Chemioterapia - rozmowy codzienne cz.II
lulu (offline) |
Post #1 28-06-2017 - 23:06:39 |
k/Kwidzyna |
Ja nie miałam żadnych kłopotów z sikaniem. Raczej był nadmiar biegania do wc. Raz zdarzył mi się spory obrzęk nóg, ale miałam stracha, po nocy nogi wróciły prawie do normy. Te upały na pewno nie pomagają. Czy mama ma albo miała kłopoty z nerkami?
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-06-2017 - 23:07:19 przez lulu. |
dziubas (offline) |
Post #2 28-06-2017 - 23:09:28 |
Gdańsk |
tu artykuł nt walki z obrzekami [www.poradnikzdrowie.pl]
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Tomasz. (offline) |
Post #3 29-06-2017 - 06:54:10 |
Pruszków |
Hydrochlorotiazyd to tiazydowy lek odwadniajacy (niewielka siła działania). Jeśli miała mama przepisany ten lek to powinna go brać- nie ma tu stosowanej cisplatyny czy innych cytostatyków nefrotoksycznych gdzie leków odwadniajacych stosować samodzielnie nie wolno. Przy obrzękach należy zbadać poziomy sodu i potasu oraz albumin.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
kalawawa (offline) |
Post #4 30-06-2017 - 17:51:31 |
Warszawa |
Dziewczyny, jak to jest z tym odrastaniem włosów? Zaczynam się trochę denerwować, bo włosy mi zaczęły już odrastać, jestem w trakcie taksanów i jestem siwa
![]() ![]() |
Ajlona (offline) |
Post #6 01-07-2017 - 00:16:38 |
Lublin |
Witam wszystkich ponownie
Dziś już 3 dzień po czerwonej chemii. Na szczęście obrzęki były tylko do następnego dnia ale już się nie martwiłam bo mama regularnie co 2 albo co godzinkę ,myk, myk do toalety ![]() Jak często się tu piszę każdy może zareagować inaczej. Widocznie ten upał + bardzooo duża ilość płynów ( bo i ta kroplówka nawadniająca i to co mama wypiła przez cały dzień i zupka,soczek,jogurt,soki,pokrzywa,zielona herbata, litry wody szczerze nie wiem gdzie ona to pomieściła ![]() Dziękuję wszystkim za pomocne komentarze ![]() Jeszcze odnośnie tych nerek też się tym zmartwiłam i myślę coś może być nie tak, ale nie dawno robione badania i wszystko wykazało w porządku. Oprócz standardowych objawów jakie wymienione były tu na forum mamę dopadło ogólne osłabienie,senność, mdłości. Dziś skarżyła się że ciągle jej sucho w ustach i pić,pić,pić. 19 lipca kolejny wlew. Zobaczymy jak będzie to przebiegało dalej. Pozdrawiam serdecznie i dzięki że jesteście że mogę z kimś podzielić się tym wszystkim ![]() |
braja (offline) |
Post #7 01-07-2017 - 01:16:15 |
|
Tak, kazdy może zareagowac inaczej. Nastepnym razem bardziej kontrolujcie ilość płynów, samo uczucie pragnienia może być wywolane właśnie suchością w ustach, podobno lody pomagają, ale osobiście nie próbowalam. Ja często miałam nokturię, czyli biegałam siku co kilkanascie minut. Wtedy nie mialam pojecia, że to może być objaw poważnego spadku potasu we krwi
![]() Po pierwszym wlewie zareagowałam alergią na zielona herbatę, zlapały mnie po niej dusznosci. Od tamtej pory w dniu wlewu pilam tylko wodę lub sok jabłkowy na wszelki wypadek. |
Ajlona (offline) |
Post #8 01-07-2017 - 02:30:44 |
Lublin |
Właśnie sprawdzałam wyniki to potas,magnez bez zarzutu. Zobaczymy co będzie później bo tydzień po chemii mamy jechać na krew.
