POMOCY !!! zdiagnozowali RAKA NACIEKAJĄCEGO

Wysłane przez Agatssss 

Agatssss (offline)

Post #1

20-04-2017 - 18:39:22

Drogie...
Mojej mamie dziś zdiagnozowali nowotwór złośliwy piersi. Rozpoznanie: Invasive carcinoma of NST G2. NG2. IM:0/10 HPF, typ luminalny B (HER 2 ujemny)
Rak naciekający. Co to znaczy? Jak będzie wyglądało leczenie? Bardzo się martwię ...

Guz 2x2 cm. Duży, twardy.. Zrobiłyśmy USG jamy brzusznej oraz RTG płuc w celu wykluczenia przerzutów... wyniki w poniedziałek. Chciałam zapytać, czy któraś z Was walczy z takim nowotworem? Chciałabym podnieść mamę na duchu i przeczytać jej kilka Waszych historii.. i przygotować ją do... BOJU z tym cholerstwem !

dziubas (offline)

Post #2

20-04-2017 - 18:42:04

Gdańsk 

Agato!serce Zaraz ktos kompetentny napisze ci coś! Nie musisz mnozyc swoich postów, bo jesteś widoczna na forum! pociesza

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Agatssss (offline)

Post #3

20-04-2017 - 19:01:28

przepraszam, ale jestem cała chora... i dopiero teraz zauważyłam na forum "WSPARCIE I PORADY"

Al_la (offline)

Post #4

21-04-2017 - 10:38:55

k/Warszawy 

Rak naciekający to znaczy, że nacieka okoliczne tkani - dlatego jest złośliwy.
G2 to stopień złośliwości - średni w 3-stopniowej skali.
Guz 2 x 2 cm wcale nie jest duży, mój miał 4.5 x 5.5 cm uśmiech

Mamę na pewno czeka operacja, chemioterapia i hormonoterapia. Jeśli operacja będzie oszczędzająca to jeszcze radioterapia.
Istotny jest jeszcze stan węzłów chłonnych.

Nie martwcie się na zapas. Nie jedna z nas przeszła takie leczenie i ma się dobrze.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Misia77 (offline)

Post #5

21-04-2017 - 11:40:28

Ja też mam naciekającego, i zapewne większość na tym forum takiego właśnie ma lub miała smiling smiley

Joanna79 (offline)

Post #6

15-08-2018 - 19:37:36

Witam.Mam na imię Joanna,mam 38 lat i właśnie dowiedziałam się o chorobie .
Wynik biopsji :
Invasive breast caricinoma of on special type: G2
ER -ODCZYN dodatni (90%/3+)
PR-odczyn dodatni (5%/1+)
HER2-odczyn ujemny (1+)
Ki67 - 30% komórek nowotworowych
E-kadheryna- odczyn dodatni
ASMA i p63- ujemne w składowej naciekającej.
Wielkość guza 55x19x21mm.
Jestem już w trakcie chemii (AC(dox 100mg/ctx 1000mg/Neulasta.
Czy ktoś z Was ma taki sam wynik ? Czy będę zyła? Mam tyle pytań ,mętlik w głowie .

renatar (offline)

Post #7

15-08-2018 - 20:30:27

sieradz 

Joanno bardzo dobrze że masz estrogen taki wysoki [er] bo będzie u ciebie działać hormonoterapia, jest to bardzo skuteczne leczenie. Her 2 ujemne to też bardzo dobrze. G2 tzn że średnio złośliwy a Ki to jak szybko rośnie. Jeszcze stan węzłów wpływa na rokowania. Ja 10 cm guz i żyję już trzy lata a popatrz ile tu dziewczyn ma dziesięcioletnie staże chorowania więc trzeba być dobrej myśli.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

marzusia (offline)

Post #8

15-08-2018 - 21:32:41

Cieszyn 

Jasiu bardzo wiele z nas miało podobne wyniki. Masz najpopularniejszego raka tzw.bez specjalnego typu, luminalnego B .Hormonozalezne bez nadekspresji her2 stanowia ok 70% wszystkich rakow piersi. Po operacji najprawdopodobniej będzie jeszcze radioterapia bo guz miał ponad 5cm
Potem hormonoterapia przez 10 lat ale nie jest to leczenie szczególnie obciążające.

Joanna79 (offline)

Post #9

15-08-2018 - 21:37:02

Węzły chłonne mam bardzo zaatakowane,bardzo duże przerzuty.(stwierdzono niewielkie płaty i gniazda komórek nabłonkowych z cechami wyraźnej atypii).

marzusia (offline)

Post #10

15-08-2018 - 21:51:44

Cieszyn 

Joasiu dlatego masz przedoperacyjną chemioterapię aby zmniejszyć zmiany i bezpiecznie przeprowadzić operację

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 474
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022