Ocena sprawności funkcjonalnej u kobiet po leczeniu raka piersi.
fizjo13 (offline) |
Post #1 21-05-2020 - 20:34:17 |
|
Dzień dobry,
w ramach studiów magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi prowadzę badania dotyczące sprawności funkcjonalnej u kobiet po leczeniu raka piersi. Niestety, ale w obecnej sytuacji (w kraju i na świecie) to jedyna możliwa forma przeprowadzenia badań do pracy magisterskiej, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do Pań, które w przeszłości i/lub obecnie zmagają się z nowotworem piersi. Wypełnienie kwestionariusza jest dobrowolne oraz całkowicie anonimowe, zaś zebrane wyniki posłużą wyłącznie do opracowania wniosków w pracy magisterskiej. Bardzo dziękuję za czas poświęcony na udzielenie odpowiedzi. Link: [docs.google.com] |
lulu (offline) |
Post #2 22-05-2020 - 14:44:58 |
k/Kwidzyna |
Warto wypełnić tą ankietę, dobra jest.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
Gosia64 (offline) |
Post #4 22-05-2020 - 19:05:06 |
pod Olsztynem |
Ciekawa jestem tylko czy was też zdziwiło jakie są możliwości. O rehabilitacji przed zabiegiem to u mnie chyba nikt nie słyszał a i po zabiegu jest kiepsko. Ja mam usunięte wszystkie węzły i nikt się nawet w szpitalu nie zająknął o jakiejś rehabilitacji, a na moje pytanie czy odwiedzi mnie rehabilitant usłyszałam, że nie bo następnego dnia po zabiegu wychodzę a mogę sobie sama poczytać jak się robi automasaż. Masowanie blizny i takie tam wymysły... Może w BCU jest lepiej.
|
fizjo13 (offline) |
Post #5 22-05-2020 - 22:52:43 |
|
Dziękuję za wypowiedź.
Niestety, już wstępne wyniki ankiety pokazują, że niewiele Pań otrzymało informację, a co za tym idzie- ma świadomość możliwości związanych z fizjoterapią, która mogłaby rozpocząć się już przed zabiegiem operacyjnym i być kontynuowana po zabiegu. Rehabilitacja, czyli przywracanie sprawności, powinna być ważnym elementem leczenia onkologicznego i smuci fakt, że nie wszystkie Panie mają sposobność, by korzystać z niej w pełni. |
dziubas (offline) |
Post #6 22-05-2020 - 23:14:29 |
Gdańsk |
Otototo własnie!!!
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
lulu (offline) |
Post #7 23-05-2020 - 18:42:28 |
k/Kwidzyna |
Gosia64 przy mojej pierwszej mastektomii (byłam operowana w sylwestra), też nikt się nie przejmował jakąś tam rehabilitacją. Dopiero jak po nowym roku na obchodzie był ordynator i kazał mi "wędrować" ręką po ścianie i nie bardzo mi to szło, to zalecił rehabilitacje ale to tylko było jedno spotkanie, bo na następny dzień wychodziłam już. Dostałam xero ćwiczeń i w domu sama sobie radziłam. Przy drugiej mastektomii, różnica ośmiu lat, było inaczej krócej leżałam w szpitalu a więcej miałam zajęć niż poprzednio.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
Gosia64 (offline) |
Post #8 23-05-2020 - 21:31:03 |
pod Olsztynem |
Lulu, u Ciebie było lepiej nawet osiem lat temu niż u mnie w zeszłym roku. Dostałam wprawdzie po operacji, na kontrolnej wizycie skierowanie na rehabilitację bo puchła mi trochę ręka i nie mogłam jej wyprostować ale termin wolny był za pół roku. Musiałam iść prywatnie. Pomocna była też koleżanka Amazonka, od której dostałam film instruktażowy z automasażu i poduszeczkę pod pachę. Można chodzić na ćwiczenia z Amazonek, teraz oczywiście zawieszone ale pewnie wkrótce ruszą. Rehabilitacja po zabiegu powinna być obligo dla każdej a nie co łaską.
|