 - 13:50:28 |
|
Witajcie.
Mam pytanie do kobietek biorących Euthyrox. Niestety endo jest poza zasiegiem do polowy sierpnia.. Czy zdarzylo się Wam, żeby zamiast owulacji dostać okres(nie plamienia tylko normalne bolesne krwawienie)? Biore w dawce 25mg . Dzis rano zbudzil mnie silny ból i krwawienie :/. Przed braniem tych tabletek miałam regularnie co do godziny . |
aquila (offline) |
Post #13 26-07-2016 - 17:14:24 |
|
zdarzyło się kilka razy odkąd jestem na tamoxifenie (2 lata) prawdopodobnie winne były polipy (niegroźne) może masz jakieś zaburzenia hormonalne, przeżywasz stres, nie przejmuj się to pewnie nic takiego na euthyroxie jestem jakieś 5 lat i nie wpływał bezpośrednio na miesiączkę, ale generalnie tarczyca ma wpływ na wszystko ![]() It's just a ride ... |
Halka (offline) |
Post #16 06-08-2016 - 19:54:53 |
|
Maura, zdarza się (rzadko), że tarczyca odrasta. Po operacji wycięcia często chirurdzy zostawiają kikutek, który potrafi się regenerować. Ale żeby od diety, to również pierwszy raz w życiu słyszę. A jestem hashimotką po raku tarczycy (pierś była pierwsza); od tej operacji już 9 lat.
Druga sprawa - po euthyroxie nie powinno być żadnych komplikacji ginekologicznych, raczej są to skutki hormonalne, nie pigułkowe. Kasia, bierzesz malutką dawkę, czy masz chorą tarczycę? |
Maura (offline) |
Post #17 22-08-2016 - 14:50:19 |
wroclaw |
A witam ponownie
![]() ![]() |
Kasia1311 (offline) |
Post #18 09-09-2016 - 17:47:54 |
|
Halka endokrynolog po usg powiedziała że z jednej strony jest bardzo niejednorodna, powiększona i mam jeden guzek. Hormony mam w normie laboratoryjnej ( dlatego nigdy wczesniej nie bylam u endo), jednak Pani doktor powiedziala ze te normy to w ... moga sobie wsadzic, bo endokrynolog widzi pacjenta, wahania, nieodpowiednie proporcje hormonow itd. W pazdzierniku mam kontrolna wizyte, jesli nic dobrego się nie zadzieje - robi biopsje. :/
|
Halka (offline) |
Post #19 14-09-2016 - 21:37:45 |
|
Kasia1311, doktor ma rację. Często hormony pozornie są w normie, ale ważny jest ich stosunek procentowy. Przy chorej tarczycy można mieć kłopoty z okresem (np. zbyt obfity, czasem wręcz krwotoki), ale po to bierzesz euthyrox, żeby temu zaradzić. Nigdy sama nie przerywaj leczenia tarczycy, zawsze konsultuj z lekarzem. Co do guzków - dużo kobiet je ma. Trzeba kontrolować (usg, badania krwi profil tarczycowy). Czasem wskazana jest biopsja. Biopsji się nie obawiaj - kładziesz się na leżance, odchylasz głowę do tyłu i po 5 minutach jest po wszystkim.
![]() Maura - nie bardzo Cię rozumiem. Dlaczego masz wyciętą tarczycę? TSH równe 42, toż to masakra. Co prawda przed jodowaniem (trzeba odstawić hormon) miewałam i 80, ale żyłam już w innym wymiarze. Wspomnę, że jestem hashimotką, bez tarczycy (rak brodawk.). |
Kasia1311 (offline) |
Post #20 14-09-2016 - 22:43:41 |
|
hmm ciekawe jak by u mnie wygladala biopsja skoro nie moge odchylic glowy do tylu (zab.blednika powoduja mdlosci po kilku sekundach).
