sprzęt agd, lodówka, pralka, tv i inne

Wysłane przez justyna81 

justyna81 (offline)

Post #1

03-02-2014 - 15:45:09

dla szukających lodówki może przyda się taka stronka:
wyniki europejskiego testu lodówek - ATLETE - sprawdzającego czy dane podane na etykiecie są zgodne z rzeczywistością.

Gizi (offline)

Post #2

20-02-2014 - 19:46:10

Warszawa 

Dziewczyny, śmieszny ten wątek na forum amazonkowym, ale.............................fajnie że jest.
Miałam lodówkę Boscha, super, ful wypas, wstyd się przyznać za ile. Cudowna, wspaniała. Jak wyjeżdżałam na miesiąc to zwykła sałata w komorze zerowej była po moim przyjeździe jak świeżo zerwana z grządki. Ideał. I pewnego dnia, dokładnie po 3 miesiącach po zakończeniu gwarancji zepsuła się. A zrobiła to tak perfekcyjnie jak działała. Nic się nie dało zrobić. Nigdy więcej Boscha nie kupie. Nigdy!

Teraz chce kupić odkurzacz, myślę o jakimś Philipsie, pomóżcie. Warto? nietak

Poprzedniego Elektroluksa, który działał 10 lat załatwiłam remontem.niedowiarek

Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego.

Danuta52 (offline)

Post #3

20-02-2014 - 22:05:25

wolsztyn 

Odkurzacz mam polski ZELMER - SYRIUS - super odkurza .

Gizi (offline)

Post #4

20-02-2014 - 23:14:34

Warszawa 

Dzięki Danusia. No właśnie, może powinnam wesprzeć rodzimą produkcje.

justyna81 (offline)

Post #5

21-02-2014 - 12:41:38

Gizi muszę Cie zmartwić ale w marcu 2013 Zelmera przejął Bosh, wykupił prawie 100% akcji. Ma zostać nazwa Zelmer ale zyski ze sprzedaży idą do kieszeni Niemców. bezradny Zelmer to był dobry sprzęt.
Po przejęciu firmy np cena maszynek do mielenia mięsa ze 100zł poszła o 100% w górę -do 200zł. ( teraz trochę je spuścili ).
Trzeba patrzeć na ceny.

Bosh do lodówkek teraz wkłada chińskie części a montowane toto jest w Turcji. ( nie w niemczech)

Co do lodówek to napisze tylko, że przywieźli mi Beko i lodówka nie działała. W tym samym dniu co jak kupowałam mieli jeszcze jedne zwrot. sad smiley Udało się tą lodówkę zwrócić ale to była tylko dobra wola sklepu.
Zanim coś się teraz kupi trzeba się dopytać jak je ze zwrotem jakby sprzęt nie działał.
Wg prawa na zwrot towaru zakupionego z internetu jest 10 dni.
Jest jeszcze gwarancja rękojmi, że możemy się domagać wymiany sprzętu na nowy albo naprawy. ( ale to jest zawsze problem)
aa w razie problemów najlepiej zadzwonić do UM do rzecznika konsumentów.

Teraz kupuje Amicę. Z nowego katalogu na 2013/2014. Sprawdziłam w sklepie - jest produkowana w UE tzn to są litewskie Snaige ( z naklejką Amiki, o ile Amica nie zażądała tańszych zamienników to powinny być ok smiling smiley
Zamówiłam i czekam aż przyjedzie z magazynu. Umówiłam się ze sprzedawcą, ze sprzęt sprawdzi na sklepie
( włączy ją na noc) i jak będzie sprawna dopiero przywiezie mi ją do domu.
( bo jak się weźmie sprzęt do domu to nie ma zwrotów tyko serwis wzywają i serwis ocenia czy można zwrócić)

Ile pochodzi nie wiem? wg nowych trendów w sprzedaży, lodówki są produkowane na 6-8 lat.
Nowe lodówki są nie naprawiane. Jak się rozszczelni, tzn gaz przeżre rureczki to koniec. (zwłaszcza jak rurki są zalane plastikiem. )
( tzn w niektórych modelach można było się dostać do tych rurek i próbować naprawić, znaleźć rozszczelnienia i napełnić od nowa zbiornik gazem ale to jest tak, że nie zawsze znajdzie się wszystkie rozszczelnienia i po takim zabiegu lodówka działa jeszcze tylko przez jakiś czas.
tydzień temu padła stara lodówka babci za usługę napełnienia gazem w serwisie Amici się płaci z 250zł i na to gwarancji się nie daje.
znajomy Pan wziął 250zł za napełnienie gazem i wymianę termoregulatora. Mrozić mrozi ale od góry pojawił się szron co znaczy że tam jest rozszczelnienie. Ile pochodzi zobaczymy.

justyna81 (offline)

Post #6

21-02-2014 - 13:08:03

aaaa teraz jeszcze napiszę o pralkach. Na rynku jest sporo jednorazówek.
nowe modele pralek zwłaszcza tych cienkich slim do 45 cm, np bosh ( czytałam o tym na forum elektorda)

mają plastikowe obudowy bębna i zalane plaskiem łożyska- co znaczy że się ich nie da wymienić.
Więc jeśli ktoś kupuje coś droższego warto sprawdzić jaki jest bęben.

ps warto sobie ściągnąć ze strony producenta dokumentacje sprzętu i sprawdzić długość programów, czas trwania, pobór wody i energii.

w mojej starej pralce Amica pa, łożyska padły po gwarancji, termoregulator też ( ale znajomy Pan nam go nie wymienił tylko naprawił, coś tam po przełączał i działają mi 2 programy co używam) po czasie popsuło mi się otwieranie do bębna ( ale jestem zdolna i otwieram ją drutem grinning smiley)
ostatnio wypadła mi śruba z przodu obudowy - wsadziłam hak i pralka nadal chodzi.
Oddam ją na złom dopiero jak się popsuje. Która nowa pralka wyprałaby mi narzutę z wersalki ( z tzw miśka). ( nowe pralki wyłączają się po przekroczeniu wagi 5kg)

aaa i kupując jakikolwiek sprzęt warto sprawdzić gdzie jest najbliższy serwis producenta smiling smiley tak na wszelki wypadek.

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 21-02-2014 - 13:09:55 przez justyna81.

justyna81 (offline)

Post #7

21-02-2014 - 13:54:05

aaa i warto sprawdzić ceny części, które się najczęściej psują.

ps nie namawiam nikogo do trzymania złomu ale tylko do kupowania dobrego sprzętu.

jakiś czas temu kupiłam blender z Zelmera i do tego jest trzepaczka do ubijania piany.
Okazało się, że trzepaczka jest pokryta specjalnym materiałem, który ułatwia mycie. smiling smiley super sprawa smiling smiley

odkurzacza będę dopiero szukać ( dla babci) ale ja zawsze czytam inne fora, gdzie piszą normalne osoby( które mają na forum dużo postów) a nie ktoś podstawiony przez producenta.
tu polecam poczytać: forum na którym piszą młode dziewczyny, które zakładają rodziny i nowy sprzęt kupują:
http://forum.28dni.pl/discussion/3246/odkurzacze-jakie-polecamy-ktorych-unikamy/

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 21-02-2014 - 13:59:10 przez justyna81.

Al_la (offline)

Post #8

21-02-2014 - 15:54:02

k/Warszawy 

Justynko, kiedy się doktoryzujesz? duży uśmiech

Pewnie Twoje rady przydadzą się niejednej z nas serce

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

maryla (offline)

Post #9

21-02-2014 - 16:25:04

gdzieś w górach... 

śmiech

justyna81 (offline)

Post #10

22-02-2014 - 10:05:16

duży uśmiech
mam nadzieję, że się przydadzą smiling smiley

angie8 (offline)

Post #11

25-02-2014 - 18:00:13

Ja skusiłam się i kupiłam LG GB5533BMTW. Co mnie przekonało? Po pierwsze bardzo elegancki wygląd. Po drugie pojemność- Na pozór wydaje się być bardzo zgrabniutka, ale tak naprawdę ,wiele jestem w stanie do niej spakować, co mnie przyznam cieszy. Ważna sprawa, którą testowałam tydzień temu. Opcja urlopowa pozwala na uruchomienie naszej lodówki w trybie jak najmniejszego zużycia energii. Świeży zakup, ale już teraz polecam!!

nutka (offline)

Post #12

27-02-2014 - 10:44:57

Ja w temacie maszynki elektrycznej do mięsa (Zelmer, Diana)...właśnie mi się zepsuła bezradny.Ma prawo, służyła ok. 15 lat. Trzy tygodnie temu dokupiłam do niej szatkownicę za ponad 150 zł. Nerwa dostałam, gdy weszłam na stronę Allegro i co widzę eye popping smiley...taka sama maszynka z identyczną szatkownicą kosztuje 220 zł. Co za złośliwość...nie mogła przestać działać miesiąc temu zly

"W życiu nie chodzi o to, żeby przetrwać burzę, ale o to, żeby tańczyć w deszczu."
Richard Paul Evans
"... Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe."
Dennis Genpo Merzel

Latek (offline)

Post #13

02-03-2014 - 18:01:58

Al-Khobar, Arabia Saudyjska 

Multicooker - czy któraś z Was ma i używa ?
Jak się sprawdza to urządzenie ? Czy będzie przydatne jako pomocnik kuchenny dla 1 lub 2 osób dorosłych ?
Jakich firm sprzęt byście poleciły ?

Link do naszego bloga o życiu codziennym w Arabii Saudyjskiej znajdziecie w moim domku

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-03-2014 - 18:02:24 przez Latek.

Gizi (offline)

Post #14

05-03-2014 - 20:28:30

Warszawa 

Dziewczyny dzięki za rady. Dobrze że nie kupiłam zelmera. Skusił mnie odkurzacz PHILIPS FC 9170/01 Performer. Super opinie, promocja w mediach, no i poszło.
Uwagi!
- ciężka rura, niby powinnam sprawdzić w sklepie ale to się okazało dopiero po kilku minutach odkurzaniach. W sklepie nie było tego czuć. Nie nadaje się dla osób osłabionych i starszych.
- nie wjeżdża szczotka pod wszystkie meble, a poprzednie electrolux wjeżdżał. Długo przymierzaliśmy w sklepie i źle obliczyliśmy jak widać.
- nowa szczotka przereklamowana, niby nowy wzór, miało być super a nie jest. Wolę tradycyjną szczotkę. Trzeba nią jakoś tak jak miotłą zamiatać.
Poprzedni electrolux jak go kupiłam zrobił na mnie wrażenie takie że łał, a philips nie.
Plusy:
- ładnie wygląda - moja opinia,
- ciągnie jak smok,

- mąż zadowolony, powozi nim codziennie. I to jest największy plus.

justyna81 (offline)

Post #15

06-03-2014 - 09:01:21

angie8 twój wpis wygląda jak reklama sad smiley
nutka sad smiley sprzęty mają to do siebie, że psują się w najmniej oczekiwanym momencie.
Latek chyba u nas nikt go nie używa ale jak kupisz to proszę Cię o recenzje.

Gizi duży uśmiech gratuluje zakupu smiling smiley mnie też się podoba z wyglądu smiling smiley to, że mąż odkurza bezcenne smiling smiley
dzięki za info będę wiedzieć na co zwracać uwagę przy zakupie. smiling smiley

justyna81 (offline)

Post #16

07-03-2014 - 15:33:56

miałam już nie pisać ale....
Dzisiaj dzwoni do mnie babcia, że w jej sokowirówce już się silnik psuje i wydaje dziwne odgłosy. Babcia chce, żeby jej kupić nową sokowirówkę tzn jak będzie jakaś w promocji.
i stąd moja prośba o pomocsmiling smiley
czy te nowe są lepsze od tych starych czy gorsze? bo może lepiej naprawić starą? a jak lepsze to czy ktoś kupował ostatnio jakąś tanią (150-200zł) sokowirówkę i może jakąś polecić?
z góry dzięki

ps nutka u mnie z tą sokowirówką było tak trochę jak z Twoją maszynką.
Pomyślałam sobie "nie mogła się 2 dni wcześniej zacząć psuć". bezradny
bo 2 dni temu była na allegro na wyprzedaży sokowirówka z zelmera i miałam już ją kupić ale nie mogłam się do końca zdecydować i nie licytowałam. bezradny

Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 07-03-2014 - 15:39:26 przez justyna81.

Gizi (offline)

Post #17

07-03-2014 - 20:58:14

Warszawa 

Ja mam sokowirówkę Zelmera, kupioną kilka lat temu. Działa, ale jest rzadko używana.
Moja mama miała bardzo starą jeszcze ZSSR sokowirówkę. Pracowała niezawodnie przez bardzo wiele lat. Była baaaaaaaaaaaaaardzo głośna, ale soczek wyciskała tak że wióry z owoców były suche.
Mój Zelmer, niby moc duża, ale nie wyciska tak dobrze. Odpady są nadal mokre i spokojnie można z nich wycisnąć sok. Ma za mały otwór wylotowy dla soku i tenże jakby się nie miał jak wydostać. Jest szybka ale wylot dla soku za mały. Trzeba koniecznie zwracać na to uwagę.
Niestety nie mam tutaj faworyta.

justyna81 (offline)

Post #18

10-03-2014 - 13:04:12

dzięki smiling smiley buzki doszłam do wniosku, że nie ma co dopłacać do Zelmera skoro jest taki sobie. Babcia kupiła sobie coś nie firmowego i chodzi ok.
też używa sokowirówki kilka razy do roku więc jakiegoś super sprzętu nie potrzebuje smiling smiley
buziak

Gizi (offline)

Post #19

10-03-2014 - 22:36:13

Warszawa 

No właśnie Justynka, czasem nie warto przepłacać. Babcia mądrą kobietą jest, ja się tego dopiero uczę. Na własnych błędach, niestety.

