Wysoki cholesterol

Wysłane przez amor 

amor (offline)

Post #1

24-11-2011 - 19:09:31

Siemianowice Sl. 

ToJa (offline)

Post #2

24-11-2011 - 19:34:05

 

rozumiem, ze to dla mnie oczko

rozmawialam m.in. z amorkiem na temat wysokiego cholesterolu - skąd sie toto u mnie mogło wziąć myśli
jakos zawsze kojarzylo mi sie, że wysoki cholesterol zwiazany jest z otyłością
a ja jakos duzej oponki sie dorobic nie moge oczko

podwyzszony cholesterol mam od około 2006 roku
od 3 lat - wysoki
w tym tygodniu zrobiłam badania krwi - sie przeraziłam eye popping smiley
cholesterol calkowity 335,6 norma 140-200
LDL - cholesterol 238,25 norma 0 - 130
trojglicerydy 178,20 norma 35 - 165
no i jeszcze PDWsd mam wyraźnie przekroczone 26,8 przy normie 9 - 17

nooo i chciałam dodać, ze od roku łykam tabletki
nooo i nie jadam sera żółtego (od zawsze) , nie jadam miesa czerwonego od ok. 5 lat, w ub. roku margaryna Flora Pro.Activ
nooo i oczywiscie ruszam się

trza chyba bedzie bardziej konkretnie o siebie zadbac pyta

ToJa (offline)

Post #3

24-11-2011 - 19:38:54

 

Czynniki zwiększające poziom cholesterolu: (to z amorka linka)
* palenie papierosów - nie pale od ponad 10 lat pali fuj
* picie kawy - tylko 1 dziennie rozpuszczalna, dobrej jakości kawa
* stres - nadmiar wnerwionyangry smileyzly
* środki antykoncepcyjne - nigdy nie
* nieodpowiednia dieta - noooo różnie z tym jest, ale chyba nie najgorzej urodziny
* mało ruchu - około półtorej godzinny dziennie to malo czy wystarczająco? myśli

ira (offline)

Post #4

24-11-2011 - 19:44:51

Pabianice 

Ja mam też bardzo wysoki, lekarz powiedział, że sama dieta nie pomoże, bo to genetyczne, więc żrę tablety.



Al_la (offline)

Post #5

24-11-2011 - 19:53:32

k/Warszawy 

Spotkałam kiedyś w przychodni kobitkę smukłą jak.....Jolcia duży uśmiech
Powiedziała, że ma baaaardzo wysoki cholesterol, a odżywia się jak wróbelek.
Od lekarza usłyszała, że są organizmy, które "wyciągną cholesterol nawet ze szpinaku" - to taki żart chyba miał być.
Z tego wniosek, że można być wegetarianinem i mieć ten problem.





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

amor (offline)

Post #6

24-11-2011 - 19:59:28

Siemianowice Sl. 

Wkleiłam z zyczliwosci....ale jak uwazacie ,ze i tak nic nie warto robic, to robta co chceta duży uśmiech A ja tam przy budwig i antyraku zostanę!



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-11-2011 - 19:59:43 przez amor.

ToJa (offline)

Post #7

24-11-2011 - 20:04:24

 

Amorku, a kto mówi, ze nic z tym nie bedzie robil pyta
od dzisiaj już zaczęłam uśmiech

2 czekolady leżą, batonik amigos na mnie łypie oczkiem, pierniczki też do mnie mrugają - a ja nic, patrzę i reki nie wyciągam
a na lodówce powiesiłam kartkę z napisem:
PAMIĘTAJ - MASZ WYSOKI CHOLESTEROL
noooooo i antyrak zaległ koło harego

Al_la (offline)

Post #8

24-11-2011 - 20:06:01

k/Warszawy 

Amorku, ja nie napisałam, że nie warto nic robić, bo i tak przechlapane.
ToJka pewnie ma jakieś grzeszki do wyeliminowania, w przeciwieństwie do tej kobitki, którą spotkałam.
Mój cholesterol (220) też się domaga uwagi i wiem od czego powinnam zacząć, ale tak mi szkoda....przewraca_oczy





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

amor (offline)

Post #9

24-11-2011 - 20:07:23

Siemianowice Sl. 

