Co zamiast cukru

Wysłane przez Al_la 

yy88yy (offline)

Post #1

03-07-2013 - 15:57:44

Ja też słyszałam o stewii, ostatnio widziałam nawet w aptece czekoladę słodzoną stewią dla dzieci.

Morksik (offline)

Post #2

20-10-2013 - 13:52:17

Może jestem w mniejszości, nie wiem, bo nie spotkałam dotąd jeszcze kogoś kto nie cierpi białego cukru w jego najzwyklejszej postaci z cukiernicy winking smiley Jak chce mi się czegoś słodkiego w smaku to zawsze miód. Co prawda o nim też na przemian krążą legendy, że jest zdrowy lub w nadmiarze niezdrowy, ale skutków ubocznych nie czuję, więc chyba nie jest źle. To moja jedyna cukrowa alternatywa smiling smiley

natalkaa91 (offline)

Post #3

02-11-2013 - 10:37:05

Herbatę można posłodzić miodem ale kawe? Ja osobiście piję zawsze bez cukru ale słyszałam od kilku osób że również stosują miód do kawy, próbowałyście już?

Grażyna1 (offline)

Post #4

02-11-2013 - 16:06:59

Warszawa 

Ja próbowałam . Ale niestety nie mam wówczas żadnej przyjemności picia kawy a ja " kawosz" jestem.
Tak więc słodzę kawę jedną płaską łyżeczką cukru... wstydniś

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-11-2013 - 16:07:27 przez Grażyna1.

Baba Jaga (offline)

Post #5

02-11-2013 - 16:18:10

Jagolandia 

Grażynko jak płaską, to się nie wstydź chichot
ja słodzę niezdrowym słodzikiem wstydniś

wiem wiem ......... szok

Grażyna1 (offline)

Post #6

02-11-2013 - 17:56:33

Warszawa 

Właśnie znalazłam w sklepach internetowych:

Ksylitol - 1 kg 35 zł
Syrop z agawy - 900 ml 37 zł.
Tanie to nie jest.
niezdecydowanyAle" jeśli już " .... to co lepsze i bardziej ekonomiczne ....?

Baba Jaga (offline)

Post #7

02-11-2013 - 23:00:44

Jagolandia 

jest jeszcze stewia - wszystkie te specyfiki które wymieniłaś są lepsze od pospolitego słodzika, ale najbardziej ekonomiczny ( nie przeliczając na zdrowie ! ) jest właśnie on ........
wiem wiem .................

pocieszam się, że opinie o szkodliwości słodzika nie są już jednakie i że te najbardziej szkodliwe już wycofano ...... może posadzę stewię na parapecie
.... pomyślę

nutka (offline)

Post #8

03-11-2013 - 17:31:15

Grażynko, poczyniłam zakup ksylitolu, syropu z agawy i tableteczek stewii. Korzystałam ze sklepów internetowych, ceny takie jak podajesz. Odpowiadając na Twoje pytanie, najbardziej ekonomiczna wydaje mi się stewia, choć posiada ona posmaczek, który nie wszystkim odpowiada. Najbardziej zbliżony do cukru, jeśli chodzi o walory smakowe , jest ksylitol, ale należy wprowadzać go stopniowo, gdyż większa jego jednorazowa ilość może spowodować rozwolnienie (przetestowałam chichot). Syrop z agawy ma smaczek miodu mniam. Ja nie słodzę ani kawy ani herbaty, ale czasem chce się czegoś słodkiego i wtedy dosmaczam sobie tymi zamiennikami. Nie będę hipokrytką i dodam,że "normalne" ciacho też wsunę w chwilach słabości, co niedawno z premedytacją uczyniłam. Może choć trochę pomogłam pyta. Pozdrawiam buzki

"W życiu nie chodzi o to, żeby przetrwać burzę, ale o to, żeby tańczyć w deszczu."
Richard Paul Evans
"... Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe."
Dennis Genpo Merzel

xiouken (online)

Post #9

28-09-2024 - 23:18:40

xiouken (online)

Post #10

03-11-2024 - 19:58:42

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 633
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024