Chemioterapia - rozmowy codzienne
ToJa (offline) |
Post #1 30-12-2010 - 19:17:49 |
|
w necie pisanie z capsem oznacza krzyk raczej nie uzywamy capsa, wybór czcionek do wyboru do koloru no, chyba, ze Ci sie przez przypadek właczył ale to tez można poprawic |
mag_dag (offline) |
Post #3 30-12-2010 - 19:56:33 |
Sosnowiec |
Perło, chodzi o to, że pisząc trudno jest nam podkreślić emocje, więc do zaznaczenia, że mówimy podniesionym głosem, czyli w złości - zarezerwowane jest pisane wielkimi literami
MAM DOŚĆ - odczytujesz jako krzyk mam dość - jako zwykłe zdanie oznajmujące można krzyczeć, jasne - ale akurat pisanie wielkimi literami wtedy, kiedy do krzyku nam daleko - wprowadzać może w błąd to taka netowa etykieta - można jej przestrzegać, albo nie - rzecz gustu często o tym piszemy, bo ktoś może o tym nie wiedzieć Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
Red (offline) |
Post #6 02-01-2011 - 09:27:44 |
Olsztyn |
Cześć dziewczyny, Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku ! Mama po drugiej chemii, a w piatek musiałam zaserwować jej neulaste...i w Nowy rok weszla bardzo sponiewierana...powiedziała, że nawet po operacji tak się nie czuła...
Mam nadzieję, ze szybko dojdzie do siebie...ale już się obawiam następnego zaswtrzyku..czy można jakoś inaczej zadziałać ? Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-01-2011 - 09:28:29 przez Red. |
andzia73 (offline) |
Post #7 02-01-2011 - 09:34:45 |
Gdańsk |
Red wiem o czym mówisz ,bo sama kilka dni chodziłam po ścianach..Ja miałam neupogen,ale bóle okropne też przechodziłam...Przed zastrzykiem mama niech weźmie coś przeciwbólowego(najlepiej ketonal jak macie,ale to na receptę)...Wczoraj miałam już ostatni zastrzyk ..I już lepiej się czułam...Pozdrawiam, trzymajcie się
|
Jazzowa (offline) |
Post #9 02-01-2011 - 21:04:19 |
Łask |
Dziewczyny mam pytanie... moze nie na tym powinnam watku.. ale niezbyt wiem w który uderzyć..
Otóż ostatnio przed kolejną dawka xelody miałam pobraną krew z ręki po stronie operowanej, bo z drugiej nie dawala kobieta rady, a powiedziała, ze pobierac z tej reki mozna.... Kiedy po dwoch godzinach badala mnie pani doktor juz czylam lekki bol... Pozniej ganianie za zakupami dojazd do domu i wlasciwie bol juz znaczny... dzisiaj zobaczylam, ze jest obrzęk, ale juz nie boli.. czyli wyglada jakby byl stan zapalny. Zrobilam oklad z kapusty.. zobaczymy... Ale do tego chyba sie przeziebilam i skacze mi temperatura,byla 39,3 po aspirynie spadla do 37,5... Zobaczymy co bedzie dalej... Niezbyt chcialabym wyjezdzac w taka pogode zimnych samochodem.. no ale umowilam sie z lekarzem, ze jak zacznie rosnac znowu to podjade.. Moze Wy macie jakies pomysly na to? Jak to powiedział Albert Einstein: "Życie niemal na pewno ma sens..."... [jazzowa.blogspot.com] |
b_angel (offline) |
Post #10 02-01-2011 - 21:11:53 |
radom |
no przy takiej temperaturze to lepiej chyba jednak bryknąć do doktora ........
a na rękę oprócz kapusty maść/żel/krem na bazie heparyny i łykaj rutinoscorbin (on generalnie poprawia stan żył) ...... no i nie daj się więcej kłuć w rękę po stronie operowanej ......niech CI pobiera z nogi ........ . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |
Jazzowa (offline) |
Post #12 02-01-2011 - 21:45:39 |
Łask |
Na razie temperatura 37,1 jak nie wzrosnie to dzisiaj nie pojade.. ale jutro na pewno dam sie komus osluchac..
Jak to powiedział Albert Einstein: "Życie niemal na pewno ma sens..."... [jazzowa.blogspot.com] |
Polcia (offline) |
Post #13 02-01-2011 - 21:57:57 |
|
nie daj sobie kłuć chorej ręki nigdy więcej!!! Ja ostatnio widziałam jak chemie podawali dziewczynie w nogę i mówiła , że krew też jej pobierają z nogi
pielęgniarka , tak mówi bo może się nie zna albo jej wygodnie a to Twoja ręką nie jej Dano Ci życie, które jest tylko opowieścią. Ale to już Twoja sprawa, jak Ty ją opowiesz ................. Marek Hłasko "Sowa, córka piekarza" |
Jazzowa (offline) |
Post #15 02-01-2011 - 22:59:08 |
Łask |
Macie racje.. wiecej nie dam.. i juz! Mysle, ze sa wygodnickie..
