mdlosci i bol brzucha

Wysłane przez Meryes 

Tomasz. (offline)

Post #1

21-05-2024 - 13:18:59

Pruszków 

Czyli tak jak pisałem. Warto zrobić densytometrie wyjściowa i uzgodnić z onkologiem zapobiegawcze podawanie kwasu zolendronowego co 4-6 miesięcy. Ile pacjentka ma lat? Analog GnRH nie będzie potrzebny?

Meryes (offline)

Post #2

21-05-2024 - 13:20:14

Efekty uboczne będą ciekawie, żona nigdy nie lubiła ćwiczeń czy sportu. Będzie narzekanie na bóle stawów bo z tego co widzę pisze o tym wiele pacjentek. Do tego pilnowanie wstrzymywanie miesiączki.

Czuje ze ciągle czeka mnie praca smiling smiley

Przeczuwam, że zsybko pokora się skończy u żony gdy już lepsze wyniki, no cóż zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie.

Niestety tu dochodzi inna choroba

Meryes (offline)

Post #3

21-05-2024 - 13:22:10

44lat , przed chorobą bardzo nieregularne miesiączki nawet co 11 dni, xanderla wstrzymała miesiączki i ciągle jest podawana.

I tak onkolog wspominał że będzie podawany jakiś kwas, ale narazie nie wyprzedzała faktów.

Nie jestem pewny też ale chyba były przed operacja badania genetyczne.

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 21-05-2024 - 13:25:18 przez Meryes.

Tomasz. (offline)

Post #4

21-05-2024 - 16:40:51

Pruszków 

Xanderla to właśnie analog GnRH. Umiarkowany wysiłek obniża wahania nastroju i zmniejsza uderzenia gorąca w wyniku działania p. estrogenowego tak etruzilu jak i samego analogu. Po Etruzilu objawy wypadowe się nasila. Jak bardzo? Nie sposób przewidzieć.

Potrzebne jest przemodelowanie stylu życia.

Polecam też wizytę u ginekologa. On może przepisać Oekolp Forte. Ilość hormonów dla ustroju jest znikoma, a wydanie zmniejsza dyspareunie i poprawia jakość życia w seksie.

Meryes (offline)

Post #5

10-06-2024 - 13:12:30

Dzis, po konsylium ze skierowaniem na radioaterapie.

na konsulium tez narazie zalecano brachyterapia + 15 naswietlen radio.

W czwartek bedzdzie wizyta z radiologiem wtedy sie dokladnie dowiemy jaki dalszy plan.

Z tego co widze brachyterapia to rodzaj radioterapii ale dosyc inwazyjny.

Cale leczenie to naprawde niezly poligon, a teraz dowiaduje sie jeszcze od naszego znajomego lekarza ze NFZ skonczyly sie srodki na swiadczenie nielimitowane sad smiley

Tomasz. (offline)

Post #6

11-06-2024 - 05:47:11

Pruszków 

Leczenie raka to nie manewry, a prowadzenie wojny. Wojny z wrogiem śmiertelnie groźnym. I dobrze, że się tak dzieje - to daje największe szanse na jego poskromienie i pokonanie.
Zaś brachyterapia to radioterapia lokalna. Promieniowanie działa silnie w miejscu lokalizacji, ograniczone jest działanie na ustrój. Dziś dobrym rozwiązaniem jest brachyterapia srodoperacyjna w ranie, bezpośrednio w loży po guzie. Promieniowanie działa wtedy najsilniej w miejscu lokalizacji nowotworu.

Meryes (offline)

Post #7

02-07-2024 - 11:33:46

Zona juz w trakcie radioterapii, 15 naswietlen bez brachyterapii. Dzisiaj tez bylo kolejna wizyta u chematologa i podanie herceptyny.

Byl inny lekarz i w sumie pierwszy raz jakis lekarz uzył zwrotu, ze "pani w sumie jest juz wyleczona, teraz robimy leczenie uzupelniajace" - Niby niewiele ale zona jakos w koncu uwiezyla ze jest dobra odpowiedz.

