Grono pedagogiczne
Amazonki.net (offline) |
Post #1 24-01-2010 - 18:18:59 |
Forumowo |
Nauczyciele na forum stanowią dużą grupę.
Napiszcie o swojej pracy. Tu macie swoje miejsce. |
Hanna (offline) |
Post #2 09-04-2010 - 13:39:12 |
Beskid Niski |
W takim razie pierwsza zapraszam na Rade Pedagogiczną! Obecnie pracuję z osobami z głęboką niepełnosprawnością umysłową- zajęcia rewalidacyjno- wychowawcze. Lubię to co robię, choć czasem ani łatwo, ani przyjemnie nie jest. Ale kto powiedział, że praca ma być łatwa i przyjemna?
![]() ![]() |
b_angel (offline) |
Post #5 12-04-2010 - 09:32:25 |
radom |
ooooooooo Haniu ![]() tośmy kużelanki po fachu ![]() ja pracuję z dziećmi niewidomymi i słabo widzącymi, upośledzonymi umysłowo w st. umiarkowanym i znacznym z dodatkowymi niepełnosprawnościami ....... oraz jako terapeuta integracji sensorycznej tamże i w pracowni wczesnego wspomagania rozwoju ![]() . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
dani (offline) |
Post #9 12-04-2010 - 22:27:41 |
|
Z wykształcenia jestem nauczycielem nauczania początkowego.
Pracowałam przez kilka lat w zawodzie,ale z powodu choroby mojego syna zrezygnowałam z pracy... Zaczęłam robić kurs oligofrenopedagogiki,ale w tym czasie było bardzo źle z moim synem i zrezygnowałam... Nie miałam na to czasu i chęci... Teraz zajmuje się niepełnosprawnym dzieckiem. To teraz moja praca na dwa etaty... ![]() Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach.. |
ajaka (offline) |
Post #10 13-04-2010 - 00:00:20 |
40km od Warszawy |
Dani , ja też po nauczaniu początkowym...12 lat przepracowałam w zawodzie i bardzo miło wspominam ten czas....Odeszłam, bo wykańczało mnie wszystko to co trzeba robić w szkole poza uczeniem dzieci/tony papierów do wypełniania, dyżury na korytarzu itp/....czasem tęsknię.....
![]() "Jeszcze nigdy tak nie było żeby jakoś nie było.." ....Szwejk ![]() |
b_angel (offline) |
Post #11 13-04-2010 - 08:35:34 |
radom |
ja skończyłam dzienną oligofrenopedagogiką a podyplomową tyflopedagogikę - i mimo, ze ciężko jest czasami to nie potrafiłabym pracować w szkole masowej ....
ps. ponieważ na dziennych mi się nudziło troszku to zrobiłam równolegle resocjalizację ![]() więc jak będziecie za bardzo rozrabiać ![]() ![]() . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
b_angel (offline) |
Post #13 13-04-2010 - 21:55:21 |
radom |
a je nie rozumiem ![]() studia obadwa skończyłam w gdańsku a resocjalizacja była moim drugim kierunkiem ![]() . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
Hanna (offline) |
Post #14 13-04-2010 - 22:31:58 |
Beskid Niski |
Ooooooo, widzę, że powstało grono ,,specjalne"!
A ja to rozumiem ![]() ![]() Kela, na temat kinezjologii mogę Ci powiedzieć, że w pracy z głęboko wykorzystuję elementy metody, natomiast chyba warto kurs zrobić i wtedy ocenisz jak to możesz wykorzystać. Myślę, że z lekko na poziomie gimnazjum będziesz mogła wprowadzić wiele ciekawych ćwiczeń. |
agawa (offline) |
Post #15 13-04-2010 - 23:11:46 |
okolice |
.... a ja myśłałam, tak omnipotentnie myślałam, że wsps to jedyna uczelnia w Polsce z kierunkami: oligo. tyflo, surdo.... i reso.... ![]() ![]() ![]() *** Kelu, kurs kinezjologii ukończyłam, gdy jeszcze w szkole masowej pracowłam. Poszerzyło to znacznie moje rozumienie ucznia z problemami, ale na grunt pracy nie mogłam przenieść... zresztą tak samo, jak wielu innnych rozwiązań. Pewnie też dlatego zmieniłam zawód. Ale też rozumiem, że ty w szkole z 36 uczniami w jedniej klasie nie pracujesz.... Kurs - polecam ![]() ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-04-2010 - 23:16:45 przez agawa. |
Kela (offline) |
Post #16 14-04-2010 - 18:18:33 |
|
Dziękuję za uwagi o kinezjologii. Nie chodzi o stopień zawodowy, bom dyplomowana od kilku lat. Mam nadzieję,że będę mogła wykorzystać nową wiedzę w pracy. Mamy coraz więcej uczniów z głebszym upośledzeniem,z ADHD,z autyzmem. Muszę trochę poszerzyć swoje kwalifikacje.
