Chemia na talerzu

Wysłane przez Al_la 

Al_la (offline)

Post #1

30-11-2010 - 09:53:33

k/Warszawy 

[zdrowie.onet.pl]

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Al_la (offline)

Post #2

30-11-2010 - 13:12:30

k/Warszawy 

[www.rynekzdrowia.pl]

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

vabena (offline)

Post #3

04-12-2010 - 20:47:28

Przy pomocy chemikaliów można podrobić każdy smak i zapach. Przykładem mogą być lody. A oto co na ten temat jest napisane w artykule „CHEMIA NA TALERZU” w czasopiśmie „GWIAZDY MÓWIĄ” nr 26/2005:

„Wielbiciele lodów z pewnością nie zdają sobie sprawy, jakie substancje chemiczne dodawane są do ich ulubionych smakołyków, zwłaszcza, że producenci lodów nie muszą podawać składników i dodatków używanych do ich produkcji. W skład lodów mogą wchodzić następujące substancje:
1/ glikol dwuetylenowy – składnik płynów niezamarzających i rozpuszczalników do farb, stosowany w lodach zamiast jajek jako substancja emulgująca;
2/ aldehyd C-17 – w przemyśle używany do produkcji barwników anilinowych, mas plastycznych i gumy, lodom nadaje smak wiśniowy;
3/ piperonal – środek stosowany do zabijania wszy, lodom nadaje smak i zapach wanilii;
4/ octan etylu – służy do czyszczenia skór i tkanin, lodom nadaje smak ananasa;
5/ aldehyd masłowy – składnik klejów kauczukowych, daje smak orzechowy;
6/ octan amylu – rozpuszczalnik farb olejnych, nadaje lodom smak bananowy;
7/ octan benzylu – rozpuszczalnik soli azotanowych, daje smak truskawkowy.
Na koniec informacja dla amatorów lodów czekoladowych. Zawierają one: aldehyd C-18, oktan amylofenylowy, n-butylofenol, aldehyd weratrowy i inne związki chemiczne. Warto jeszcze dodać, że niektórzy producenci lodów, zamiast śmietanki, używają tłuszczu otrzymanego z odpadów z rzeźni.”

mag_dag (offline)

Post #4

04-12-2010 - 20:55:09

Sosnowiec 

o fuj, Tojka i co my teraz zrobimy? bezradny

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

b_angel (offline)

Post #5

04-12-2010 - 21:10:47

radom 

fuj eye popping smiley

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

dani (offline)

Post #6

04-12-2010 - 21:10:52

Radzę rozpuścić i przecedzić przez gęste sitko..Świństwa na sitku zostaną...chichot
Aha....I bez śmietanki prosić...smoking smiley

Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach..

ToJa (offline)

Post #7

04-12-2010 - 21:55:24

nie robi to na mnie wrażenia, i tak bedem lody pożerac, bo lubiem mniam
a Wy piwko lubicie smileys with beer, a winko lubicie drink.gif - a może chcecie tez fuj! powiedzieć jezor
ino tu Gogusia do kompa dopuszcze to juz on Wam napisze jak to jest w browarach i w centralach win, se tam troche popracował

Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 04-12-2010 - 21:57:59 przez ToJa.

dani (offline)

Post #8

04-12-2010 - 21:58:37

vabena
3/ piperonal – środek stosowany do zabijania wszy, lodom nadaje smak i zapach wanilii;
Ja jestem piperonalem zachwycona.duży uśmiech
Od dziś nie będę prosiła lodów waniliowych, tylko piperonalowe....chichot

Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach..

Al_la (offline)

Post #9

04-12-2010 - 22:12:34

k/Warszawy 

Ja jem głownie bakaliowe z bakaliami w środku.
ich na tym wykazie nie ma, więc ....mniam

mag_dag (offline)

Post #10

04-12-2010 - 22:16:57

Sosnowiec 

a ja czekoladowe angry smiley

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

agawa (offline)

Post #11

05-12-2010 - 00:54:34

okolice 

A ja poznałam pana, który z jednej ze znany sieci pizzowych pracuje. I powiedział, żebym tam nie jadała, bo zapach szynki i bekonu do masy chlebowej dodają i to cudo na pizzę kładą i udaje to właśnie szynkę albo bekon, albo co innego... błe...
Teraz to nawet zwykłą marchewkę strach jeść...
Może lepiej nie wiedzieć myśli

andzia73 (offline)

Post #12

05-12-2010 - 08:03:10

Gdańsk 

Jeszcze trochę i za prąd nie będzie trzeba płacićchichot

Al_la (offline)

Post #13

20-08-2012 - 10:13:07

k/Warszawy 

[zdrowie.onet.pl]

Janina.S (offline)

Post #14

20-08-2012 - 17:13:20

widły Soły i Wisły 

Umyłam 2 jabłka , obrałam marchewkę , dołożyłam 3 śliwki - miała być uczta czyli kolacja i co ?????
..pójdę spać głodna .

w lodówce jest od rana zmiksowany chudy twaróg z olejem Budwig........ jednak jest dobrze , będzie kolacja oczko

.....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać
....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.
...

Renka623 (offline)

Post #15

21-08-2012 - 15:37:03

A co sądzicie o kuchence mikrofalowej .Np jabłka gotowane bo surowych nie mogę jeśc pojablko

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-08-2012 - 16:32:28 przez Al_la.

Janina.S (offline)

Post #16

21-08-2012 - 18:12:57

widły Soły i Wisły 

Używam kuchenki już chyba z 10 lat /to już druga/ i coraz częściej czytam i się zastanawiam nad różnymi komentarzami co do
jej działania - wpływania na obniżenie jakości podgrzewanych potraw.
Przyznaję że staram się ostatnio b. mało korzystać z usług mojej mikro.....

...

aquila (offline)

Post #17

21-08-2012 - 21:35:09

Janina.S
Umyłam 2 jabłka , obrałam marchewkę , dołożyłam 3 śliwki - miała być uczta czyli kolacja i co ?????
..pójdę spać głodna .

w lodówce jest od rana zmiksowany chudy twaróg z olejem Budwig........ jednak jest dobrze , będzie kolacja oczko

a czy twaróg był bio_eco_organic z mleka od szczęśliwej krowy ? ;-)

ja to zawsze będę powtarzać, że wolę umrzeć na raka niż z głodu tongue sticking out smiley
co zrobić, takie życie panie bezradny

a co do mikrofalówek ... nie wiem jak jest ze zdrowotnością żarcia z mikrofali, ale mnie zniechęca ta suchość takiego jedzenia; jak już nie ma wyjścia to czasem zjem coś na mieście gdzie używają mikrofalówek (sama w domie nie mam i mieć nie chcę), ale dla mnie to nie jest prawdziwe jedzenie; np falafle podgrzewane w mikrofali całkowicie tracą swoją falaflowatość, jak ma się mocne gastro to się zje, ale delektować się tym nie da

It's just a ride ...

Al_la (offline)

Post #18

12-12-2012 - 17:47:10

k/Warszawy 

[technowinki.onet.pl]

Janina.S (offline)

Post #19

13-12-2012 - 16:29:25

widły Soły i Wisły 

...muzeum zupek w proszku - w Japonii - chętnie bym sobie tam zaglądnęła .

nie kupuję , nie używam i tyle na ten temat .
bardzo jestem ciekawa czy odezwie się tu chociaż jedna amatorka takich "przetworów" ?

...

Al_la (offline)

Post #20

13-12-2012 - 16:35:43

k/Warszawy 

Amatorką ja jestem duży uśmiech
Lubię zupę z kurczaka jednej firmy. Jadałam ją dość często, kiedy koczowaliśmy z mężem na placu budowy.
Od 10 lat nie jem, ale nie dlatego, że 10 lat temu widziałam zamieszczony w tym artykule film duży uśmiech

Janina.S (offline)

Post #21

13-12-2012 - 16:48:48

widły Soły i Wisły 

Allu , Ty "stara amatorko" - że tak Cię tu obrażę - dobre żarty .

Wiadomo że dawno , dawno temu pewnie każdy coś próbował , sprawdzał i się czasem nawet zachwycał .uśmiech

...

Al_la (offline)

Post #22

03-11-2013 - 15:15:01

k/Warszawy 

[ciekawe.onet.pl]

Najbardziej mnie zszokował zmielony papier i gałęzie w ...kawie blee

nutka (offline)

Post #23

03-11-2013 - 17:45:43

załamka

"W życiu nie chodzi o to, żeby przetrwać burzę, ale o to, żeby tańczyć w deszczu."
Richard Paul Evans
"... Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe."
Dennis Genpo Merzel

Grażyna1 (offline)

Post #24

03-11-2013 - 18:33:41

Warszawa 

Smacznego .

No to co jeść ....?
Usiłowałam kupić w sklepie ekologicznym tuszkę królika który jest podobvno zdrowy.
Gdy usłyszałam cenę to myślałam że siądę.... 108 zł za 1 kg !!!
Może to zdrowe ale .......angry smiley

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-11-2013 - 18:37:19 przez Grażyna1.

ira (offline)

Post #25

03-11-2013 - 18:37:15

Pabianice 

Dajta spokój, to co ja mam jeść? grinning smiley

Jolar (offline)

Post #26

03-11-2013 - 18:54:15

niedaleko Warszawy 

Grażynko.. żyjemy w takich, a nie innych czasach, mam nadzieje,że ludzie "pójdą" w końcu po rozum do głowy i "wyhamują swoją rządzę pieniądza" kosztem zdrowia innychmyśli. Niestety "skazani" jesteśmy na to co nam się zaoferuje, czyli g.../(łamane) przez zysk wnerwiony. Ostanio spróbowałam kupić "ekologicznego kurczaka".. tylko nazwa była...., bo reszta to chłam, a przede wszystkim TŁUSZCZ !!! i to w takich ilościach, że jak już troszkę żyję na tym świecie... nie widziałam,, takich "gór" tłuszczu i sadła... to nie był kurczak .. to był "opas"zly.. za kg tłuszczu musiałam zapłacić 14 zł /kg . Nie różnił się praktycznie niczym od tych, które mamy w sprzedaży na codzień.. Nie dawajmy się "nabić w butelkę". Niech jakość będzie jakością, a nie ewidentnym oszustwem. Dodam, że rosół z tego "ekologicznego kurczaka" był bez smaku i bez jakichkolwiek właściwości... no chyba, żeby "tony" tłuszczu nazwać "dobrobytem????

" Nie daj się ludzie niech swoje myślą...
Nie daj się z diabłem do piekła wyślą...
Nie daj się warto być zawsze tylko sobą..."

ira (offline)

Post #27

04-07-2017 - 12:26:54

Pabianice 

[pytanienasniadanie.tvp.pl]

Mnie się bardzo podoba, co mówi pan profesor, gdyż uwielbiam np. glutaminian sodu oraz nie chcę już być straszone E-ileś tam tongue sticking out smiley I chciałabym jeść, co lubię bez wpadania w ciężkie wyrzuty sumienia, że to jest begrinning smiley

braja (offline)

Post #28

04-07-2017 - 23:32:33

Wideo nie obejrzę, nie wyswietlaja w moim kraju bezradny Ale co do glutaminianu i benzoesanu sodu- wcale nie sa takie bezpieczne! Przez lata nie wiedziałam, że jestem na nie uczulona. Czasami dostawalam ataków kaszlu lub dusznosci, tylko reakcja zwykle była lekko opóźniona i nie kojarzyłam tego z jedzeniem. . Az w końcu mnie oświeciło po któryms kolejnym przekaszlanym soku marchwiowym (takiej reakcji nigdy nie miałam po wypiciu soku świezego czy zjedzeniu surowej marchewki). Od kiedy przeglądam produkty sklepowe pod katem zawartości tych substancji, problemów nie miewam

ira (offline)

Post #29

05-07-2017 - 21:37:05

Pabianice 

No w tej audycji ów profesor (nie zrozumiałam nazwiska, kiedy przedstawiał go prowadzący, chyba Krzysztof Hrywień, Chrywień?)) twierdzi, że glut. sodu to aminokwas wchodzący w skład białek i zjadany w każdym produkcie, a ten E dodawany jest do produktów w małych ilościach. Mówi wiele kontrowersyjnych rzeczy, ale mnie przekonuje. Natomiast ja nie zamierzam nikogo do tego przekonywać, wkleiłam to jako rzecz (dla mnie) ciekawą.
Przez wiele lat słyszałam, że najzdrowsze jest dla nas to, co rośnie w okolicy, w której mieszkamy. I z tym się zgadzam, gdyż np. z owoców wszelakich najbardziej smakują mi czereśnie, maliny itp duży uśmiech

rysiek301 (offline)

Post #30

06-03-2020 - 16:19:18

Jak we wszystkim - ilość decyduje, czy coś jest dobre, czy bezpieczne, czy też staje się niedobre lub trujące.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 402
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024