Chemioterapia - rozmowy codzienne
INDRA (offline) |
Post #2 04-06-2015 - 16:43:22 |
Warszawa |
Pytanie trochę z innej beczki, nie wiem czy gdzieś było na forum. Co z medycyna estetyczna i laserami? Może nie teraz w trakcie chemii i radio ale za rok, można? Ja zazwyczaj na lato blokowałam kurze łapki botoksem, wiecie może czy po zakończeniu leczenia można wrócić do rożnych zabiegów?
|
Al_la (offline) |
Post #3 04-06-2015 - 19:02:46 |
k/Warszawy |
Obserwując swoje ciało i nie zwlekając z wizytą u lekarza nie uniknie się nawrotu ![]() Można tylko przyspieszyć leczenie, a to nie ma aż tak dużego znaczenia, jak nam się wydaje... ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
blue76 (offline) |
Post #4 04-06-2015 - 19:35:02 |
Czaplinek |
Dziewczyny, pytam o te badania bo nie wszystkie miałam,a bynajmniej nie wszystkie o których piszecie...przed operacją miałam ekg serca, usg brzucha ( od nerek, wątroby, przez jelita, śledziona itp. ) ,usg tarczycy, pach, piersi, potem miałam rtg klatki i serca, miałam robione badania genetyczne, badanie FISH, scyntygrafię węzła wartowniczego izotopem + po operacji badanie histopatologiczne i węzeł czysty...nie miałam badania kości...po każdej chemii czułam nerki, to znaczy czasami bolały dłużej niż wątroba czy żołądek, stad moje pytanie czy powinnam sobie jednak je sprawdzić. Tak naprawdę chce wierzyć że chemia co miała wykurzyć to wykurzyła z mojego ciała. Ale wiem, że czasami może troszkę szkody narobić.
Czytam teraz trochę o tamoksyfenie. Czy sa jakieś przeciwskazania do jego stosowania jeśli chodzi o oczy?? Ja mam dużą wadę, słabą siatkówkę i boję się o wzrok. Co do żylaków - nigdy nie miałam i nie mam. W zaleceniach z genetyki napisali, żebym zastanowiła się nad usunięciem jajników...jednak to jest bardzo radykalne i nieodwracalne...czy daje większe szanse na wygraną i brak w przyszłości nawrotów itp.??? chyba nikt tego m nie zagwarantuje... Kocham cię życie!...uparcie i skrycie...och życie kocham cię! kocham cię nad życie! ... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-06-2015 - 19:35:41 przez blue76. |
Majinka (offline) |
Post #6 04-06-2015 - 20:31:45 |
Czechy |
Ania87 ja też miałam tevagrastim przez dwa dni, i żadnych skutków ubocznych ale pani co ze mną chodzi na chemię czuje się po nich fatalnie. Czyli to chyby jak wszystko sprawa indywidualana.
Indra ja miałam echo serca przed AC i teraz 10 idę po drugie bo 12 zaczynam taxany. Doktor mi powiedział, że będę chodziła często. |
Al_la (offline) |
Post #10 04-06-2015 - 21:15:07 |
k/Warszawy |
Wiara czyni cuda ![]() ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Kuba (offline) |
Post #11 04-06-2015 - 21:27:02 |
Gogolin |
Przy wznowie miejscowej/regionalnej wczesne wykrycie ma znaczenie dla rokowania, przy wznowie w postaci przerzutów odległych nie, taka jest sucha teoria, chyba że jest inaczej, o czym na razie nie wiemy ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-06-2015 - 21:27:49 przez Kuba. |
blue76 (offline) |
Post #14 06-06-2015 - 15:17:55 |
Czaplinek |
Dostałam grupę niepełnosprawności na rok w stopniu znacznym
![]() Kocham cię życie!...uparcie i skrycie...och życie kocham cię! kocham cię nad życie! ... |
Viola1 (offline) |
Post #15 06-06-2015 - 19:29:24 |
szczecin |
Kuba- ja mam wznowę regionalną po 2,5 roku. Jeszcze latem w tamtym roku na usg węzły były ok. A w marcu 2 węzły zajęte, z czego w jednym przekroczona torebka. Wiesz może, jakie wg statystyk mam rokowania ? |
Kuba (offline) |
Post #16 06-06-2015 - 20:08:16 |
Gogolin |
Ale pamiętaj, że to tylko statystyka. Po wznowie regionalnej występującej w okresie do 5 lat od pierwotnego rozpoznania, przeżycie 5-letnie wynosi ok 50-60%. |
Wandka (offline) |
Post #19 07-06-2015 - 01:21:51 |
Warszawa |
Indro, mnie tydzień przed wlewem dopadło coś podobnego. Lekarz przepisał mi Tantum Verde na gardło (w areozolu), Nurofen, Flavamed(kapsułki musujące). Pomogło i bez problemów chemia popłynęła. Acha, jeszcze jedno a mianowicie leki zablokowały katar i przyblokował zatoki. Szybko wzięłam Nurofen zatoki i przeszło.
