Chemioterapia - rozmowy codzienne

Wysłane przez Amazonki.net 

rose (offline)

Post #1

27-03-2015 - 11:41:59

Cześć !Wszystkim! Dziś koniec(prawie) trzeciego tygodnia po moim ostatnim AC .W poniedziałek powinnam mieć 1wlew taxotere .Ale do mojej infekcji (przy braniu antybiotyku)przyplatał się jakiś wirusowy katar.Drugi dzień już kicham.Antybiotyk mam jeszcze na jutro i koniec.Wiec chyba się nie wyliże do poniedziałku.Poce się jak niewiem.Niewiem czy jechać na wizytę do onkolog z tą nie doleczoną infekcją ,czy do rodzinnego?Białe krwinki też mam słabe! Nie wiem co robić? Poradźcie!!!!!Co do tych oskrzeli to niemal kaszlu i tylko chrypa została.Tylko ten wodnisty katar!CZEKAM NA WASZĄ POMOC!!!!!!!!!bezradny

blue76 (offline)

Post #2

27-03-2015 - 12:47:18

Czaplinek 

Rose, może jednak do onkologa się udaj. Oprócz kaszlu masz słabe krwinki. Nie ryzykuj kochana.

Kocham cię życie!...uparcie i skrycie...och życie kocham cię! kocham cię nad życie! ...

rose (offline)

Post #3

27-03-2015 - 17:44:45

Już zadzwoniłam do onki,mam jechać do rodzinnego po antybiotyk.Chemia przesunięta na 13.04.z powodu infekcji i neutropeni.,na którą to nie dostalam zastrzyków!. Chyba i onka i rodzinny liczą że się same od budują.! Mam antybiotyk leki od grzybicy , hewiran od opryszczki (zapobiegawczo)krople do nosa i osłonowe!.A na poprawę krwi nic!Chyba czekają aż mnie gorączka złapie!

blue76 (offline)

Post #4

27-03-2015 - 20:30:40

Czaplinek 

Rose, to dobrze ze dostaniesz antybiotyk. Ale co z tą neutropenią? Boje się tego jak cholera..jak rozpoznać, w trakcie chemio ze zaczyna się albo już się ma neutropenię? Można to w ogóle zauważyć? Czy tylko przez badania?

Kocham cię życie!...uparcie i skrycie...och życie kocham cię! kocham cię nad życie! ...

Grazyna S (offline)

Post #5

27-03-2015 - 20:53:57

Rose polecam inhalacje z olejku eukaliptusowego ,plukanie gardla misturą (czosnek,cytryna,woda przegotowana) syrop z porostu islandzckiego ,pozmoze ,pozdrawiam pociesza

"nadzieja ma skrzydła,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów,
która nigdy nie ustaje,
a jej najsłodsze dźwięki słychać nawet podczas wichury”

Emily Dickinson

libra1 (offline)

Post #6

27-03-2015 - 21:40:29

Dziewczyny pomozcie boli mnie w prawym podzebrzu Moze to watroba ? Co brac oslonowo na watrobe i zoladek przy taksolach ?

beata31 (offline)

Post #7

27-03-2015 - 21:46:47

Koszalin 

marzusia
BEATKO piszesz,że 6 lub 8 wlewów ale chyba nie samego AC,myślę,że tak jak większość będziesz miała po 3 lub 4 AC włączone taksany więc AC masz już połowę za sobą,ja tak robię,że skupiam się na poszczególnych etapach żeby je zaliczyć,o następnych nie myślę,teraz po AC myślę tylko by przeżyć taksan,operacja, hormonoterapia czy ewentualna radioterapia na razie głowy mi nie zaprząta bo to następne etapy a najistotniejsze jest przetrzymanie tego co tuż przede mną.

