Schemat AC

Wysłane przez Amazonki.net 

ady (offline)

Post #1

09-04-2012 - 22:47:34

No właśnie jestem po serii zastrzyków celem pobudzenia leukocytów. Mam nadzieję, że zadziała. A czerwona franca wypaliła mi juz gardło i podniebienie i nie wiem czy są jakieś preparaty, by tą suchość zlikwidować, jakoś nawilżyc?

Ada

A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój..

Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl]
Marcelek

lulu (offline)

Post #2

09-04-2012 - 22:53:55

k/Kwidzyna 

[amazonki.net]

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

braja (offline)

Post #3

10-04-2012 - 15:28:04

W tym poradniku nie ma zbyt wiele na temat wysychania błon sluzowych.

Ja stosowałam nawilzacz powietrza (dopóki sie nie zepsuł winking smiley ), teraz popijam len, a do nosa stosuje spray z wody morskiej. Nie daje to 100% rezultatów, no ale jest lepiej. Miałam też kiedyś recepte od lekarza na specjalna płukanke do gardła z gliceryną, potasem i jodyną, to było bardzo skuteczne.

b_angel (offline)

Post #4

10-04-2012 - 15:34:12

radom 

Jama ustna

Śluzówki terenu jamy ustnej, gardła i krtani należą do szczególnie wrażliwych na mogące powstać uboczne skutki radio- i chemioterapii (odczyn ze strony śluzówek jamy ustnej dotyczy blisko 40% chorych leczonych standartowymi metodami chemioterapii, zwłaszcza zawierającymi Metotreksat i 5-Fluorouracyl). Dlatego, w celu pełnej ich ochrony, należy:

1.spożywać duże ilości witamin B2, B6, PP, E, A.

2.często myć zęby (po każdym, nawet najmniejszym posiłku). Znaczenie ma także odpowiednia technika mycia zębów. Szczoteczka powinna być miękka, nylonowa. Przed umyciem powinna zostać wyparzona we wrzącej wodzie, a w czasie mycia – płukana w tejże. Podczas mycia należy ułożyć szczoteczkę pod kątem 45 stopni między zębami a dziąsłami, po czym powoli myć przesuwając szczoteczkę poziomo. Do mycia należy używać środków, które nie drażnią, np. sody oczyszczonej (Blend-a-med Baking Soda). Nie powinno się natomiast używać roztworów cytryny czy gliceryny (wysuszają i drażnią śluzówki).

3.dbać o właściwy stan uzębienia (wyleczenie próchnicy).

4.dbać o właściwą higienę protez zębowych (jeżeli są używane).

5.pić 3000 ml płynów na dobę, o ile nie ma przeciwwskazań.

6.w razie bólu przy połykaniu pokarmów można stosować ( o ile nie ma znacznych owrzodzeń ze strony śluzówek):

§preparat Tantum Verde (roztwór w aerozolu);

§na ok. 15 minut przed jedzeniem wypić drobnymi łykami 2% roztwór dioniny - przed połknięciem dokładnie płucząc nim usta; jak przy myciu zębów. Roztwór ten przygotowujemy wkraplając na szklanki przegotowanej i chłodnej wody 15 kropli 2% roztworu dioniny.

§roztwór wody utlenionej (1% H2O2 i H2O w równych proporcjach);

§płyn witaminowo-glicerynowy (receptę wyda lekarz);

§siemię lniane;

§Xylocainę w 2% aerozolu lub w roztworze – 15 ml na dawkę (do 120 ml na dobę);

§Tramal w kroplach (zwykle ok. 15 kropli na kwadrans przed posiłkiem);

§duże nadzieje wiąże się także z preparatem SALAGEN.

Nie wolno natomiast:

1.palić papierosów.

2.pić alkoholu.

3.spożywać pokarmów zbyt zimnych, gorących, słodkich, kwaśnych, twardych, słonych, słodkich, czy w inny sposób podrażniających śluzówki.

4.jeść słodyczy (z uwagi na możliwość próchnicy).

5.płukać jamy ustnej preparatami zawierającymi alkohol (który wysusza śluzówki).

W razie braku skuteczności stosowanego zalecanego postępowania należy zmienić dietę na półpłynną i skontaktować się z lekarzem. Konsultacja taka jest niezbędna także w razie pojawienia się na śluzówkach jamy ustnej nadżerek, owrzodzeń czy nalotów. Przestrzeganie powyższych wskazówek zalecane jest szczególnie u chorych leczonych chemicznie: Metotreksatem, 5-Fluorouracylem, Adriamycyną, Bleomycyną, Winblastyną, Aktynomycyną-D.

