Chemioterapia - rozmowy codzienne
rose (offline) |
Post #1 27-03-2015 - 11:41:59 |
|
Cześć !Wszystkim! Dziś koniec(prawie) trzeciego tygodnia po moim ostatnim AC .W poniedziałek powinnam mieć 1wlew taxotere .Ale do mojej infekcji (przy braniu antybiotyku)przyplatał się jakiś wirusowy katar.Drugi dzień już kicham.Antybiotyk mam jeszcze na jutro i koniec.Wiec chyba się nie wyliże do poniedziałku.Poce się jak niewiem.Niewiem czy jechać na wizytę do onkolog z tą nie doleczoną infekcją ,czy do rodzinnego?Białe krwinki też mam słabe! Nie wiem co robić? Poradźcie!!!!!Co do tych oskrzeli to niemal kaszlu i tylko chrypa została.Tylko ten wodnisty katar!CZEKAM NA WASZĄ POMOC!!!!!!!!!
![]() |
rose (offline) |
Post #3 27-03-2015 - 17:44:45 |
|
Już zadzwoniłam do onki,mam jechać do rodzinnego po antybiotyk.Chemia przesunięta na 13.04.z powodu infekcji i neutropeni.,na którą to nie dostalam zastrzyków!. Chyba i onka i rodzinny liczą że się same od budują.! Mam antybiotyk leki od grzybicy , hewiran od opryszczki (zapobiegawczo)krople do nosa i osłonowe!.A na poprawę krwi nic!Chyba czekają aż mnie gorączka złapie!
|
blue76 (offline) |
Post #4 27-03-2015 - 20:30:40 |
Czaplinek |
Rose, to dobrze ze dostaniesz antybiotyk. Ale co z tą neutropenią? Boje się tego jak cholera..jak rozpoznać, w trakcie chemio ze zaczyna się albo już się ma neutropenię? Można to w ogóle zauważyć? Czy tylko przez badania?
Kocham cię życie!...uparcie i skrycie...och życie kocham cię! kocham cię nad życie! ... |
Grazyna S (offline) |
Post #5 27-03-2015 - 20:53:57 |
|
Rose polecam inhalacje z olejku eukaliptusowego ,plukanie gardla misturą (czosnek,cytryna,woda przegotowana) syrop z porostu islandzckiego ,pozmoze ,pozdrawiam
![]() "nadzieja ma skrzydła,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów, która nigdy nie ustaje, a jej najsłodsze dźwięki słychać nawet podczas wichury” Emily Dickinson ![]() |
beata31 (offline) |
Post #7 27-03-2015 - 21:46:47 |
Koszalin |
Teraz sama zglupialam, może będzie rzeczywiście tak jak mówisz ![]() Uwierz, że potrafisz i juz jesteś w połowie drogi ![]() |
rose (offline) |
Post #8 28-03-2015 - 10:04:55 |
|
Dzięki Grazynko idę robić te miksturę do pułkania !kaszlu nie mam tylko ten katar.ale może przy tych lekach minie!-
-Libra ja przy AC brałam osłonowe polprazol.Wydaje mi się że we wcześniejszych postach Anzaw pisała o polprazolu przy taksanach! Ale trzeba by się cofnąć i poczytać. Mój żołądek też nawala ,ja prócz osłonowego pije mietke. |
annzaw (offline) |
Post #9 28-03-2015 - 10:25:29 |
Tarnów |
libra polprazol omeprazol, wszystko co ma prazol na koncu
![]() ![]() ![]() |
rose (offline) |
Post #10 28-03-2015 - 10:41:51 |
|
Blue wydaje mi się że trzeba robić morfologię i wtedy to wychwyciż. Chociaż samopoczucie też daje pewne powody żeby się zastanowić nad neutropenią. Uważam że zaraz po wlewie (pierwszy)tydzień jest ciężki bo wtedy (pewnie)najbardziej spadają białe. O ile mam racje ,to jeśli ta trzesawka trwa dłużej to znaczy ze są w dole. Czyli jakas neutropenia.
