studentka socjologii prosi o pomoc
kamila_socjo (offline) |
Post #1 04-05-2010 - 00:01:42 |
Gdańsk |
Witam, jestem studentką socjologii i piszę prace na temat amazonek- postrzegania własnego piękna i poczucia bycia kobietą. Chciałabym się od Was dowiedzieć jak czujecie się po utracie piersi, co ona dla was znaczyła i co się zmieniło. Uważam że mało się mówi na ten temat, a nie powinno tak być. Wasze opinie wiele dla mnie znaczą, również zdanie waszych bliskich(mężów, partnerów, dzieci, rodziny), oraz to jak społeczeństwo patrzy na amazonki.
Dziękuje;] |
agawa (offline) |
Post #2 04-05-2010 - 10:39:16 |
okolice |
Kamilo, trudno mi się odnieść do twojej prośby, bo nie wiem, co pisać. Temat bardzo obszerny, a zarazem delikatny.... Łatwiej byłoby, gdybyś skonstuowała kwestionariusz. Albo zaproponowała umówienie się na rozmowę... może być przez gg czy skypa.
Są wśród nas dziewczyny, które na pewno z chęcią ci pomogą. Tylko, to moja prośba, określ dokładniej formę ![]() Tym bardziej, że prosisz o rozmowę na temat intymny... Wiesz o tym, prawda? Pozdrawiam |
lulu (offline) |
Post #4 04-05-2010 - 19:08:13 |
k/Kwidzyna |
"Chciałabym się od Was dowiedzieć jak czujecie się po utracie piersi, co ona dla was znaczyła i co się zmieniło."
Jeśli miałabym odpowiedzieć na ten temat, to mogę. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
mag_dag (offline) |
Post #5 04-05-2010 - 19:46:38 |
Sosnowiec |
ja chyba bym nie umiała odpowiedzieć na akurat tak zadane pytanie, bo u mnie "coś" zmieniło się w związku z chorobą całą - a nie tylko jej kawałkiem dotyczącym usunięcia piersi
nie "utraty" nawet, a "usunięcia" no ale rozumiem, że praca dotyczy kobiecości - to temat rzeka, a odczucia kobiet różne bardzo - moim skromnym zdaniem ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
lulu (offline) |
Post #6 04-05-2010 - 20:05:19 |
k/Kwidzyna |
Wiadomo że "usunięcie" jest wynikiem choroby, ale nie w każdym przypadku dochodzi do amputacji. Myślę, że kamila_socjo zastosowała skrót myślowy, u osób nie związanych z tym problemem jest to najzupełniej uzasadnione.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
roza3 (offline) |
Post #8 04-05-2010 - 20:46:27 |
|
na drugim forum już dyskutowałysmy o tzw. syndromie półkobiety
![]() .....nie wkleiłam linku, bo nie wiem czy wszystkie wypowiedzi sie nadają do pracy z socjologii ![]() "nie jest ważne ile dajesz, tylko ile miłości w to wkładasz" ![]() |
mag_dag (offline) |
Post #9 04-05-2010 - 20:56:27 |
Sosnowiec |
lulu, a ja nie uważam, że kamila zastosowała skrót myślowy, uważam, że jasno sformułowała temat swojej pracy - chodzi jej o odczucia kobiet po utracie piersi- jak postrzegają własne piękno i co u nich z poczuciem bycia kobietą - ja tak to zrozumiałam i uważam, że to bardzo trudny temat
i sama - odpowiadając niejako na post kamili - zamieniłam świadomie słowo "utrata" na "usunięcie", bo ja miałam akurat na tym polegające odczucia - nie doznałam uczucia dojmującej "utraty piersi" - usunęłam ją , bo była chora pisałam tylko i wyłącznie o sobie, a sama miałam mastektomię i sądzę, że tylko o kobiety bez piersi chodzi w pracy kamili - kamilo? jak to jest? chyba za mało nam napisałaś o swojej pracy cała reszta jw. Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
kamila_socjo (offline) |
Post #10 20-05-2010 - 19:39:44 |
Gdańsk |
Przepraszam że sie nie odzywałam (problemy techniczne) i za to jeśli jakoś was uraziłam moimi słowami oraz dziękuje za liczne posty.
![]() PS. Różo3 czy mogłabyś jednak podesłać mi tego linka, z góry dziękuje |
agawa (offline) |
Post #11 21-05-2010 - 18:48:16 |
okolice |
[archiwum2.amazonki.net]
Mam nadzieję, że lektura pozwoli ci na skonstruowanie kwestioariusza, lub planu wywiadu. Zbyt ogólne pytania powodują, że nie wszystkim chce się zabrać za pisanie... To trudne... Luźne pytania bywają dobre przy swobodnym wywiadzie, ale też prowadzący taki wywiad musi mieć jasną wizję tego, co jest mu potrzebne. Jeśłi nie wiesz, czego szukasz, nie będziesz wiedziała, czy to znalazłaś ![]() Powodzenia Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-05-2010 - 18:51:30 przez agawa. |