Pierwsza chemioterapia

Wysłane przez qwerty111 

qwerty111 (offline)

Post #1

04-04-2020 - 22:17:27

Cześć,
przeglądałam już dużą część forum, ale mam jeszcze pytanie czy mogę się jakoś przygotować do pierwszej czerwonej chemii (4xAC+ 12 taksany). Wiem, że na pewno przyda się miękka szczoteczka do zębów smiling smiley Czy są jeszcze inne rzeczy, które dobrze byłoby mieć od początku leczenia? Jakieś dodatkowe leki do apteczki?

Pozdrawiam

dziubas (offline)

Post #2

04-04-2020 - 22:24:46

Gdańsk 

qwerty! sercePrzeciwwymiotne, ale te powinnien zaordynować chemioonk, na forum Tomasz wiele razy pisał nazwy tych leków, ale nie miałam chemii, to jakos mi do łba nie chcą wleźć!niedowiarek, sa raczej na recepte! I duuużooo picia, najlepiej wode mineralna, zeby na bieżąco wypłukiwac toksyny po chemii, acha i cos do jedzenia!

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Kama78 (offline)

Post #3

04-04-2020 - 23:06:04

Gdynia 

Jezeli chodzi o jamę ustną to nie tylko miękka szczoteczka, ale takze bezalkoholowy plynn do plukania jamy ustnej. Na pierwszy wlew zabierz tez cos cieplego do okrycia. Po wlewie przez pierwszy tydzien woda mi w ogole nie smakowala- wiec dodawalam do niej imbir i troche cytryny. Pomogało tez ssanie ciemnych winogron i mandarynek.

Rak typu NST G2 ER ++w 70% PR ++ w 60% Ki67- 40% HER2- E-Catherin + mutacja BRCA1. Za mną 4 AC +2 PXL+3 DCX przed operacją. Mastektomia z rekonstrukcją. Lametta. Radioterapia. styczeń 2021- profilaktyczne usuniecie jajników, kwiecień 2021- profilaktyczna mastektomia lewej piersi

Tomasz. (offline)

Post #4

05-04-2020 - 09:36:51

Pruszków 

1. Dostaniesz Emend- b.skuteczny lek p.wymiotny. Przynajmniej taki Ci sie należy.
2. W dniu podania otrzymasz 8 mg ondansetronu (dużo preparatów)- p.wymiotnie. Warto mieć w domu 1 op. np. Atossa 8 mg i i 1. op. Dexamethason 4 mg. To na wypadek mulenia w żołądku. Nie należy zwlekać z zażyciem w/w leków- w razie realnych wymiotów pozostaną tylko czopki lub podanie dożylne.
3. Objawem niepożądanym który występuje najczęściej są nie wymioty a zmęczenie, osłabienie. Trzeba dać organizmowi odpocząć i pić- aby wypłukać metabolity leków.
Resztę zobaczysz- wyjdzie w praniu. Nie ma się co nastawiać na działania niepożądane. A nawet u tej samej chorej objawy mogą być rózne po różnych podaniach.

lopuszek76 (offline)

Post #5

13-01-2021 - 16:38:38

A podpowiedzcie jak organizacyjnie ta pierwsza chemia wygląda? (szczególnie WCO Poznań)
Wiem ,ze badanie krwi najpierw...
Czy po badaniu a przed chemią jest wizyta u onkologa jesli bym miała jakies pytania? Czy moze juz po podaniu wlewu?
Komu i w którym momencie zgłosić ewentualne zapotrzebowanie na np. recepty na przeciwwymiotne leki oraz chęć uzyskania L4 na parę dni po chemii ?

Tomasz. (offline)

Post #6

13-01-2021 - 17:35:33

Pruszków 

Receptę na leki p wymiotom żądaj przy pierwszej okazji kontaktu z onkologiem. Podstawowe to Atossa i Dexamethason. Przy schemacie AC przysługuje Ci Emend i Dexamethason. Atossa może być na wszelki wypadek. Tam, gdzie nie ma Emendu to Atossa jest lekiem I linii.

lopuszek76 (offline)

Post #7

13-01-2021 - 18:57:26

Dzięki Panie Tomaszu ! uśmiech

Kama78 (offline)

Post #8

13-01-2021 - 21:17:15

Gdynia 

Lopuszku, przed kazdą chemią masz wizytę u onkologa, ktory musi zobaczyc Twoje wyniki i zlecic chemię. Bedziesz zmierzona i zwazona, zeby mozna było obliczyć dawkę kroplówki. Podpiszesz również zgodę na chemioterapię i dostaniesz informacje o mozliwych powiklaniach. Onkolog powinien też porozmawiać z Tobą i odpowiedziec na Twoje pytania.
Zabierz ze sobą kocyk albo duzy szal, bo bywa zimno w trakcie wlewu, coś do jedzenia (mozna jeść w trakcie), wodę i termos z herbatą (na kawę raczej nie będziesz miała ochoty smiling smiley), cos do czytania i słuchawki, jezeli lubisz słuchac muzyki. Chociaż może się okazać, ze trafisz na rozmownych pacjentów i bedzie mozna milo pogadać