Teraz sama zglupialam, może będzie rzeczywiście tak jak mówisz smiling smiley

Uwierz, że potrafisz i juz jesteś w połowie drogidrink.gif

rose (offline)

Post #8

28-03-2015 - 10:04:55

Dzięki Grazynko idę robić te miksturę do pułkania !kaszlu nie mam tylko ten katar.ale może przy tych lekach minie!-
-Libra ja przy AC brałam osłonowe polprazol.Wydaje mi się że we wcześniejszych postach Anzaw pisała o polprazolu przy taksanach! Ale trzeba by się cofnąć i poczytać. Mój żołądek też nawala ,ja prócz osłonowego pije mietke.

annzaw (offline)

Post #9

28-03-2015 - 10:25:29

Tarnów 

libra polprazol omeprazol, wszystko co ma prazol na koncu smiling smiley prawdopodobnie boli Cie dwunastnica ktora to wlasnie w prawym podzebrzu sie zagina. mialam to samo, otarlam sie o wrzody bo nikt mi nie powiedzial zeby przy tych taksolach oslaniac. tak ze smialo jedz profilaktycznie no i dietka na ile sie da lekkostrawna smiling smiley ja nie moglam sie po sterydach powstrzymac przed grillem i fast foodem... tez sie zemscily smiling smiley

rose (offline)

Post #10

28-03-2015 - 10:41:51

Blue wydaje mi się że trzeba robić morfologię i wtedy to wychwyciż. Chociaż samopoczucie też daje pewne powody żeby się zastanowić nad neutropenią. Uważam że zaraz po wlewie (pierwszy)tydzień jest ciężki bo wtedy (pewnie)najbardziej spadają białe. O ile mam racje ,to jeśli ta trzesawka trwa dłużej to znaczy ze są w dole. Czyli jakas neutropenia.

blue76 (offline)

Post #11

28-03-2015 - 17:07:05

Czaplinek 

Rose, a czy na to badanie krwi przed wlewem muszę być na czczo?

rose (offline)

Post #12

28-03-2015 - 17:48:00

Tak Blue naczczo.Śniadanko SE zjedz po.,pobraniu krewkije

blue76 (offline)

Post #13

28-03-2015 - 18:45:24

Czaplinek 

tak coś mi w głowie świtało, ale chyba stres przed poniedziałkiem już działa i nie myślę logicznie bezradny

Krynia58 (offline)

Post #14

28-03-2015 - 20:09:48

Warszawa 

blue76
Rose, to dobrze ze dostaniesz antybiotyk. Ale co z tą neutropenią? Boje się tego jak cholera..jak rozpoznać, w trakcie chemio ze zaczyna się albo już się ma neutropenię? Można to w ogóle zauważyć? Czy tylko przez badania?

Blue, na neutropenię może wskazywać wzrost temperatury powyżej 38,5. Skoki temperatury podczas chemii zdarzają się często, ale jeśli taka podwyższona utrzymuje się przez kilka godzin albo nawraca po podaniu leku przeciwgorączkowego- np. apapu- trzeba się skontaktować z lekarzem.
Ja właśnie tak miałam, lekarz polecił wziąć coś przeciwgorączkowego i poczekać do rana. Rano gorączka też była pojechałam więc do CO, zbadano mi krew i okazało się że białe krwinki mocno spadły. Zostałam na oddziale, dostawałam antybiotyk i lek przeciwgrzybiczy. To wszystko zadziało się mimo że brałam zastrzyki na odbudowę białych. W konsekwencji obniżono mi dawkę chemii, później już tak bardzo te białe nie spadały. Każdy organizm reaguje inaczej na leczenie i nie każdemu neutropenia się zdarzy, nie martw się na zapas.
Trzymam mocno kciuki za poniedziałek uśmiech

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

blue76 (offline)

Post #15

28-03-2015 - 21:59:40

Czaplinek 

Kryniu, dziękuję za wyjaśnienie. No i za trzymanie kciuków dziękuję buziak Staram się nie panikować, ale cóż ... napiszę o swoich wrażeniach z "pierwszego" razu oczko

mea (offline)

Post #16

29-03-2015 - 08:54:13

Piaseczno 

Jesteście wszystkie bardzo dzielnekwiatek blue79, zobaczysz, że nie taki diabeł strasznyoczko trzymam kciukikwiatek

With or without you...

beata31 (offline)

Post #17

29-03-2015 - 10:11:17

Koszalin 

Wiecie moze co mogę uzywac na bol ucha? Czuje ze bola mnie uszysad smiley ale nie czuje się przeziebiona.nie wiem co mogę stosować w czasie chemii załamka

rose (offline)

Post #18

29-03-2015 - 10:49:32

Beatko ja używalam kropli otinum są bez recepty.Ale z nikim tego nie konsultowalam!Onka mówiła że leki dostępne bez recepty można stosować. Nie wiem czy wszystkie! Może Alla będzie na forum to cos poradzi!bezradny

blue76 (offline)

Post #19

29-03-2015 - 15:16:39

Czaplinek 

Dziękuję mea. Biorę ze sobą słuchaweczki i ulubioną muzykę meloman i niech te życiodajne kropelki lecą chichot

beata31 (offline)

Post #20

29-03-2015 - 17:19:15

Koszalin 

Dzięki rose wypróbuje serce

blue76 (offline)

Post #21

29-03-2015 - 18:44:30

Czaplinek 

Dziewczyny mam pytanie odnośnie osoby towarzyszącej...hmm, jak zwał tak zwał...czy mąż będzie mógł być ze mną podczas wlewu na sali? jak to wygląda? zapomniałam zapytać pielęgniarki...dla przypomnienia ja w Szczecinie na Pumie będę tankowac...

beata31 (offline)

Post #22

29-03-2015 - 19:40:43

Koszalin 

Mój mąż jest ze mną za każdym razem pociesza
myślę że u Ciebie tez nie powinno być problemu smiling smiley

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-03-2015 - 19:41:58 przez beata31.

blue76 (offline)

Post #23

29-03-2015 - 19:59:29

Czaplinek 

Beatko dziękuję za info duży uśmiech

libra1 (offline)

Post #24

29-03-2015 - 23:20:01

Annzaw wielkie dzieki Lece jutro do apteki serce

Al_la (offline)

Post #25

30-03-2015 - 11:34:18

k/Warszawy 

rose
Beatko ja używalam kropli otinum są bez recepty.Ale z nikim tego nie konsultowalam!Onka mówiła że leki dostępne bez recepty można stosować. Nie wiem czy wszystkie! Może Alla będzie na forum to cos poradzi!

duży uśmiech
Ala nie jest wszystko wiedząca przewraca_oczy
Ale zrobiłabym to samo co Rose. Kupiłabym coś w aptece bez recepty i bez obaw stosowała ok

blue76
Dziewczyny mam pytanie odnośnie osoby towarzyszącej...hmm, jak zwał tak zwał...czy mąż będzie mógł być ze mną podczas wlewu na sali?

W każdym szpitalu może być inaczej. Kiedy ja się leczyłam nie było takiej możliwości, bo salka mieściła tylko 2 leżanki i na każdej siedziały po 2 kobitki i jeszcze ze 2 na krzesłach. W tej samej sali był też fotel do pobierania krwi. Osoby towarzyszące musiałyby siedzieć nam na kolanach chichot

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

rose (offline)

Post #26

30-03-2015 - 12:11:11

Allu jesteś skarbnicą wiedzybuziakDzięki Ci za to!kwiatek

kasienka123 (offline)

Post #27

30-03-2015 - 11:51:16

Witam koleżanki jestem dzisiaj 7 dzień po pierwszej chemii a moja pierś się zaczerwieniła w miejscu w którym jest guz i od czasu do czasu lekko pobolewa nie wiem co się dzieje czy to źle ?

Al_la (offline)

Post #28

30-03-2015 - 13:33:17

k/Warszawy 

To znaczy, że chemia niszczy komórki nowotworowe ok

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

justynaanna (offline)

Post #29

30-03-2015 - 14:25:26

Hej Dziewczyny jutro moja pierwsza chemia niestety jaka nie wiem albo nie powiedzieli ,a moze i powiedzieli ale ja z tego wszystkiego nie pamietam. wiem tylko ze jakas agresywna dlatego ze mam raka piersi z przerzutem na płuca.jutro jeszcze scyntografia kosci mam nadzieje ze nic nie wyjdzie.Jak sądzicie jaka mnie czeka chemia i czego moge sie spodziewac wiem ze kazdy inaczej przechodzi ale moze jakies małe podpowiedzi. Boje sie jak nigdy w życiu ale cóz zrobic trzeba to przezyc w koncu to dla mojego dobra pozdrawiam

witam wszystkich pozdrawiam

Al_la (offline)

Post #30

30-03-2015 - 14:27:51

k/Warszawy 

Pewnie będziesz miała jakiś zestaw z taksanami, skoro to Twoja pierwsza chemia.
Trudno coś podpowiadać, trzeba to przeżyć pociesza