Kwasek cytrynowy ... szkodzi
lulu (offline) |
Post #1 17-09-2011 - 22:57:55 |
k/Kwidzyna |
Się doczytałam:
UWAGA! Ze względu na rakotwórcze własności kwasku cytrynowego sugerowane jest zastąpienie go sokiem z cytryny, z czarnej porzeczki, lub sokiem z jabłek. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
lulu (offline) |
Post #3 17-09-2011 - 23:10:13 |
k/Kwidzyna |
Jako odkamieniacz to też stosuję, ale zdarzało mi się dodawać do potraw ... teraz już koniec z jedzeniem sztucznego kwasku.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
Marianna08 (offline) |
Post #6 19-09-2011 - 12:17:56 |
Kraków |
Jestem chemikiem i nie zgadzam się, że kwas cytrynowy
( zwany kwaskiem cytrynowym) jest rakotwórczy. W cytrynach jest 7% tego kwasu i ma on taki sam skład chemiczny, jak ten obecny w kwasku cytrynowym. Są dużo groźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności (np. azotany i azotyny). Poniżej wklejam wyjaśnienie: Czy kwas cytrynowy (E330) jest rakotwórczy? Cytrynowy kwas nie jest rakotwórczy. Jeśli byłby on rakotwórczy, wszystkie nasze komórki byłby przekształcone w komórki rakowe, ponieważ kwas cytrynowy jest obecny we wszystkich komórkach i jest on w pobliżu DNA (kodu genetycznego). Przeciwnie, kwas cytrynowy jest jednym z najbardziej bezpiecznych dodatków do żywności używanym w przemyśle żywnościowym. Zjedzenie 100 gram kwasu cytrynowego w pojedynczej dawce jest kompletnie bezpiecznie(chociaż nie smacznie). Jeśli kwas cytrynowy ma jakiś związek z rakiem, to to że ma on właściwości anty -rakotwórcze. Dlaczego niektórzy twierdzą że kwas cytrynowy ma właściwości rakotwórcze? Cykl kwasu cytrynowego jest również znany jako cykl Krebsa, nazwany jest tak od imienia odkrywcy Dr. Krebsa w 1930 roku. Słowo Krebs w języku niemieckim oznacza także rak. Jedna z grup naukowców błędnie zinterpretowała to twierdzenie w 1970 roku, a wyglądało to następująco : Cykl Krebsa = cykl- raka = cykl kwasu cytrynowego, stąd się wzięło, że kwas cytrynowy jest bardzo rakotwórczy! Zostało to umieszczone na liście oświadczeń przeznaczonych dla substancji dodatkowych do żywności i opublikowane przez (fałszywy) 'Szpital Paryski'. W rzeczywistości cytrynowy kwas ma nic wspólnego z rakiem. Nie martw się o jutro. Nigdy nie wiesz, co Cię spotka dziś... |
Marianna08 (offline) |
Post #8 19-09-2011 - 21:13:26 |
Kraków |
Nasz organizm to nieprawdopodobnie skomplikowana fabryka chemiczna.
Cykl kwasu cytrynowego ( cykl Krebsa) to cykliczny szereg reakcji biochemicznych. Stanowi on końcowy etap metabolizmu aerobów, czyli organizmów oddychających tlenem. Mechanizm cyklu zbadał w latach 30. XX wieku sir Hans Krebs, za co został nagrodzony w 1953 Nagrodą Nobla. Mówiąc w uproszczony sposób ( bo w rzeczywistości jest to bardzo skomplikowane) cykl Krebsa jest głównym centrum metabolizmu komórki. Podstawową funkcją tego cyklu jest odbieranie wysokoenergetycznych elektronów z substratów energetycznych. Sensem istnienia tego cyklu jest także dostarczanie komórce różnych cząsteczek, będących zarówno zapasowym paliwem, jak również budulcem do syntezy wielu związków, np. aminokwasów, zasad nukleotydowych i cholesterolu. Jest to końcowy szlak utleniania nie tylko glukozy, ale także aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Nie martw się o jutro. Nigdy nie wiesz, co Cię spotka dziś... |
agawa (offline) |
Post #9 20-09-2011 - 08:11:55 |
okolice |
Dziękuję Marianno Za kawałek solidnej wiedzy Okraszonej lapsusem naukowo-historycznym
Sobie przypomniałam, jak w klasie maturalnej rozbierałam cząsteczki tej wiedzy, zeby do egzaminów się przygotować Znajomo mi brzmi: cykl Krebsa... oj, znajomo A cytrynkę, bez względ na pochodzenie, uwielbiam. Teraz odrobinkę mi przeszło, ale kiedyś cytrynę jadałam niczym jabłko Dzielnie zastępuje mnie mój młodszy, a ja dostaję nadprodukcji śłiniankowej patrząc na niego |
Janina.S (offline) |
Post #10 20-09-2011 - 12:37:01 |
widły Soły i Wisły |
O matko i córko - dzisiaj nadrabiam zaległości powakacyjne i doczytałam jak wyżej......
....najpierw się przeraziłam bo ja do bigosu , do galaretki a szczególnie do uwielbianego barszczu czerwonego to tylko kwasek i kwasek bo octem się brzydzę i nie lubię i nie używam bo niszczy moją hemoglobinę itd...... Bardzo Ci dziękuję Marianno za ten obszerny wywiad - ja raczej pomiarowiec a nie chemik ale coś tam dotarło i paniała co trzeba . No i teraz całkiem spokojnie mogę używać w mojej kuchni kwasek cytrynowy. .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
Marianna08 (offline) |
Post #12 20-09-2011 - 21:19:55 |
Kraków |
Berni, bo ja w instytucie naukowo-badawczym pracuję Wprawdzie wykładów nie prowadzę, ale zdarza mi się występować publicznie z referatami na różnych konferencjach. Nie martw się o jutro. Nigdy nie wiesz, co Cię spotka dziś... |
zero (offline) |
Post #14 04-10-2014 - 11:50:35 |
|
Witam Panie.
Marianno (o ile tak się Pani nazywa), Pani jest autorem wklejonego "wyjaśnienia" bo pochodzi z Food-info... [www.food-info.net] ... ? Spotykam inne informacje o syntetycznej produkcji. Proponuję Paniom szukienie w wielu zródłach, warto pamiętać: - nic nie zastąpi naturalnych przetworów, - naukowcy także pracują dla firm, rządów itp. - to one dają im pracę i za nią płacą..., - brak rzetelnej informacji, badań testów o czym świadczy, gdzie ci naukowcy i ich badania, na forach internetowych??, nie mamy wynikow badań światowych dot. szkodliwości tel. komorkowych, USG, żywności, polskiego alkoholu, i in., bo "rynek" to "reguluje". |