Ruch jak lek - przedawkowany może szkodzić
Al_la (offline) |
Post #1 30-11-2015 - 12:43:01 |
k/Warszawy |
Ruch to zdrowie, a tu niespodzianka
![]() Nic odkrywczego, ale to takie świetne tłumaczenie dlaczego osoby w starszym wieku (czyt. ja) mało się ruszają ![]() Boją się, coby się nie rozsypać ![]() [www.rynekzdrowia.pl] ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Al_la (offline) |
Post #3 30-11-2015 - 13:21:09 |
k/Warszawy |
E tam, zaraz triatlon
![]() Mam taki przyrząd to ćwiczenia mięśni brzucha (podobny do tego, ale nie taki sam [fanlidla.pl]). Siada się na siodełku, które stoi na podłodze. Jak sobie usiadłam, to nie mogłam wstać ![]() ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
doubleD (offline) |
Post #4 30-11-2015 - 13:34:25 |
London |
e tam Ala, przeciez wstalas w koncu wiec nie ma paniki :-) liczy sie efekt.
a tak na powaznie, niezaleznie od wieku powrot czy rozpoczecie aktywnosci fizycznej zawsze musi byc stopniowy, tak samo jak stopniowy jest tez profesjonalny trening. kilka (ok 5km) kilometrow chodu a w miare postepow marszu, codziennie to jest jak najbardziej aktywnosc fizyczna i to szokujaco efektywna! |
Al_la (offline) |
Post #5 30-11-2015 - 13:38:55 |
k/Warszawy |
Mam trochę sprzętu w domu, bo mąż kupuje, coby mieć na czym odzież wieszać
![]() ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
dziubas (offline) |
Post #6 30-11-2015 - 13:41:14 |
Gdańsk |
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Kass (offline) |
Post #7 30-11-2015 - 14:01:20 |
|
Alus, no i bardzo dobrze, w koncu tradycyjne suszarki sa nuuudne
![]() Ja w ogole jestem fanka umiarkowania we wszystkim. ![]() ![]() ![]() |
mgiełka (offline) |
Post #8 30-11-2015 - 15:07:13 |
Radom |
A, niestety, artykuł nie kłamie. Ja przedawkowałam.
I to nie rzuceniem się na uprawianie sportów, a zwiększoną nagle intensywnością życia. Arytmia mnie przystopowała ![]() Dopisek: Choć właściwie, to sporty były - różnych kategorii ![]() ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-11-2015 - 15:12:15 przez mgiełka. |
dziubas (offline) |
Post #9 30-11-2015 - 15:40:00 |
Gdańsk |
mgielko a moze ta arytmia stresem byla podbudowana i ogromnym poczuciem odpowiedzialnosci, jakie to zadanie od Ciebie wymagalo?
![]() ![]() ![]() ![]() oczywiscie nie sugeruje ze u Ciebie jest podobnie, bo czytam ze jestes ofiarna ale o siebie tez dbasz, tylko Twoja wrażliwosc przysparza Ci na pewno dodatkowych klopotow ze zdrowiem tez... ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 30-11-2015 - 15:42:42 przez dziubas. |
mgiełka (offline) |
Post #10 30-11-2015 - 16:04:54 |
Radom |
Wiem Dziubasku, że arytmia chodzi w parze z emocjami, ale już to dokładnie sprawdziłam - nasila się po wysiłku.
A przy okazji nasila się wrażliwość na zmiany pogodowe. Dzisiaj coś tam szaleje i wieje... Oj, jak spać, spać... A rowerek u mnie też stoi... Kotka z niego kurze ściera ![]() Jakbym na nim trenowała, to bym się przy dziecku nie zmachała - to tak jakby na przestrogę ![]() ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
kesy (offline) |
Post #11 30-11-2015 - 19:22:59 |
Starogard-Gdański |
Ja chodzę na ćwiczenia taneczno ruchowe 2x w tygodniu..i raz w tygodniu ćwiczenia na basenie
![]() Ta gimnastyka powinna zmniejszyć moją wagę..ALE tak nie jest BO..przed gimnastyką nie jem śniadania..ale jak wracam jestem bardzo głodna ![]() ![]() Tak to sobie tłumaczę i usprawiedliwiam.. dobrze że w ogóle się ruszam. ![]() ![]() ![]() ![]() |
Krynia58 (offline) |
Post #12 30-11-2015 - 19:33:02 |
Warszawa |
I to chyba błąd, Kesy ![]() Nie należy ograniczać ilości posiłków, ale raczej ich wielkość. Co do kawki i ciasteczka, uważam że są absolutnie nieszkodliwe. A nawet mogą przyczynić się do wyzwalania endorfin ![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |