Chemia w tabletkach

Wysłane przez Magdalena07 

Magdalena07 (offline)

Post #1

01-03-2015 - 00:14:06

Witam ponownie.

Miesiac po zakonczonej chemioterapii u mojej mamy wykryto komorki rakowe w oplucnej. Byla na wstepnej konsultacji. Powiedziano jej, ze prawdopodobnie dostanie teraz chemie w tabletkach. Na czym to polega? Czy taka terapia jest slabsza dla organizmu czy takze mozna sie spodziewac wielu skutkow ubocznych? Jak z samopoczuciem?

Al_la (offline)

Post #2

01-03-2015 - 10:40:53

k/Warszawy 

To, czy chemia jest podawana w tabletkach, czy w kroplówkach nie zależy od działania, ani od tego, czy jest słabsza czy silniejsza.
Są leki produkowane tylko w postaci roztworów, a są takie, które występują tylko w postaci tabletek.
Te chemioterapeutyki, które dostajemy "zapobiegawczo" czyli w pierwszej fazie leczenia są w kroplówkach.
Twoja mama najprawdopodobniej dostanie Kapecitabinę (Xeloda), która występuje tylko w tabletkach i jest stosowana do leczenia przerzutów.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Magdalena07 (offline)

Post #3

01-03-2015 - 10:54:59

A czy moze mi Pani napisac jakie jest samopoczucie po tych tabletkach ? Czy mama bedzie mogla prowadzic normalne zycie? Ile zazwyczaj trwaja sesje ? Czy moze zazywa sie je non stop? Po jakim czasie robi sie badania kontrolne?

Al_la (offline)

Post #4

01-03-2015 - 11:22:30

k/Warszawy 

Tu masz wątek dotyczący xelody [amazonki.net]
Poczytaj i zadaj pytanie, a być może odezwą się osoby, które są lub były leczone tym lekiem.
Ale może poczekaj aż będzie wiadomo, że mama dostaje ten lek...

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Magdalena07 (offline)

Post #5

01-03-2015 - 11:34:49

dziekuje za odpowiedz, czytalam wlasnie ten watek wczesniej, zaraz po Pani pierwszej odpowiedzi. Rzeczywiscie najlepiej poczekac na decyzje lekarza. Jeszcze raz dziekuje.

sasky7 (offline)

Post #6

01-03-2015 - 12:04:09

Warszawa 

Witaj Magdalena07
Odpowiem Ci tutaj, bo w wątku o Xelodzie mało się dzieje.
(to będą wyłącznie moje odczucia, bez statystyk oczko)

Samopoczucie:tabletki nie mają na nie wpływu, wszystko wokół dzieje się tak samo w czasie dwóch tygodni łykania i tygodnia "odpoczynku"

Czas trwania sesji: mi zlecono +/- 6 sesji, jestem w trakcie 4

Sesja: na kwalifikację chodzę co 3 tyg.: rano badanie krwi, a potem kwalifikacja i odbiór tabletek. Łykam przez 2 tyg. (po jedzeniu, 2 x dziennie po 4 tabletki - popijam je szklanką wody) a potem mam 1 tydz. przerwy w łykaniu.

Badanie kontrolne: powiedziano mi, że TK będzie po 3 sesji - wtedy sprawdzimy, jak działa Xeloda

Skutki uboczne: 1. spadek parametrów w morfologii krwi, 2. czasem odczuwam wrażliwość stóp/jakby napięcie skóry.

P.s. włosy - zostały, nudności - brak, niechęci do niektórych potraw - brak, śluzówka - OK, zaparć i biegunek - brak, bóle głowy i kostno-mięśniowe - brak.

To tyle.
Może te informacje się przydadzą.
Poczekajcie na decyzje lekarza.
Pozdraviam uśmiech

b_angel (offline)

Post #7

01-03-2015 - 12:55:18

radom 

Xeloda (kapecytabina) jest w organiźmie metabolizowana jest do fluorouracylu , znanego chemioterapeutyku - podawanego pod postacią wlewu

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-03-2015 - 12:55:45 przez b_angel.

Magdalena07 (offline)

Post #8

04-03-2015 - 00:12:39

Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. W piatek juz bedzie wiadomo jakie mama dostanie tabletki.

Magdalena07 (offline)

Post #9

06-03-2015 - 23:31:10

Navelbine vinorelbinum.... Mam nadzieję że dobrze wybrali... Jeszcze raz dziękuję za wszystkie komentarze tutaj

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 344
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022