Siedzący tryb życia sprzyja nowotworom
Wysłane przez Al_la
Al_la (offline) |
Post #1 26-11-2011 - 11:11:47 |
k/Warszawy |
Spędzając większość dnia w pozycji siedzącej przyczyniamy się do wzrostu ryzyka rozwoju nowotworu w naszym organizmie - ostrzegają kanadyjscy naukowcy, których badania ukazały sie w piśmie "Cancer Prevention Research".
Szacuje się, że w pozycji siedzącej spędzamy średnio 15,5 godziny dziennie - w pracy, szkole, podczas posiłków, podróżowania czy oglądania telewizji. Wydłużenie tego czasu może sprzyjać stanom zapalnym, a tym samym przyczyniać się do podwyższenia ryzyka rozwoju raka. Choć o tym, że aktywność fizyczna przekłada się na zmniejszenie m.in. ryzyka raka piersi (o około 25 proc.) i jelita grubego (o około 35 proc.), wiadomo już z wcześniejszych badań, obecnie naukowcy potwierdzili, że znaczenie ma także ilość czasu, który spędzamy siedząc. Jak wskazują badania, aktywność fizyczna prowadzi do redukcji markerów stanu zapalnego, takich jak białko C-reaktywne (CRP), które bierze udział w mechanizmach odpowiedzi nieswoistej (stanowi ona pierwszą linię obrony przed patogenami). Podwyższone stężenie CRP ma związek ze zwiększonym ryzykiem zawału mięśnia sercowego, a także, o czym świadczy coraz więcej dowodów, z rozwojem nowotworów. Christine Friedenreich z Alberta Health Services-Cancer Care w Calgary podkreśla, że osoby, których praca wymaga spędzania długich godzin przed komputerem powinny zadbać o regularne przerwy (najlepiej co godzinę), by wykonać krótki spacer po korytarzu. Badacze radzą ponadto, by zamiast komunikacji ze współpracownikami za pośrednictwem poczty elektronicznej odwiedzić ich osobiście. PAP - Nauka w Polsce W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
ToJa (offline) |
Post #4 27-11-2011 - 19:02:53 |
|
Szacuje się, że w pozycji siedzącej spędzamy średnio 15,5 godziny dziennie - w pracy, szkole, podczas posiłków, podróżowania czy oglądania telewizji.
Ten, który szacuje, to chyba ma dobę minimum 30-o godzinną, albo śpi ino 2 godziny dziennie Jest to wyliczenie średnie, ale chyba szacujący odniósł się ino do "umysłowej" cześci społeczeństwa, a gdzie dzieci, a gdzie pracujący fizycznie Ja niby z tych "umysłowych" duzo siedzących, ale nijak nie wychodzi tyle godzin bo w pracy siedze za biurkiem - ale np trzeba iść do innego pokoju po coś, albo np trza iść siusiu, nooo i interesantów załatwiam na stojąco (przewaznie) posiłek jem na siedząco - to fakt, ale coby go przygotowac to muszę stać podróżuję niestety na stojąco, bo komunikacją miejską telewizji nie oglądam, nooo zamiennie przy lapku jestem, ale nie siedzę ino leżę eeeeee gupoty piszą |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
744
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024