burak smiling smiley

Wysłane przez justyna81 

justyna81 (offline)

Post #1

15-01-2011 - 02:30:18

Burak chroni przed demencją --kolejny powód dla którego warto pić sok z buraka smiling smiley
artykuł

ira (offline)

Post #2

15-01-2011 - 11:10:01

Pabianice 

Piłam sok z buraków podczas chemioterapii. Wyniki miałam cały czas dobre, fakt. Ale skojarzenia zostały i teraz już nie mogę... Ale można zrobic kwas buraczany, dziewczyny podawały przepis, to jest super.

Al_la (offline)

Post #3

10-09-2014 - 16:10:00

k/Warszawy 

[www.medexpress.pl]

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

karolina21 (offline)

Post #4

10-08-2016 - 16:36:39

Strzelce Krajeńskie 

Kurczę muszę zrobić "barszcz amazoński" a zapomnialam przepis......poratuje ktoś? Proszę smiling smiley

lulu (offline)

Post #5

10-08-2016 - 18:35:13

k/Kwidzyna 

To chyba to:
burak
W tym wątku są jeszcze inne przepisy.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-08-2016 - 18:36:57 przez lulu.

Al_la (offline)

Post #6

10-08-2016 - 19:00:34

k/Warszawy 

Ja piłam to z dobrym skutkiem [amazonki.net]

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

lulu (offline)

Post #7

10-08-2016 - 20:08:38

k/Kwidzyna 

A widzisz jaka jest moja pamięć, pamiętałam, że na wiśniowy to były przepisy. rotfl

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Ladymargot (offline)

Post #8

10-08-2016 - 21:51:23

Warszawa 

Mnie zakwas buraczany nie wychodzi . Próbowałam wiele razy i robi się biały osad to chyba pleśń . Bałam się tego pic więc wylewałam . W trakcie chemii codziennie piłam zakwas sklepowy i miałam zawsze dobre wyniki .Więc chyba działa . Teraz jakos przeszła mi ochota .uśmiech

Wiara czyni cuda lecz tylko walka daje efekty

Al_la (offline)

Post #9

11-08-2016 - 10:17:41

k/Warszawy 

Ladymargot
Próbowałam wiele razy i robi się biały osad to chyba pleśń . Bałam się tego pic więc wylewałam .

Biały osad zbierałam, a sok piłam uśmiech
W necie wyczytałam, że ten osad jest najzdrowszy duży uśmiech

Przeczytaj [wyborcza.pl]

karolina21 (offline)

Post #10

11-08-2016 - 18:31:11

Strzelce Krajeńskie 

Dzięki dziewczynki serce

Ladymargot (offline)

Post #11

11-08-2016 - 20:39:41

Warszawa 

Al_la
Próbowałam wiele razy i robi się biały osad to chyba pleśń . Bałam się tego pic więc wylewałam .

Biały osad zbierałam, a sok piłam uśmiech
W necie wyczytałam, że ten osad jest najzdrowszy duży uśmiech

Przeczytaj [wyborcza.pl]

Al_la więc jak odróżnić zdrowy osad od pleśni . Ostatnio zrobilam zakwas z podłużnych młodych, słodkich, buraków kupionych na targu od chłopa. Po killku dniach pływały na wierzchu białe plamu wielkości róznej i konsystencji śmietany . Zakwas był słodki ale te plamki dało sie zdjac łyżką i sie nie rozpływały . Innym razem barszcz był jak kisiel . Eksperymentowałam tak kilka miesięcy . W koncu dałam spokój .

Podobnie było z chlebem na zakwasie/ kilka sztuk wyrzuciłam / duży uśmiech
ale tu mam lepsze osiągnięcia uśmiech bo teraz zawsze mi wychodzi i robię pyszny chlebuś co 2-3 dni mniam

Al_la (offline)

Post #12

11-08-2016 - 21:43:03

k/Warszawy 

Nie wiem, jak odróżnić duży uśmiech

małgonia (offline)

Post #13

11-08-2016 - 22:16:12

Niepołomice 

Mój mąż robi mi zakwas buraczany już dość długo piję codziennie szklankę ,zawsze mu wychodzi.Obiera buraki i dodatki w gumowych rękawiczkach słój sparza wrzątkiem i nie ma osadu .Piję choć nie przepadam ale wyniki krwi mam zawsze superoczko

Ladymargot (offline)

Post #14

12-08-2016 - 07:31:22

Warszawa 

Gosiu to poprosze tel do męża duży uśmiech oczywiście żartuję od samego rana . Własnie też robie w rękawiczkach ale nie sparzam wrzątkiem bo boje się że pęknie słój ale dzisiaj zaryzykuje zaraz biegne po buraki buzki

marta78 (offline)

Post #15

12-08-2016 - 07:42:35

Olsztyn 

Ladymargot A jak długo ten zakwas u Ciebie się robi? Bo jak stoi za długo, to pleśń zbiera się na powierzchni Ja robię bez chleba i ten mój zakwas "chodzi" 3-4 dni Najpierw jest biała piana na powierzchni Jak piany robi się mniej i zaczyna być w kolorze zakwasu, to kończę proces fermentacji Odlewam zakwas i do lodówki Choć kiedyś też zdarzyło mi się przetrzymać i była pleśń Zdjęłam ją delikatnie, żeby nie rozlazla mi się po zakwasie i też wypiłam, ale wtedy byłam w potrzebie i nic innego nie miałam

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 12-08-2016 - 07:43:44 przez marta78.

Ladymargot (offline)

Post #16

12-08-2016 - 09:48:04

Warszawa 

...Marta ja chodowałam zakwas tak 7 dni ale ostatnio i po 4 były białe plamy . Choc ogladałam kiedys program z Geslerową że pleśn na zakwasie trzeba zebrac i nadaje się do picia . Ale teraz to sie wszystkiego boje oczkoa Ty ja robisz zakwas ?

marta78 (offline)

Post #17

16-08-2016 - 21:06:51

Olsztyn 

Sorki, że dopiero odpisuję No więc zakwas robię tak: buraczki (4-5 szt.) myję, obieram, kroję na kawałki, wrzucam do słoika, dodaję czosnek (2-3 ząbki obrane), ziele angielskie, listek laurowy, szczyptę soli i zalewam przegotowaną ostudzoną wodą tak, żeby wszystko było wodą przykryte. Słoik zakrywam ściereczką i odstawiam na 3-4 dni. Po tym czasie mój zakwas jest gotowy. smiling smiley

karolina21 (offline)

Post #18

16-08-2016 - 22:48:42

Strzelce Krajeńskie 

mam patent na szybki barszczyk smiling smiley Trzeba dodać trochę soku z ogórków kiszonych to szybko sie zakwas zrobi i jest bardzo smaczny....

marta78 (offline)

Post #19

17-08-2016 - 07:10:19

Olsztyn 

Skorzystam z pomysłu smiling smiley
Choć ostatnio barszczyk już mi delikatnie mówiąc "bokiem wychodzi" Na razie jem "kilogramami" natkę pietruszki. Jesienią wrócę do barszczyku
Pozdrawiam

Ladymargot (offline)

Post #20

17-08-2016 - 12:42:58

Warszawa 

Marta dzięki właśnie i mnie bokiem wychodzi przerzuciłam sie na natke duży uśmiech . Posadziłam w ogródka pietruszke i codziennie pęk wyciskam w wyciskarce dodaje do tego inne warzywa albo owoc żeby złamac smak tzn czasami wychodzi mi smak tzw. "drewniany " ale to wypijam .duży uśmiech Co do barszczu to szłam na skórty i nie przegotowywałam wody , a czy słój wyparzasz ? nie pęka Ci ?

Ladymargot (offline)

Post #21

17-08-2016 - 12:44:15

Warszawa 

marta78
Skorzystam z pomysłu smiling smiley
Choć ostatnio barszczyk już mi delikatnie mówiąc "bokiem wychodzi" Na razie jem "kilogramami" natkę pietruszki. Jesienią wrócę do barszczyku
Pozdrawiam

.. a jak długo zakwaszasz ten barszczyk z kwasem z ogórków ?

karolina21 (offline)

Post #22

17-08-2016 - 15:11:46

Strzelce Krajeńskie 

Po dodaniu wody z ogórków 3 dni i gotowy. Dużo czosnku, przegotowana woda z odrobiną soli himalajskiej i koniecznie wyparzony słój. Nie wiem czy to ważne zakręcam mocno słoik żeby powietrze sie dostawało. To wszystko powoduje, że barszcz wychodzi bardzo smaczny i klarowny. Pozdr.

marta78 (offline)

Post #23

17-08-2016 - 15:14:09

Olsztyn 

Ladymargot ja nie robiłam jeszcze z kwasem z ogórków.
Ale odpowiadając na wcześniejszy post, to ja akurat słoja nie wyparzam - dokładnie myję. Ale woda przegotowana musi być, tak jak do kiszenia ogórków smiling smiley
Swoją drogą, muszę Wam powiedzieć, że odkąd jem natkę pietruszki, wyniki mi idą w górę (czerwone krwinki i hemoglobina). Jak na trochę przestanę - spadają. Po kwasie buraczanym nie widziałam takich efektów. Może po prostu na mnie lepiej działa natka...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-08-2016 - 15:15:23 przez marta78.

Ladymargot (offline)

Post #24

17-08-2016 - 21:38:19

Warszawa 

karolina21
Po dodaniu wody z ogórków 3 dni i gotowy. Dużo czosnku, przegotowana woda z odrobiną soli himalajskiej i koniecznie wyparzony słój. Nie wiem czy to ważne zakręcam mocno słoik żeby powietrze sie dostawało. To wszystko powoduje, że barszcz wychodzi bardzo smaczny i klarowny. Pozdr.

..czyli zakręcasz słój ? i wyparzasz a słoik nie pęknie od goracego ?

Lilianeczka (offline)

Post #25

23-02-2018 - 10:29:57

Sobieszewo 

Ja uwielbiam buraczki jako dodatek do obiadu albo barszczyk smiling smiley Barszczyk to jedna z ulubionych zup w moim domu. Tylko, że ja nie robię takiego klasycznego, czystego z uszkami itp... ja daję włoszczyznę, ziemniaczki i małe klopsiki + kwaśna śmietaną -przepis mojej babci . Polecam pychota !

xiouken (online)

Post #26

28-09-2024 - 23:30:55

xiouken (online)

Post #27

03-11-2024 - 20:10:54

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 789
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024