[amazonki.net]

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

ady (offline)

Post #5

10-04-2012 - 15:51:38

Dzięki smiling smiley Aż nie wiem od czego zacząć!

Ada

Marcelek

braja (offline)

Post #6

10-04-2012 - 16:02:13

Nie jestem w stanie tyle pić, a bezposrednio po chemii tym bardziej, bo mam wtedy takie jakby zwężenie gardła, że przełykanie czegokolwiek powoduje uczucie dławienia się, a to wywołuje wymioty sad smiley

b_angel (offline)

Post #7

12-04-2012 - 15:54:08

radom 

mimo wszystko staraj się pić jak najwięcej
i poszukaj smaków nowych smiling smiley, może jakiś napój będzie lepiej wchodził niż inne smiling smiley

ady (offline)

Post #8

13-04-2012 - 23:17:13

Onk mówił, że miesiączka się zatrzyma. Tymczasem przyszła po pierwszej chemii, po 3-ciej chemii (42 dni) i znów po 14 dniach. Czy takie sensacje to normalna sprawa? Bo wiecie.. wyobraźnia niestety działa sad smiley

Ada

Marcelek

mag_dag (offline)

Post #9

14-04-2012 - 00:31:50

Sosnowiec 

ady, Ty jestes hormonozależna?
ja stara i posunięta już to nie pamiętam myśli
bo jak nie jesteś, to powrót miesiączki nie ma znaczenia

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

ady (offline)

Post #10

14-04-2012 - 13:52:44

No właśnie jestem sad smiley i miesiączka sobie jescze nie poszła ( no wiem- ogólnie to ok ze jestem,ale że tak ciagle miesiączkuję to chyba już nie ok). Do tego ledwo z jednej wyszłam to już następna. A miałam oszczędzać na podpaskach..winking smiley Nie wiem czy do gina nie pędzić taka krwawiąca.. czy przeczekać jeszcze.

Ada

Marcelek

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-04-2012 - 13:54:24 przez ady.

b_angel (offline)

Post #11

14-04-2012 - 14:33:42

radom 

onkowi powiesz smiling smiley
i on zadecyduje co i jak
a mówił o zoladexie?, że będzie włączony?

ps. każdy organizm reaguje inaczej
ja na przykład przestałam miesiączkować po 6 cyklu i miałam przerwą czteromiesięczną w miesiączkowaniu (ino ja niehormonalna - to antyhormonów żadnych nie dostawałam

akzseinga74 (offline)

Post #12

14-04-2012 - 17:03:39

Braja - u nas na chemii na korytarzu wisi plakat z nazwą leku właśnie na suchość w ustach. Nie pamiętam nazwy, ale mogę w poniedziałek zapisać

madzia_61 (offline)

Post #13

15-04-2012 - 12:46:50

Braja ja stosowalam Glosal i Mucinax-areozole,żułam na czco lyzeczke oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia oraz stosowalam tabletki do ssania isla o smaku porzeczki .

ady (offline)

Post #14

15-04-2012 - 14:18:25

Właśnie zajrzałam, by napisać, ze nabyłam Glosal. I chyba pomaga. Zobaczymy wieczorem, bo wtedy najgorzej. Smaczek chyba jabłkowy..duży uśmiech

Ada

Marcelek

Anonimowy użytkownik (offline)

Post #15

21-04-2012 - 16:13:56

Mam pytanie, ile czasu "leci" Wam chemia? i skąd mam wiedzieć czy jestem hormonozależna czy nie? (pewnie gdzieś na wynikach jest?) sorry za głupie pytania niedowiarek

Halinka (offline)

Post #16

21-04-2012 - 16:17:42

Tak, powinno być na wynikach Receptory PR (progesteronowe) i ER (estrogenowe) - podane najczęściej w procentach, ale czasem w innych jednostkach lub po prostu plus albo minus (to już bardzo rzadko)
Nie brałam AC, więc na temat czasu spływu chemii się nie wypowiembezradny

Post #17

21-04-2012 - 16:20:12

Halina dziękuje u mnie jest 5% jednego i drugiego

Halinka (offline)

Post #18

21-04-2012 - 16:22:58

Nawet przy 5% prawdopodobnie będzie hormonoterapia - myślę, że to dobrze.
PS. Ciii - To nie jest wątek na ten tematoczko

Post #19

21-04-2012 - 16:25:22

no taksmiling smiley sorry niedowiarek a więc w poniedziałek mam jechać na chemioterapie, ale na pobyt dzienny - zobaczymy jak będzie bezradny

Halinka (offline)

