Schemat AC
Al_la (offline) |
Post #1 26-02-2021 - 20:56:13 |
k/Warszawy |
Weronikaa, idź do okulisty, bo być może masz jakąś bakterię i potrzebny jest lek.
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
raczki (offline) |
Post #2 17-03-2021 - 15:52:43 |
Warszawa |
Cześć,
moja mama w poniedziałek miała pierwszy wlew. Cytuję "czuje się jak g**no" ,ale nie wymiotuję ,czuje jakby miała gorączkę. Wszystkie objawy można powiedzieć książkowe ![]() Mama ma dość specyficzny schemat, ponieważ zdecydowałyśmy się na wlewy co dwa tygodnie (bardziej agresywne leczenie) i w związku z tym dostałyśmy dodatkowy lek na krwinki białe chyba (nie byłam niestety z mamą na oddziale, a ona była zbyt zestresowana żeby pamiętać )Lek pegfilgrastim 6 mg. Mamy zrobić echo serca , ale zastanawiam się - kiedy miałyście USG robione ? Może polecicie jakie dodatkowe badania robić ? Mamy opiekę w Medicover, więc warto to wykorzystać ![]() G2,ER 100%,PR<1%,HER2 -,Ki67 <14% z przerzutem do węzłów chłonnych. Przedoperacyjny chemia 4x AC co 2 tyg , 12x paklitaksel. Operacja z zachowaniem skóry + ekspander. Wycięte wszystkie węzły chłonne |
Tomasz. (offline) |
Post #3 17-03-2021 - 16:18:27 |
Pruszków |
Błędem w sztuce lekarskiej jest niezrobienie echo serca przed pierwszym wlewem antracyklin. Należy to zrobić możliwie pilnie. To badanie obligatoryjnie ważni w razie każdego wlewu AC.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #4 18-03-2021 - 07:10:35 |
Pruszków |
W rakach hormonalnie zależnych cykl leczenia z wlewami co 2 tygodnie przyniesie dużo większe niż koszty niż korzyści. Chyba, że dawki ADM są mniejsze, rzędu 70-80 mg na wlew. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
raczki (offline) |
Post #5 19-03-2021 - 09:57:18 |
Warszawa |
Przyznam szczerze, że nie wiem jaka jest dawka, ponieważ o tym nas nie informują.
Wiem, że taka częstotliwość nie jest często stosowana, natomiast kto nie ryzykuję, ten nie piję szampana ![]() Zobaczymy jak zareaguję mama przy drugiej dawce, ponieważ podobno możemy zawsze wrócić do 3 tyg (według lekarza). Moja mama nie ma książkowego nowotworu, do tego bardzo długo czekałyśmy na leczenie (6 grudnia mama wyczułam guz,23.12.20 biopsja a dopiero 15.03.21 pierwszy wlew). Powiedźcie mi proszę echo serca po każdym wlewie się robi ? kiedy powinnyśmy USG zrobić w trakcie chemii ? G2,ER 100%,PR<1%,HER2 -,Ki67 <14% z przerzutem do węzłów chłonnych. Przedoperacyjny chemia 4x AC co 2 tyg , 12x paklitaksel. Operacja z zachowaniem skóry + ekspander. Wycięte wszystkie węzły chłonne |
Krynia58 (offline) |
Post #8 21-03-2021 - 18:33:51 |
Warszawa |
Raczki, po każdym wlewie Mama powinna dostać coś w rodzaju wypisu i na tej karcie powinna być wielkość dawki leku i wszystkiego co jej podali. Ja dostawałam, były tam jeszcze wyniki po badaniu krwi.