![]() Póki co biorę i czuję się super ( tzn czulam bo dzis rodzinny wyslal mnie na rtg pluc, mam zap.oskrzeli, podejrzewa pluc). Sprawy z miesiaczka sie unormowaly. Pozostaje czekac do pazdziernika na wizyte kontrolna ![]() |
rose (offline) |
Post #21 26-03-2017 - 14:34:08 |
|
Witam ja też dołączamy do grona z niedoczynnością tarczycy.
Mi podczas kontrolnych badań wyszedł wynik tsh\12,80,T4\99. Otrzymałam euthyrox 50mg. Ostatnio źle się czuje,tzn:mam bóle głowy o średnim nasileniu, czasami zawroty,obrzęk dłoni ,stóp, wzrost masy ciała wszystkie te rewelacje do tej pory przypisywałam tamosiowi, ale może to niedoczynność ma w tym swój udział? Boję się utyć po tym leku, co gorsze nie stracić włosów, czegoś pozytywnego to można się spodziewać? |
gosia0101 (offline) |
Post #22 26-03-2017 - 16:28:33 |
małopolskie |
Witam.Jestem bez tarczycy już cztery lata,usunięta w całości.Na początek dostałam Euthyrox 100mg,a,po roku 112mg i jestem na nim do tej pory,wyniki w normie.Nic po nim nie przytyłam a też się tego bałam.Endokrynolog mi tłumaczył że lekarze czasami popełniają błąd ponieważ na samym początku choroby przepisują zbyt wysokie dawki leku i wtedy jest tycie.A najlepiej jest zacząć od dawki mniejszej i oberwować co się dzieję.Jeżeli mało, to dawkę stopniowo zwiększać.U mnie to się sprawdziło.A co będzie teraz to nie wiem
![]() ![]() |
rose (offline) |
Post #23 26-03-2017 - 17:01:25 |
|
Gosia0101to mnie trochę podbudowałaś z tym stałym poziomem wagi, bo ja po leczeniu zdobyłam10kg więcej już nie chce!,nie mogę tego słonińska zgubić, i obawiałam się, że teraz dowale mimo woli więcej.
Jeśli chodzi o raczydło zapalne ,to w istocie nie "dobre wydanie raka", ale jest z nami Wandka,która miała takiego stwora jak Ty.Jest już ZDROWA i pełna energii.Tobie również przytrafi się pozytywne zakończenie znajomości z zapalnym.Życzę wytrwałości wszystko przetrwasz !. |
gosia0101 (offline) |
Post #24 26-03-2017 - 21:19:56 |
małopolskie |
Cieszę się rose że Cię trochę pokrzepiłam,nikt nie chce być gruby bo to wcale przyjemne nie jest
![]() ![]() Wandzia jest ze mną od początku mojej choroby i bardzo mi pomaga.Jak dobrze że jest takie miejsce jak to, i dziewczyny(chłopaki oczywiście też) które zawsze coś podpowiedzą ![]() |
aquila (offline) |
Post #27 26-03-2017 - 23:52:46 |
|
po euthyroxie utyć??? wręcz przeciwnie, to niedoczynność tarczycy sprzyja tyciu i wypadaniu włosów, a ethyrox reguluje poziom hormonów tarczycy i niweluje tym samym skutki niedoczynności; btw - tamoxifen ma imponującą listę skutków ubocznych, ale sam w sobie tycia też nie powoduje It's just a ride ... |
Tomasz. (offline) |
Post #28 27-03-2017 - 05:31:08 |
Pruszków |
1. Z całą pewnością tarczyca nie została usunięta w całości, albo dawka Euthyroxu jest za mała do takiego stanu. Mnie tarczyca wysiadła po interferonie, leczyłem się sam (do dawek 175), poźniej zmniejszyłem do 137, teraz 150. Przy tarczycy usuniętej dawki są rzędu 200 mcg lub więcej. 2. Po Euthyroxie (jeśłi jest go za duża dawka) to się chudnie. Tyje się od niedoczynności tarczycy i w razie nadpodaży energetycznej posiłków w stosunku do wydatkowanej energii na ruch. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |