Co zamiast cukru

Wysłane przez Al_la 

Al_la (offline)

Post #1

20-04-2010 - 16:08:35

k/Warszawy 

Widziałam w wielu sklepach ze zdrową żywnością stewię.
Zastanawiałam się, co to jest.
A dziś czytam [www.rynekzdrowia.pl]
I tak naprawdę nie wiadomo, czy ona w ogóle zdrowa jest pyta

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

amor (offline)

Post #2

20-04-2010 - 22:07:14

Siemianowice Sl. 

Chyba balabym sie jej uzywac. Polecam natomiast syrop z agawy ( duzo tanszy za granica) - ma niski indeks glikemiczny a smakuje jak miod. Ja bardzo niewiele uzywam raczej corce dodaje np do koktjlu owocowego.

Al_la (offline)

Post #3

20-04-2010 - 22:31:02

k/Warszawy 

No to chyba sobie nabędę ten syrop, bo cukru już nie używam.
Kupuję fruktozę, ale ona też podobno za zdrowa nie jest.
Ja słodzę tylko kawę i to bardzo niedużo - pół łyżeczki. Jakoś gorzka mi nie smakuje.
Będę miała agawową kawę duży uśmiech

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Baba Jaga (offline)

Post #4

21-04-2010 - 09:23:57

Jagolandia 

a jak już zasmakujesz w tej agawie, to Agawo bój się rotfl

agawa (offline)

Post #5

21-04-2010 - 21:25:18

okolice 

eye popping smiley
Sama używam cool smiley
A dowiedziałam się o leczniczych walorach agawy dopiero, gdy dziewczyny kiedyś mi o tym powiedziały... już jako Agawa przewraca_oczy

Al_la (offline)

Post #6

21-04-2010 - 21:30:24

k/Warszawy 

Widzisz Aguś....działasz, jak lek duży uśmiech

Masza70 (offline)

Post #7

08-05-2010 - 11:19:50

A miód? taki z prywatnej pasieki, zdrowiutki? nie można by lepiej miodu? Ja sobie kupię od znajomego i będę używać.

Al_la (offline)

Post #8

10-05-2010 - 18:43:46

k/Warszawy 

Artykuł na temat stewii [www.rynekzdrowia.pl]

Grażyna1 (offline)

Post #9

10-05-2010 - 19:50:22

Warszawa 

Autor "Anty rak" na str. 93 dopuszcza do słodzenia : syrop z agawy , cukier brzozowy , stewię i czekoladę ponad 70 %. Mają one m.inn. niski indeks glikemiczny.
W sklepach internetowych jest:
- syrop z agawy produkcji niemieckiej 'Bio"- 55 zł / litr i 30 zł - 500 ml.
- syrop z agawy produkcji meksykańskiej - 99 zł za litr i 55 zł za 500 ml.
Hmm, tanio to nie jest. Ciekawa jestem czy oprócz różnicy w cenie jest również różnica w jakości.
Amorku - jaki Ty używasz?

amor (offline)

Post #10

10-05-2010 - 20:09:23

Siemianowice Sl. 

Ja zrobiłam zapasik w Austrii . Butelki 350 gr za po przeliczeniu około 10 zl

Grażyna1 (offline)

Post #11

10-05-2010 - 20:21:42

Warszawa 

Amorku - ale jakiej produkcji ? Bo ja się zastanawiam czy ze względu na w/w różnice w cenie może być też jakaś różnica w jakości ? Np. autentyczności ?
W czerwcu będę w Berlinie , może tam jest też tańszy niż u nas

1/ Nieprzetworzony Organiczny Wegański Nektar z Agawy - meksykański
2/Skład: zagęszczony sok z agawy , Produkt rolnictwa ekologicznego Producent: Allos, Niemcy

amor (offline)

Post #12

10-05-2010 - 20:39:35

Siemianowice Sl. 

Wyczytalam na etykiecie ze to chyba dla Spara produkowane , pisze Naturpur i chyba z Meksyku. Prawdopodobnie obnizka cen byla , bo termin waznosci w tym roku sie konczy.

Perła (offline)

Post #13

30-05-2010 - 20:28:59

Łódź 

No więc...używam tej stewii.Ponieważ nie rozpuszcza się tak elegancko, jak cukier tylko tworzy rodzaj zawiesiny...w kawie wygląda nie za bardzosmiling smiley Ma też lekko ziołowo-herbaciany zapach, co może trochę przeszkadzać. Ale za to w np. sosie pomidorowym, który zawsze trochę dosładzam, super! Generalnie używam jej nie do typowego słodzenia, tylko jako dodatek do potraw. Jest niesamowicie wydajna!.To ustrojstwo jest 10-15 razy słodsze od cukru, za to bezkaloryczne. Wystarczy odrobina,żeby było słodko niesłychanieduży uśmiech Za 60g zapłaciłam 8 zł i nie wiem, kiedy ta paczka się skończy. Dla mnie stewia ma jeszcze jedną super zaletę: jest to produkt naturalny (wysuszone liście). Zero chemii, a na tym punkcie mam lekkiego bzika!

www.perla.nets.pl

Lonia (offline)

Post #14

10-03-2011 - 11:17:03

...na skraju Puszczy Noteckiej ;))) 

Ja zamiast cukru używam do różnych herbatek owoców kandyzowanych , ostatnio się zaopatrzyłam w kiwi , imbir, papaje, morele , żurawinę .
Dodatkowo zrobiłam sama latem ub. roku syrop z kwiatów mniszka (mleczu) i nim delikatnie słodzę herbatki .Teraz piję zieloną z imbirem .
Oczywiście nie słodzę każdej herbatki , lubię też gorzkie .

Al_la (offline)

Post #15

05-04-2011 - 14:35:55

k/Warszawy 

Syrop klonowy zamiast cukru lub słodzika

Syrop klonowy może być zdrowszy niż dotychczas przypuszczano - poinformowali naukowcy na dorocznym zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w kalifornijskim mieście Anaheim. Okazuje się, że słodki kanadyjski specjał zawiera wiele związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym.

Zespół z Uniwersytetu Rhode Island zidentyfikował w syropie klonowym 54 związki chemiczne, czyli dwa razy więcej niż stwierdzono dotychczas. Pięć z nich zostało wykrytych po raz pierwszy i występuje tylko w syropie klonowym.

Wiele z zawartych w syropie polifenoli to antyoksydanty, które mają udokumentowane właściwości prozdrowotne. Podobną ilość korzystnych związków można znaleźć m.in. w jagodach, herbacie, czerwonym winie czy nasionach lnu. Z tego względu syrop klonowy zdecydowanie wygrywa z innymi substancjami słodzącymi.

Jak zauważa autor badań dr Navindra Seeram, polifenole z syropu klonowego mogą wspomagać leczenie cukrzycy typu 2. Wstępne testy wykazały bowiem, że hamują one enzymy biorące udział w przemianie węglowodanowej.

Pod tym względem wśród pięciu nowoodkrytych związków na szczególną uwagę zasługuje polifenol nazwany Quebecol (na cześć kanadyjskiej prowincji Quebec), który powstaje podczas procesu wytwarzania syropu z soku klonowego.

"Przewiduje się, że do 2050 roku co trzecia osoba będzie dotknięta cukrzycą typu 2, dlatego coraz więcej ludzi poszukuje zdrowszych diet. Zidentyfikowanie potencjalnych właściwości przeciwcukrzycowych w syropie klonowym jest interesujące zarówno dla społeczności naukowej, jak i dla konsumentów" - mówi dr Seeram. KOC

PAP - Nauka w Polsce

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-04-2011 - 14:36:20 przez Al_la.

vabena (offline)

Post #16

10-04-2011 - 21:41:01

Stewia jest naturalnym słodzikiem i ma właściwości lecznicze. Informacje o jej szkodliwym działaniu wynikają z tego, że stanowi ona zagrożenie/konkurencję dla sztucznie wytwarzanego słodzika – aspartamu.
Aspartam (występujący m.in. pod nazwami: NutraSweet, Equal, Canderel, E-951, Spoonful, Benevia) oprócz niewątpliwej zalety jaką jest jego słodki smak, ma dużo skutków ubocznych. Jego spożywanie może wywoływać lub zaostrzać przebieg takich chorób jak: stwardnienie rozsiane, nowotwory mózgu, epilepsja, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, zaniki pamięci, chłoniaki, wady wrodzone, cukrzyca. Wśród negatywnych działań aspartamu znajdują się m.in. bóle głowy, migreny, apopleksje, mdłości, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, znużenie, rozdrażnienie, bezsenność, zaburzenia wzroku oraz mowy i pamięci, utrata słuchu i smaku, palpitacje serca, trudności w oddychaniu, bóle stawów.
Inaczej sprawa wygląda ze stewią. Oprócz słodkiego smaku zawiera ona różne minerały i mikroelementy, takie jak: wapń, potas, magnez, żelazo, chrom, mangan, selen, krzem, kobalt, cynk. W jej skład wchodzą także witaminy z grupy B, witamina C, beta-karoten. Ta „miodowa roślina” jest bezkaloryczna i nie podnosi poziomu cukru we krwi.
Naturalnym słodzikiem jest też ksylitol. Można o nim poczytać na stronie
[www.igya.pl] .

mariela (offline)

Post #17

12-04-2011 - 13:04:20

Jastrzębie-Zdrój 

Ja zaczęłam używać soku z agawy, stewie też próbowałam, ale czułam taki trawiasty smak oprócz słodkiego, przeszłam więc na agawę i jestem zadowolona, po prostu słodka, żadnych "bocznych" smakówuśmiech.

adelle (offline)

Post #18

27-10-2012 - 16:32:10

post skasowany ze względu na rekamę

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-10-2012 - 11:09:59 przez Szpaku.

dani (offline)

Post #19

27-10-2012 - 16:55:27

Adelle, czy vicky pod nowym nickiem?

Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach..

madzia_61 (offline)

Post #20

27-10-2012 - 17:27:50

cena tez bardzo przystepnablee

Al_la (offline)

Post #21

27-10-2012 - 17:40:45

k/Warszawy 

Używam ksylitol zamiast cukru już chyba z rok.
Ma jedną zasadniczą wadę. Jest mniej słodki, niż cukier i dużo droższy przewraca_oczy

amor (offline)

Post #22

27-10-2012 - 18:18:00

Siemianowice Sl. 

O ksylitolicie to juz 5 lat temu pisałam jak weszłam w diete tej ,ktorej imienia nie mozna wymieniac!oczko
PS. Ja preferuję syrop z agawy ( nie z naszej Agnieszki)smiling smiley

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 27-10-2012 - 18:20:03 przez amor.

filipinka35 (offline)

Post #23

27-10-2012 - 19:28:00

dani
Adelle, czy vicky pod nowym nickiem?

myśli vicky

Zycie jest najpiękniejsze !!!

Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum.

braja (offline)

Post #24

27-10-2012 - 22:24:26

Używam ksylitolu. Stewia jest ponoc szkodliwa w nadmiarze, ale bardziej odstrasza mnie jej charakterystyczny smak.

Co do innych słodzików, mam mieszane uczucia- indeks glikemiczny nie jest najwazniejszy. Na przykład arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, ale składa sie głownie z wody. Moja pochemijna pamięc nie pozwala mi sobie przypomnieć jak się to nazywa po polsku- po angielsku "glycemic flow"- to jest najważniejsza informacja o tym ile cukru rzeczywiście trafiło do organizmu

amor (offline)

Post #25

27-10-2012 - 23:10:30

Siemianowice Sl. 

TYle info o syropie z agawy

"Wyciąg z kaktusa agawy ceniony jest ze względu na słodki, mleczny i bardzo delikatny smak. Doceniają go nie tylko najwyższej klasy kucharze i cukiernicy, ale również lekarze i dietetycy.
Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza.
Agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Kolejną zaletą nektaru z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Sprawia to, że syrop z agawy stanowi doskonałą alternatywę dla osób stosujących dietę nioskowęglowodanową, dietę Montignaca lub ograniczających cukier ze względów zdrowotnych. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przemianę materii. Produkt może być spożywany również przez wegan, którzy rezygnują z miodu"
Na pewno zdrowy zamiennik cukru

mag_dag (offline)

Post #26

06-11-2012 - 22:38:56

Sosnowiec 

Grażyna1
W sklepach internetowych jest:
- syrop z agawy produkcji niemieckiej 'Bio"- 55 zł / litr i 30 zł - 500 ml.
- syrop z agawy produkcji meksykańskiej - 99 zł za litr i 55 zł za 500 ml.
Hmm, tanio to nie jest.

kiedyś kupiłam kajsik na Mazurach buteleczkę syropu z agawy 250 ml za 14 złotych,
w środę kupiłam w Rossmanie (tak, tak!) buteleczkę 500ml za 19,90

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

aquila (offline)

Post #27

06-11-2012 - 23:32:37

amor
TYle info o syropie z agawy
(...)
Na pewno zdrowy zamiennik cukru

tylko że niedobry confused smiley
od biedy ujdzie w czymśtam typu owsianka, ale mnie ogólnie smak nie podpasił
poza tem taki cudowny imo ten syrop z agawy nie jest - zdaje się że ma więcej fruktozy niż glukozy a to bardzo niedobrze dla naszych boczków i podrobów

It's just a ride ...

amor (offline)

Post #28

07-11-2012 - 08:19:26

Siemianowice Sl. 

Jak to cukier ! Nawet z modem nie nalezy przesadzac! Ja prawie wcale od lat nie uzywam cukru ,agawy uzywam tam gdzie juz trzeba posłodzic!A smaczek ma mniamniusny!

agawa (offline)

Post #29

07-11-2012 - 12:13:48

okolice 

amor
smaczek ma mniamniusny!

No masz duży uśmiech

aquila (offline)

Post #30

07-11-2012 - 12:57:16

amor
Jak to cukier ! Nawet z modem nie nalezy przesadzac!!

oszywiście! poza tem mój ulubiony miodek ma tę wadę, że się nie nadaje do zastosowań ciepłych :/
do ksylitolu nie mam zaufania jakoś (boje się "efektu słodzika"winking smiley, do stewii nie mam zastrzeżeń oprócz jednego - nie nadaje się do spożycia przez normalnych ludzi winking smiley
używam więc też pewnie niezdrowego ale przebrzydle smacznego syropu daktylowego i cukru palmowego; w niewielkich ilościach bo drogie jedno i drugie

It's just a ride ...
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 680
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024