Grono pedagogiczne

Wysłane przez Amazonki.net 

Amazonki.net (offline)

Post #1

24-01-2010 - 18:18:59

Forumowo 

Nauczyciele na forum stanowią dużą grupę.
Napiszcie o swojej pracy.
Tu macie swoje miejsce
.

Hanna (offline)

Post #2

09-04-2010 - 13:39:12

Beskid Niski 

W takim razie pierwsza zapraszam na Rade Pedagogiczną! Obecnie pracuję z osobami z głęboką niepełnosprawnością umysłową- zajęcia rewalidacyjno- wychowawcze. Lubię to co robię, choć czasem ani łatwo, ani przyjemnie nie jest. Ale kto powiedział, że praca ma być łatwa i przyjemna? bezradny Dlatego cieszę się, że pracuję, że daję radę mimo ,,drobnych" fizycznych ograniczeń, że moje dzieci mnie lubią, no i oczywiście cieszę się z tego, że mi za to płacą! uśmiech

agawa (offline)

Post #3

09-04-2010 - 16:46:28

okolice 

Ponoć o to właśnie w pracy chodzi: aby robić to, co się kocha, a w dodatku jeszcze brać za to pieniądze cool smiley

ToJa (offline)

Post #4

09-04-2010 - 19:28:16

będę Was tutaj odwiedzać.....
chociaż w realu....to raczej grono pedagogiczne odwiedza mnie smiling smiley

b_angel (offline)

Post #5

12-04-2010 - 09:32:25

radom 

Hanna
Obecnie pracuję z osobami z głęboką niepełnosprawnością umysłową- zajęcia rewalidacyjno- wychowawcze. Lubię to co robię uśmiech

ooooooooo Haniu smiling smiley
tośmy kużelanki po fachu winking smiley
ja pracuję z dziećmi niewidomymi i słabo widzącymi, upośledzonymi umysłowo w st. umiarkowanym i znacznym z dodatkowymi niepełnosprawnościami ....... oraz jako terapeuta integracji sensorycznej tamże i w pracowni wczesnego wspomagania rozwoju smiling smiley

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

Sara (offline)

Post #6

12-04-2010 - 09:42:06

... i ja...uśmiech

Kela (offline)

Post #7

12-04-2010 - 21:27:50

Dołączam do "specjalnego" grona
19 rok pracuję w szkole specjalnej dla dzieci z lekką niepełnosprawnością intelektualną
uczę j. polskiego w gimnazjum

Kela (offline)

Post #8

12-04-2010 - 22:18:01

Dyrekcja wysyła mnie na kurs kinezjologii edukacyjnej.
Mam mieszane uczucia odnośnie tej metody.
Napiszcie, co o niej myślicie, czy wykorzystujecie ją w pracy, jak ją oceniacie.

dani (offline)

Post #9

12-04-2010 - 22:27:41

Z wykształcenia jestem nauczycielem nauczania początkowego.
Pracowałam przez kilka lat w zawodzie,ale z powodu choroby mojego syna zrezygnowałam z pracy...
Zaczęłam robić kurs oligofrenopedagogiki,ale w tym czasie było bardzo źle z moim synem i zrezygnowałam...
Nie miałam na to czasu i chęci...
Teraz zajmuje się niepełnosprawnym dzieckiem.
To teraz moja praca na dwa etaty...duży uśmiech

Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach..

ajaka (offline)

Post #10

13-04-2010 - 00:00:20

40km od Warszawy 

Dani , ja też po nauczaniu początkowym...12 lat przepracowałam w zawodzie i bardzo miło wspominam ten czas....Odeszłam, bo wykańczało mnie wszystko to co trzeba robić w szkole poza uczeniem dzieci/tony papierów do wypełniania, dyżury na korytarzu itp/....czasem tęsknię.....płacze

"Jeszcze nigdy tak nie było żeby jakoś nie było.." ....Szwejk

b_angel (offline)

Post #11

13-04-2010 - 08:35:34

radom 

ja skończyłam dzienną oligofrenopedagogiką a podyplomową tyflopedagogikę - i mimo, ze ciężko jest czasami to nie potrafiłabym pracować w szkole masowej ....

ps. ponieważ na dziennych mi się nudziło troszku to zrobiłam równolegle resocjalizację rotfl
więc jak będziecie za bardzo rozrabiać winking smiley to was zresocjalizuję jezor

agawa (offline)

Post #12

13-04-2010 - 20:40:37

okolice 

Podaj łapkę Aniołku - ja też resocjalizatorka z pierwszego wyboru śmiech Rozumiem, że szczęśliwicki wsps? a raczej teraz - akademia?....

b_angel (offline)