Kiwi (offline)

Post #20

08-05-2014 - 21:51:02

Ja mam od 4 lat lodówkę LG. Jest taka, jaką właśnie szukasz - pakowny zamrażalnik na dole i dużo miejsca również na górze. Mnie przede wszystkim przekonało to, że ceny lodówek lg są naprawdę konkurencyjne i mają dłuższą gwarancję niż reszta - to było dla mnie najważniejsze. Ale tak naprawdę chyba najlepiej popytać sprzedawców, które lodówki polecają. Popytaj może wśród rodziny, jak sprawują się ich sprzęty? To na pewno też pomoże podjąć decyzję. Ja jedynie sugeruję to, co akurat w moim przypadku doskonale się sprawdziło. - Ładnie mrozi, jest pakowna, nic się w niej nie psuje.

edit:usunięto link reklamowy

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-05-2014 - 23:21:49 przez myszka.

justyna81 (offline)

Post #21

09-05-2014 - 16:08:50

Kwiki gwarancję Lg mają ale nie na całą lodówkę tylko na wyświetlacz.

Co do kupna lodówki to dopiszę
że nie dopatrzyłam jednej rzeczy. Nie porównałam i ile lodówki mają czynnika chłodniczego - moja nowa ma 58gr. nie wiem czy dużo czy mało.
Doczytałam dopiero to w domu jak ją kupiłam
na etykiecie w środku lodówki jest napisane właśnie ile tego czynnika chłodniczego ma - chodzi o to żeby było jak najwięcej. Na tej naklejce jest też napisane gdzie jest produkowana, tzn w przypadku mojej ze w UE smiling smiley

ira (offline)

Post #22

12-11-2015 - 19:03:48

Pabianice 

Poczytałam, bo chcę kupić nowy odkurzacz, ale nadal nie wiem, co wybrać bezradny
I żelazko muszę wymienić. Najlepsze było takie, jakie miałam sto lat temu: ruskie, ciężkie, ale prasowało! hura

Jolcia (offline)

Post #23

12-11-2015 - 20:23:20

Irciu, kiedyś miałam odkurzacz z papierowymi woreczkami wymiennymi. Kiedy przyszedł jego czas wymieniłam go na taki bez torebek.
Ma plastikowy, mały pojemnik na kurz, który opróżniam i wypłukuję. Mały, zgrabny, niedrogi tak

justyna81 (offline)

Post #24

12-11-2015 - 20:25:44

Zgadzam się z Jolcią. Takie są najlepsze smiling smiley

ira (offline)

Post #25

13-11-2015 - 09:43:15

Pabianice 

Mam taki z woreczkami papierowymiduży uśmiech Chcę go zmienić na taki, który da radę sierści moich dwóch psów rozsianej po dywanach. Lubię dywany, ale kłaki na nich już nie grinning smiley

Agaba190 (offline)

Post #26

13-11-2015 - 11:12:27

k/Warszawy 

ira
Mam taki z woreczkami papierowymiduży uśmiech Chcę go zmienić na taki, który da radę sierści moich dwóch psów rozsianej po dywanach. Lubię dywany, ale kłaki na nich już nie grinning smiley

Ira, mam dwa koty i jak na razie mój super odkurzacz (ze specjalną szczotką do kociej sierści) nie daje rady bezradny. Wg mnie te wszystkie reklamy są o "kant du....y potłuc".
Od czasu do czasu padam na dywany na kolana i zwilżoną gąbką czyszczę z kudłów.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Kass (offline)

Post #27

13-11-2015 - 13:59:28

Ssanie jest najwaniejsze, kochane, ssanie. duży uśmiech

Agabo, ja mam Husky w domu, siersc jest wszedzie, nawet w garnkach. Nie wiem ile to ustrojstwo u Was kosztuje, ale ja dlugo myslalam o Tyson'ie, bo niby wlasnie takie fantastyczne ma ssanie smiling bouncing smiley). Niestety drogi jak cholera, nie na nasza kieszen. Wiec padlo na Shark'a, ktory duuuzo tanszy jest od Tyson'a, a pieknie zasysa (dwa razy musze oprozniac pojemnik na kurz obrabiajac jeden pokoj). duży uśmiech

ps. takich z woreczkami to juz chyba ze swieczka szukac.. smiling smiley

ira (offline)

Post #28

13-11-2015 - 17:57:34

Pabianice 

Kupiłam Samsunga, tani, bo o tani mi chodziło duży uśmiech Ujął mnie szczotką do sierści smiling bouncing smiley Wiem, Agabo, że na sierść rady nie ma, ale świadomość, że mam taką szczotę to radocha
Także żelazko.
Oraz nowy czajnik.

Kass (offline)

Post #29

13-11-2015 - 18:14:04

brawo Prosze, to przecie hurt prawie, Irciu. smiling smiley

Al_la (offline)

Post #30

13-11-2015 - 18:15:25

k/Warszawy 

ira
Ujął mnie szczotką do sierści smiling bouncing smiley

rotfl

Iruchna, nieważne, czy będzie zbierał sierść, ważne że ma szczotkę chichot

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 866
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024