Choroby tarczycy

Wysłane przez Amazonki.net 

kuna13 (offline)

Post #1

10-11-2017 - 19:47:48

Byłam i dostałam skierowanie na usg tarczycy, no teraz pójdę ponownie z wynikiem

Ela89 (offline)

Post #2

05-02-2018 - 10:43:47

Poznań 

Mam 28 lat i rok temu zdiagnozowano u mnie Hashimoto. Obecnie mam niedoczynność, póki co waga na razie nie idzie do góry. Biorę Euthyrox 50 mg. Niestety jakby tego było mało to jeszcze mam endometriozę. W internecie natknęłam się na informacje, że jest jakiś związek między tymi dwoma chorobami. Czy któraś z Was choruje podobnie jak ja na obie choroby? Czy stosujecie jakieś specjalne diety w Hashimoto?

Agaba190 (offline)

Post #3

05-02-2018 - 17:52:33

k/Warszawy 

Ela89
Mam 28 lat i rok temu zdiagnozowano u mnie Hashimoto. Obecnie mam niedoczynność, póki co waga na razie nie idzie do góry. Biorę Euthyrox 50 mg. Niestety jakby tego było mało to jeszcze mam endometriozę. W internecie natknęłam się na informacje, że jest jakiś związek między tymi dwoma chorobami. Czy któraś z Was choruje podobnie jak ja na obie choroby? Czy stosujecie jakieś specjalne diety w Hashimoto?

Chyba powinnaś ten post napisać na forum osób z Hashimoto. My tutaj mamy-miałyśmy raka piersi i oczywiście też, niektóre z nas chorują na tarczycę. Co do endometriozy to nie przypominam sobie, żeby na naszym forum ktoś na nią chorował.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

dziubas (offline)

Post #4

05-02-2018 - 22:07:00

Gdańsk 

Ela89! czy chcesz chwile pogadać w realu nt chorób autoimunnologicznych i wpływu diety zywieniowej...

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Halka (offline)

Post #5

17-06-2018 - 19:37:28

Elu. dawno mnie tu nie było, stąd dopiero dzisiaj moja odpowiedź, Mam Hashimoto (mimo wyciętej tarczycy po raku); miałam hormonozależnego raka piersi, potem raka narządów rodnych, no i tarczycy. Czyli tło hormonalne. Endometrioza jakby wpisuje się, obok tarczycy do hormonalnej przyczyny choroby tarczycy, ew. raka piersi (o ile miałaś, bo nie piszesz o tym). To nie znaczy, że masz czy musisz zachorować onkologicznie, nie, nie! Jeżeli chcesz pogadać, napisz na priwa. Ja jestem zwolenniczką chwytania byka za rogi, a nie chowania głowy w piasek, więc moje wypowiedzi różnie są tu przyjmowane. Jeżeli będziesz chciała nawiązać ze mną kontakt, to ostrzegam - jestem szczera do bólu! Ale dzięki tej postawie żyję i nie daję się. Pozdrawiam wszystkie "tarczycowe" po dłuższej przerwie.

Iwo_Iwo_123 (offline)

Post #6

07-05-2020 - 20:33:48

Józefosław  

Witam, zrobiłam dziś usg tarczycy. Profilaktycznie miało być, nie ze wskazania i mamy: w cieśni lity hipoechogeniczny guzek 5x5x3 mm z brzeżnym przepływem. Oczywiście dopadła mnie już „straczka’ a do lekarza dopiero po weekendzie. Radiolog nie każe się niepokoić, ale co mi po tym, kiedy ja już głowę mam nabitą ???? Może mnie ktoś pocieszy, powie co to może oznaczać, czego spodziewać się po wizycie??

Krynia58 (offline)

Post #7

07-05-2020 - 20:56:35

Warszawa 

Iwo_Iwo, nie mam bladego pojęcia co to może oznaczać. Też bym panikowała, ale może faktycznie nie trzeba? Mam nadzieję że przeczyta Twój post kto miał do czynienia z czmś podobnym i napisze. Tymczasem przytulam i posyłam dobre myśli pociesza

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Iwo_Iwo_123 (offline)

Post #8

07-05-2020 - 21:51:30

Józefosław  

Nerwy trochę przeszły, zostaje czekać i być dobrej myśli. A może jeszcze ktoś się odezwie, kto będzie mógł coś powiedzieć w temacie ????

Iwo_Iwo_123 (offline)

Post #9

12-05-2020 - 19:26:16

Józefosław  

Udało mi się dziś spotkać z moim onkologiem. Zrobił usg tarczycy, dopplera i nie widzi wskazań do biopsji. Są drobne guzki, jak się okazuje na obydwóch płatach, ale nieniepokojące. Świra idzie dostać...ale cieszę się strasznie!!!

Tomasz. (offline)

Post #10

23-05-2020 - 11:34:05

Pruszków 

W sprawach wątpliwych należy wykonać mapę tarczycy- jak scyntygrafia w przerzutach do kości. Badanie to pokazuje czy tam, gdzie są guzki jest osłabione czy wzmożone wyłapywanie jodu radioaktywnego. To pozwala odróżnić guzki gorące od zimnych. Te drugie trzeba częściej kontrolować. Ale - w porównaniu do raka piersi- guzki tarczycy zdecydowanie rzadziej ulegają kancerogenezie. Więc bez paniki.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 426
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022