Siedzący tryb życia sprzyja nowotworom

Wysłane przez Al_la 

Al_la (offline)

Post #1

26-11-2011 - 11:11:47

k/Warszawy 

Spędzając większość dnia w pozycji siedzącej przyczyniamy się do wzrostu ryzyka rozwoju nowotworu w naszym organizmie - ostrzegają kanadyjscy naukowcy, których badania ukazały sie w piśmie "Cancer Prevention Research".

Szacuje się, że w pozycji siedzącej spędzamy średnio 15,5 godziny dziennie - w pracy, szkole, podczas posiłków, podróżowania czy oglądania telewizji. Wydłużenie tego czasu może sprzyjać stanom zapalnym, a tym samym przyczyniać się do podwyższenia ryzyka rozwoju raka.

Choć o tym, że aktywność fizyczna przekłada się na zmniejszenie m.in. ryzyka raka piersi (o około 25 proc.) i jelita grubego (o około 35 proc.), wiadomo już z wcześniejszych badań, obecnie naukowcy potwierdzili, że znaczenie ma także ilość czasu, który spędzamy siedząc.

Jak wskazują badania, aktywność fizyczna prowadzi do redukcji markerów stanu zapalnego, takich jak białko C-reaktywne (CRP), które bierze udział w mechanizmach odpowiedzi nieswoistej (stanowi ona pierwszą linię obrony przed patogenami). Podwyższone stężenie CRP ma związek ze zwiększonym ryzykiem zawału mięśnia sercowego, a także, o czym świadczy coraz więcej dowodów, z rozwojem nowotworów.

Christine Friedenreich z Alberta Health Services-Cancer Care w Calgary podkreśla, że osoby, których praca wymaga spędzania długich godzin przed komputerem powinny zadbać o regularne przerwy (najlepiej co godzinę), by wykonać krótki spacer po korytarzu. Badacze radzą ponadto, by zamiast komunikacji ze współpracownikami za pośrednictwem poczty elektronicznej odwiedzić ich osobiście.

PAP - Nauka w Polsce

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

amor (offline)

Post #2

27-11-2011 - 18:36:27

Siemianowice Sl. 

A ja zachorowałam, mimo iz chodziłam 4 razy w tygodniu na aerobic plus tenis i zima szalałam co weekend na nartach! Ech te statystyki...

Halinka (offline)

Post #3

27-11-2011 - 18:46:27

Amorku, to co - na darmo się do klubu fitness zapisałam i mam zamiar chodzić od grudnia?eye popping smileythe finger smiley

ToJa (offline)

Post #4

27-11-2011 - 19:02:53

Szacuje się, że w pozycji siedzącej spędzamy średnio 15,5 godziny dziennie - w pracy, szkole, podczas posiłków, podróżowania czy oglądania telewizji.

Ten, który szacuje, to chyba ma dobę minimum 30-o godzinną, albo śpi ino 2 godziny dziennieoczko
Jest to wyliczenie średnie, ale chyba szacujący odniósł się ino do "umysłowej" cześci społeczeństwa, a gdzie dzieci, a gdzie pracujący fizycznie myśli
Ja niby z tych "umysłowych" duzo siedzących, ale nijak nie wychodzi tyle godzin
bo
w pracy siedze za biurkiem - ale np trzeba iść do innego pokoju po coś, albo np trza iść siusiu, nooo i interesantów załatwiam na stojąco (przewaznie) oczko
posiłek jem na siedząco - to fakt, ale coby go przygotowac to muszę stać niezdecydowany
podróżuję niestety na stojąco, bo komunikacją miejską bezradny
telewizji nie oglądam, nooo zamiennie przy lapku jestem, ale nie siedzę ino leżę język

eeeeee gupoty piszą

amor (offline)

Post #5

27-11-2011 - 19:16:10

Siemianowice Sl. 

Halinka
Amorku, to co - na darmo się do klubu fitness zapisałam i mam zamiar chodzić od grudnia?eye popping smileythe finger smiley

Halinko oczywiscie ,ze nie rezygnuj! smiling smiley Ja tez zamierzam spedzic pare godzin w tygodniu na cwiczeniach! Chociazby dla przyjemnosci! smiling smiley

Halinka (offline)

Post #6

27-11-2011 - 19:18:38

Nooo, ja taka raczej ruchowi niechętna całe życieoczko Na razie wybieram się tam z rozsądku - zobaczymy jak będzie z tą przyjenościąoczko

xiouken (online)

Post #7

29-09-2024 - 01:06:59

xiouken (online)

Post #8

03-11-2024 - 21:47:09

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 678
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024