U lekarza jednak bylam.. bo zadzwonil i mnie pogonil bym sie pojawila... Pluca mam czyste!! to najwazniejsze... a z ta opuchlizna mam sie zglosic do chirurga... poki co kolejny oklad z kapusty sobie zrobilam... ) Jak to powiedział Albert Einstein: "Życie niemal na pewno ma sens..."... [jazzowa.blogspot.com] |
Jazzowa (offline) |
Post #17 02-01-2011 - 23:11:04 |
Łask |
Póki co to zupełnie zacny wyszedłby z tego co rozrzucilam po łazience solidnie pogoniona przez lekarza w pospiechu doprowadzajac sie do porzadku... po prostu kapusta w powietrzu fruwała.. ;o)
Jak to powiedział Albert Einstein: "Życie niemal na pewno ma sens..."... [jazzowa.blogspot.com] |
Jazzowa (offline) |
Post #18 04-01-2011 - 11:25:08 |
Łask |
Potruję Wam jednak jeszcze...
Otóż - wczoraj byłam u chirurga, z tego niespodziewanego nowego cycucha sciągnął mi dosyc zasobna ilość ropy.. dostałam antybiotyk (Augmentin) i tak mniej więcej co dwa dni mam jeździć na punkcje.. Przerywa się tym samym branie xelody.. Nie wiem... może na coś powinnam uważać.. czegoś nie przeoczyć... Człowiek z lekka durnowacieje dosłownie... ((( Jak to powiedział Albert Einstein: "Życie niemal na pewno ma sens..."... [jazzowa.blogspot.com] |
Jazzowa (offline) |
Post #20 04-01-2011 - 13:17:43 |
Łask |
Stan zapalny mi się jakiś wdał... i urósł mi w miejscu po piersi nowy cycuch wypelniony ropą... zresztą zbiera się juz kolejny
mag_dag (offline) |
Post #21 04-01-2011 - 13:33:25 |
Sosnowiec |
Jazzowa, przyznam, że nie wiem co się dzieje - pewnikiem wszystko przez stan zapalny i antybiotyk powinien się z nim rozprawić
to wszystko zaczęło się od tego pobierania krwi? Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
Jazzowa (offline) |
Post #22 04-01-2011 - 13:40:34 |
Łask |
Sama nie wiem... powiedział chirurg, że to się kilka rzeczy złożyło, radioterapia.. rozpoczęta chemia.. wkłucie.. Mnie to zupełnie wcześniej nie bolało.. natomiast kiedy pobrała mi krew z tej ręki to przy badaniu 2 godziny później czułam juz dyskomfort, który się wzmagał z dnia na dzień...
Nic to.. antybiotyk niech działa.. ostatni raz antybiotyk brałam.. hmm... no nie pamiętam kiedy.. Jak to powiedział Albert Einstein: "Życie niemal na pewno ma sens..."... [jazzowa.blogspot.com] |
Al_la (offline) |
Post #24 04-01-2011 - 14:21:24 |
k/Warszawy |
Jak nie będzie lepiej, niech Ci zrobią posiew, bo może gronkowca Ci zapodali
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
mgiełka (offline) |
Post #26 04-01-2011 - 17:05:02 |
Radom |
A nie lepiej byłoby w szpitalu się położyć? Niechby rozcieli, wyczyścili, sączki chociaż założyli. Koleżanki mama miała coś podobnego po operacji piersi - leżała w szpitalu.
Przytulam Cię Jazzzowa mcno, bo tyle mogę na odleglość Z amazonki.net od 2006 roku. |
anna66 (offline) |
Post #27 04-01-2011 - 17:34:25 |
|
Ja miałam podobną sytuację, po radioterapii zrobił mi się ropień pod pachą, nagle dostałam temperatury prawie 40st, pojechałam do szpitala, chirurg założył mi dren, smród był okropny i dostałam antybiotyk, trwało to ok. 10 dni.
Jazzowa, będzie dobrze!!! |
aurora (offline) |
Post #29 06-01-2011 - 18:12:26 |
|
Jazzowa miałam podobnie. U mnie zaczęło się tak po prostu. Miesiąc po zakończeniu radio i po trzecim kursie CMF myślałam że zejdę z tego świata. Potworny ból w okolicy blizny, obrzęk i temperatura 40 stopni której nic nie chciało zbić. Mój chirurg założył mi dren, a w gratisie dostałam dwa antybiotyki o szerokim spektrum działania. Po tygodniu byłam jak nowa.
|
tesa (offline) |
Post #30 11-01-2011 - 22:30:55 |
|
Jestem już po czwartej czerwonej i od 10 dni nie mam okresu, czy to może być od chemii? Lekarka wspominała jedynie o problemach ze str. przewodu pokarmowego. I chyba zaczęło się pojawiać coś na kształt wybuchów?
<a href="[amazonki.net] src="[amazonki.net]; alt="tesa" /></a> |