Bóle kostne
marta78 (offline) |
Post #1 29-04-2016 - 14:47:52 |
Olsztyn |
Dziewczyny czy któraś z Was miała takie dziwne bóle kostne, ale w rożnych miejscach. A to raz zaboli w nodze przy kostce, za chwilkę w kolanie, następnym razem w kości udowej, później w ramieniu, przy nadgarstku, w kręgosłupie. Są to tępe bóle, bardzo krótkie - ok. 1 sek. Miałam je też przed diagnozą. Teraz bardziej na nie zwracam uwagę i wiadomo, zaraz się myśli o najgorszym. Nie biorę jeszcze tamoksifenu. Jestem w trakcie chemii.
|
dziubas (offline) |
Post #2 29-04-2016 - 15:19:02 |
Gdańsk |
chemia wali po szpiku, ale dlatego bada sie stan krwinek przed chemią, a jak wiem-krwinki powstaja bodaj w szpiku, wiec pobolewa, ale to raczej w porzo, chyba, ze będzie sie przedłużało i nasilało-wtedy pytać chemika...
![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
fianiebieska (offline) |
Post #4 29-04-2016 - 17:36:38 |
Warszawa |
Ja tak mam. Nie panikuję bo myślę że są związane z chemią. Poza tym właśnie pojawiają się w różnych miejscach.
fianiebieska opowiada ![]() |
rose (offline) |
Post #6 24-07-2016 - 17:13:56 |
|
Oj niusia normalne ,że bolą,ja już rok po chemioterapii a jeszcze często mnie zaskakuje ból ,poruszam się czasami jak robot.
Na wieczór stopy chcą czasami poodpadać.Ja biorę ,też tamosia to po części pewnie i jego zasługa. Lampki troszkę zmęczenia nam fundują ale to przejściowe! ![]() |
doria (offline) |
Post #7 24-07-2016 - 19:42:17 |
Kraków |
Mam podobnie jak rose , czasami chodzę sztywna , ale najczęściej rano, albo jak się zasiedzę. Inna rzecz ,że psychika robi swoje. Ostatnio przez jakieś 2 miesiące bardzo delikatnie pobolewało mnie ramię. Oczywiście myślałam o tym, którego imienia nie chce wymieniać. Zrobiłam prędko prześwietlenie obydwu barków dla porównania, okazało się w porzo i co ........ od następnego dnia pobolewania ustąpiły.
Czasami jesteśmy przewarażliwieni, ale przecież trudno się dziwić, pewnie w "normalnych" okolicznościach na pewne dolegliwości w ogóle nie zwrócilibyśmy uwagi . |
niusia 46 (offline) |
Post #8 25-07-2016 - 00:20:44 |
|
dziewczyny troszke sie uspokoilam
![]() ![]() ![]() |
rose (offline) |
Post #9 25-07-2016 - 14:33:04 |
|
Niusia ja radio miałam w sierpniu ,a chemię skończyłam wcześniej w maju .
I do czego zmieżam !,otóż na leżanke do radioter. czesto wchodziłam z pomocą,spowrotem też!Pomału się wszystko normuje ale do tego tżeba byč anielsko cierpliwym.Życzę zdrówka, i nie martw się za bardzo, będzie ok!,trzeba w to wieżyć. |
Al_la (offline) |
Post #11 18-08-2016 - 22:43:39 |
k/Warszawy |
Przeczytaj ten wątek [amazonki.net]
Na pewno ktoś już pytał, a inny ktoś odpowiedział. Jeśli nie, zapytaj. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
rose (offline) |
Post #12 18-08-2016 - 22:55:11 |
|
Niusia znów ja ,Ci odpowiemy bo miałam scyntygrafie .Przed badaniem ok.2 godziny podają kontrast.Potem przez 2lub3godziny popijamy wodę ,
Następnie kładziemy się na twardy stół( w ubraniach)poczym pochyla się nad nami machineria i skanuje całe ciało od głów do stóp. Badanie trwało ok.20 minut nic nie boli nic się nie dzieje złego. |
Iwo_Iwo_123 (offline) |
Post #15 23-08-2016 - 18:26:32 |
Józefosław |
Witam i ja tu chyba dołączę
![]() Pozdrawiam wszystkie zmagające się z bolączkami (i nie tylko) i nie ukrywam że liczę na słowo otuchy ![]() |
ira (offline) |
Post #17 23-08-2016 - 19:26:18 |
Pabianice |
Dobrze że ja swoje bóle mogę zgonić na sks
![]() Bo mnie boli od lat wielu, a to kręgosłup, a to nogi, a to biodra. Teraz wlazł mi ból pod łopatkę po stronie operowanej. Ale jak wlazł, to i wylezie, bo w tym miejscu nie chcę smarować maścią przeciwbólową. Jestem tyle lat "po", że już się przyzwyczaiłam do różnych dolegliwości, ale nie znaczy to, że się nie boję. Dziewczyny, głowa do góry! ![]() |
Iwo_Iwo_123 (offline) |
Post #18 23-08-2016 - 19:28:18 |
Józefosław |
Rak może i nie, ale przeżuty...??