Zona tez dowiedziala sie ze czekamy na wyniki badan genetycznych 2 genow. Pojecia nie mam jakich i dlaczergo tylko 2? nie bylo mnie przy tym wiec nie znam szczegolow.

Tomasz. (offline)

Post #8

03-07-2024 - 17:56:01

Pruszków 

Leczenie raka piersi to leczenie zasadnicze i w niektórych przypadkach jest leczenie uzupełniające. W raku inwazyjny stadium od Ia do IIIB stosuje się leczenie uzupełniające zawsze, a w rakach przefinwazyjnych w części przypadków.
W stadium IV stosuje się leczenie paliatywne, zaś. W końcowym stadium leczenie objawowe (hospicyjne).
Badania genetyczne dotyczą mutacji w genie BRCA mutacja BRCA1 i BRCA2. To jest b. duży gen i łatwo jest mutacje ustalić. W razie nie stwierdzenia mutacji w badaniu klasycznym stosuje się badanie mutacji w sekwencji genów. Są też i inne geny (a w nich mutacje - to o mutacje tu chodzi), jednakże muszą być konkretniejsze już wskazania (chodzi o udowodnione przypadki raka w rodzinie).

lulu (offline)

Post #9

03-07-2024 - 21:54:21

k/Kwidzyna 

Miałam badane geny przy pierwszym zachorowaniu (2007) właśnie BRCA1 i BRCA2 były czyste. Jak zachorował mój brat na szpiczaka, miałam badany CECK (nie pamiętam numerka) czysty, przy drugim moim zachorowaniu w 2015 miałam badany NOD (też numerku nie pamiętam) też czysty.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Tomasz. (offline)

Post #10

04-07-2024 - 06:44:17

Pruszków 

Lulu, jakże miło, że zajrzałaś i zabrałaś głos. Ten Rak rodzinny o którym podajesz to mutacja w genie CHEK2. Nawet zbadanie genotypu z wynikiem ujemnym nie daje pewności, że badaniem w sekwencji się tej mutacji nie ma (się jej nie wykryje) .

Meryes (offline)

Post #11

05-07-2024 - 10:26:45

Dzieki za rozjasnienie tego tematu.

U nas jednak kolejny news, dzis jednak powiedzaiano ze po radio jednak bedzie brachyterapia. Troche sobie zaprzeczaja albo jest cos czego nie wiemy, na poczatku lekarz radiolog twierdzil ze nie potrzeba z takimi wynikami po chemii, teraz im sie odwidzialo i trzeba bedzie umawiac anestezjologa, ekg, krew i ustalac termin zabiegu.

Maszyny sie psuja, terminy przedluzaja... no troche sie to ciagnie a chcialoby sie juz odpoczac od tego wszystkiego.

Meryes (offline)

Post #12

16-07-2024 - 22:49:26

Pytanie:

23.07 wypada nam termin podania zastrzyku Herceptyny, ale 22.07-26.07 wyjedziemy na urlop czy mozemy to przelozyc o 1 tydzien? czy lepiekj pilnowac 3 tygodniowych odstepow pomiedzy zastrzykami? Hematolog twierdzi ze mozemy przelozyc ale chcialbym poznac Twoja opinie Tomku?

W piatek bdzie brachyterapia, radio zakonczone planowo.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-07-2024 - 22:50:32 przez Meryes.

Meryes (offline)

Post #13

19-07-2024 - 18:23:25

No to dziś była brachyterapia, 7 drutów chyba i 2 razy napromieniowane.

Dziwnie sponiewierana jest żona, pierś aż tak nie boli, ale mdłości, jakieś dziwne kolki i ból w klatce czy coś.

Cały dzień też bez jedzenia i mało picia więc zobaczymy jutro.

Kupiłem dexketoprofenum 25mg jak miałem operacje przepukliny tylko to pomagało znieczulić ból.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-07-2024 - 18:23:52 przez Meryes.

