Chemioterapia a słońce
Wysłane przez siorek81
siorek81 (offline) |
Post #1 27-05-2011 - 09:02:13 |
|
Witam
Mam pytanie odnośnie słoneczka ![]() Kolezanka mojej mamy, która 10 lat temu wygrała z raczyskiem powiedziała, że onkolożka zabroniła jej w trakcie chemioterapii wychodzić na słońce. I nie chodziło jej o opalanie ale wręcz unikanie promieni słonecznych... Czy słyszałyście cos takiego ?? |
Al_la (offline) |
Post #2 27-05-2011 - 09:12:03 |
k/Warszawy |
Słyszałyśmy. Słońce w duecie z chemioterapią może spowodować, ze na skórze pojawią się czerwone plamy, albo wysypka, albo inna reakcja uczuleniowa.
Dlatego długie wystawianie skóry na ostre słońce w czasie, kiedy organizm jest przesycony chemioterapeutykami jest niewskazane ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Al_la (offline) |
Post #4 27-05-2011 - 09:29:31 |
k/Warszawy |
Bez przesady. Chodzi tylko o wylegiwanie się na słońcu, a nie wyjście na dwór.
Przecież do lekarza, czy na chemię jakoś się trzeba przemieścić ![]() Ja nie mam doświadczeń w tym temacie, bo chorowałam jesienią i zimą, ale na pewno odezwą się dziewczyny, które przyjmowały chemię w środku lata ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
ToJa (offline) |
Post #6 27-05-2011 - 09:52:56 |
|
Chemioterapie (6 x AC) miałam od 06 czerwca do 26 września, a więc w pełni lata.
Lato było gorące, słoneczne. Unikałam słońca. Na zakupy wychodziłam ok. godz. 8-ej (jak wstałam ![]() Na długi spacer wybierałam sie około godz.19-tej. Wracałam do domku około 21-ej. Gdy musiałam wyjść w ciągu dnia, zakładałam przewiewna bluzkę z długim rękawem i długie płóciennie spodnie. Na głowę też cus zakładałam ![]() ![]() To wszystko oczywiście w dni słoneczne. Gdy była "brzydka" pogoda starałam sie jak najwiecej przebywac poza domem, choc było to trudne, albowiem juz wtedy byłam uzależniona od forum ![]() Chemie przeszłam bez żadnych problemów ![]() |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
576
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024