|
Krynia58 (offline) |
Post #14 28-03-2015 - 20:09:48 |
Warszawa |
Blue, na neutropenię może wskazywać wzrost temperatury powyżej 38,5. Skoki temperatury podczas chemii zdarzają się często, ale jeśli taka podwyższona utrzymuje się przez kilka godzin albo nawraca po podaniu leku przeciwgorączkowego- np. apapu- trzeba się skontaktować z lekarzem. Ja właśnie tak miałam, lekarz polecił wziąć coś przeciwgorączkowego i poczekać do rana. Rano gorączka też była pojechałam więc do CO, zbadano mi krew i okazało się że białe krwinki mocno spadły. Zostałam na oddziale, dostawałam antybiotyk i lek przeciwgrzybiczy. To wszystko zadziało się mimo że brałam zastrzyki na odbudowę białych. W konsekwencji obniżono mi dawkę chemii, później już tak bardzo te białe nie spadały. Każdy organizm reaguje inaczej na leczenie i nie każdemu neutropenia się zdarzy, nie martw się na zapas. Trzymam mocno kciuki za poniedziałek ![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
blue76 (offline) |
Post #21 29-03-2015 - 18:44:30 |
Czaplinek |
Dziewczyny mam pytanie odnośnie osoby towarzyszącej...hmm, jak zwał tak zwał...czy mąż będzie mógł być ze mną podczas wlewu na sali? jak to wygląda? zapomniałam zapytać pielęgniarki...dla przypomnienia ja w Szczecinie na Pumie będę tankowac...
Kocham cię życie!...uparcie i skrycie...och życie kocham cię! kocham cię nad życie! ... |
Al_la (offline) |
Post #25 30-03-2015 - 11:34:18 |
k/Warszawy |
![]() Ala nie jest wszystko wiedząca ![]() Ale zrobiłabym to samo co Rose. Kupiłabym coś w aptece bez recepty i bez obaw stosowała ![]()
W każdym szpitalu może być inaczej. Kiedy ja się leczyłam nie było takiej możliwości, bo salka mieściła tylko 2 leżanki i na każdej siedziały po 2 kobitki i jeszcze ze 2 na krzesłach. W tej samej sali był też fotel do pobierania krwi. Osoby towarzyszące musiałyby siedzieć nam na kolanach ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
kasienka123 (offline) |
Post #27 30-03-2015 - 11:51:16 |
|
Witam koleżanki jestem dzisiaj 7 dzień po pierwszej chemii a moja pierś się zaczerwieniła w miejscu w którym jest guz i od czasu do czasu lekko pobolewa nie wiem co się dzieje czy to źle ?
|
justynaanna (offline) |
Post #29 30-03-2015 - 14:25:26 |
|
Hej Dziewczyny jutro moja pierwsza chemia niestety jaka nie wiem albo nie powiedzieli ,a moze i powiedzieli ale ja z tego wszystkiego nie pamietam. wiem tylko ze jakas agresywna dlatego ze mam raka piersi z przerzutem na płuca.jutro jeszcze scyntografia kosci mam nadzieje ze nic nie wyjdzie.Jak sądzicie jaka mnie czeka chemia i czego moge sie spodziewac wiem ze kazdy inaczej przechodzi ale moze jakies małe podpowiedzi. Boje sie jak nigdy w życiu ale cóz zrobic trzeba to przezyc w koncu to dla mojego dobra pozdrawiam
witam wszystkich pozdrawiam |
Al_la (offline) |
Post #30 30-03-2015 - 14:27:51 |
k/Warszawy |
Pewnie będziesz miała jakiś zestaw z taksanami, skoro to Twoja pierwsza chemia.
Trudno coś podpowiadać, trzeba to przeżyć ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |