operacja oszczedzajaca stan wezlow a chemioterapia
Wysłane przez EwelinaWawa
EwelinaWawa (offline) |
Post #1 24-01-2016 - 12:11:34 |
|
od czego zalezy zakwalifikowaie chorej do chemioterapii? bo mam wątpliwosci - poczytałam trochę Waszych historii na forum i widzę, że niektore dziewczyny, które po operacji oszczędzającej dostały chemie miały wezly chlonne czyste ( nie trzeba było nic "docinac", a te, które miały wycinane wezly chlonne, miały komorki rakowe w węzłach także dostały chemię. Czy zależy to od lekarza? wcześniej myslałam, że głownie chodzi o stan wezlów chlonnych i jest to czynnik kwalifikujący do zastosowania lub nie chemii. Bo wiem, ze radioterapia to norma po operacji, w zależnosci jedynie od stanu wezłow radio jest albo na loże po guzie jesli wezly byly czyste albo na wezły chlonne dodatkowo jesli byly przerzuty. jak to bylo u Was?
wyniki z biopsji gruboiglowej - carcinoma invasium NST G2 luminal b B5. dodatkowe badania ER 100%komorek , PgR 40%komorek , Ki67 20 % komorek, HER 2 w badaniu FISH brak amplifikacji genu HER2 wynik ujemny, wymiar guza w badaniach obrazowych okolo 12 mm. obecnie jestem po operacji oszczedz. czekam na wyniki histopat. |
endżi (offline) |
Post #3 24-01-2016 - 13:21:39 |
Warszawa i okolice |
Duże znaczenie ma także wiek pacjentki. W przypadku osób młodych u których dynamika choroby jest dużo większa, lekarze prawie zawsze profilaktycznie zalecają chemię.
Nigdy nie wiesz jak silny jesteś, dopóki bycie silnym nie stanie się jedynym wyjściem jakie masz |
EwelinaWawa (offline) |
Post #4 24-01-2016 - 14:30:52 |
|
Wielka7 a jak zniosłaś tę chemie? |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
754
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024