POMOCY !!! zdiagnozowali RAKA NACIEKAJĄCEGO
Wysłane przez Agatssss
Agatssss (offline) |
Post #1 20-04-2017 - 18:39:22 |
|
Drogie...
Mojej mamie dziś zdiagnozowali nowotwór złośliwy piersi. Rozpoznanie: Invasive carcinoma of NST G2. NG2. IM:0/10 HPF, typ luminalny B (HER 2 ujemny) Rak naciekający. Co to znaczy? Jak będzie wyglądało leczenie? Bardzo się martwię ... Guz 2x2 cm. Duży, twardy.. Zrobiłyśmy USG jamy brzusznej oraz RTG płuc w celu wykluczenia przerzutów... wyniki w poniedziałek. Chciałam zapytać, czy któraś z Was walczy z takim nowotworem? Chciałabym podnieść mamę na duchu i przeczytać jej kilka Waszych historii.. i przygotować ją do... BOJU z tym cholerstwem ! |
dziubas (offline) |
Post #2 20-04-2017 - 18:42:04 |
Gdańsk |
Agato!
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Al_la (offline) |
Post #4 21-04-2017 - 10:38:55 |
k/Warszawy |
Rak naciekający to znaczy, że nacieka okoliczne tkani - dlatego jest złośliwy.
G2 to stopień złośliwości - średni w 3-stopniowej skali. Guz 2 x 2 cm wcale nie jest duży, mój miał 4.5 x 5.5 cm ![]() Mamę na pewno czeka operacja, chemioterapia i hormonoterapia. Jeśli operacja będzie oszczędzająca to jeszcze radioterapia. Istotny jest jeszcze stan węzłów chłonnych. Nie martwcie się na zapas. Nie jedna z nas przeszła takie leczenie i ma się dobrze. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Joanna79 (offline) |
Post #6 15-08-2018 - 19:37:36 |
|
Witam.Mam na imię Joanna,mam 38 lat i właśnie dowiedziałam się o chorobie .
Wynik biopsji : Invasive breast caricinoma of on special type: G2 ER -ODCZYN dodatni (90%/3+) PR-odczyn dodatni (5%/1+) HER2-odczyn ujemny (1+) Ki67 - 30% komórek nowotworowych E-kadheryna- odczyn dodatni ASMA i p63- ujemne w składowej naciekającej. Wielkość guza 55x19x21mm. Jestem już w trakcie chemii (AC(dox 100mg/ctx 1000mg/Neulasta. Czy ktoś z Was ma taki sam wynik ? Czy będę zyła? Mam tyle pytań ,mętlik w głowie . |
renatar (offline) |
Post #7 15-08-2018 - 20:30:27 |
sieradz |
Joanno bardzo dobrze że masz estrogen taki wysoki [er] bo będzie u ciebie działać hormonoterapia, jest to bardzo skuteczne leczenie. Her 2 ujemne to też bardzo dobrze. G2 tzn że średnio złośliwy a Ki to jak szybko rośnie. Jeszcze stan węzłów wpływa na rokowania. Ja 10 cm guz i żyję już trzy lata a popatrz ile tu dziewczyn ma dziesięcioletnie staże chorowania więc trzeba być dobrej myśli.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
marzusia (offline) |
Post #8 15-08-2018 - 21:32:41 |
Cieszyn |
Jasiu bardzo wiele z nas miało podobne wyniki. Masz najpopularniejszego raka tzw.bez specjalnego typu, luminalnego B .Hormonozalezne bez nadekspresji her2 stanowia ok 70% wszystkich rakow piersi. Po operacji najprawdopodobniej będzie jeszcze radioterapia bo guz miał ponad 5cm
Potem hormonoterapia przez 10 lat ale nie jest to leczenie szczególnie obciążające. ![]() |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
474
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022