Choroby tarczycy

Wysłane przez Amazonki.net 

gosia0101 (offline)

Post #1

27-03-2017 - 08:52:11

małopolskie 

Tomaszu...Rozpoznanie:Wole guzkowate nadczynne częściowo zamostkowe.
Opis z karty:Całkowita resekcja obu płatów tarczycy.
Nie wiem,może mnie taka dawka wystarcza,może taki mam organizm?Już kilka razy pisałam na forum że ja mam dużo przewlekłych chorób(a o tarczycy to nawet już zapomniałam,rano leki już biore jak automat).Mam jedną lekarkę która jest przy mnie już 25 lat i ona zawsze nie może się nadziwić, temu że ja mam tyle poważnych ,przewlekłych chorób,i że one wszystkie się tak "pięknie leczą'-ale prochy muszę brać.Tak bardzo bym chciała aby teraz było tak samo,tylko czasami nie mam już siły wnerwiony

gosia0101 (offline)

Post #2

27-03-2017 - 09:22:46

małopolskie 

Cytuj
rose
Gosia ja też tamoxifen
biorę, ale w brew pozorom przytyłam podczas chemii po sterydkach.Tamosia biore półtora roku i waga prawie nie wzrosła.
Leczenie hormonalne dopiero przede mną ,narazie chemia przedoperacyjna(już dwa wlewy),no i biorę już sterydy.Siedzę w domu,na zwolnieniu lek.i wagi już trochę przybyło.Chyba trzeba coś poćwiczyćprzewraca_oczy

Al_la (offline)

Post #3

27-03-2017 - 12:25:05

k/Warszawy 

Cytuj
gosia0101
Witam.Jestem bez tarczycy już cztery lata,usunięta w całości.Na początek dostałam Euthyrox 100mg,a,po roku 112mg i jestem na nim do tej pory,wyniki w normie.

Cytuj
Tomasz.
1. Z całą pewnością tarczyca nie została usunięta w całości, albo dawka Euthyroxu jest za mała do takiego stanu. Mnie tarczyca wysiadła po interferonie, leczyłem się sam (do dawek 175), poźniej zmniejszyłem do 137, teraz 150. Przy tarczycy usuniętej dawki są rzędu 200 mcg lub więcej.

Mój mąż ma tarczycę zwłókniałą (po leczeniu izotopowym), więc praktycznie jej nie ma, a przyjmuje dawki 125 uśmiech





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

gosia0101 (offline)

Post #4

27-05-2017 - 11:01:25

małopolskie 

W związku z moim intensywnym przybieraniem na wadze lekarka sprawdziła tarczycę.W Lutym wynik był w normie,od 4 lat mniej więcej na jednym poziomie,3 tygodnie temu wyszło że jest spora niedoczynność spowodowana prawdopodobnie chemioterapią.Przez 8 tygodni mam zażywać Euthyrox w dawce 137mg.W tym tygodniu robiłam badanie kontrolne czy coś się poprawia i wyszło że już jest prawie w normie ale lekarka zadecydowała że dawki jeszcze nie zmniejszamy,za 5 tygodni kolejne sprawdzenie jak będzie dobrze to wracamy do dawki 112mg.
Może waga spadniemyśli

Tomasz. (offline)

Post #5

27-05-2017 - 11:28:02

Pruszków 

Czy był Euthyrox przed leczeniem onkologicznym?
Ja miałem najzupełniej prawidłowe wyniki FT3 i FT4 poczas nieszczęsnej terapii interferonem z rybawiryną i w ciagu 5 tygodni TSH wzrosło mi z 2,5 na 48. Rosło po wdrożeniu Euthyroxu 100 mcg. Sam zacząłem brać 175 mcg dla wyrównania i później zszedłem na 150. Na tej dawce jestem- tak mnie doprawił interferon. O możliwości tego skutku ubocznego wiedziałem i cóż, trafiło się to mnie- przy braku jakiegokolwiek skutku terapii tymi cholerstwami. Zatem jesli przed terapią był TSH w normie a teraz wzrósł (jak w moim przypadku) to chemia za to odpowiada. Ale przykładowo u żony jest naturalnie przebiegająca ch. Hashimoto i od wielu lat ma dawki stopniowo rosnące od 25 przez 50, 75, 88 do 100 mcg. To dzieje sie na przestrzeni wielu lat. U mnie całkowity pad nastąpił w ciagu 5 tygodni (nie pomagała dawka 100, rosło po niej TSH). Nie tyłem, natomiast na nic nie miałem siły, byłem mocno osłabiony, ledwo co zwlekałem się z łóżka i stale było mi zimno. Internistka tłumaczyła to anemią po terapii. Apetyt maiłem nawet obniżony. Po 2 latach samoleczenia dostałem się do endokrynologa (wizyta raz na rok) i mam okresowe badania. W badaniu USG- zwłóknienie.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-05-2017 - 11:29:23 przez Tomasz..

gosia0101 (offline)

Post #6

27-05-2017 - 13:05:35

małopolskie 

Tak,Euthyrox był wcześniej,pisałam już że jestem po całkowitym usunięciu tarczycy,robię tylko TSH.W Lutym wynik był 2.10 a trzy tygodnie temu wywaliło na 6.23,teraz jest 4.92.
Tomaszu czy powinnam robić jeszcze jakieś inne badania?Moja lekarka twierdzi że po usunięciu robi się tylko TSH.

Ladymargot (offline)

Post #7

27-05-2017 - 19:13:19

Warszawa 

Przyłacze się do tematu ponieważ okazało się przypadkiem że i ja mam problem z tarczyca . USG wykazało miąższ o niejednorodnej echostrukturze i obniżonej echogeniczności .Guzkow nie ma . Zrobiłam pakiet badan tarczycy i wyszło TSH 5,3957 / NORMA 0,35-4,94 / , FT3 2,84 / NORMA 1,71-3,71 /NFT4 0,98 /NORMA 0,70-1,48 / , anty-TPO > 1000 / norma 0,00-5,61 / ....i to mnie najbardziej martwi . anty-TG 4,59 / norma 0,00-4,11 . Endokrynologa mam dopiero w piątek . Może ktoś wie co mi jest smutny



Wiara czyni cuda lecz tylko walka daje efekty

aquila (offline)

Post #8

28-05-2017 - 20:19:35

 

prawdopodobnie hashimoto, nie przejmuj się, teraz mnóstwo młodych kobiet to ma; leczenie to tabletka rano na czczo, 30 min przed jedzeniem, regularne kontrole poziomu hormonów i ewentualne modyfikacje dawki
tylko tyle



It's just a ride ...

Tomasz. (offline)

Post #9

28-05-2017 - 21:59:06

Pruszków 

Jeśłi była operacja na tarczycy to zaburzenia hormonalne są z tego powodu a nie chemii- jak u mnie.
Ja mam u internistki 2x rocznie samo TSH, endokrynokog zleca istotniejsze badanie FT3 i FT4. Jeśli przysadka nie jest tłumiona okreotydem czy lanreotydem to stan TSH dość dobrze odzwierciedla funkcję tarczycy. Ja przez ponad 2 lata sam sobie regulowałem dawki właśnie poprzez TSH.
Ladymargot- masz Hashimoto. Wystarczy wykonywać u internistki poziomy TSH i jeśli zaczą rosnąć wyraźnie ponad 4- włączenie leczenia 50 mcg 1/2 tabl. Po 3 tyg. kontrola TSH i modyfikacja dawki. Ja sobie te kwesie ustawiłem sam, a jak pisałem - po 4 tygodniach od objawów padania tarczycy na dawce i to 100 mcg TSH wzrsło mi do 48. Wziąłem sprawy w swoje ręce, po 2 latach endokrynolog zalecił stosowanie dawek, które sobie ustawiłem sam.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Ladymargot (offline)

Post #10

29-05-2017 - 06:36:51

Warszawa 

Dziękuję Aguila i Tomasz ...czyli następna choroba



Wiara czyni cuda lecz tylko walka daje efekty

Ladymargot (offline)

Post #11

29-05-2017 - 06:38:16

Warszawa 

.Dodam że ciągle jest mi zimno , o 20-tej to już jestem śpiąca że myślę tylko o spaniu , żaden fil ani książka , myślałam że to po leczeniu , mam problem z koncentracją a badanie tarczycy zrobiłam przypadkiem



Wiara czyni cuda lecz tylko walka daje efekty

aquila (offline)

Post #12

29-05-2017 - 09:13:12

 

w wieku, że tak powiem rozrodczym tsh powinno być max. 2



It's just a ride ...

Hala1962 (offline)

Post #13

29-05-2017 - 13:39:44

Szczecin 

Ja mam stwierdzone hasimoto ale niczym mnie nie leczą. TSH w normie.
Mi też jest wiecznie zimno - w pracy dziewczyny siedzą w lekkich bluzeczkach a ja mam 3 warstwy na sobie (oczywiście nie latem).