Post #13

13-04-2010 - 21:55:21

radom 

agawa
Podaj łapkę Aniołku - ja też resocjalizatorka z pierwszego wyboru śmiech Rozumiem, że szczęśliwicki wsps? a raczej teraz - akademia?....

a je nie rozumiem chichot

studia obadwa skończyłam w gdańsku

a resocjalizacja była moim drugim kierunkiem smiling smiley

Hanna (offline)

Post #14

13-04-2010 - 22:31:58

Beskid Niski 

Ooooooo, widzę, że powstało grono ,,specjalne"!
agawa
Rozumiem, że szczęśliwicki wsps? a raczej teraz - akademia?....
A ja to rozumiemtak Ja WSPS (oligo) zaliczyłam, tylko że zaocznie, a wcześniej nauczanie początkowe, ale mnie to nie wciągnęło. I tak jak Ty b.angel nie znalazłabym się w ,,masówce"nie
Kela, na temat kinezjologii mogę Ci powiedzieć, że w pracy z głęboko wykorzystuję elementy metody, natomiast chyba warto kurs zrobić i wtedy ocenisz jak to możesz wykorzystać. Myślę, że z lekko na poziomie gimnazjum będziesz mogła wprowadzić wiele ciekawych ćwiczeń.

agawa (offline)

Post #15

13-04-2010 - 23:11:46

okolice 

b_angel
studia obadwa skończyłam w gdańsku

.... a ja myśłałam, tak omnipotentnie myślałam, że wsps to jedyna uczelnia w Polsce z kierunkami: oligo. tyflo, surdo.... i reso.... niezdecydowany Całe życie się uczymy... ze nie tylko wa-wka... przewraca_oczy na szczęscie hura
Kelu, kurs kinezjologii ukończyłam, gdy jeszcze w szkole masowej pracowłam. Poszerzyło to znacznie moje rozumienie ucznia z problemami, ale na grunt pracy nie mogłam przenieść... zresztą tak samo, jak wielu innnych rozwiązań. Pewnie też dlatego zmieniłam zawód. Ale też rozumiem, że ty w szkole z 36 uczniami w jedniej klasie nie pracujesz....
Kurs - polecam smiling smiley Chociażby do wykorzystania w zabawach z własnymi dziećmi. Nie wspominając o stopniu zawodowym przewraca_oczy

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-04-2010 - 23:16:45 przez agawa.

Kela (offline)

Post #16

14-04-2010 - 18:18:33

Dziękuję za uwagi o kinezjologii. Nie chodzi o stopień zawodowy, bom dyplomowana od kilku lat. Mam nadzieję,że będę mogła wykorzystać nową wiedzę w pracy. Mamy coraz więcej uczniów z głebszym upośledzeniem,z ADHD,z autyzmem. Muszę trochę poszerzyć swoje kwalifikacje.
Agawa dlaczego myślałaś, że tylko WSPS? Skończyłam oligo 19 lat temu na UMCS-ie. Zakład Psychopedagogiki specjalnej załozyła Zofia Sękowska- uczennica Marii Grzegorzewskiejuśmiech

Katna (offline)

Post #17

14-04-2010 - 19:21:42

Łódź 

Też jestem nauczycielką, ale taką zwykłą...
W każdym razie, melduję się przewraca_oczy

ToJa (offline)

Post #18

14-04-2010 - 20:54:31

Agawa ....oligo na UAM-ie tez jest.........

b_angel (offline)

Post #19

14-04-2010 - 20:58:50

radom 

dziewczynki smiling smiley

ja zrozumiałam, że agnieszcze chodziło o to, że w wawce jest na jednej uczelni i oligo i tyflo i surdo i resocjaliazacją

no i w gdańsku była oligo, tyflo, surdo - dzienne

a resocjalizacja niestety tylko zaoczna sad smiley

Kela (offline)

Post #20

14-04-2010 - 21:31:12

aaaaaaaaaa
u mnie resocjalizacji nie było
tyflo tak i surdo - chyba też co drug rok, ale już nie pamiętam
dawno ,oj dawno...

agawa (offline)

Post #21

14-04-2010 - 22:05:09

okolice 

Mocny zespół pedagogiczny tu mamy smiling smiley Możemy własną szkołę założyć oczko
Dobrze, że jest na świecie życie poza moją wsią, bo ja nosa z niej nie wyściubiam, i sobie w przekonaiu byłam, że na niej się zaczyna i kończy gafa

Haniap. (offline)

Post #22

15-04-2010 - 21:13:18

Poznań 

No i proszę, okazuje się, że tutaj też pasuję chichot
Ja po specjalnej na uniwerku w Poznaniu, zaocznie. Na starość mi się zachciało zmienić zawód na ten wymarzony, a niedostępny wcześniej... Pracowałam z niepełnosprawnością w stopniu głębokim, potem w szkole przy szpitalu w świetlicy (mam podyplomówkę z opiekuńczo-wychowawczej), potem w ponadgimnazjalnej zawodowej z lekko no i teraz wylądowałam w klasie integracyjnej...
Mam niestety to szczęście, że ciągle mam umowę tylko na okres do końca zajęć edukacyjnych za kogoś w ciąży szok
Nie mam nawet mianowania i nie mogę zacząć stażu, bo mam zatrudnienie od października albo listopada. Wiecie jak się okropnie pracuje ze świadomością, że to nie jest moja szkoła na stałę?
A ja tak lubię moją pracę... Tak jak większość belfrów... przewraca_oczy

"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje"
Ezop

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-04-2010 - 21:14:20 przez Haniap..

danuta maria (offline)

Post #23

17-04-2010 - 18:07:05

Włocławek 

Dołączam do gronauśmiech Emerytowana, ale jeszcze trochę czynna 6/18tak
Po Wyższej Szkole Inżynierskiej w Bydgoszczy ( obecnie Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy)
i uzupełniających magisterskich na Politechnice Warszawskiej oraz Studium Pedagogicznym.
W technikum i zawodówkach przepracowałam 20 lat ucząc przedmiotów zawodowych.
Przez kilka lat pracowałam w szkole zawodowej dla skazanych oraz w szkole OHP-wskiej,
w której w dalszym ciągu kształcę młodzież w zawodzie. Praca z tą młodzieżą jest szczególnie trudna,
ale dająca dużo satysfakcji, gdy uda się nam wspólnie osiągnąć efekty.

Pozdrawiam ciało pedagogiczne kwiatek

maryla (offline)

Post #24

17-04-2010 - 21:47:56

gdzieś w górach... 

myślę, że i ja tutaj pasuję - jestem z wykształcenia pedagogiem po Uniwersytecie Jagiellońskim oraz podyplomową polonistką.
Uczyłam w bieszczadzkiej szkole podstawowej przez 10 lat. Potem moje losy potoczyły się inaczej-przestałam być belfrem.
Na poczatku bardzo żałowałam,brakowało mi codziennych kontaktów z moimi uczniami
i harcerzami ( jestem instruktorką ZHP w stopniu harcmistrza). Bardzo lubiłam swoją pracę .
Teraz robię zupełnie coś innego, chociaż kontakt z dziećmi i młodzieżą mam i bardzo go sobie cenię.

anna66 (offline)

Post #25

18-04-2010 - 18:51:50

Też jestem nauczycielem, skończyłam Politechnikę Warszawską, uczę informatyki w szkole ponadgimnazjalnej.
Pozdrawiam całe Grono Pedagogiczne!!

justyna81 (offline)

Post #26

21-04-2010 - 16:20:43

Dołączam do szacownego grona smiling smiley Skończyłam pedagogikę wczesnoszkolną z językiem angielskim na Uniwersytecie Śląskim i uczyłam angielskiego w przedszkolach i klasach 1-3 SP. Pozdrawiam smiling smiley

Dakota (offline)

Post #27

21-04-2010 - 16:53:56

Dortmund 

To i ja do Was dolacze.... skonczylam oligofrenopedagogike na uniwerku gdanskim
.....w Polsce nie pracowalam poniewaz zaraz po studiach wyjechalam do Niemiec.
Tu skonczylam podyplomowo socjoterapie...... przed choroba pracowalam z niepelnosprawnymi
( uposledzonymi umyslowo ) i z trudna mlodzieza..... Po chorobie nie wrocilam do zawodu...
..... obecnie planuje jeszcze troche sie doksztalcic..... od jesieni mam szanse zrobic
specjalizacje z terapii rodzinnej..... Pozdrawiam kolezanki po fachusmiling smiley

na forum od 13.11.07

b_angel (offline)

Post #28

21-04-2010 - 17:13:02

radom 

a ja pozdrawiam kużelankę po uczelni_i_kierunku chichot

Dakota (offline)

Post #29

21-04-2010 - 17:39:12

Dortmund 

b_angel
a ja pozdrawiam kużelankę po uczelni_i_kierunku chichot
.....Angelku..... my to pewnie i gdzies sie minelysmy na korytarzu w naszym instytutku
..... cos tak sobie licze, ze jakis jeden roczek, musialysmy razem urzedowac w Gd-sku Oliwiemyśli
...... bo ja troche starsza kulezanka jestempapa

na forum od 13.11.07

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-04-2010 - 17:41:48 przez Dakota.

agawa (offline)

Post #30

21-04-2010 - 21:15:02

okolice 

Dakota
i mam szanse zrobic
specjalizacje z terapii rodzinnej..... )

To będziesz moją koleżanką 'po fachu' przewraca_oczy
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 507
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022