Kolektory słoneczne

Wysłane przez Agaba190 

Agaba190 (offline)

Post #1

17-04-2010 - 08:06:22

k/Warszawy 

Czy ma któraś z Was kolektory słoneczne? Podzielcie się wrażeniami. tzn rachunkami jak ich nie miałyście i po instalacji.
Moja gmina stara się o dofinansowanie z Unii na ten cel. Właściciele domów mogą składać podania o dofinansowanie. Jeżeli Cię zakwalifikują to gmina pokrywaj koszty w wysokości 75 %. My tylko 25%. Wyceniono, że koszt instalacji + urządzeń ma wynieść 14-20 ty. zł. Więc gdybym się załapała to ja płace 3,5 do 5 tys. zł.
Nie wiem czy to się w ogóle opłaca. Nie umiem wyliczyc po ilu latach zwróci mi się te 5 tys. Może wtedy jak ta instalacja juz będzie się nadawała na złom.
Z informacji uzyskanych z mojej gminy te solary maja służyc w okresie od maja do września. Do uzyskiwania ciepłej wody.
W tej chwili mam piec CO dwufunkcyjny + zasobnik na wodę.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Al_la (offline)

Post #2

17-04-2010 - 10:01:17

k/Warszawy 

W mojej gminie też był taki pomysł. Potem odbyło się zebranie mieszkańców na ten temat. My w nim nie uczestniczyliśmy, ale był sąsiad i potem zdał relację.
Z tego, co przedstawiała firma instalująca, proponowane kolektory nie były najnowszej generacji. Poza tym, nikt nie potrafił sprecyzować ile naprawdę trzeba będzie dopłacić. My się nie zapisywaliśmy, ale podobno wielu zapisanych mieszkańców zrezygnowało.
Za ile lat inwestycja by się zwróciła - trudno powiedzieć. Biorąc pod uwagę, że płacimy więcej za ogrzewanie wody do CO, a nie do higieny, a kolektory miały ogrzewać tylko wodę w kranie - to raczej nie prędko.
Tak samo jak Ty, mam piec 2-funkcyjny plus zasobnik na wodę ciepłą.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

agawa (offline)

Post #3

17-04-2010 - 10:23:00

okolice 

W naszym przypadku obliczyliśmy, że za 20 lat się zwróci śmiech Zrezygnowałiśmy, bo tylko nie planujemy tu mieszkać. A nie było możliwości wyboru kolektora, tylko trzeba było się zdecydować na jakiś konkretny, właśnie wcale nie najnowszy.
Ale gdyby się tak zdarzyło, że będę budować w przyszłości kolejny dom, to na pewno zaprojektuję go jako dom 'energooszczędny' przewraca_oczy

Agaba190 (offline)

Post #4

17-04-2010 - 11:24:04

k/Warszawy 

Dziękuję za informacje.
Pójdę na zebranie .Ma być 20.04. To nic nie kosztuje. Posłucham a później zobaczymy.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

agawa (offline)

Post #5

17-04-2010 - 11:28:50

okolice 

I koniecznie pamiętaj, aby nam zdać relację kwiatek
Jestem ciekawa bardzo.
Gdzieś czytałam, że można też wziąć kredyt na kolektor, chyba w bgż, nieoprocentowany, który w dużej części spłaca Unia...

Agaba190 (offline)

Post #6

17-04-2010 - 11:35:08

k/Warszawy 

Oczywiście. Relacja będzie

Mark Twain

Kela (offline)

Post #7

17-04-2010 - 12:42:25

W mojej gminie realizuja podobne przedsięwzięcie. Wkład mieszkańca 2 tys na początku a potem przez 5 lat po 100zł na rok. My zrezygnowalismy. Mamy stary dach, który zamierzamy wymienić.

Agaba190 (offline)

Post #8

17-04-2010 - 13:36:30

k/Warszawy 

Ale nowy dach chyba nie jest przeszkodą? Bo ja w zeszłym roku za ciężkie pieniądze dach zrobiłam (pokrycie i ocieplenie). Krokwie zostały stare, ale podobno w bardzo dobrym stanie.

Mark Twain

Kela (offline)

Post #9

17-04-2010 - 13:41:21

Agaba na nowym dachu kolektor będzie sie prezentował wyjątkowo urodziwieduży uśmiech
U nas nie ma sensu montować baterii na starym dachu, bo za moment trzeba ją będzie rozmontowywać

Agaba190 (offline)

Post #10

21-04-2010 - 09:52:20

k/Warszawy 

Zgodnie z obietnicą zdaje relację.
Zebranie było bardzo dłuuuuuuuugie. 2, 5 godziny. Było tak około 30 osób. Połowa ludzi usnęła. Pan opowiadał o kolektorach (to samo jest w necie na stronie naszej gminy i ci co byli na zebraniu wg mnie byli przygotowani - czyli przeczytali informacje).
Typ kolektorów słonecznych - płaskie (nie próżniowe)

Gmina będzie składała aplikacje o dotacje unijne (na przełomie czerwca i lipca)
My, jeżeli jesteśmy zainteresowani) podpisujemy z gmina dwie umowy
1. umowa uzyczenia dachu na 5 lat
2. umowa na realizację, dostawę i montaż

Gmina przez 5 lat bedzie właścicielem kolektora a później umową przekaze go uzytkownikowi.