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-05-2017 - 13:40:05 przez Hala1962.

aquila (offline)

Post #14

29-05-2017 - 14:17:41

 

leczy się pacjenta nie wyniki, czasem przy teoretycznie dobrych wynikach pacjent jest "chory", tj ma objawy, bo norma to teoria, w praktyce każdy ma swoją normę; a czasem nie ma objawów przy gorszych wynikach i wtedy się obserwuje



It's just a ride ...

Tomasz. (offline)

Post #15

29-05-2017 - 17:06:03

Pruszków 

Cytuj
aquila
leczy się pacjenta nie wyniki, czasem przy teoretycznie dobrych wynikach pacjent jest "chory", tj ma objawy, bo norma to teoria, w praktyce każdy ma swoją normę; a czasem nie ma objawów przy gorszych wynikach i wtedy się obserwuje
Z tym się nie zgodzę.
"Choroba" przy dobrych (wszechstronnie!) wynikach jest niemożłiwa. Np. ktoś narzeka na duszności. Bada rtg płuc i spirometrię. W normie. USG serca- w normie. A tymczasem padła morfologia - anemię składano na objawy pochemijne. "To się wyrówna". Nie wyrównało się. Zniszczona śluzówka żołądka- tzw. anemia złośliwa. Leczenie B12 daje rezultaty spektakularne. Wszystkie objawy ustępują. Przykłąd własny.
Nie każdy ma swoją normę- normy są w widełkach, a tez nie każde odchylenie od normy powoduje od razu objawy chorobowe. Więc jeśłi normy są przekroczone- należy to obserwować- dłuższe ich przekraczanie skutkować może np. skróconym czasem spodziewanego życia (przekroczone w górę normy cholesterolu, nadcisnienia, cukru i wielu innych) lub pogorszeniem jakości zycia.
Natomiast przy pewnych dobrych wynikach pacjent może się czuć źle- może (ale nie musi!) oznaczać to niewykrytą jeszcze chorobę. Czasem też niestety chorobę wykrywa się tak późno, że ratunek nie jest już możliwy.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

aquila (offline)

Post #16

29-05-2017 - 17:51:37

 

w widełkach tarczycowych można się mieścić i jednocześnie musieć brać euthyrox, szczególnie kiedy np kobieta jest w ciąży lub ją planuje;

znam osobę, która od chyba 40 lat ma stale za niską hemoglobinę, żyje, ma się dobrze, przyczyny nie znaleziono - najwyraźniej ma swoją normę

z tym cholesterolem też przesadzają, lekkie przekroczenie norm zazwyczaj niczym nie grozi, tymczasem niektórzy lekarze są strasznie wyrywni do przepisywania leków zupełnie zdrowym ludziom



It's just a ride ...

Tomasz. (offline)

Post #17

29-05-2017 - 21:04:14

Pruszków 

To zależy, czy widełki dotyczą hormonów tarczycy czy TSH. Do celów prokreacji FT3 i FT4 powinny być w środku normy, co oznacza TSH ok. 1.
Co do cholesterolu to udowodniono w badaniach wieloletnich, że zwiększa on istotnie incydenty naczyniowe (udary i zawały)- co nie oznacza, że od razu udar czy zawał ma dopaść. Żony ojciec miał wysoki cholesterol a zmarł po amputacji kończyny na tle niedokrwienia (73 lata).
Dużą rolę odgrywa też to, czy osoba z wysokim cholesterolem ma zachowany współczynnik artrogeniczności i...czy ma na kogo liczyć za ileś tam lat, gdy udar dopadnie- wtedy na zbijanie cholesterolu będzie na pewno za późno.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

rose (offline)

Post #18

15-09-2017 - 22:40:15

 

Tomaszu mam do Ciebie pytanie.Jako ,że brałeś duże dawki euthyroxu masz doświadczenie(zapewne)w skutkach ubocznych tego specyfiku.Ja mam niedoczynność tarczycy,od wiosny biorę euthyrox.Początkowa dawka to 25przy tsh12,41
Teraz TSH wynosi5,5 a dawka eurhyroxu 125,biorę tę dawkę około miesiąca i bardzo boli mnie przełyk i nad brzuszne.Gdzieś wyczytałam, że mogą to być skutki uboczne euthyroxu.Jako ,że lek od tarczycy bierze się nadczo ,spozywam go oczwartej rano,za cztery godziny nadczo biorę omeprazol,żeby sobie ulżyć .Trochę niweluje to ból przełyku ,ale w tle ciągle jest dyskomfort. Zupełnie niewiem jak sobie pomóc.Endo za dwa miesiące a ja teraz cierpie.Nigdy nie miałam choroby refluksowej ani zgagi teraz próbuje się zdiagnozować z marnym skutkiem narazie.Dodatkowo męczy mnie trochę suchy kaszel ,przypisywałam go wysuszonej śluzówce chociaż o nawilżanie gardła dbamuśmiechMoże masz jakiś działający pomysł jak by się pozbyć skutków ubocznych nie odstawiając euthyroxu.



Tomasz. (offline)

Post #19

16-09-2017 - 07:48:32

Pruszków 

Euthyrox jest lewoskrętną tyroksyną- czyli hormonem tarczycy. Jest to zatem substancja fizjologiczna dla organizmu (jak np. ludzka insulina). Stricte objawów nie daje to żadnych, a jeśłi są- to od innych procesów a nie Euthyroxu.
Na forach dla lekarzy było kiedyś o stosowaniu Euthyroxu, Panzolu i Ostenilu- wszystkie te leki muszą być brane na czczo i nie ze sobą. Konkluzja była taka, aby pantoprazol brać 3 godziny po posiłku (min. godz. przed posilkiem) ale o innej porze niż rano. Ja Euthyrox biorę nocą lub nad ranem. Wyciskam go do małej miseczki wieczorem i jeśli tabletki nie ma- zażyłem smiling smiley . \
Bóle przełyku mogą powodować leki drażniące np. wspomniany Ostenil- po jego zażyciu nie wolno się kłaść aby nie powodować ryzyka nadżerek przełyku.
To, że wcześniej nie było choroby refluxowej nie oznacza, że teraz jej nie ma- wszystkie choroby kiedyś sie zaczynaja.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

rose (offline)

Post #20

16-09-2017 - 09:07:57

 

Tomaszu DZIEKUJE !Miło, że odpowiedziałeś.Pozdrawiam!



kuna13 (offline)

Post #21

03-11-2017 - 14:52:05

 

dziewczyny, doradźcie,
Moja babcia chorowała na niedoczynność tarczycy i w związku z tym robię co roku TSH. W 2015 było 1,66, w 2016 2,199 a teraz 3.420, zrobiłam wczoraj anty TPO i wyszło 336. mam się martwić?

Tomasz. (offline)

Post #22

03-11-2017 - 15:12:48

Pruszków 

Przeciwciała a-TPO ponad 60 Ul/ml są dodatnie- pozwala to rozpoznać autoimmunologiczne zapalenie tarczycy Hashimoto. Należy zbadać hormony FT-3 i FT-4. W razie obniżonego wyniku- substytucja hormonalna l-tyrozyną (np. Euthyrox). Dawka leku zależna od deficytu hormonalnego- różnie to wygląda. Ja po nieszczęsnej dla mnie chemii interferonu z rybawiryną straciłem tarczycę w ciągu 5 tygodni (TSH z 0,02 wzrosło na 48- mimo 100 mcg Euthyroxu). Sam sobie dawkę ustaliłem i w rok po tym trafiłem do endokrynologa. On utrzymał dawkę 150 i trwa to dalej. Leczenie do końca życia. Ogólnie choroba trywialna po ustaleniu właściwej dawki leku.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

renatar (offline)

Post #23

03-11-2017 - 17:32:54

sieradz 

Kuna ja nigdy nie miałam tsh podwyższonego więc też myślałam że u mnie wszystko w porzo. Z uwagi na wykrytego w biopsji raka tarczycy u mojej mamy [leczyła się już parę lat] ja sobie zrobiłam też pełne badanie i wyszło że jest stan zapalny i mam to co ty 414. Dodam że mojej mamie wycięto tarczycę z węzłami i histopat wykluczył raka a miał być brodawkowaty wielkości 5 cm z czego się bardzo cieszę bo moja starsza córka leczy się na hashimoto już 7 lat. Endokrynolog u którego się mama leczy powiedział mi że ja i moja młodsza córka też to na 90 procent mamy i się potwierdziło chociaż to tsh mnie zmyliło bo badałam sobie parę razy i było w porządku więc sobie odpuszczałam dalsze badanie.






