Zagłebie
Wysłane przez Waldemar
jano0244 (offline) |
Post #5 10-01-2014 - 09:04:31 |
Mrągowo |
Waldek , są spore podobieństwa w zestawieniu Śląsk-Zagłębie vc Warmia-Mazury. Tak naprawdę bowiem prawie nikt (poza oczywiście mieszkańcami tych regionów) nie odróżnia wspomnianych krain geograficznie. Nawet, kiedy w rzeczywistości istnieją wytyczone granice geograficzne tych regionów. Zainteresowani mogą sprawdzić, czy miejscowość X leży na Śląsku czy w Zagłębiu, a miejscowość Y leży na Warmii czy na Mazurach.
Istnieją jednak spore różnice w postrzeganiu swojej przynależności regionalnej przez mieszkańców tych odległych od siebie "podwójnych" regionów. Spotkałem się z wyrazami oburzenia w przypadku nazwania Ślązakiem mieszkańca Zagłębia i odwrotnie. Bywałem w tamtych stronach, mam tam dalszą rodzinę i trochę znajomych, więc wiem, o czym piszę. Taka sytuacja (prawie) nie występuje w moich stronach. Z reguły cała Polska mówi o mieszkańcach Warmii i Mazur, a mieszkańcy raczej nie dopominają się o poprawne określenie, czy są Warmiakami, czy jednak Mazurami. Wiem, wiem - kwestie historyczne, ale nie wgłębiając się w dalsze rozważania, dlaczego tak jest, że u Was na południu jest inaczej, to moim zdaniem akurat na forum wyróżnianie Śląska od Zagłębia lub odwrotnie nie ma specjalnego sensu . Wszakże lwia część amazonek z Zagłębia zapewne leczy się na Śląsku (CO Gliwice) a amazonki z Mazur zwykle leczą się na Warmii (CO Olsztyn). I to by było na tyle... Nas dwoje, choroba tylko jedna... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-01-2014 - 09:05:18 przez jano0244. |
Al_la (offline) |
Post #7 10-01-2014 - 11:56:55 |
k/Warszawy |
Myślę, że gdybym powiedziała, że jadę do Zagłębia, to też byłby ewenement.
Ale jak powiem, ze jadę na Śląsk, wszyscy wiedzą o co chodzi Waldku, pozdrawiam W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Waldemar (offline) |
Post #8 10-01-2014 - 13:58:14 |
|
Mozna by wiele pisac w tej kwestii,o rysie historycznym a takze o animozjach miedzy slazakami a zaglebiakami,moje podejscie do tego co chcialem tutaj napisac jest takie ze nie obchodzi mnie to co kto komu i kiedy,gdzie i za co.Poprostu mialem na uwadze to aby w tym watku odnalazly sie dziewczyny z tego regionu,wystarczy zajzec na watek SLASK i przeczytac wpisy osob ktore tam sa,a sa to wpisy od osob z calego kraju,a ja tylko chcialem stworzyc grono osob dla tego okreslonego miejsca,aby latwiej bylo sie odnalezc i moze nawet nawiazywac blizszy kontakt.Z tego co czytam amazonki sosnowieckie maja tu duzy udzial ale jakos zadna z nich nie zaglada do watku zaglebiowskiego.No coz nic zlego sie nie dzieje aczkolwiek buduja ZAGLEBIOWSKIE CENTRUM ONKOLOGII i moze wtedy sie ktos ogarnie i zalozy watek wlasnie o Zaglebiu.Pozdrawiam wszystkich
Dopóki walczysz,jesteś zwycięzcą........... |
Waldemar (offline) |
Post #9 10-01-2014 - 13:59:52 |
|
Link do nowego Zaglebiowskiego Centrum Onkologii
[szpital-dg.pl] Dopóki walczysz,jesteś zwycięzcą........... |
justyna81 (offline) |
Post #10 10-01-2014 - 18:54:38 |
|
Waldemarze ze starych bywalców z Zagłębia to na forum jestem np ja. Się nie odzywałam bo leczyłam się w Bielsku Białej.
W wątku o sobie pisałyśmy gdzie mieszkamy. Wpisały się osoby z całego województwa, tzn Zagłębia, Śląska, Podbeskidzia, okolic Jastrzębia, które w większości leczyły się w CO w Gliwicach. Jako, że nikt się nie odezwał poza Anetą to w Sosnowcu mamy prężnie działający klub amazonek do którego serdecznie zapraszam Panie spotykają się w budynku po szpitalu nr2. Spotkania odbywają się: co miesiąc - każdy drugi poniedziałek miesiąca o godzinie 17.00 co tydzień (informacyjne) - w środy o godzinie 12.00. Najlepiej zadzwonić i umówić się na spotkanie tu poniżej na stronie internetowej są wszystkie dane http://www.amazonkisosnowiec.pl/ Jeśli Tobie albo komuś z nowych użytkowników do klubu nie po drodze, a chciałby się dowiedzieć czegoś o leczeniu w naszym regionie to polecam napisać do Mag (Mag Dag p. Magdy), która jest wolontariuszką w klubie sosnowieckim http://amazonki.net/profil/mag_dag dzięki za link do szpitala i pozdrawiam |
justyna81 (offline) |
Post #11 12-01-2014 - 22:02:02 |
|
muszę szybko sprostować, że spotkania poniedziałkowe odbywają się przy ul. 1 Maja, przy sądzie.( już jakiś czas temu zostały przeniesione) Najlepiej zadzwonić do klubu i dopytać o dokładny adres.
przepraszam za małe wprowadzenie w błąd ale ja nie chodzę na te spotkania bo w klubie nie ma młodych amazonek. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
944
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024