Meryes (offline)

Post #14

21-09-2024 - 00:39:54

No cóż może już będę powoli kończył ten wątek.

Żona przeszła chemię, operacje BTC, radioterapiie, brachyterapie, kontynuuje jeszcze Herceptyne i antychormony.

Za 2 msce tomograf głowy z kontrastem.
Raczej profilaktycznie, żona jest mega przemęczona funkcjonuje w pełni normalnie ale dowolny lekki wysiłek powoduje zmęczenie sportowca po maratonie.

Teraz zająć się trzeba sercem i zmęczeniem hemoglobina 10,8 ale. Bez brania żelaza i bez specjalnej diety.

Sporo się działo i już wiele się nauczyliśmy.

DZIĘKUJEMY ZA POMOC!!!

Tomku było nam naprawdę dużo łatwiej dzięki twoim radom

Tomasz. (offline)

Post #15

21-09-2024 - 07:29:10

Pruszków 

W chwili obecnej lekarz rodzinny może dawać skierowanie nie tylko na poziom B12, ale też i na kwas foliowy. To pozwala monitorować ew niedobory w stanach nadbarwliwosci z podwyższonym MCV. Polecam wykorzystać. A co co poza tym? Powrotu do normalności. Praktycznie nigdzie i nigdy sytuacja nie wraca do stanu sprzed zachorowania. Rak to choroba stygmatyzujaca swym charakterem i ciężkościa leczenia. I nie warto na siłę próbować wrócić do funkcjonowania przed zachorowaniem. To co jest bezcenne to pogoda ducha, cieszenie się, że można zaplanować przyszłość, że można się cieszyć dniem codziennym. To nie jakieś extra wyjazdy mówią nam o radości po zakończeniu leczenia. To czyni radość dnia codziennego. I Warto czerpać tą radość.

Meryes (offline)

Post #17

21-10-2024 - 20:58:50

Tomasz.
W chwili obecnej lekarz rodzinny może dawać skierowanie nie tylko na poziom B12, ale też i na kwas foliowy. To pozwala monitorować ew niedobory w stanach nadbarwliwosci z podwyższonym MCV. Polecam wykorzystać. A co co poza tym? Powrotu do normalności. Praktycznie nigdzie i nigdy sytuacja nie wraca do stanu sprzed zachorowania. Rak to choroba stygmatyzujaca swym charakterem i ciężkościa leczenia. I nie warto na siłę próbować wrócić do funkcjonowania przed zachorowaniem. To co jest bezcenne to pogoda ducha, cieszenie się, że można zaplanować przyszłość, że można się cieszyć dniem codziennym. To nie jakieś extra wyjazdy mówią nam o radości po zakończeniu leczenia. To czyni radość dnia codziennego. I Warto czerpać tą radość.

Radość i szczęście jakie czujemy po leczeniu jest nie do opisania. Napewno zahartowalismy się. Widok poliklinika już nie przeraża, badania są ciągle stresujące, TK głowy za jakiś czas ale to podejrzenie raczej problemów z oczami, wada wzroku i nie noszenienokolarow korekcyjnych.

Trauma jest widok osoby w chuscie czy bez włosów budzi masę uczuć i wspomnień. Ja czuję dumę ze daliśmy radę jako rodzina, dzieci skończyły rok szkolny bez większych pertutbacji, nie zawaliłem pracy, a żona pomimo wielu transfuzji i kiepskiego znoszenia chemii i psychicznych problemów przeszła całe leczenie pokornie jak owieczka. Zgodziła się na wszystko co jej kazano, była gotowa na mastektomii ale nie okazała się konieczna. A badania mikroskopowe potwierdziły dobre przeczucie chirurga prowadzącego.