T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

kuna13 (offline)

Post #24

08-11-2017 - 17:04:11

 

Ft3 -3,34 norma 2,00-4,40
Ft4-1,27 norma 0,93-1,70 czyli w normie

aquila (offline)

Post #25

08-11-2017 - 17:38:16

 

Cytuj
kuna13
dziewczyny, doradźcie,
Moja babcia chorowała na niedoczynność tarczycy i w związku z tym robię co roku TSH. W 2015 było 1,66, w 2016 2,199 a teraz 3.420, zrobiłam wczoraj anty TPO i wyszło 336. mam się martwić?

martwić nie, iść do endokrynologa; można mieć niedoczynność subkliniczną - jeszcze bez objawów; to się rozwija bardzo powoli, czasem endo każą od razu brać euthyrox, a czasem poczekać z włączeniem leków; nie wiem jakie obecnie są standardy, ja kilka lat temu leki miałam włączone od razu mimo że poza normą miałam tylko TSH, aTPO miałam w normie, przekroczone normy miałam aTG, ale tego już się podobno nie bada
w wieku, że tak powiem rozrodczym TSH zazwyczaj powinno być ok 1-2, bardziej 1 jeśli na tę rozrodczość liczymy

[www.endokrynologia.net]
[www.endokrynologia.net]

i serio nie ma się czym przejmować, łykasz jedną tabletkę dziennie, robisz co 3-6 miesięcy badania i tyle; w porównaniu z rakiem to pikuś



It's just a ride ...

kuna13 (offline)

Post #26

09-11-2017 - 09:30:33

 

no już sama nie wiem, anty TPO wysokie, TSH wzrasta regularnie ale jeszcze w normie a Ft3 i Ft4 w normie, zobaczymy co endokrynolog powie, nie udało mi się jeszcze usg tarczycy zrobić

aquila (offline)

Post #27

09-11-2017 - 09:58:35

 

tsh masz zawyżone, normy są podane dla ogółu, ale 3-4 to jest norma dla starych ludzi, nie dla kobiety, która potencjalnie może zaciążyć; rozmyślania nic nie dadzą, trzeba się wybrać do endokrynologa, zwłaszcza jeśli masz już jakieś objawy niedoczynności (ale jeśli nie masz to też)



It's just a ride ...

renatar (offline)

Post #28

09-11-2017 - 10:24:50

sieradz 

Niestety moje wyniki mam u męża na mejlu i nie mogę ich podać ale pierwsze wyniki mojej mamy przed leczeniem tsh 15,8 \ ft3 3,17\ft4 0,71 więc zupełnie w normie oprócz tsh. Anty-tpo 844 ,anty-tg powyżej 1000. przed operacją [tzn w trakcie brania leków] tsh 2,8 , ft3 2,6 /ft4 0,89.






T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

kuna13 (offline)

Post #29

10-11-2017 - 15:00:01

 

wynik usg tarczycy
Prawy płat tarczycy o wym 17x15 x40mm V 5,3 ml
Lewy płat tarczycy o wym 13x17x41mm V 5,2 ml
Cieśń szerokości 5mm
Tarczyca niepowiększona o gładkich obrysach, prawidłowej echogeniczności i nieco niejednorodnej echostrukturze, o wzmożonym unaczynieniu- obraz może odpowiadać zap. autoimmunologicznemu tarczycy. Ponadto w obu płatach widoczne są drobne ogniska hypoechogenne bez cech unaczynienia, wlk do 5z3z3 mm w płacie prawym i śr do 3mm w płacie lewym

aquila (offline)

Post #30

10-11-2017 - 18:28:25

 

Cytuj
kuna13
wynik usg tarczycy

Prawy płat tarczycy o wym 17x15 x40mm V 5,3 ml

Lewy płat tarczycy o wym 13x17x41mm V 5,2 ml

Cieśń szerokości 5mm

Tarczyca niepowiększona o gładkich obrysach, prawidłowej echogeniczności i nieco niejednorodnej echostrukturze, o wzmożonym unaczynieniu- obraz może odpowiadać zap. autoimmunologicznemu tarczycy. Ponadto w obu płatach widoczne są drobne ogniska hypoechogenne bez cech unaczynienia, wlk do 5z3z3 mm w płacie prawym i śr do 3mm w płacie lewym

Cytuj
aquila
rozmyślania nic nie dadzą, trzeba się wybrać do endokrynologa, zwłaszcza jeśli masz już jakieś objawy niedoczynności (ale jeśli nie masz to też)



It's just a ride ...
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 443
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022