Jesli jeszcze mogę się ciutke wymądrzyc to ja przestałam onegdaj kupowac słodycze- w domu jest szlaban! Bo to kusi! Kupuje owszem ale od razu wydaje ( prezent)

Al_la (offline)

Post #10

24-11-2011 - 20:09:12

k/Warszawy 

Ja też nie kupuję, ale mam w domu łasucha z niskim cholesterolem i .... przewraca_oczy





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

amor (offline)

Post #11

24-11-2011 - 21:47:12

Siemianowice Sl. 

Szlaban! Powiedziec - "Nie chce widziec zadnych słodyczy w domu!" Myslę,ze Twoj kochający mąz zadba o Twoje samopoczucie i zdrowie! :-) Ja to nawet gosci w Bystrej gonię i przesladuje jak mi przywioza jakies lakoryczne trucizny! Wole upiec lekkie ciasto !



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-11-2011 - 21:48:14 przez amor.

Al_la (offline)

Post #12

24-11-2011 - 22:35:46

k/Warszawy 

Mój kochający mąż dba o moje zdrowie i mówi "nie jedz" duży uśmiech





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

ToJa (offline)

Post #13

25-11-2011 - 20:14:19

 

Jest godzina 20.12 - jeszcze nawet nie tknęłam dzisiaj słodkiego, ale już mnie skręca
a ja mam słabą silną wolę
przeca nie mogę pić szesnastej herbaty coby zabić to ssanie w żołądku oczko

amor (offline)

Post #14

25-11-2011 - 20:16:46

Siemianowice Sl. 

Wara od słodkiego ,jeszcze o tej godzinie!!! Teraz tylko jabłuszka jesc!!!!

mituraewa (offline)

Post #15

25-11-2011 - 20:21:19

Gdańsk 

Prawda to Amorkutak Właśnie wrąbałam, jabłuszka w ....... naleśniczkachduży uśmiech sztuk sztyryduży uśmiech



amor (offline)

Post #16

25-11-2011 - 20:23:53

Siemianowice Sl. 

Acha i posypane jeszcze pewnie cukrem pudrem????duży uśmiech

ToJa (offline)

Post #17

25-11-2011 - 20:26:33

 

jabłuszka juz jadłam: jedno w robocie a drugie jak ino z roboty wróciłam
nooo i naleśniki tez jadłam (z jabłuszkiem)
ale bez cukru pudru uśmiech

amor (offline)

Post #18

25-11-2011 - 20:33:26

Siemianowice Sl. 

A jabłuszek to se nie żałuj!!!

tesa (offline)

Post #19

27-11-2011 - 00:30:27

 

Jestem szczupła i zawsze byłam. Jakieś pięć lat temu, zbadałam cholesterol. Ogólnego wyszło mi 270blee Byłam po trzydziestce. Nawet do lekarza wtedy poszłam z tym wynikiem. Ale on mi wtedy powiedział, że za młoda jeszcze jestem na tabletki i tak właściwie to nic nie doradził. Pamiętam tylko, że ten "zły" cholesterol miałam w normie , trójglicerydy też w normie a dobry ponad normę. Nic z tym nie robiłam specjalnie. W zeszłym roku przed pierwszą chemią, onka zleciła cholesterol zbadać. Wyszedł mi 220, dobry i trójglicerydy w normie, ale zły ponad normę. Teraz niedawno znowu zbadałam. Ogólny 170, cała reszta też w normie. Odkąd zachorowałam dietę zmieniłam diametralnie. Jem bardzo dużo jajek (ale takich od szczęśliwych kurekduży uśmiech), a do smarowania tylko masło, żadnych reklamowanych syfów. I absolutnie nie wierzę w to co podają, że jajka i masło wpływają na zwiększenie cholesterolu. No i przestałam obżerać się wieprzowina na każdym kroku.