Ja czuję się że sprawdziłem się jako mąż i ojciec. Jedyne co troroche poniewiera to właśnie próbowanie wracania do starego życia, po takiej walce wkurza mnie jak blachostki próbuje się stawiać jako problemy. W życiu problemem jest jest śmiertelna choroba a nie brak remontu czy awaria auta. Owszem trzeba żyć dniem codziennym ale mało ludzie doceniają to co mają, i to że żona od pół roku już funkcjonuje samodzielnie jeździ autem, pilnuje edukacji dzieci, zajmuje się domowymi sprawami to jest dla mnie sukces i największą nagroda jaka dostaliśmy po tym leczeniu.

Bardzo współczuję ludziom który słyszą diagnozę teraz moje doświadczenie mnie zachartowalo żona zapomniała dużo rzeczy stara się o tym nie myśleć ale ja wiem jak było ciężko jak męczyłem każdego kto był gotów mi pomóc, doradzić itd. To forum to był diament źródło bezcennych rad i wyjaśnień.

xiouken (online)

Post #18

05-11-2024 - 16:41:30

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkas
сайтсайт

Meryes (offline)

Post #19

11-11-2024 - 11:05:58

Żona złapała jakiegos wirusa chyba od dziecka kaszel i podciąganie nosem, ale bez gorączki.

Ciągnie się już z 4-5 dzień jutro planowane podanie herceptyny czy powinno się przełożyć?

Tomasz. (offline)

Post #20

11-11-2024 - 19:37:49

Pruszków 

Trzeba wykonać morfologię z rozmazem i CRP. Jeśli wyniki w normie to nie ma potrzeby przesuwania terminu wlewu.

Meryes (offline)

Post #21

11-11-2024 - 20:34:05

W sumie tak zrobimy, nie ma co w ciemno działać, lekarz zadecyduje.

To i tak już końcówka leczenia, a trzeba i tak jechać przepłukać port i zastrzyk z xanderli zrobić.

Meryes (offline)

Post #22

18-11-2024 - 12:11:01

6.XII.2023 roku bylo pierwsze podanie TCHP (czyli w tym herceptyne)

Jak dlugo trwa kuracja Herceptyna? bo zona jeszcze 2 terminy 03.XII i 24.XII to juz ponad rok leczenia bedze?

Tomasz. (offline)

Post #23

20-11-2024 - 14:31:59

Pruszków 

Zwykle podaje się 15-18 wlewow, z tym, że 2-3 powinny przypadac przed operacją.

xiouken (online)

Post #24

05-01-2025 - 18:12:06

Meryes (offline)

Post #25

10-01-2025 - 22:33:10

14 stycznia będzie ostatnie podanie herceptyny.

Teraz ma być podany kwas ale okazuje się że żona musi pilnie usunąć 2 żeby uwięziona 8 i jeszcze jakaś 7 i niestety musi to zrobić chirurg.

Żona prosiła aby się spytać czy odłożenie podania kwasu może wpłynąć negatywnie na proces leczenia?

Stomatolog też na zdjęciu pantograficznym widzi dziwna zmianę jakby resztki korzenia w szczęce ale doradzała zrobić rezonans szczęki czy coś takiego.

Starałem się uspokoić żonę skoro schemat TCHP tak dobrze usunął komórki rakowe, rezonans głowy czysty, usg brzucha, piersi też bez zmian. To raczej nie obawiał bym się że nagle jakieś zmiany rakowe w szczęce się pojawia.

Tomasz. (offline)

Post #26

13-01-2025 - 07:16:25

Pruszków 

Są pacjenci, którzy mają jawne przerzuty do koscca i ograniczone rezerwy czynności nerek. I mają podawany kwas w zmniejszony h dawkach. Tu mamy prewencje przed ew ujawnienie przerzutów, jak i działania przeciwko osteoporozie. To drugie jest w takiej sytuacji (antyhormony) istotniejsze.
Niebezpieczeństwo jest odnośnie jałowej martwicy kości szczęki. W sytuacji gdy dzieje się coś istotnego w tym obszarze to robi się przerwę w leczeniu onkologicznym i leczy na stomatologii chirurgicznej, to groźne powikłanie leczenia kwasem zolendronowym.
Dobrze robisz w rozmowie z żoną. Było forsowne leczenie przedoperacyjne neoadiuwantowe, leczenie adiuwantowe celowanie, jest leczenie Antyhormonami. Można by nawet zrezygnować z wlewow co miesiąc na wlewy co 3 miesiące, jako działanie przeciwko osteoporozie. Ja bym nawet tak zrobił. Każdy lek obciąża ustrój i warto rezygnować lub zmniejszać forsownosc leczenia, gdy nie jest to niezbędne. I żyć, żyć w oderwani od choroby. Cieszyć się z efektów leczenia. Cieszyć się życiem, a nie tylko panikować, że leczenia prewencyjnie może być odłożone.

