Życie intymne kobiet po mastektomii - ankieta
Wysłane przez kismi
kismi (offline) |
Post #1 07-01-2020 - 20:58:38 |
Łódź |
Witam. Jestem położną obecnie studiującą na kierunku pielęgniarstwo.
Bardzo proszę o pomoc w wypełnieniu kwestionariusza. Ankieta skierowana jest do kobiet po mastektomii. Będę wdzięczna za wypełnienie lub udostępnienie znajomym kobietom po takim własnie zabiegu. [docs.google.com] |
lulu (offline) |
Post #2 07-01-2020 - 23:00:44 |
k/Kwidzyna |
21. Co według Pani jest głównym atrybutem kobiecości? *
oczy twarz figura talia piersi ramiona dłonie włosy /fryzura Nie jest to zrozumiałe dla mnie. Nigdy w ten sposób nie określiłabym kobiecości. Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Powinna być jeszcze jedna możliwość. "Nie dotyczy." Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
kismi (offline) |
Post #3 09-01-2020 - 16:03:09 |
Łódź |
Witam. Temat mastektomii jest mi bardzo bliski - moja mama przeszła taką operację. Tematem mojej pracy licencjackiej były :"Zaburzenia sfery seksualnej oraz poczucia kobiecości u kobiet z nowotworem gruczołu piersiowego"... stąd też moja wiedza oparta jest na relacji z amazonkami, dla których w tym konkretnym przypadku, kiedy miały do czynienia z operacją i leczeniem uzupełniającym - chemioterapią czy radioterapią - na główne atrybuty kobiecości większość wskazywała włosy i piersi - to co utraciły podczas leczenia i z czym tak trudno było sobie emocjonalnie i psychicznie pogodzić. Dlatego w ankiecie pojawiło się tego typu pytanie
|
Hunter (offline) |
Post #5 09-01-2020 - 18:55:09 |
|
Nie jesteś dziwadłem, po prostu ankiety piszą osoby nie mające pojęcia o temacie-co z przykrością stwierdzam. Ja dałabym sobie natychmiast po diagnozie wyciąć wszystko, co się da aby pozbyć się tego z mojego ciała, gdyby tylko poprawiło to moje rokowania.
Są przecież rekonstrukcje, włosy odrastają. G2, T1cNo, Er 100%, Pgr 100%, Ki67 50%, NST, BCT, radioterapia, Symex+Reseligo, 2020 wlewy z kwasu Zoledronowego co pół roku. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.