Po podpisaniu tych umów nie ma mozliwości wycofania się, chyba, że znajdziemy chętnego na nasze miejsce.
W zależności od ilości osób w domu proponowane rozwiązania mają kosztować łącznie z instalacją 10 - 15 tys. złotych.
My wnosimy w zalezności od tego co gmina dostanie (na jakich warunkach) od 15 do 25 % wartości inwestycji. Podobno bardziej prawdopodobne jest to 15%.

Koszt obsługi takich kolektorów to około 200 zł rocznie. 100 zł okresowy przegląd, 40 zł prąd do pompy i 60 zł koszt glikolu, który jest w instalacji i wymaga wymiany raz na 5 lat (300 zł, tak więc rocznie 60 zł)
Zalety kolektorów : źródło energii odnawialnej, nizsze rachunki za prąd i gaz.
Wady kolektorów: przegrzewanie w przypadku niekorzystania z ciepłej wody (wyjazd na kilka dni). W takiej sytuacji koniecność zasłonięcia kolektora bądź oryginalnymi żaluzjami (podobno drogie) bądź jakimkolwiek materiałem ( u mnie niewykonalne - nikt nie bedzie latał po dachu, no i dodatkowo nieestetyczne)
Poniewaz na razie nie wyjeżdżam i zawsze ktoś jest w domu to chyba jednak chciałabym w to wejś.

Problem podstawowy (dla mnie) to to, że trzeba byc właścicielem domu lub przynajmniej właścicielem działki. Dodatkowa sprawa dom musi byc ujawniony w księdze wieczystej.
W tej chwili nie jestem właścicelką a będę dopiero w połowie przyszłego roku. Mam zamiar wybrac się na rozmowę do wójta. Moze jakos to sie da obejść. Ważne jest, żeby w momencie montażu mieć tytuł własności.. A to ma się wydarzyc w drugiej połowie przyszłego roku.
Do tego czasu juz będę właścicielką.

Wyliczyłam sobie, że ciepła woda w tej chwili kosztuje mnie rocznie około 650 zł (10% kosztów ogrzewania). Tak więc przy dopłacie unijnej wkład własny zwraca mi się w zależności od wariantu po 2 do 5 lat.

Problem jest jeszcze z ubezpieczeniem takiego kolektora (od zniszczenia, pioruna itd). Mój ubezpieczyciel ubezpiecza tylko rzeczy, których jesteś właścicielem. Tzn. oczywiście kolektor mogę ubezpieczyc (ubezpieczając dom), ale w przypadku jego uszkodzenia zwrócą mi koszt naprawy lub wymiany tylko wtedy jak przedstawię rachunek wystawiony na mnie.
Gmina na razie nie ma koncepcji jak rozwiązać te sprawę.
Kolektor można zamontowac na każdym dachu a nawet na ziemi (niezalecane).
Podobno nie ma zniszczeń dachu . Choć nie wiem jak to mozliwe. Panicznie boję się cieknącego dachu. Miałam taki przez 15 lat.

No to chyba wszystko w duzym skrócie.

Mark Twain

agawa (offline)

Post #11

22-04-2010 - 23:24:55

okolice 

Agaba... bardzo dziękuję, trochę mi się rozjaśniło smiling smiley Chyba zacnę na nowo rozmowy na wysokim szczeblu w tej sprawie....

evia007 (offline)

Post #12

01-05-2010 - 09:00:14

Żory 

Agawa-byłam kiedyś zaproszona na targi tego typu urządzeń ze względu na pracę mojego męża a że mieszkam w bloku bardzo szybko przeliczyłam opłacalność tej inwestycji w porównaniu z opłatami jakie mam za ogrzewanie .Inwestycja zwróciłaby się po 10 latach jednak gdy pytałam producentów o gwarancję żaden nie potrafił mi powiedzieć co się stanie gdy spadnie grad jeżeli są solary w krztałcie rurek.Decyzja należy do ciebie.Jak się zdecydujesz warto wybrać dobry taki który będzie przetwarzał nie tylko w dni słoneczne ale i w pochmurne.

andrzej1975 (offline)

Post #13

01-05-2010 - 10:04:02

Ruda Śląska 

To tak bywa roznie .Jak unia dokłada do tego kaske to warto zainwestowac inaczej to sie nieoplaca .Piekną sprawa jest stawianie nowego domu od począku w taki sposób by był energetycznie pasywny ale to sa ogromne koszty i całkiem inna bajka.

[e-agentpzu.pl]

xiouken (online)

Post #14

29-09-2024 - 06:04:08

xiouken (online)

Post #15

04-11-2024 - 02:44:36

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 882
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024