Endometrioza - co to takiego?
Ela89 (offline) |
Post #1 05-02-2018 - 10:36:50 |
Poznań |
Cześć Wam,
jakiś czas temu zdiagnozowano u mnie endometriozę. Obecnie jestem po laparoskopii lewego jajnika i zrostów endometrialnych. Zalecono terapię zoladeksem. Powiem szczerze, że odkąd wróciłam do domu ze szpitala to wiszę w internecie i szukam informacji co to za choroba, jak się ją leczy, jaki to może mieć wpływ na zajście w ciążę. Wiem, że u każdej kobiety choroba może przebiegać inaczej, to samo dotyczy leczenia. Ale chciałam Was zapytać o jedną rzecz. Endometrioza to choroba autoimmunologiczna ale czy ona może prowadzić do nowotworu? Czy uniemożliwia zajście w ciążę? Kiedyś natknęłam się na informacje w internecie na temat kliniki Miracolo, która specjalizuje się w leczeniu endometriozy. Oferują bardzo innowacyjne metody leczenia tej choroby ale koszty są ogromne ![]() Wiem, że terapii zoladeksem, czy innymi lekami nie uniknę i nawet o tym nie myślę, bo zdrowie jest dla mnie najważniejsze i zrobię wszystko żeby je chronić ale czy któraś z Was natknęła się na podobne informacje, że terapia żywieniowa może mieć wpływ na leczenie endometriozy? Jak radzicie sobie z tą chorobą? Jakie macie doświadczenia? Macie nawroty tej choroby? Będę wdzięczna za każde informacje. Pozdr. Ela Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-02-2018 - 10:38:14 przez Ela89. |
Agaba190 (offline) |
Post #2 05-02-2018 - 18:10:45 |
k/Warszawy |
[www.endometrioza.aid.pl] - np. tutaj jest forum osób chorujących na endometriozę.
Przejrzałam nasze forum i nie mogłam znaleźć nikogo, kto miał lub ma tę chorobę. Jeżeli chodzi o Zoladex to tutaj jest wątek [amazonki.net] My go dostajemy w rakach piersi hormonozależnych. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
dziubas (offline) |
Post #4 05-02-2018 - 22:04:28 |
Gdańsk |
Elu!
![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Al_la (offline) |
Post #5 10-02-2018 - 22:08:06 |
k/Warszawy |
Czytam i czytam i nijak pojąć nie mogę...
![]() Dziubasku, czy Ty na pewno pisałaś do Eli89? Jakie przerzuty, jaka niezdiagnozowana? Ela jest zdiagnozowana, ma endometriozę, a nie raka. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
dziubas (offline) |
Post #6 10-02-2018 - 22:40:49 |
Gdańsk |
W porzo Alusiu!!!
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Helena (offline) |
Post #8 11-02-2018 - 21:48:59 |
|
Elu, moja 36 letnia córka choruje na endometriozę. Trzy lata temu przeszła zabieg laparoskopii jajników, zrostów i mięśniaka. Przeszła półroczną kurację Zoladexem i przez kolejne pół roku brała tabletki Visanna. Badanie histopatologiczne potwierdziło zaawansowaną endometriozę. Podczas leczenia miała objawy menopauzy i źle się czuła. Była na długim L-4. Od dwóch lat nie bierze żadnych leków, ale problemy z jelitami ma. Lekarz ginekolog - onkolog ostrzegał córkę, że może mieć problemy z zajściem w ciążę. Twój ginekolog na pewno zleci Ci badanie markera Ca -125 w kierunku raka jajnika. Pisz do mnie na priv jakbyś miała więcej pytań.
Z chwilą gdy decydujesz się stawić czoło problemom, przekonujesz się, że możesz więcej, niż ci się zdawało. Paulo Coelho Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-02-2018 - 21:50:05 przez Helena. |
Helena (offline) |
Post #9 11-02-2018 - 23:05:54 |
|
Elu, muszę dopisać, bo już nie mogę edytować postu. Córka miała usuniecie torbieli z jajników i zrostów. Chociaż przed zabiegiem brano pod uwagę usuniecie jednego jajnika.
Z chwilą gdy decydujesz się stawić czoło problemom, przekonujesz się, że możesz więcej, niż ci się zdawało. Paulo Coelho Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-02-2018 - 23:08:16 przez Helena. |