chemioterapia a cukrzyca
Wysłane przez agunia123
agunia123 (offline) |
Post #1 05-01-2016 - 11:33:56 |
|
Witam serdecznie,
jestem tu pierwszy raz (wcześniej nie miałam powodów ;-)) Mam pytanie odnośnie leczenia raka piersi (jestem kilka dni przed operacją,potem chemia i cała reszta) w przypadku, gdy choruje się na cukrzycę typu 1 ( 35 lat już). Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia? Jestem trochę przerażona, bo sama chemia to już wyzwanie, a ja jeszcze mam ten drugi bagaż na ramionach...??? |
ewka36 (offline) |
Post #2 05-01-2016 - 16:21:30 |
Sopot |
Kochana miałam też 35 lat jak zachorowałam i też cukrzycę typu I Operacja przebiegła bez komplikacji,później przyjęłam 6 chemii AC,z tym że nie dostawałam takiej dawki sterydów jak wszyscy (ze względu na cukrzycę).Obecnie jestem na hormonoterapii i cukrzyca mi w tym nie przeszkadza. Jedyne co to po chemii trzeba częściej sprawdzać poziom cukru,zwłaszcza kiedy występują wymioty lub biegunka i uważaj ile insuliny sobie aplikujesz,bo może się zdarzyć ,że po chemii nie będziesz mogła jeść (ja tak miałam).Pamiętaj ,że wszystko jest do przejścia,przyzwyczaisz się,też się bałam ,a było to prawie 6 lat temu... Buziaki
|
agunia123 (offline) |
Post #3 08-01-2016 - 10:53:17 |
|
Bardzo dziękuje za odpowiedź: usmiech:. Siły dodaje czyjeś osobiste doświadczenie - i to, że już tyle czasu po i dalej dajesz radę!. Ja we wtorek zaczynam batalię: operacja (czekam jeszcze na wyniki BRCA, bo od tego zależy zakres, a mam w rodzinie duże obciążenie niestety), potem leczenie...A miałaś całkowita mastektomię, czy oszczędzającą operację? Dziękuję bardzo za wsparcie
|
mika85 (offline) |
Post #4 18-08-2018 - 10:27:20 |
|
Odświeżę wątek. Czy obie panie są tutaj na forum jeszcze obecne? Mam kilka pytan odnośnie leczenia chemioterapią przy jednoczesnej cukrzycy typu I. Przedemną mastektomia a później 8 cykli chemii. Kompletnie nie wiem czego mam się spodziewać.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-08-2018 - 10:35:05 przez mika85. |
mika85 (offline) |
Post #6 29-08-2018 - 00:04:58 |
|
Ewka36 dziękuję za odzew.
Nie wiem dlaczego ale nie dodaje mojej całej odpowiedzi na forum. Trzeci raz piszę. Jak udało Ci się zgrać chemioterapię z cukrzycą. Cukry szaleją czy są w miarę do ogarnięcia. Ja nie wiem czego się spodziewać. Nie do końca wiem jaki rodzaj chemii będę miała. Wszystko okaże się po kolejnej operacji.czy do każdej chemii są podawane sterydy. Wiadomo od sterydów cukry w kosmos. Po taksanach powikłaniem jest neuropatia my już nią jesteśmy obciążone ze względu na cukrzycę.... Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 29-08-2018 - 00:15:08 przez mika85. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
791
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024