Agawa dlaczego myślałaś, że tylko WSPS? Skończyłam oligo 19 lat temu na UMCS-ie. Zakład Psychopedagogiki specjalnej załozyła Zofia Sękowska- uczennica Marii Grzegorzewskiej ![]() |
b_angel (offline) |
Post #19 14-04-2010 - 20:58:50 |
radom |
dziewczynki
![]() ja zrozumiałam, że agnieszcze chodziło o to, że w wawce jest na jednej uczelni i oligo i tyflo i surdo i resocjaliazacją no i w gdańsku była oligo, tyflo, surdo - dzienne a resocjalizacja niestety tylko zaoczna ![]() . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
Haniap. (offline) |
Post #22 15-04-2010 - 21:13:18 |
Poznań |
No i proszę, okazuje się, że tutaj też pasuję
![]() Ja po specjalnej na uniwerku w Poznaniu, zaocznie. Na starość mi się zachciało zmienić zawód na ten wymarzony, a niedostępny wcześniej... Pracowałam z niepełnosprawnością w stopniu głębokim, potem w szkole przy szpitalu w świetlicy (mam podyplomówkę z opiekuńczo-wychowawczej), potem w ponadgimnazjalnej zawodowej z lekko no i teraz wylądowałam w klasie integracyjnej... Mam niestety to szczęście, że ciągle mam umowę tylko na okres do końca zajęć edukacyjnych za kogoś w ciąży ![]() Nie mam nawet mianowania i nie mogę zacząć stażu, bo mam zatrudnienie od października albo listopada. Wiecie jak się okropnie pracuje ze świadomością, że to nie jest moja szkoła na stałę? A ja tak lubię moją pracę... Tak jak większość belfrów... ![]() "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-04-2010 - 21:14:20 przez Haniap.. |
danuta maria (offline) |
Post #23 17-04-2010 - 18:07:05 |
Włocławek |
Dołączam do grona
![]() ![]() Po Wyższej Szkole Inżynierskiej w Bydgoszczy ( obecnie Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy) i uzupełniających magisterskich na Politechnice Warszawskiej oraz Studium Pedagogicznym. W technikum i zawodówkach przepracowałam 20 lat ucząc przedmiotów zawodowych. Przez kilka lat pracowałam w szkole zawodowej dla skazanych oraz w szkole OHP-wskiej, w której w dalszym ciągu kształcę młodzież w zawodzie. Praca z tą młodzieżą jest szczególnie trudna, ale dająca dużo satysfakcji, gdy uda się nam wspólnie osiągnąć efekty. Pozdrawiam ciało pedagogiczne ![]() |
maryla (offline) |
Post #24 17-04-2010 - 21:47:56 |
gdzieś w górach... |
myślę, że i ja tutaj pasuję - jestem z wykształcenia pedagogiem po Uniwersytecie Jagiellońskim oraz podyplomową polonistką.
Uczyłam w bieszczadzkiej szkole podstawowej przez 10 lat. Potem moje losy potoczyły się inaczej-przestałam być belfrem. Na poczatku bardzo żałowałam,brakowało mi codziennych kontaktów z moimi uczniami i harcerzami ( jestem instruktorką ZHP w stopniu harcmistrza). Bardzo lubiłam swoją pracę . Teraz robię zupełnie coś innego, chociaż kontakt z dziećmi i młodzieżą mam i bardzo go sobie cenię. |
Dakota (offline) |
Post #27 21-04-2010 - 16:53:56 |
Dortmund |
To i ja do Was dolacze.... skonczylam oligofrenopedagogike na uniwerku gdanskim
.....w Polsce nie pracowalam poniewaz zaraz po studiach wyjechalam do Niemiec. Tu skonczylam podyplomowo socjoterapie...... przed choroba pracowalam z niepelnosprawnymi ( uposledzonymi umyslowo ) i z trudna mlodzieza..... Po chorobie nie wrocilam do zawodu... ..... obecnie planuje jeszcze troche sie doksztalcic..... od jesieni mam szanse zrobic specjalizacje z terapii rodzinnej..... Pozdrawiam kolezanki po fachu ![]() na forum od 13.11.07 |
Dakota (offline) |
Post #29 21-04-2010 - 17:39:12 |
Dortmund |
.....Angelku..... my to pewnie i gdzies sie minelysmy na korytarzu w naszym instytutku ..... cos tak sobie licze, ze jakis jeden roczek, musialysmy razem urzedowac w Gd-sku Oliwie ![]() ...... bo ja troche starsza kulezanka jestem ![]() na forum od 13.11.07 Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-04-2010 - 17:41:48 przez Dakota. |