![]() Wariuję już, a wizyta u onkologa dopiero szóstego września ![]() |
dorota79 (offline) |
Post #19 23-08-2016 - 19:37:58 |
|
Iwo bo odkąd masz sztuczna menopauzę Twój organizm zachowuje się inaczej.
Ja przed diagnoza jak miałam pracę siedzącą przy kompe to ciągle bolal mnie kręgosłup w odcinku piersiowym i mięsień pod łopatką.Często korxystaam z pomocy masażystki.Jak mój syn by maly i duzo go nosilam bolal mnie krzyż. Teraz nie robię nic i nic mnie nie boli ![]() |
dziubas (offline) |
Post #20 23-08-2016 - 19:44:46 |
Gdańsk |
Iwo!
![]() ![]() ![]() ...sprawdziłam! ależ ty młoda jesteś!!! ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-08-2016 - 19:47:35 przez dziubas. |
Iwo_Iwo_123 (offline) |
Post #21 23-08-2016 - 19:56:19 |
Józefosław |
Dziękuję za odzew. Dziubasku, metryczka faktycznie pokazuje że młoda jestem, ale tylko ona
![]() ![]() |
Iwo_Iwo_123 (offline) |
Post #23 23-08-2016 - 20:12:26 |
Józefosław |
Nie wiem
![]() ![]() |
Jutta (offline) |
Post #24 23-08-2016 - 20:23:24 |
między Łodzią a Warszawą |
A może wszystkiego po trochu. Chociaż z tego co piszesz bardziej bym obstawiała brak ruchu, czego skutkiem są te bóle. Głowa również może boleć "od kręgosłupa". Do tego być może nałożyła się infekcja. No, i na dokładkę wyobraźnia pracująca na pełnych obrotach.
|
Iwo_Iwo_123 (offline) |
Post #26 23-08-2016 - 20:44:23 |
Józefosław |
Może to i jakaś myśl. Mam z pracy prywatną opiekę medyczną, mało korzystam, bo jednak ważniejsze sprawy ogarniam w CO i jak trzeba to prywatnie u mojego onkologa, więc może po coś by się przydała. Wiem, że mamy ileś tam godzin rehabilitacji, więc może warto tym się zainteresować.
|
Iwo_Iwo_123 (offline) |
Post #27 23-08-2016 - 20:47:57 |
Józefosław |
Jeszcze tak dopytam, czy macie też ta, że ból tak włazi w jedno miejsce i nie odpuszcza? Z tymi dwoma tygodniami to może przesadziłam, ale z tydzień na pewno już mnie pobolewa.
|
braja (offline) |
Post #28 24-08-2016 - 01:12:19 |
|
Jutta, nie zaszkodzi odwiedzic lekarza rodzinnego. Moją kolezanke, zupełnie nieonkologiczną, zaczął kiedyś bolec bark. Po paru dniach już strasznie narzekała i twierdziła, że boli ja już i na klatce piersiowej, a ja myslałam, że troche przesadza, bo ani sie nie uderzyła, ani nie robiła nic cięzkiego... Poszła do lekarza i okazało się, że to jakies zapalenie (nie pamietam już czy nerwu czy mieśnia). Kilka tygodni ja trzymało!
![]() ![]() |
Jutta (offline) |
Post #29 27-08-2016 - 22:27:09 |
między Łodzią a Warszawą |
Braja, pewnie, że nie zaszkodzi.
Iwo, nie raczej tak nie miewam, bo jak zaczyna boleć to ląduje u znajomego masażysty, a ten jak mnie wygniecie, to ... uch przyjemnie nie jest. Za każdym razem obiecuje sobie, że będę regularnie ćwiczyć |
Iwo_Iwo_123 (offline) |
Post #30 16-10-2016 - 17:35:37 |
Józefosław |
Witam, ból w plecach odpuścił, ale nie zupełnie. Na ostatniej wizycie w CO bez żadnego kłoptu otrzymałam skierowanie na scyntygrafię i w piątek byłam na badaniu. Wyników oficjalnych nie mam jeszcze, ale doktor opisująca badanie powiedziała, że mogę spokojne czekać na wynik, ponieważ ona nic niepokojącego nie widzi
![]() |