![]() |
Viola1 (offline) |
Post #20 07-06-2015 - 06:55:04 |
szczecin |
Kuba - to statystyki nie są optymistyczne... Liczyłam, ze teraz chemia zniszczy ewentualne pojedyncze komórki nowotworowe( AC a po niej 4 razy decotaksel), i zapobiegnie rozsiewowi choroby. A wczoraj gdzieś wyczytałam, ze przy typie luminalnym A (taki jak w mojej wznowie) - odpowiedź na chemię wynosi tylko 34 %. To jakos mało w stosunku do jej toksycznosci. Liczylam na wiecej... Znasz lepsze statystyki? |
Kuba (offline) |
Post #21 07-06-2015 - 09:43:04 |
Gogolin |
Te co podałem, uwzględniają każdy rodzaj raka, niezależnie od podtypu. W Luminalnym A 5-letnie przeżycia od nawrotu wynoszą ok 65-75%. Moim zdaniem lekarze niepotrzebnie szafują chemioterapią, zwłaszcza w raku luminalnym A, a już zwłaszcza jeżeli jest to rak zrazikowy lub któryś z podtypów bardzo dobrze rokujących jak rak cewkowy czy śluzowy. Toksyczność takiego leczenia jest duża i niewspółmierna do korzyści przy tym typie molekularnym. Nie jestem wrogiem tej formy leczenia, jeżeli rzeczywiście jest ono konieczne i przynosi istotne korzyści terapeutyczne, a na pewno jest w większości raków luminalnych B, podtypie HER-dodatnim nieluminalnym i bazalnym, bo przy rakach potrójnie negatywnych nie-bazalnych jej rola znowu jest wysoce dyskusyjna. Żeby było jasne, nie mówię tu o Twoim przypadku, moje refleksje są bardziej natury ogólnej. Zresztą już teraz boję się, że zaraz wjedzie na mnie chórek oburzonych, że mieszam Ci w głowie, tak jak to czasem bywa. Viola1, proszę nie przejmuj się tak bardzo statystykami, będzie dobrze. Pamiętaj, że to są przeżycia ogólne (OS), czyli z jakiejkolwiek przyczyny, nie są to tzw. CSS (cancer specific survival). Jak ja czytam statystyki, to patrzę bardziej na wskaźniki CSS, nie OS. |
domina13 (offline) |
Post #24 07-06-2015 - 18:29:47 |
Piotrków Tryb. |
Ja miałam pobraną krew do badań genetycznych w czasie chemioterapii przedoperacyjnej. ![]() 4xAC,4xDXL Mastektomia Carcinoma ductale infiltrans mammae.ER-TS 4/8;PR-TS 8/8;HER 2;0 ;Ki67-2%(styczeń2014); Wznowa:NST G2; ER-80%;PR-99%;HER2-0;Ki67-12,9%(maj 2015)xeloda x4;nawelbina x9;sindaxel x7;cisplatyna x3;zoladex+symex(kwiecień-sierpień),zoladex+egristrozol(wrzesień);14-25.11.16r-kastracja radiologiczna;30.11.16r-Faslodex;14.12.16r-drugi Faslodex;28.12.2016r-trzeci Faslodex;25.01.2017r-czwarty Faslodex;27.02.2017r-pierwszy wlew chemii CMF;20.03.2017-drugi wlew CMF |
miki2001 (offline) |
Post #26 07-06-2015 - 19:39:32 |
Zabrze |
hej mam pytanie -moja mama jest po 2 wlewie AC -na szczęście czuje się ok -mnie martwi tylko fakt -robili jej usg piersi jest ok - natomiast znaleźli 2.5 mm w węźle szyjnym -martwię się co to jest ...... we wtorek ma biopsję cienkoigłową - jest dopiero 2 miesiące po mastektomii ......
|
Al_la (offline) |
Post #27 07-06-2015 - 20:47:32 |
k/Warszawy |
Co znaleźli? Jak to określili? ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
doubleD (offline) |
Post #29 09-06-2015 - 18:54:20 |
London |
wg medycyny opartej na dowodach nie ma powodu zeby byc na czczo przed badaniami krwi poza kilkoma specyficznymi parametrami, i zadne badanie przed chemioterapia nie wymaga bycia na czczo. wiec formalnie nie musisz, ale jesli twoj szpital ma lekko nieaktualne podejscie do tematu moga ci robic wyrzuty ;-(
|