Chemioterapia - rozmowy codzienne
Gizi (offline) |
Post #1 16-04-2014 - 17:27:52 |
Warszawa |
A właśnie Aga, dokładnie takie rzeczy mogą być. Bardzo dobrze że to napisałaś. Dzięki.
![]() ![]() Dziewczyny teraz trzeba za jajka się brać, każdy za takie jakie lubi. ![]() Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
Al_la (offline) |
Post #5 16-04-2014 - 19:12:59 |
k/Warszawy |
Tak sobie myślę (jako laik), że skoro kolor kału daje żółć, to jasny kolor może świadczyć o małej ilości wydzielanej żółci przez wątrobę. I to jest całkiem możliwe, bo podczas wlewu wątroba jest bardzo obciążona przerabianiem chemii, a potem toksynami po chemii. Nie martw się tym
![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Gizi (offline) |
Post #6 16-04-2014 - 19:18:07 |
Warszawa |
Ofta, zgłoś problem lekarzowi.
Ja miałam troszkę jaśniejszy niż normalnie. Też mnie to niepokoiło. Nie była to wielka różnica. Ja badania stolca, tj. badania wizualne robię od lat i takie subtelności wyczuwam, ups. Poobserwuj jak się rozwija sytuacja przez okres do wizyty lekarza i oglądaj też mocz, czy jest bardzo zabarwiony tj. ciemny czy nie? Jeszcze jedna rzecz to świąt skóry. Gdzieś ta żółć odpływ musi znaleźć. Ale puki co, nie martw się. Obserwuj, by jakiś konkret był do powiedzenia lekarzowi. W czasie brania chemii wszystko inaczej wygląda. Mój teraz jest ok. brązowy, zbity i ładnie uformowany, aż miło popatrzeć. Ale się zrobiło obrazowo. Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
anna2008 (offline) |
Post #8 16-04-2014 - 19:47:18 |
Bydgoszcz |
Przez jakiś czas po wlewie chyba tak może być,ja tak miała po każdej chemii,potem wszystko wracało do normy (normalnego koloru
![]() ![]() Gizi obrazowo bardzo,bardzo ![]() ![]() ![]() "Przyszłość, zanim wkracza, zawsze przedtem puka." - Francois Mauriac ![]() "To co się dzieje teraz i po 'teraz' ,tak długo nie ma znaczenia,dopóki jutro jutra,jest takie samo,jak wczoraj wczoraj" |
ofta (offline) |
Post #9 16-04-2014 - 20:02:11 |
|
Bardzo dziękuję za żywy odzew w sprawie kupy: skromnis : Wydaje się być jaśniejsza kupa standartem -uspokoiłyście mnie trochę - do wizyty mam tydzień ,więc nie będę się tym za bardzo przejmować .Tęsknię za normalnością w tej dziedzinie również.....,żeby tak jak Gizi móc ,,miło popatrzeć ,,
|
Krynia58 (offline) |
Post #15 17-04-2014 - 14:08:53 |
Warszawa |
Hundzik, może tak być. Jeżeli mija po jednym dniu to nic innego nie pozostaje jak przeczekać. U mnie temperatura 37,2-3 podczas chemii to była prawie codzienna norma, chyba że spadała do 35,5 - bo i tak może być..... Nikulam i wszystkie chemiczne dziewczynki ![]() ![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
dziubas (offline) |
Post #16 17-04-2014 - 14:11:34 |
Gdańsk |
Powodzenia dziewczynki!
![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
handzlik (offline) |
Post #18 17-04-2014 - 17:09:59 |
|
No i pierwszy wlew AC za mną.Porosiłam o emend-otrzymalam bez kłopotu.Samą wlewkę zniosłam dobrze-niecała godzinka,po niej poszłam na lody a po południu do fryzjera ściąć się na krótko.Dostałam też rp na IPP20,DEXAMETAZON I
![]() |
aga66 (offline) |
Post #20 17-04-2014 - 18:21:14 |
Warszawa |
Ja na chemii raz trafiłam taką panią, która jak mantrę powtarzała, że to i tak jej nie pomoże i ona niedługo umrze. I tak w kółko przez bite 2 godziny
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Gizi (offline) |
Post #21 17-04-2014 - 18:23:25 |
Warszawa |
O właśnie, czarnomyśliciele mają fatalny wpływ na tankowanie. Jak mi się tacy trafiali to zmieniałam temat natychmiast i wciągała w niego resztę towarzystwa. Zawsze się udawało. Tylko strasznie głośno się robiło. Ale pielęgniarki mówiły że tak jest lepiej.
![]() Pomarańcze też jadam przy Taksusiu. Grejfrutów nie wolno. Ale pomarańcze wciągałam całymi kilogramami, razem z mandarynkami zresztą. Jeśli chodzi o bóle głowy, to przy Taksolku głowa bolała mnie prawie non stop. Nic nie pomagało, to przestałam kombinować. Dziewczyny już dłużej niż dalej. Wierzę w Was, dacie radę. ![]() Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
aga66 (offline) |
Post #22 17-04-2014 - 18:27:09 |
Warszawa |
Gizi ale tej pani nie dało się z żaden sposób wyłączyć. Może miała gdzieś ukryty guziczek, ale pod ubranie nie zaglądałam
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Gizi (offline) |
Post #23 17-04-2014 - 19:02:29 |
Warszawa |
No, tak. Z psychą bywa różnie. Może potrzebowała kogoś kto by jej powiedział że wszystko będzie dobrze.
Kiedyś znajomy lekarz powiedział mi że jak pacjent postanowi umrzeć to nikt go nie jest w stanie powstrzymać. Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
Grazyna S (offline) |
Post #24 17-04-2014 - 19:22:19 |
|
Dziewczyny ja po nastepnej chemi wiecie rano
![]() ![]() "nadzieja ma skrzydła,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów, która nigdy nie ustaje, a jej najsłodsze dźwięki słychać nawet podczas wichury” Emily Dickinson ![]() |
Marggan2 (offline) |
Post #25 17-04-2014 - 20:23:40 |
Szwecja |
Takie czarno myslace powinny dostawac oddziene pomieszczenie do tankowania.
Nawet w kiblu, tylko zeby nie mogly rozprzestrzeniac swoich czarnych mysli. Nastepnym razem, jesli trafi ci sie taka czarnowidzka, popros o przeniesienie jej gdzies. Ja tez dzisiaj tankowalam, FEC. Bylam sama, ale pokoje sa dwuosobowe. Pozdrawiam wszystkie chemiczki ![]() |
Al_la (offline) |
Post #26 17-04-2014 - 20:26:28 |
k/Warszawy |
Grażynko Megallię zażywał nasz Agent. Dostał na poprawę apetytu, bo był bardzo szczupły po tych wszystkich chemiach.
Po Megalii się poprawił ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
aga66 (offline) |
Post #29 18-04-2014 - 16:04:05 |
Warszawa |
Nikulka to rozpoczynamy imprezę
![]() ![]() ![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Gizi (offline) |
Post #30 18-04-2014 - 16:52:14 |
Warszawa |
Dominika, gratulacje.
![]() ![]() Ja przez pierwsze dni po zakończeniu chemii czułam się tak nieswojo. Jakby mnie ktoś opuścił. Ale teraz mam wrażenie jakbym odzyskała wolność. Buziaczki. Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-04-2014 - 16:52:33 przez Gizi. |