Zespol stopa- dlon

Wysłane przez haidin 

haidin (offline)

Post #1

22-05-2018 - 15:17:19

Tychy 

Przechodze poraz drugi i najlepszy jest krem z mocznikiem 30 %.Stopy rece luszcza sie ale nie pękają.

dziubas (offline)

Post #2

22-05-2018 - 15:26:14

Gdańsk 

hadin!!! serce jakaż dobra rada!!! uśmiech

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

asia_córka (offline)

Post #3

22-08-2018 - 13:47:28

Witam
jakie inne środki można stosować w przypadku dolegliwości dłonie-stopy? Moja mama po nowym rodzaju podanej chemii ma zaczerwienie na dłoniach i stopach. Na razie pęcherzyki nie zostały jeszcze wypełnione ani wodą ani ropą, ale bardzo ją boli. Zamówiłam krem reconval b6 + dodatkowo zimne okłady. Jeżeli stosowałyście coś więcej proszę o rady.
Pozdrawiam
Asia

tobima (offline)

Post #4

15-03-2021 - 08:08:04

Rzeszów 

Hej Kochane, czy zespół stopa-dłoń może być już po czerwonej chemii?

Tomasz. (offline)

Post #5

15-03-2021 - 15:28:33

Pruszków 

tobima
Hej Kochane, czy zespół stopa-dłoń może być już po czerwonej chemii?
Zespół ręks-stopa występuje zwykle przy stosowaniu 5-FU i jego proleku- kapceytabinie (Xeloda).

Kiara1994 (offline)

Post #6

15-03-2021 - 16:03:21

Rzeszów 

asia_córka
Witam
jakie inne środki można stosować w przypadku dolegliwości dłonie-stopy? Moja mama po nowym rodzaju podanej chemii ma zaczerwienie na dłoniach i stopach. Na razie pęcherzyki nie zostały jeszcze wypełnione ani wodą ani ropą, ale bardzo ją boli. Zamówiłam krem reconval b6 + dodatkowo zimne okłady. Jeżeli stosowałyście coś więcej proszę o rady.
Pozdrawiam
Asia
Mojej mamie na wypadek gdyby wystąpił zespół Pani doktor kazała kupić maść z witaminą A + bawełniane rękawiczki i stosować na noc na dłonie i stopy. Czy to coś pomaga, tego to nie wiem, ponieważ zespół nie nastąpił wiec nie stosowała.

juskat2019 (offline)

Post #7

18-03-2021 - 16:17:44

mojej Mamie przy zespole ręka-stopa (podczas przyjmowania Xelody) pomagal Melkfett Ringelblumen z firmy Balea. Natluszczanie Melkfettem doradzil mi moj lekarz ginekolog w Niemczech i stamtad przywiozilam go Mamie, ale mozna go swobodnie dostac online np. na Allegro czy Amazonie smiling smiley

emk (offline)

Post #8

05-01-2022 - 12:17:52

Żory 

U żony po ostatniej, czwartej AC wystąpiły zaczerwienienia dłoni, ból paznokci i stóp. Stopy bolały na tyle, że przez kilka dni nie mogła zbyt wiele przejść przez mieszkanie. 12.01.2022 ma dostać 4x co trzy tygodnie TPD. Wyczytałem, że przy celowanych może być gorzej. Czy to prawda i w co się uzbroić aby pomóc?

PP cT4dN1M0 Luminarny B, HER2+++ po ACx4 DD, po 4x T+P+D, po Mastektomii radykalnej pT0N0 LVI(+)M0, w trakcie Trastuzumab, Tamoxyfen i Reseligo

Tomasz. (offline)

Post #9

05-01-2022 - 14:25:30

Pruszków 

emk
U żony po ostatniej, czwartej AC wystąpiły zaczerwienienia dłoni, ból paznokci i stóp. Stopy bolały na tyle, że przez kilka dni nie mogła zbyt wiele przejść przez mieszkanie. 12.01.2022 ma dostać 4x co trzy tygodnie TPD. Wyczytałem, że przy celowanych może być gorzej. Czy to prawda i w co się uzbroić aby pomóc?
Ból paznokci wynika z oddziaływania cytostatyków na macierz paznokci. Często się to nasila po taxanach, który to (pewnie Taxol) będzie zastosowany. Nie można poradzić na to nic, poza higieną i dbaniem (w tym zwłaszcza nieurażanie). Gdyby doszły po taanach bóle typu neuropatii obwodowej to leczy się to pregabaliną (Lyrica 150 mg). Warto pamiętać, aby nie doprowadzić do uszkodzenia osłonek mielinowych nerwów czuciowych na obwodzie. Lyrica powinna być zastosowana możliwie szybko, gdy pojawią się bóle typu neuropatii.
Opisane dolegliwości to nie są cechy zespołu ręka-stopa.

emk (offline)

Post #10

06-01-2022 - 10:36:37

Żory 

Żona skończyła 4x AC- Adriblastyna i Endoxan. Teraz 12.01 ma dostać 4x co trzy tygodnie Trastuzumab+Pertuzumab+Docetaksel. Czy takie połączenie może wzmóc opisane wyżej bóle paznokci, dłoni i stóp? Czy Lyrica 150mg jest na receptę?

PP cT4dN1M0 Luminarny B, HER2+++ po ACx4 DD, po 4x T+P+D, po Mastektomii radykalnej pT0N0 LVI(+)M0, w trakcie Trastuzumab, Tamoxyfen i Reseligo

Tomasz. (offline)

Post #11

06-01-2022 - 12:46:27

Pruszków 

1. Lyrica jest wyłącznie na receptę. Jest droga, ale w dawce 150 i op. po 56 szt przysługuje w neuropatii po cytostatykach refundacja. Jest nowy generyk- Naxalgan. Też refundowany. Jest nawet w dawce 300 mg- od nowego roku.
Zmiany na paznokciach mogą się nasilić po docetaxelu. Znałem osobę której płytki paznokciowe oddzielały się od łożyska. Stąd potrzebna jest duża dbałość o paznokcie. Stosowanie też odżywek, nielakierowanie.

emk (offline)

Post #12

06-01-2022 - 20:06:29

Żory 

Pytać o nią onkologa czy iść do neurologa? Mam też pytanie o bóle głowy. Może nie ten watek ale zapytam przy okazji, bo to z tego co czytałem, może podchodzić pod neuropatię obwodową ale może też świadczyć o przerzutach do mózgu. Żona skarży się na częste bóle głowy. W drugi dzień po 4 AC w lewym oku obraz zaczął się jej rozjeżdżać i skakać. Czy prosić lekarza o tomografię mózgu?

Tomasz. (offline)

Post #13

06-01-2022 - 22:38:18

Pruszków 

Ból głowy jest najczęstszym zgłaszanym objawem niepożądanym. Przed nawet uczuleniami osobniczymi. AC to leczenie forsowne, jak najbardziej takie objawy mieć może. Natomiast dwojenie się obrazu na działanie pochemijne nie wygląda. Jeśli dodatkowo są objawy neurologiczne to ja bym pilnie wykonał rezonans magnetyczny głowy. Receptę na Lyrica wydaje onkolog, albo neurolog na podstawie zaświadczenia od onkologa, ew neurolog, gdy otrzyma karty wlewów (z historii chemioterapii). Najpewniej więc onkolog.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 363
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022