xiouken (online)

Post #27

05-02-2025 - 17:00:59

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting

Meryes (offline)

Post #28

07-03-2025 - 18:15:27

Witaj Tomku, od stycznia kiedy żona zakończyła już chyba 18 dawkę herceptyny zabraliśmy się za leczenie zębów. Jeszcze czeka nas z kilka tygodni zanim będzie upewnimy się że wszystko już wyleczone.

W styczniu żona miała przyjąć pierwsza dawkę kwasu zolendrowego ale lekarka wstrzymała podanie w związku z leczeniem zębów.

Pytanie do Ciebie bo żona teoche się boi, że nie przyjmuje tego kwasu że nie ma ciaglasci leczenia itp.

Napewno lepiej tak jak teraz niż przyjąć kwas a potem nagle mieć interwencję chirurgiczne zębów.

Nie wiem na ile psychika żony, ale skarży się od paru tygodni bólami w prawej części miednicy, ona widzi że to może coś z kościami czytaj. Widzi już tam jakie przerzuty czy coś związanego z chorobą rakowa. Domyślam się że ludzie który przechodzą taka chorobę nawet po leczeniu i dobrych wynikach są uwrazliwieni na każde zmiany itp.

Aha żona ciągle przyjmuje antychormony a wspomniane nam że po tym występują bole stawów i może to jest bliższe przyczynie czy choćby kwestia małego ruchu czy złej pozycjonspania.

Kolejna rzecz psychika obserwujemy znacząca poprawę cery, żona przed antychormonami zawsze miała z tym problemy, jej skoki zachowania co przypominało dwubiegunowość wydaje się były na tle spadków czy wzrostu estrogennow czy innych hormonów teraz mam wrażenie że i leki Preato czy Depralin jak i antychormony postawiły ja na nogi psychicznie dużo lepiej a mamy za sobą już 17 lat że sobą więc znam dobrze żonę smiling smiley

Dziś troche strachu wróciło bardzo bliska koleżanka 40 lat która miała też raka piersi wykryte go z 8-9 lat temu ma jakieś zmiany na węzłach i wynik biopsji zmiana jest atypowa więc w pn. Decyzja i obawa czy nie będzie powrotu do leczenia, i czy gdzieś w organizmie nie pojawiło się kolejne ognisko choroby.

Pare tyg. Temu pogrzeb bliskiiefo znajomego 52 lata rak trzustki. Niestety ale z tą chorobą tzeba umieć żyć i być silnym psychicznie.

Tomasz. (offline)

Post #29

18-03-2025 - 20:03:31

Pruszków 

1. Antyhormony to też leczenie. Bez przerzutów do koscca kwas zolendronowy to tylko profilaktyka p. Osteoporozie. Ja bym wstrzymał podawanie kwasu w związku z leczeniem zębów.
2. Poprawa cery z przetłuszczającej się czy tradzikowa na normalna to kwestia nie tyle estrogenow co androgenow. Analogi GnRH blokując jajniki ograniczaja też jajnikowe wytwarzanie androgenow. Patrz np. Zespół PCOS.
3. Dwubiegunowość faktyczną nie redukuje się antydepresantami, wręcz odwrotnie. Powodem poprawy jest brak niedomogi lutealnej.
Że w ogóle to ktokolwiek tu zagląda...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-03-2025 - 20:04:50 przez Tomasz..
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 639
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024