Moja mama zawsze bardzo dużo piła, taki trochę smok z niej ![]() Za to stwierdziła że woda zaczyna jej "śmierdzieć' więc może być tak że odrzuci ![]() Ja mam takie pytanie z innej beczki. Miała mama robiony rezonans magnetyczny i tam jest wzmianka o węzłach chłonnych. Może ktoś pomoże co to znaczy bo dopiero się uczę interpretacji albo skieruje do odpowiedniego wątku bo sama znaleźć nie mogłam ![]() "Niepowiększone,kuliste węzły chłonne prawej jamy pachowe śr ok 7 mm, węzły chłonne w lewej jamie pachowe bez cech patologi. " To znaczy że w prawej są zajęte? Z góry serdeczne wielkie dzięki Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-07-2017 - 02:33:27 przez Ajlona. |
domina13 (offline) |
Post #9 01-07-2017 - 08:41:11 |
Piotrków Tryb. |
Ajlona kup świeżego ananasa pokrój w kostkę i do zamrażalnika,podawaj mamie do ssania
![]() 4xAC,4xDXL Mastektomia Carcinoma ductale infiltrans mammae.ER-TS 4/8;PR-TS 8/8;HER 2;0 ;Ki67-2%(styczeń2014); Wznowa:NST G2; ER-80%;PR-99%;HER2-0;Ki67-12,9%(maj 2015)xeloda x4;nawelbina x9;sindaxel x7;cisplatyna x3;zoladex+symex(kwiecień-sierpień),zoladex+egristrozol(wrzesień);14-25.11.16r-kastracja radiologiczna;30.11.16r-Faslodex;14.12.16r-drugi Faslodex;28.12.2016r-trzeci Faslodex;25.01.2017r-czwarty Faslodex;27.02.2017r-pierwszy wlew chemii CMF;20.03.2017-drugi wlew CMF |
dziubas (offline) |
Post #10 01-07-2017 - 12:49:53 |
Gdańsk |
, na pewno ktos madrzejszy to zinterpretuje ale ja ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Ajlona (offline) |
Post #12 01-07-2017 - 21:00:25 |
Lublin |
Dobry wieczór wszystkim
E_lcia ogólnie to pod opieką Stanisławka jesteśmy ale jeśli chodzi o doktorkę od chemii to u Pani Beaty Gąbczyńskiej. domina13 świetny pomysł ![]() dziubas właśnie ja też zamotana zapomniałam zapytać o te węzły chłonne, a w badaniach to tylko w rezonansie jest jakaś wzmianka o tym. Nie wiem nawet w jakim są stanie i czy powinny być jakieś zlecone dodatkowe badania. ![]() |
Al_la (offline) |
Post #13 02-07-2017 - 16:33:40 |
k/Warszawy |
Prawidłowe węzły chłonne powinny być owalne, kuliste są podejrzane ale niekoniecznie o chorobę nowotworową. Mogą być odczynowe. Prawidłowe węzły powinny mieć też zatokę. Mój węzeł nadobojczykowy jest kulisty i bez zatoki i tez nic złośliwego się w nim nie dzieje.
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Monka00 (offline) |
Post #16 04-07-2017 - 14:32:27 |
Warszawa |
Z własnego doświadczenia, powiedziałabym że trzeba! ![]() Przede wszystkim duuuużo pić (przed, w trakcie i po chemii) i nie mieć pustego żołądka podczas wlewu. Ja zawsze zabieram ze sobą butlę wody, owoce i różne przekąski (a przed wlewem jadłam jeszcze"coś na ciepło" ![]() |
Imari (offline) |
Post #18 11-07-2017 - 17:29:11 |
Łódź |
Jutro ostatnia AC
![]() Wiem, że nie wolno grejpfruta, a jak się sprawa ma z cytryną? |
lulu (offline) |
Post #19 11-07-2017 - 17:39:05 |
k/Kwidzyna |
Jak będzie Ci to smakować i nie będzie jakiejś nieprzyjemnej reakcji organizmu, to pij.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
Imari (offline) |
Post #20 14-07-2017 - 14:03:51 |
Łódź |
Woda z cytryną zdała egzamin
![]() ![]() |
agaszparaga77 (offline) |
Post #21 27-07-2017 - 17:36:55 |
Łódź |
Który rodzaj chemioterapii był dla Was gorszy, cięższy, powalający? czerwony czy taksany?
|
Tomasz. (offline) |
Post #22 27-07-2017 - 18:59:45 |
Pruszków |
Zależy od osobniczych wrażliwości. Pewne jest to, że taksany są mniej ematogenne (wymiototwórcze). Ogólnie taksany są lepiej tolerowane, zwłaszcza przy podaniach cotygodniowych.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
kalawawa (offline) |
Post #25 15-08-2017 - 10:03:33 |
Warszawa |
WŁOSY. Jak to jest z tymi włosami? W trakcie brania taksanów zaczęły odrastać mi włosy, ale po 9 wlewie zaczęły mi znowu wypadać. Teraz są już mocno znowu przerzedzone i cały czas wypadają. Taksany zakończyłam też na 9 wlewie ( z 3 ostatnich wlewów zrezygnował lekarz, bo miałam bardzo słabe wyniki krwi). Ostatni taksan wzięłam prawie 3 tygodnie temu i się zastanawiam, czy wypadną mi znowu wszystkie włosy.... Nie wiem w sumie co mam robić, czy ściąć na krótko, czy może znowu do łysego.... Myślałam, że włosy zaczną mi odrastać, a tu taka nie miła niespodzianka
![]() |
fianiebieska (offline) |
Post #27 15-08-2017 - 13:46:37 |
Warszawa |
|
ewka1968 (offline) |
Post #28 27-08-2017 - 13:17:23 |
|
Czy macie może jakieś sprawdzone przepisy na soki do picia w czasie chemioterapii? Mama w poniedziałek zaczyna chemie czerwoną. Od kwietnia, od kiedy wiemy o chorobie codziennie pijemy soki owocowe i warzywne z wyciskarki. Podejrzewam, że przy chemii soki owocowe odpadają, ale może jesteście w stanie polecić jakieś soki warzywne, które nie zaszkodzą
![]() |
fianiebieska (offline) |
Post #30 27-08-2017 - 14:06:17 |
Warszawa |
|