Rak typu NST G2 ER ++w 70% PR ++ w 60% Ki67- 40% HER2- E-Catherin + mutacja BRCA1. Za mną 4 AC +2 PXL+3 DCX przed operacją. Mastektomia z rekonstrukcją. Lametta. Radioterapia. styczeń 2021- profilaktyczne usuniecie jajników, kwiecień 2021- profilaktyczna mastektomia lewej piersi

Al_la (offline)

Post #9

14-01-2021 - 17:49:57

k/Warszawy 

Kama78
Chociaż może się okazać, ze trafisz na rozmownych pacjentów i bedzie mozna milo pogadać

Zależy o czym pogadać. Ja trafiłam na bardzo rozmowne i miłe panie, które rozmawiały o swoich przerzutach. Nie miałam słuchawek i musiałam słuchać co mnie teoretycznie czeka przewraca_oczy

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

lopuszek76 (offline)

Post #10

14-01-2021 - 20:22:30

No to słuchawki profilaktycznie spakuję smiling smiley smiling smiley smiling smiley

Młodamama (offline)

Post #11

19-01-2021 - 14:01:24

Witam moja mama jest po pierwszej chemioterapii nie ma apetytu co robić??? Jest osłabiona słyszałam o napojach odżywczych czy pomagają też??

lopuszek76 (offline)

Post #12

10-02-2021 - 06:20:36

szykowałam się ,szykowałam i jest...Dzis pierwsza chemia smiling smiley Damy popalić skorupiakowi oby tylko wyniki krwi były dobre ,bo u mnie różnie bywa a akurat mam okres smiling smileysmiling smileysmiling smiley a pietruszka i buraki juz uszami mi wychodzą smiling smiley .
Trzymajcie kciuki !

Safi (offline)

Post #13

10-02-2021 - 06:31:48

Trzymamserce

Iwona75 (offline)

Post #14

10-02-2021 - 09:19:28

Trzymam kciuki za Ciebie!serce

---------------------------
BTC , T1bN0M0, G2(2+2+2) 10mm, ER ++ 100% (TS7/8), PGR +++ 100% (TS8/8), Her2 - (+1), Ki67 do 15%

Tomasz. (offline)

Post #15

10-02-2021 - 15:49:14

Pruszków 

Młodamama
Witam moja mama jest po pierwszej chemioterapii nie ma apetytu co robić??? Jest osłabiona słyszałam o napojach odżywczych czy pomagają też??
Jest lek Megalia refundowany przy raku.

lopuszek76 (offline)

Post #16

11-02-2021 - 08:19:47

Dzięki wszystkim !!. Odzywam się teraz ,bo jakos wczoraj nie miałam ochoty na odpalanie kompa smiling smiley
Wasze trzymanie kciuków pomogło!
Mimo ,ze szpital to moloch i mozna sie zakręcic to wszyscy lekarze i personel pielęgniarski mili i pomocni . A dziewczyny na korytarzach w kolejcce do poszczególnych gabinetów i juz na sali podań to tak zgrana i pomocna "paczka" dla takich jak ja co pierwszy raz ,ze az momentami wesoło było smiling smiley

Co do samej chemii.....samo podanie bez problemowe także nie wiem czego sie obawiałam. Potem w domu pierwsze pare godzin tez rewelacja. No ale wieczorem mimo podania srodkow w szpitalu bez Atossy się nie obyło smiling smiley smiling smiley smiling smiley

teraz lekko muli ale tragedii nie ma. Zobaczymy po sniadniu winking smiley

Jeszcze raz dziękuję !!!

Tomasz. (offline)

Post #17

11-02-2021 - 08:26:09

Pruszków 

Pamiętaj o tym, że działania Twoje mają być wyprzedzające. Tabletka przed istotniejszym muleniem. W razie, gdyby doszły wymioty to pomóc w domu mogą tylko czopki.

lopuszek76 (offline)

Post #18

11-02-2021 - 11:10:33

Pamiętam Panie Tomaszu . Własnie jak tylko zaczeło mocniej mulic to Atossa poszła w ruch smiling smiley smiling smiley smiling smiley

Dziękuję !

Tomasz. (offline)

Post #19

11-02-2021 - 12:20:53

Pruszków 

Dobrze naprzemiennie stosować Atosse z Dexamethasonem. Sama Atossa może powodować zaparcia.

Zan (offline)

Post #20

12-02-2021 - 00:38:47

Witaj. Jak się czujesz po pierwszej? Mam nadzieję, że jest ok. Dużo sił życzę buzki

Rak inwazyjny przewodowy her2 ++, hormonozalezny T2, N0, M0. Ki67-90%
.. I jeśli nie ma już żadnego ratunku zostaje jeszcze jeden... pobiec drugiemu na pomoc.

lopuszek76 (offline)

Post #21

13-02-2021 - 10:14:23

Przespałam ostatnie 2 dni smiling smiley Wystraszyła mnie tylko gorączka 38,5 -39 ,ale zadzwoniłam do szpitala i powiedziano mi zeby łyknąć jakis paracetamol bo to na gorączkę związaną ze szpikiem po AC za szybko. Na szczęście zadziałało i był to wyskok jednorazowy jak narazie winking smiley .
Teraz, jak to któraś napisała, czas na jedzenie przez rozum !! Co Wam smakowało w takim czasie? winking smiley

Jogro12 (offline)

Post #22

13-02-2021 - 20:19:30

Poznań 

Przez pierwsze 3 dni wszystko smakowało metalowo. A potem jadłam normalnie, ale lekkie rzeczy. Kurczak z wody z warzywami dobrze mi wchodził. Po pierwszej chemii mąż nakarmił mnie grantem z jogurtem . Nic mi po tym nie było, ale tak mi się porobiło, że od tamtej pory (XI.2018) nie tknęłam granatu, patrzeć nie mogę. Że też mi się to na słodycze nie zrobiło.

tobima (offline)

Post #23

13-02-2021 - 22:55:41

Rzeszów 

Ja już po drugim wlewie. Do tygodnia po mnie muli, więc łykam Atossan. Bardzo mi się pic chce, najlepiej wchodzi mi po prostu woda. Staram się jeść dużo warzyw, ryby, na śniadanie owsianka, albo jaglanka. Natki pietruszki z jeden pęczek dziennie. Na rosół mam często chęć. Słodyczy i cukru nie jem. Ale pączka w tłusty czwartek sobie nie odmówiłam. Nie wiem czy tak wszyscy mają, ale jak się obudzę to mam nieprzyjemny posmak w ustach. Codziennie rano płukam usta olejem, tak conajmniej 10 min a nawet do 20. I tak w parę dni po chemii to mija.

dziubas (offline)

Post #24

14-02-2021 - 00:08:15

Gdańsk 

Jorgo12
Że też mi się to na słodycze nie zrobiło.
śmiechNo właśnie! Ach te słodycze!!! śmiechthe finger smileysmiling bouncing smiley

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

lopuszek76 (offline)

Post #25

14-02-2021 - 08:44:50

Ja sobie zastępuję słodycze kompotem z jabłek . To cos co mi najlepiej teraz smakuje duży uśmiech.

Jogro12 (offline)

Post #26

14-02-2021 - 19:27:36

Poznań 

Podziwiam wszystkich, którym udało się zerwać ze słodyczami

lopuszek76 (offline)

Post #27

14-02-2021 - 22:08:12

Podpowiedzcie jeszcze jak z tym "ruszaniem szpiku" do działania? Który mniej/więcej dzień po wlewie jest taki jakby przełomowy?
Lekarz nic mi nie zalecił poza pojawieniem sie na kolejnym wlewie za 3 tygodnie. Czy powinnam zrobić sobie jakies badania w między czasie, np. morfologię? żadnego zastrzyku z czynnikiem wzrostu czy cos w tym stylu nie dostałam

renatar (offline)

Post #28

15-02-2021 - 07:16:10

sieradz 

To wszystko zależy od podejścia lekarza, jedni przekładają chemię jeżeli wyniki spadną i czekają aż naturalnie się odbudują. Inni dają bez problemów, u mnie tak było 12 pxl bez wspomagaczy a 3 AC z longuexem albo neupogenem [już nie pamiętam], moja chemiczka się chyba ulitowała bo wyniki miałam lepsze niż przed chemią więc nie było takich ewidentnych podstaw [chyba byłam jej najmłodszą pacjentką i tylko mnie go przepisała]. Mam wrażenie że jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze [te zastrzyki są bardzo drogie].

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

lopuszek76 (offline)

Post #29

15-02-2021 - 08:52:31

Dziękuję za odpowiedz. Dokładnie chyba tak niestety jest....
A robiłyście sobie same kontrolną morfologię? jesli tak , to po jakim czasie od wlewu?

renatar (offline)

Post #30

15-02-2021 - 09:57:17

sieradz 

Miałam tylko przed chemią.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 397
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022