![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
raczki (offline) |
Post #9 22-03-2021 - 09:56:46 |
Warszawa |
Krynia58 masz rację - na karcie wszystko jest
![]() Doxorubicyna 109,2 mg, cylcofosfamid 109,2mg. Zobaczymy jaki będzie drugi wlew,ponieważ mama przy w dniu pierwszego wlewu zdecydowała się na odstępstwa co 2 tyg a pewnie "woreczek" już czekał. Tomasz jak uważasz jaka dawka powinna być przy 2 wlewie ? G2,ER 100%,PR<1%,HER2 -,Ki67 <14% z przerzutem do węzłów chłonnych. Przedoperacyjny chemia 4x AC co 2 tyg , 12x paklitaksel. Operacja z zachowaniem skóry + ekspander. Wycięte wszystkie węzły chłonne |
Tomasz. (offline) |
Post #10 22-03-2021 - 13:58:35 |
Pruszków |
Nie słyszałem o takich proporcjach cyklofosfamidu i doxorubicyny. W cyklach co 3 tyogodnie zwykle się podaje 96 mg doxorubicyny i 960 mg cyklofosfamidu. Osoba w wieku 30-40 lat takie dawki co 2 tygodnie udźwignie. Po 45 roku życia szanse są nieduże, z powodu działań ubocznych dojdzie najprawdopodobniej do przesunięcia 3 i 4 wlewu. Z resztą nie wiem po co w raku luminalnym stosować dose-dense. Jeśli ma pomóc to pomoże w podaniach co 3 tygodnie. Jeśłi ma nie pomóc- to dose-dense też nie pomoże. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Gosia64 (offline) |
Post #11 22-03-2021 - 17:12:05 |
pod Olsztynem |
Ja w cyklach DD co 2 tygodnie miałam Doxorubicynę 116 mg i Cyklofosfamid 1164 mg. Dawka wyliczana była dla 82kg/171cm. Wszystkie 4 wlewy miały taką samą dawkę. Wiek 55 lat, bez większych skutków ubocznych, wlewy w terminie bo wyniki krwi były dobre
|
raczki (offline) |
Post #12 23-03-2021 - 11:58:23 |
Warszawa |
Gosia64 bardzo potrzebowałam takiej wiadomości, bo zaczęłam się martwić czy to dobry pomysł
![]() Moja mama 70 kg i 165 cm wzrostu więc te dawki by się zgadzały ![]() Miałaś potem paklitaksel ? Bardzo dziękuję, że się odezwałaś ![]() G2,ER 100%,PR<1%,HER2 -,Ki67 <14% z przerzutem do węzłów chłonnych. Przedoperacyjny chemia 4x AC co 2 tyg , 12x paklitaksel. Operacja z zachowaniem skóry + ekspander. Wycięte wszystkie węzły chłonne |
M_Teresa (offline) |
Post #13 26-03-2021 - 21:55:19 |
|
Witam, w poniedziałek moja mama wędruje do szpitala i we wtorek ma mieć pierwszy wlew z doksorubicyny.
Czy możecie poradzić jak się przygotować i jak niwelować ewentualne skutki uboczne? Może ktoś udostęni link z informacjami, bo zapewne takie są już gdzieś na forum. Dotychczas przygotowałam dla mamy zakwas z buraków i pietruszkę. A co myślicie o spirulinie? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Mama: cT2N0M0 Luminal B Chemioterapia neoadjuwantowa 4xAC + 12xPaklitaksel Mastektomia lewostronna z usunięciem wartowników. Adjuwantowa radioterapia i hormonoterapia. |
