Chemia w tabletkach
Magdalena07 (offline) |
Post #1 01-03-2015 - 00:14:06 |
|
Witam ponownie.
Miesiac po zakonczonej chemioterapii u mojej mamy wykryto komorki rakowe w oplucnej. Byla na wstepnej konsultacji. Powiedziano jej, ze prawdopodobnie dostanie teraz chemie w tabletkach. Na czym to polega? Czy taka terapia jest slabsza dla organizmu czy takze mozna sie spodziewac wielu skutkow ubocznych? Jak z samopoczuciem? |
Al_la (offline) |
Post #2 01-03-2015 - 10:40:53 |
k/Warszawy |
To, czy chemia jest podawana w tabletkach, czy w kroplówkach nie zależy od działania, ani od tego, czy jest słabsza czy silniejsza.
Są leki produkowane tylko w postaci roztworów, a są takie, które występują tylko w postaci tabletek. Te chemioterapeutyki, które dostajemy "zapobiegawczo" czyli w pierwszej fazie leczenia są w kroplówkach. Twoja mama najprawdopodobniej dostanie Kapecitabinę (Xeloda), która występuje tylko w tabletkach i jest stosowana do leczenia przerzutów. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Magdalena07 (offline) |
Post #3 01-03-2015 - 10:54:59 |
|
|
Al_la (offline) |
Post #4 01-03-2015 - 11:22:30 |
k/Warszawy |
Tu masz wątek dotyczący xelody [amazonki.net]
Poczytaj i zadaj pytanie, a być może odezwą się osoby, które są lub były leczone tym lekiem. Ale może poczekaj aż będzie wiadomo, że mama dostaje ten lek... ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Magdalena07 (offline) |
Post #5 01-03-2015 - 11:34:49 |
|
|
sasky7 (offline) |
Post #6 01-03-2015 - 12:04:09 |
Warszawa |
Witaj Magdalena07
Odpowiem Ci tutaj, bo w wątku o Xelodzie mało się dzieje. (to będą wyłącznie moje odczucia, bez statystyk ![]() Samopoczucie:tabletki nie mają na nie wpływu, wszystko wokół dzieje się tak samo w czasie dwóch tygodni łykania i tygodnia "odpoczynku" Czas trwania sesji: mi zlecono +/- 6 sesji, jestem w trakcie 4 Sesja: na kwalifikację chodzę co 3 tyg.: rano badanie krwi, a potem kwalifikacja i odbiór tabletek. Łykam przez 2 tyg. (po jedzeniu, 2 x dziennie po 4 tabletki - popijam je szklanką wody) a potem mam 1 tydz. przerwy w łykaniu. Badanie kontrolne: powiedziano mi, że TK będzie po 3 sesji - wtedy sprawdzimy, jak działa Xeloda Skutki uboczne: 1. spadek parametrów w morfologii krwi, 2. czasem odczuwam wrażliwość stóp/jakby napięcie skóry. P.s. włosy - zostały, nudności - brak, niechęci do niektórych potraw - brak, śluzówka - OK, zaparć i biegunek - brak, bóle głowy i kostno-mięśniowe - brak. To tyle. Może te informacje się przydadzą. Poczekajcie na decyzje lekarza. Pozdraviam ![]() |
b_angel (offline) |
Post #7 01-03-2015 - 12:55:18 |
radom |
Xeloda (kapecytabina) jest w organiźmie metabolizowana jest do fluorouracylu , znanego chemioterapeutyku - podawanego pod postacią wlewu
. . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-03-2015 - 12:55:45 przez b_angel. |
Magdalena07 (offline) |
Post #8 04-03-2015 - 00:12:39 |
|
|
Magdalena07 (offline) |
Post #9 06-03-2015 - 23:31:10 |
|
|