Post #20

21-04-2012 - 16:34:30

ady
No właśnie jestem sad smiley i miesiączka sobie jescze nie poszła ( no wiem- ogólnie to ok ze jestem,ale że tak ciagle miesiączkuję to chyba już nie ok).
Ady, już gdzieś pisałam, że całą chemię miesiączkowałam normalnie, a nawet... regularniejduży uśmiech i nikt z lekarzy nie miał zastrzeżeń, po prostu każdy organizm reaguje po swojemu. Jesteś hormonozależna, ale czy już jesteś w trakcie hormonoterapii, bierzesz leki? Natomiast z nieregularnymi i obfitymi okresami na pewno do gina bym poleciałatak.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-04-2012 - 16:39:29 przez Halinka.

amado (offline)

Post #21

21-04-2012 - 19:21:18

julia80
Mam pytanie, ile czasu "leci" Wam chemia?

gdy brałam AC to pielęgniarka powiedziała mi żeby pilnować żeby C leciala powoli wtedy nie ma się silnego wrażenia zatkania zatok, nosa (tych rejonów) i lepiej się człek czuje; u mnie całość wraz z płukaniem trwała około 1,5 - 2 godz.

Post #22

21-04-2012 - 21:08:20

pytam bo mi mówili że musi zlecieć w ciągu godziny

braja (offline)

Post #23

21-04-2012 - 21:11:54

Nie słyszałam o glosalu, nie omieszkam spróbować! smiling smiley

aga66 (offline)

Post #24

21-04-2012 - 21:25:16

Warszawa 

Julia, to Cię ktoś wkręca, bo mówią, że lepiej jak leci powoli. Ja miałam co prawda trzyskładnikową, ale leciała bite 2 godziny. Miałam kiedyś przypadek, że przetrzymano mnie pod gabinetem chemiczki 6 godzin i dotarłam na oddział chemii przed 15, a oni pracowali do 16, to jedna pielęniarka (szczęśliwa z tego powodu to ona nie była) została ze mną dłużej i nikt niczego nie przyspieszał buziak

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska
Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

dama (offline)

Post #25

22-04-2012 - 00:57:34

A ja Was chciałam zapytać z ciekawości o kolor AC.
Potocznie mówi się i pisze, że ona czerwona jest...
Moje pierwsze 2 były z lekka pomarańczowe, a 2 ostatnie no... prawie czerwone.
To od czegoś zależy?
Wasze też miały takie różne kolory?

berni (offline)

Post #26

22-04-2012 - 10:25:27

Gryfino 

Damo, moje 6 AC było w kolorze jasno czerwonym i wszystkie były takie same, kolor chemii zależy od lekarstw z których się składa. Ale też miałam tylko dwa razy jeszcze jakiś biały woreczek dodatkowo, a cztery razy tylko mały woreczek czerwonki czyli 20 minut i do domku blee

b_angel (offline)

Post #27

22-04-2012 - 11:04:15

radom 

schemat leczenia AC jest dwuskładnikowy (patrz post 1 duży uśmiech)
adriamycyna (A) ma kolor jasnoczerwony
cyklofosfamid (C) jest przezroczysty
a reszta to leki przeciwwymiotne i "płukanie żył"

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-04-2012 - 11:05:01 przez b_angel.

Mama_Wojtusia (offline)

Post #28

24-04-2012 - 12:19:13

Wrocław 

Duzo pisalyście na temat utraty włosów na głowie. Napiszcie proszę, jak szybko straciłyście brwi i rzęsy?
Mam zaordynowane 4 cykle EC, jestem juz po pierwszym.
Zastanawiam się, czy jest szansa, aby brwi i rzęsy się uchowały?
Pogodziłam sie już z utratą włosów na głowie, ale bez tych na twarzy będę wyglądać jak ufokwinking smiley

dama (offline)

Post #29

24-04-2012 - 12:28:43

Też miałam 4 AC (skończyłam 2 tyg. temu), a rzęsy i brwi zostały na miejscu i nigdzie się nie wybierają.
Włosy też nie do końca mi wyszły. bezradny
Musiałam obciąć na jeża, bo się kruszyły, ale mam dalej tego samego jeża, tylko trochę się przerzedził, czoło się podwyższyło i nad szyją trochę wypadło.
Ale każda z nas jest inna... jednej wypadną, drugiej nie, a trzeciek nie do końca.
Czekam teraz na taxol. Może on zrobi porządek z rzęsami i brwiami? myśli

Marzena1 (offline)

Post #30

24-04-2012 - 12:39:59

Ja jestem po 7 cyklu AT brwi i rzęsy się trochę przerzedziły, ale można podmalować i nie jest źle.buzki
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 413
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022