Co zamiast cukru
Wysłane przez Al_la
Morksik (offline) |
Post #2 20-10-2013 - 13:52:17 |
|
Może jestem w mniejszości, nie wiem, bo nie spotkałam dotąd jeszcze kogoś kto nie cierpi białego cukru w jego najzwyklejszej postaci z cukiernicy Jak chce mi się czegoś słodkiego w smaku to zawsze miód. Co prawda o nim też na przemian krążą legendy, że jest zdrowy lub w nadmiarze niezdrowy, ale skutków ubocznych nie czuję, więc chyba nie jest źle. To moja jedyna cukrowa alternatywa
|
natalkaa91 (offline) |
Post #3 02-11-2013 - 10:37:05 |
|
Herbatę można posłodzić miodem ale kawe? Ja osobiście piję zawsze bez cukru ale słyszałam od kilku osób że również stosują miód do kawy, próbowałyście już?
|
Baba Jaga (offline) |
Post #7 02-11-2013 - 23:00:44 |
Jagolandia |
jest jeszcze stewia - wszystkie te specyfiki które wymieniłaś są lepsze od pospolitego słodzika, ale najbardziej ekonomiczny ( nie przeliczając na zdrowie ! ) jest właśnie on ........
wiem wiem ................. pocieszam się, że opinie o szkodliwości słodzika nie są już jednakie i że te najbardziej szkodliwe już wycofano ...... może posadzę stewię na parapecie .... pomyślę |
nutka (offline) |
Post #8 03-11-2013 - 17:31:15 |
|
Grażynko, poczyniłam zakup ksylitolu, syropu z agawy i tableteczek stewii. Korzystałam ze sklepów internetowych, ceny takie jak podajesz. Odpowiadając na Twoje pytanie, najbardziej ekonomiczna wydaje mi się stewia, choć posiada ona posmaczek, który nie wszystkim odpowiada. Najbardziej zbliżony do cukru, jeśli chodzi o walory smakowe , jest ksylitol, ale należy wprowadzać go stopniowo, gdyż większa jego jednorazowa ilość może spowodować rozwolnienie (przetestowałam ). Syrop z agawy ma smaczek miodu . Ja nie słodzę ani kawy ani herbaty, ale czasem chce się czegoś słodkiego i wtedy dosmaczam sobie tymi zamiennikami. Nie będę hipokrytką i dodam,że "normalne" ciacho też wsunę w chwilach słabości, co niedawno z premedytacją uczyniłam. Może choć trochę pomogłam . Pozdrawiam
"W życiu nie chodzi o to, żeby przetrwać burzę, ale o to, żeby tańczyć w deszczu." Richard Paul Evans "... Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe." Dennis Genpo Merzel |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
633
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024