<a href="[amazonki.net] src="[amazonki.net]; alt="tesa" /></a>

Teresa1957 (offline)

Post #20

27-11-2011 - 13:19:22

Kraśnik 

Z tego co czytałam to kiedyś były wyższe normy cholesterolu, a i lekarze też mają różne opinie na ten temat, podam parę linków można poczytać.
nie bójmy się cholesterolu
koniec mitu
cholesterol
cholesterol wróg czy przyjaciel
5 powodów żeby nie martwić się o cholesterol



Al_la (offline)

Post #21

05-12-2011 - 19:32:04

k/Warszawy 

[www.naukawpolsce.pap.pl]





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Halinka (offline)

Post #22

14-12-2011 - 22:24:50

 

Mój mąż kilkanaście lat temu przeszedł zawał, od tego czasu brał różne leki obniżające cholesterol i... dalej miał niezbyt dobry. Jest otyły i lubi mięsko, no i nigdzie nie chodzi, tylko wszędzie jeździ samochodem. Z 'domowych' sposobów, bez radykalnej zmiany innych nawyków, pomagała mu obniżyć cholesterol owsianka - oczywiście codziennie i przez dłuższy czas, lecytyna - jak poprzednio (czy to sposób 'domowy'?myśli), tygodniowa dieta kapuściana.
Od jakiegoś roku smaruje kanapki do pracy margarynami ze sterolami: Benecolem albo Florą Pro-active - są naprawdę skuteczne, i na cholesterol, i na trójglicerydy (a te najtrudniej było mu zawsze sprowadzić do normy)

ira (offline)

Post #23

14-12-2011 - 22:37:53

Pabianice 

Halinka, ale w tych margarynach nie ma dużej dawki witamin syntetycznych, np B ?



Halinka (offline)

Post #24

15-12-2011 - 10:13:11

 

Przeczytałam na opakowaniu i są witaminy, faktycznie duże dawki: A, E, D, B6 i B12, no i kwas foliowy. Nigdy nie pamiętam, której B nam nie wolno... Hm... mąż mój chyba w tej kwestii nie ma przeciwwskazańmyśli



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-12-2011 - 10:13:39 przez Halinka.

ira (offline)

Post #25

15-12-2011 - 11:36:12

Pabianice 

Mnie mój onk zabronił wszystkich syntetycznych i ja się stosuję, ale zdrowy człowiek, to co innego.



amor (offline)

Post #26

15-12-2011 - 18:37:18

Siemianowice Sl. 

Ira ,ale Ty jestes , o ile mi wiadomo takze zdrowa !.

ira (offline)

Post #27

15-12-2011 - 19:11:45

Pabianice 

Cytuj
amor
Ira ,ale Ty jestes , o ile mi wiadomo takze zdrowa !.

Ale z taką przeszłością, że mi zabronił, a ja go w tej materii słucham. On mnie rżnął, tom taka uległa śmiech



aurora (offline)

Post #28

19-12-2011 - 15:16:12

 

Zdania na temat wyskości poziomu cholesterolu są ciągle jeszcze podzielone. Co do zagrożenia miażdzycą to musi wytstąpić jeszcze kilka czynników predysponujących. Kilka lat temu normą było 250.
U osób bardzo aktywnych cholesterol może być podwyższony i nie jest to zjawiskiem niepokojącym. Podczas wysiłku wydzielany jest kortyzol który wytwarzany jest właśnie z cholesterolu, w związku z czym organizm aby sprostać zapotzrebowaniu więcej go magazynuje.

Z mojego ogródka...........mąż wegetarianin, własne pieczywo, zero tłuszczu, wysiłek w ilościach ponadprzeciętnych..........cholesterol w granicach 300.

Teresa1957 (offline)

Post #29

08-03-2012 - 22:17:32

Kraśnik 

Ciekawy artykuł o cholesterolu i odżywianiu, okazuje się że nie ma się co bać podwyższonego cholestorolu.
Prawdziwe przyczyny chorób serca



Al_la (offline)

Post #30

20-04-2012 - 15:16:19

k/Warszawy 

[www.naukawpolsce.pap.pl]





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 324
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 5263 dnia 07-04-2018