herbata zielona i nie tylko
Becia (offline) |
Post #1 17-05-2010 - 21:14:11 |
Siemianowice Śląskie |
na poprzednim forum był wątek, w którym wyrażałyście swoje opinie i upodobania na temat różnych herbat...
chciałam zapytać gdzie można dostać zachwalaną przez Was herbatę zieloną jaśminową? bo ja w końcu dostałam taką w sklepie zielarskim, ale jest granulowana z dodatkiem cukru trzcinowego i miodu, nie smakuje mi, jest bardzo słodka kupiłam też z Bio-Active białą z kawałkami mandarynki i jest okropna "Życie nie po to jest, by się spieszyć. Życie jest po to, by się życiem cieszyć." |
b_angel (offline) |
Post #2 17-05-2010 - 21:21:21 |
radom |
ja kupuję różniste herbaty w sklepie ze zdrową żywnością
albo w supermarkecie poszukaj z serii bioactive polecam zieloną z pigwą: [www.smacznaherbata.pl] . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 17-05-2010 - 21:25:44 przez b_angel. |
b_angel (offline) |
Post #4 17-05-2010 - 21:32:43 |
radom |
właśnie odkryłam tę stronkę
i skonstatowałam, że herbatka tam kosztuje 3, 95 a ja dziś w sklepie ze zdrową żywnością zapłaciłam 4,95 .... z opuncją tez smaczna ale ta pigwowa mi najbardziej wchodzi .... a jaśminową to mi zawsze ślubny z Chin przywoził więc tu nie pomogę ...... . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |
Jolar (offline) |
Post #6 14-06-2010 - 22:13:15 |
niedaleko Warszawy |
Beciu masz rację herbatki z mandarynką nie polecam... po prostu mówiąc mało parlamentarnie ... to jest świństwo.... Jaśminową dostałam w prezencie od koleżanki i bardzo mi zasmakowała..., ale była taka bez "upiększaczy", czyli bez miodu, cukru...polecam..., myślę,że dostaniesz taką w ... "świecie herbat" , są takie sklepiki, ze wszystkimi herbatami świata...i akcesoriami do ich parzenia, musisz dopytać...., jeżeli nie znajdziesz... podaj mi namiary na priv to Ci podeślę , ja u siebie mam taki sklepik, gdzie jest ...ogrom herbat... " Nie daj się ludzie niech swoje myślą... Nie daj się z diabłem do piekła wyślą... Nie daj się warto być zawsze tylko sobą..." |
Janina.S (offline) |
Post #7 14-06-2010 - 22:19:05 |
widły Soły i Wisły |
Beciu ja "jaśminową" kupuję w Kauflandzie - zawsze jest - firmy Oscar - cena ok 4 zł.
Ta właśnie jest lisciasta i bez dodatków. .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
lulu (offline) |
Post #8 14-06-2010 - 23:10:16 |
k/Kwidzyna |
Ja kupuję zielone herbaty w Carrefour, nie pamiętam ceny ale jest przystępna, może tak 3 - 4 złote. Liście wydają się zwinięte w kuleczki ale po zaparzeniu rozwijają się w całe liście. No, oczywiście są też bardzo drogie ... jak ktoś chce.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
malgos 10 (offline) |
Post #9 15-06-2010 - 01:54:15 |
Łódź |
Zielona z pigwą to jest to co uwielbiam od dawna
Ale bratanica piła zieloną z kawalkami ananasa ekspresowa firmy Sir Roger i mówi że pychotka więc muszę jej poszukać i spróbować I podobna jest ale liściasta firmy Bastek jestem na forum od 25-10-2008 Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. - Fiodor Dostojewski Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-06-2010 - 01:54:48 przez malgos 10. |
lulu (offline) |
Post #10 15-06-2010 - 07:54:55 |
k/Kwidzyna |
O ... o ... ja właśnie najczęściej kupuję właśnie herbatę od Bastka.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
Becia (offline) |
Post #11 15-06-2010 - 10:17:28 |
Siemianowice Śląskie |
Dziewczynki, dzięki za podpowiedzi
do Kauflandu mam blisko...muszę poszukać tej jaśminowej Jolar, dzięki ...myślę, że w okolicy powinnam znaleźć sklepy "świata herbaty" "Życie nie po to jest, by się spieszyć. Życie jest po to, by się życiem cieszyć." |
karolina21 (offline) |
Post #17 20-08-2010 - 17:25:51 |
Strzelce Krajeńskie |
|
lulu (offline) |
Post #20 20-08-2010 - 23:06:57 |
k/Kwidzyna |
Jeśli jadę gdzieś dalej to często zatrzymuję się przy wiejskich sklepach, można tam dostać herbaty i białe, i zielone za całkiem niskie ceny (przecenione), ten "luksusowy" towar nie zawsze ma tam zbyt. Ostatnio kupiłam "Lipton White Tea, 20 torebek" po 4 zł za opakowanie.
karolina21 (offline) |
Post #21 21-08-2010 - 12:57:56 |
Strzelce Krajeńskie |
|
Janina.S (offline) |
Post #22 02-12-2010 - 15:37:02 |
widły Soły i Wisły |
,, ...nabyłam.... też Bastek - zielona z żurawiną - pachnie i smakuje . ...noo to Wam przypomniałam bo dawno tu zielonej nie piłyście ... .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
b_angel (offline) |
Post #24 12-12-2010 - 13:43:03 |
radom |
ja ostatni wyczytałam, że zielona w nadmiarze ( ok litra - dwóch dziennie ) hamuje wchłanianie żelaza przez organizm
... ja piję dużo tej herbaty i faktycznie żelazo mam poniżej normy [www.faceci.com.pl] [zdrowie.gazeta.pl] [aktywni.pl] . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |
Janina.S (offline) |
Post #25 12-12-2010 - 16:18:20 |
widły Soły i Wisły |
Hmmm no to mam zagwozdkę - angelo zastanowiły mnie te informacje z art. które wkleiłaś.
Przyznaję się bez bicia że ja to nałogowiec herbaciany i to tej zielonej . Rano równocześnie z parzeniem kawy zalewam też zieloną h. i popijam i nast. drugi i trzeci raz zalewam i popijam a chyba nie powinnam - skłonności do anemii mam i to od dziecka. Bywało ze dożylnio nawet żelazo mi podawano bo ciągle zbyt niskie . No szpinak spożywam dość często i natkę pietruszki to niemal jak krowa trawę - całymi pęczkami . Popracuję chociaż nad tym aby pierwsze "zalanie" do zlewu poszło a nast. dla mnie . .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
amor (offline) |
Post #26 12-12-2010 - 16:30:37 |
Siemianowice Sl. |
10/ Skutki uboczne i przeciwwskazania ( herbata zielona)
Każdy wielbiciel herbaty powinien sam stwierdzić, jaka ilość jest dla jego organizmu odpowiednia. Ostrożność powinni zachować ludzie wrażliwie reagujący na kofeinę i garbniki. Również ludzie skłonni z natury do nerwowości, bezsenności lub mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością. Pacjentom z wrzodem żołądka należy zdecydowanie odradzić picie zielonej herbaty, bowiem napar ten pobudza produkcję soków żołądkowych. Zieloną herbatą nie należy popijać przyjmowanych leków, bowiem nie można wykluczyć, że dojdzie do interakcji. Stwierdzono, że preparaty zawierające żelazo i wapń popijane zieloną herbatą nie rozpuszczają się do końca. Herbaty zielonej w nadmiernej nie powinny pić kobiety planujące dziecko oraz panie w ciąży. Przy nadmiernych dawkach EGCG Istnieje bowiem ryzyko urodzenia dziecka z rozszczepieniem kręgosłupa i innymi zaburzeniami układu nerwowego, co nie jest potwierdzone jeszcze naukowo. Ma to związek z EGCG, którego zadaniem jest hamowanie rozwoju komórek, niestety nie tylko tych nowotworowych. W ilości umiarkowanej, filiżanka delikatnej zielonej herbaty nikomu nie może zaszkodzić. UWAGA!!! Parzenie powinno trwać 3 -5 minut wodą 60-85 stopni Cesjusza, zatem dla zdrowia nie pije się herbaty mocnej lecz bardzo delikatną z drugiego parzenia. Przeciwwskazania: Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty, Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych, Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków WNIOSEK- umiar ponad wszystko!!! |
Hala1962 (offline) |
Post #28 12-12-2010 - 19:06:31 |
Szczecin |
w Piotrze i Pawle można dostać herbatkę jaśminową na bazie zielonej firmy Twinnigns - w fioletowej puszeczce, cena ok.16 zł. Jest przepyszna. Jednak bardzo się zdziwiłam że zalecają zalanie herbaty wrzątkiem....ja jednak nauczona pić herbatkę zieloną zaparzaną w temp.60-85 st.jak pisał Amorek (wysokość temp.uzależniona od rodzaju herbatki) się ich nie słucham.
Jednak muszę stwierdzić że dla mnie najsmaczniejsza jest japońska zielona herbata Gyokuro. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 12-12-2010 - 19:07:40 przez Hala1962. |
Al_la (offline) |
Post #29 11-01-2011 - 11:10:58 |
k/Warszawy |
[www.rynekzdrowia.pl]
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |