Grono pedagogiczne
Ella (offline) |
Post #6 25-04-2010 - 01:16:34 |
Gorzów Wlkp. |
Jestem na emeryturze nauczycielskiej... na szczęście mam dodatkowe 10/18, dlatego jeszcze żyję
![]() Młodzieżowe domy kultury są w resorcie oświaty, o czym czasem się zapomina, zatem jestem nauczycielem dyplomowanym, uczęszczającym na rady pedagogiczne, dokształcającym się permanentnie itp. Uczę... teatru. Dwadzieścia lat w oświacie, wcześniej w resorcie kultury. Mam też zboczenie psychologiczne, potwierdzone podyplomówkami, przez 14 lat prowadziłam obok grup teatralnych grupy socjoterapeutyczne (a właściwie trening rozwoju osobistego dla młodzieży). Miło mi znaleźć się w tak zacnym gronie ![]() |
historyczka (offline) |
Post #7 03-07-2010 - 18:58:16 |
włoszczowa |
ja także ucze w szkole, pozdrawiam kolezanki wakacyjnie
|
Al_la (offline) |
Post #8 15-10-2010 - 10:28:27 |
k/Warszawy |
Trochę statystyki [www.naukawpolsce.pap.pl]
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Al_la (offline) |
Post #11 04-01-2011 - 12:06:18 |
k/Warszawy |
[dziecko.onet.pl]
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
ToJa (offline) |
Post #12 04-01-2011 - 22:30:07 |
|
odnośnie artykułu:
to, ze KN jest do dupy to wiadomo nie od dziś ![]() ![]() to, że n-le powinni jak każdy normalny człek pracować 40h na tydzien i mieć normalny wymiar urlopu to też wiadomo nie od dzis; a dlaczego pani"niania" nic nie napisała dlaczego nauczyciele (Ci z powołania, Ci prawdziwi pedagodzy) nie realizuja swoich planów, pani"niania" pisze, że jest nauczycielem, hehe a moze była, za starych dobrych czasów realia obecnej szkoły: program do dupy - przerost formy nad treścią liczebność klas - coś tam gada o szkołach poza granicami, hehehe, a czy tam są też 30 osobowe klasy? czy tam też organ prowadzący dzieli na grupy dopiero wtedy gdy klasa liczy ponad 24 uczniów? czy tam też w klasach integracyjnych jest 5 uczniów z orzeczeniem i 10 bez orzeczenia? czy tam też jest problem z uzyskaniem funduszy coby nauczyciela wspomagającego zatrudnić? a co z wyżywieniem? a co z zamykaniem kuchni, stołówek? ciągłe zmiany - jeszcze dobrze sie człek nie zastanowi nad jedną zmianą a juz wprowadzają drugą papiery - każdy nauczyciel musiałby mieć ze 3 sekretarki, aby papierologie za niego odwalały, a ten, żeby wreszcie mógł sie przygotować do lekcji (i znowu mowie tu o tych prawdziwych nauczycielach) brak finansów - te fajne, superaśne pomoce dydaktyczne kosztuja fortunę (np. tablica interaktywna 5500 + oprzyrzadowanie itd = 12 tysiaków), o kazdy grosz trzeba zebrac, szkoły zaczynają same organizowac fundusze poprzez np. wynajmy sal i coby nie bylo: nie jestem nauczycielem i ze względów zawodowych nie przepadam za nauczycielami (ino mi tu bejsbolem niech nikt nie przyłoży ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-01-2011 - 22:30:42 przez ToJa. |
b_angel (offline) |
Post #13 04-01-2011 - 22:41:41 |
radom |
![]() ja pracuje na domowym kompie, na swoim papierze, swoim skanerze, swojej drukarce i prądzie ...... poza tem podobnież nauczyciele mieli podwyżkę ----- niestety u mnie zabrano wszystkie nadgodziny obcięto dodatki co de facto po dołozeniu jeszcze dwóch godzin zegarowych ( na razie) spowodowało obniżkę pensji ....... mam o jakies 500 zł mniej niż przed urlopem ..... i se bym tak mogła długo wymieniać te wszystkie absurdy . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
Haniap. (offline) |
Post #17 04-01-2011 - 22:55:43 |
Poznań |
Tak, o szkole można dłuuuugo i upierdliwie
![]() ![]() "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
ToJa (offline) |
Post #18 04-01-2011 - 23:02:30 |
|
adyć najprawdziwsza prawda ![]() przeca ja od Was te papiery odbieram, potem segreguje, potem z dyrcia przerabiam w te i z powrotem, potem jakies zestawienia, sprawozdania (nikomu rzecz jasna nie potrzebne) robie, a potem przychodzi jakiś nowy papier z kuratorium, albo z ministerstwa, że to wszystko jednak trza inaczej zrobić no to znowu robota nastepna, bo wszyćkie te papierki trza powyjmowac z segregatorów, a potem, je przemielic przez niszczarkę (najpierw rzecz jasna poodrywać wszystkie zszywki i inne metalowe gadżety) a potem apiat od nowa, najwazniejsze, żeby robota była, bo przeca drzew u nas pod dostatkiem |
Kela (offline) |
Post #20 04-01-2011 - 23:32:43 |
|
Miałam się na ten temat nie wypowiadać, by nie usłyszeć, że darmozjad jestem
ale wtrącę swoje trzy grosze: Kilkanaście lat temu moja dyrektor zażyczyła sobie, byśmy rozliczali się ze wszystkich godzin, które związane są z naszą pracą. Wynik rozliczenia był zaskakujący - pracowałam więcej niż 40 godzin w tygodniu...a że były to czasy , w których ksero było luksusem, to powinnam jeszcze doliczyć czas pracy mojego męża, bo on też przerysowywał, wycinał, kalkował razem ze mną, by dzieci miały ciekawe, dziś tzw. karty pracy. Chętnie zostanę w szkole, żeby przygotować się do lekcji, ułożyć i wydrukować klasówki, sprawdzić je, sprawdzić zeszyty, przygotować pomoce,uzupełnić dokumentację...przestanę wreszcie tachać ze sobą wielgachne torby pełne książek i zeszytów...tylko gdzie w szkole mam to robić? W pokoju nauczycielskim? Powierzchnia 3x2m i będę musiała tym razem taszczyć własny laptop, bo w klasie z komputerem przecież odbywają się lekcje. Kilku(kilkunastu) nauczycieli z laptopami przy trzech ławkach postawionych na środku sali (6m kw.)- dogodne warunki do pracy , nie ma co. |
Pilot_613 (offline) |
Post #22 05-01-2011 - 03:40:41 |
Wawa |
Ale macie fajne miejsce - bravo_Alla
![]() ![]() ![]() [melduję, że mam papier pedagoga - jakby co ![]() "Kto chce, szuka sposobu. Kto nie chce, szuka powodu. Amen." :-) Pesymista: ...nie noo... gorzej to już nie może być... Optymista: ależ może!.. ... ;-P |
Al_la (offline) |
Post #23 04-03-2011 - 22:29:32 |
k/Warszawy |
[www.naukawpolsce.pap.pl]
Haniap. (offline) |
Post #24 05-03-2011 - 00:00:57 |
Poznań |
No i może wreszcie ci wszyscy, którzy uważają, że "fucha" nauczyciela to sam miodek, poczytają sobie troszkę prawdy. Jeśli te badania będą zrobione rzetelnie i starannie ....
![]() ![]() "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
tarantella (offline) |
Post #25 01-08-2011 - 18:20:28 |
Kielce |
|