Tomasz. (offline) |
Post #14 27-03-2021 - 17:08:49 |
Pruszków |
1. Dowiezienie i odebranie chorej.
2. Zapewnienie odpoczynku i lekkostrawnego jedzenia. 3. Wykupiona Atossa, Emend lub zamiast Atossy Dexamethason. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
M_Teresa (offline) |
Post #16 27-03-2021 - 19:13:35 |
|
Dziękuję Tomasz. A czy standardowo mama dostanie receptę na te leki przy wypisie? Szpital ma taką procedurę, że pierwszego dnia robią badania, drugiego wlew i trzeciego po obserwacji wypuszczają do domu. Czy to standardowe podejście? Przy drugim wlewie i kolejnych ma być tylko 2 dni w szpitalu. A przy białej chemii 1 dzień. Mama: cT2N0M0 Luminal B Chemioterapia neoadjuwantowa 4xAC + 12xPaklitaksel Mastektomia lewostronna z usunięciem wartowników. Adjuwantowa radioterapia i hormonoterapia. |
Magdaaa (offline) |
Post #17 27-03-2021 - 20:06:19 |
|
Teresko, na leki przeciwwymiotne mama otrzyma receptę. Co szpital to inne obyczaje. Moja mama przy tak jak Ci wcześniej pisałam identycznym schemacie leczenia miała tak: Rano badania krwi, potem jak były wyniki króciutka wizyta u lekarza, potem wlew, potem do domu. Tak było podczas wszystkich wlewów i chemii czerwonej i potem białej. Nigdy podczas wlewów nie nocowała w szpitalu. Powodzenia
|
Ania19788 (offline) |
Post #18 27-03-2021 - 22:10:10 |
|
Nie ,to nie jest standardowe podejście ale czasem praktykowane. Moja mama wszystkie chemie AC brała w szpitalu i na 3 dobę wychodziła ,ale to my tak chciałyśmy i lekarka się zgodziła . Teraz natomiast bierze docetaksel .Pierwszy wlew tez w szpitalu ,mama lezala 2 doby ,na trzecia wyszła. Nastepne wlewy już maja być normalnie ,czyli w tym samym dniu po wlewie wychodzi do domu. Na wszystkie leki będziecie mieć recepty. |
M_Teresa (offline) |
Post #20 29-03-2021 - 21:46:43 |
|
Moi drodzy, pytanie może nietypowe: czy po wlewie z doksorubicyna można kontaktować się z dziećmi?
Mama: cT2N0M0 Luminal B Chemioterapia neoadjuwantowa 4xAC + 12xPaklitaksel Mastektomia lewostronna z usunięciem wartowników. Adjuwantowa radioterapia i hormonoterapia. |
M_Teresa (offline) |
Post #22 29-03-2021 - 22:11:48 |
|
Dziękuję, chodzi o moją mamę. Kontakt z wnukami będzie miał dla niej nieocenioną wartość terapeutyczną i trochę się martwiłam. Mama życie by za te dzieciaki oddała. Mama: cT2N0M0 Luminal B Chemioterapia neoadjuwantowa 4xAC + 12xPaklitaksel Mastektomia lewostronna z usunięciem wartowników. Adjuwantowa radioterapia i hormonoterapia. |
Tomasz. (offline) |
Post #24 30-03-2021 - 09:59:04 |
Pruszków |
Tu jest całe sedno sprawy. Ale Już o to pytałaś o to w innym wątku. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
M_Teresa (offline) |
Post #25 31-03-2021 - 15:18:03 |
|
Odebrałam dziś mamę ze szpitala. Czuje się w miarę dobrze. W szpitalu dostała: dexaven, adriblastina pfs, akynzeo, endoxan, PWE, NaCl.
Doksorubicyna 100mg Cyklofosfamid 1000mg. Oprócz tego na receptę: accofil i torecan- czy ten lek jest skuteczny na ewentualne mdłości? Mama: cT2N0M0 Luminal B Chemioterapia neoadjuwantowa 4xAC + 12xPaklitaksel Mastektomia lewostronna z usunięciem wartowników. Adjuwantowa radioterapia i hormonoterapia. |
Tomasz. (offline) |
Post #26 31-03-2021 - 19:01:12 |
Pruszków |
Torecan ma słaby potencjał p. Wymiotom. Accofil jest na wzrost neutrofili. Akynzeo powinien wystarczyć. To drogi ale b. skuteczny lek p wymiotom. Dexaven to dexamethason. Też działanie p wymiotne. Awaryjnie w domu powinien być albo Dexaven, albo Atossa. Dawki leków typowy dla wagi ok 75 kg ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
M_Teresa (offline) |
Post #27 31-03-2021 - 20:24:02 |
|
Dziękuję! A co można poradzić na ogromne czerwone "podkówki" pod oczami? Polecacie coś? Mama: cT2N0M0 Luminal B Chemioterapia neoadjuwantowa 4xAC + 12xPaklitaksel Mastektomia lewostronna z usunięciem wartowników. Adjuwantowa radioterapia i hormonoterapia. |
Tomasz. (offline) |
Post #30 01-04-2021 - 09:23:33 |
Pruszków |
Po leczeniu. W trakcie taksanów w pierwszych dniach po wlewie jest też czerwona twarz, która może być opuchnięta. To wynik premedykacji sterydami. Wszystko ustąpi po leczeniu. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |