Schemat AC
ady (offline) |
Post #1 09-04-2012 - 22:47:34 |
|
No właśnie jestem po serii zastrzyków celem pobudzenia leukocytów. Mam nadzieję, że zadziała. A czerwona franca wypaliła mi juz gardło i podniebienie i nie wiem czy są jakieś preparaty, by tą suchość zlikwidować, jakoś nawilżyc?
Ada A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.. Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl] Marcelek |
lulu (offline) |
Post #2 09-04-2012 - 22:53:55 |
k/Kwidzyna |
[amazonki.net]
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
braja (offline) |
Post #3 10-04-2012 - 15:28:04 |
|
W tym poradniku nie ma zbyt wiele na temat wysychania błon sluzowych.
Ja stosowałam nawilzacz powietrza (dopóki sie nie zepsuł ![]() |
b_angel (offline) |
Post #4 10-04-2012 - 15:34:12 |
radom |
Jama ustna
Śluzówki terenu jamy ustnej, gardła i krtani należą do szczególnie wrażliwych na mogące powstać uboczne skutki radio- i chemioterapii (odczyn ze strony śluzówek jamy ustnej dotyczy blisko 40% chorych leczonych standartowymi metodami chemioterapii, zwłaszcza zawierającymi Metotreksat i 5-Fluorouracyl). Dlatego, w celu pełnej ich ochrony, należy: 1.spożywać duże ilości witamin B2, B6, PP, E, A. 2.często myć zęby (po każdym, nawet najmniejszym posiłku). Znaczenie ma także odpowiednia technika mycia zębów. Szczoteczka powinna być miękka, nylonowa. Przed umyciem powinna zostać wyparzona we wrzącej wodzie, a w czasie mycia – płukana w tejże. Podczas mycia należy ułożyć szczoteczkę pod kątem 45 stopni między zębami a dziąsłami, po czym powoli myć przesuwając szczoteczkę poziomo. Do mycia należy używać środków, które nie drażnią, np. sody oczyszczonej (Blend-a-med Baking Soda). Nie powinno się natomiast używać roztworów cytryny czy gliceryny (wysuszają i drażnią śluzówki). 3.dbać o właściwy stan uzębienia (wyleczenie próchnicy). 4.dbać o właściwą higienę protez zębowych (jeżeli są używane). 5.pić 3000 ml płynów na dobę, o ile nie ma przeciwwskazań. 6.w razie bólu przy połykaniu pokarmów można stosować ( o ile nie ma znacznych owrzodzeń ze strony śluzówek): §preparat Tantum Verde (roztwór w aerozolu); §na ok. 15 minut przed jedzeniem wypić drobnymi łykami 2% roztwór dioniny - przed połknięciem dokładnie płucząc nim usta; jak przy myciu zębów. Roztwór ten przygotowujemy wkraplając na szklanki przegotowanej i chłodnej wody 15 kropli 2% roztworu dioniny. §roztwór wody utlenionej (1% H2O2 i H2O w równych proporcjach); §płyn witaminowo-glicerynowy (receptę wyda lekarz); §siemię lniane; §Xylocainę w 2% aerozolu lub w roztworze – 15 ml na dawkę (do 120 ml na dobę); §Tramal w kroplach (zwykle ok. 15 kropli na kwadrans przed posiłkiem); §duże nadzieje wiąże się także z preparatem SALAGEN. Nie wolno natomiast: 1.palić papierosów. 2.pić alkoholu. 3.spożywać pokarmów zbyt zimnych, gorących, słodkich, kwaśnych, twardych, słonych, słodkich, czy w inny sposób podrażniających śluzówki. 4.jeść słodyczy (z uwagi na możliwość próchnicy). 5.płukać jamy ustnej preparatami zawierającymi alkohol (który wysusza śluzówki). W razie braku skuteczności stosowanego zalecanego postępowania należy zmienić dietę na półpłynną i skontaktować się z lekarzem. Konsultacja taka jest niezbędna także w razie pojawienia się na śluzówkach jamy ustnej nadżerek, owrzodzeń czy nalotów. Przestrzeganie powyższych wskazówek zalecane jest szczególnie u chorych leczonych chemicznie: Metotreksatem, 5-Fluorouracylem, Adriamycyną, Bleomycyną, Winblastyną, Aktynomycyną-D. [amazonki.net] . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
ady (offline) |
Post #5 10-04-2012 - 15:51:38 |
|
Dzięki
![]() Ada A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.. Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl] Marcelek |
ady (offline) |
Post #8 13-04-2012 - 23:17:13 |
|
Onk mówił, że miesiączka się zatrzyma. Tymczasem przyszła po pierwszej chemii, po 3-ciej chemii (42 dni) i znów po 14 dniach. Czy takie sensacje to normalna sprawa? Bo wiecie.. wyobraźnia niestety działa
![]() Ada A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.. Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl] Marcelek |
ady (offline) |
Post #10 14-04-2012 - 13:52:44 |
|
No właśnie jestem
![]() ![]() Ada A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.. Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl] Marcelek Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-04-2012 - 13:54:24 przez ady. |
b_angel (offline) |
Post #11 14-04-2012 - 14:33:42 |
radom |
onkowi powiesz
![]() i on zadecyduje co i jak a mówił o zoladexie?, że będzie włączony? ps. każdy organizm reaguje inaczej ja na przykład przestałam miesiączkować po 6 cyklu i miałam przerwą czteromiesięczną w miesiączkowaniu (ino ja niehormonalna - to antyhormonów żadnych nie dostawałam . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
akzseinga74 (offline) |
Post #12 14-04-2012 - 17:03:39 |
|
Braja - u nas na chemii na korytarzu wisi plakat z nazwą leku właśnie na suchość w ustach. Nie pamiętam nazwy, ale mogę w poniedziałek zapisać
|
ady (offline) |
Post #14 15-04-2012 - 14:18:25 |
|
Właśnie zajrzałam, by napisać, ze nabyłam Glosal. I chyba pomaga. Zobaczymy wieczorem, bo wtedy najgorzej. Smaczek chyba jabłkowy..
Anonimowy użytkownik (offline) |
Post #15 21-04-2012 - 16:13:56 |
|
Mam pytanie, ile czasu "leci" Wam chemia? i skąd mam wiedzieć czy jestem hormonozależna czy nie? (pewnie gdzieś na wynikach jest?) sorry za głupie pytania
![]() |
Halinka (offline) |
Post #16 21-04-2012 - 16:17:42 |
|
Tak, powinno być na wynikach Receptory PR (progesteronowe) i ER (estrogenowe) - podane najczęściej w procentach, ale czasem w innych jednostkach lub po prostu plus albo minus (to już bardzo rzadko)
Nie brałam AC, więc na temat czasu spływu chemii się nie wypowiem ![]() |
Post #17 21-04-2012 - 16:20:12 |
|
Halina dziękuje u mnie jest 5% jednego i drugiego
|
Post #19 21-04-2012 - 16:25:22 |
|
no tak
![]() ![]() ![]() |
Halinka (offline) |
Post #20 21-04-2012 - 16:34:30 |
|
Ady, już gdzieś pisałam, że całą chemię miesiączkowałam normalnie, a nawet... regularniej ![]() ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-04-2012 - 16:39:29 przez Halinka. |
amado (offline) |
Post #21 21-04-2012 - 19:21:18 |
|
gdy brałam AC to pielęgniarka powiedziała mi żeby pilnować żeby C leciala powoli wtedy nie ma się silnego wrażenia zatkania zatok, nosa (tych rejonów) i lepiej się człek czuje; u mnie całość wraz z płukaniem trwała około 1,5 - 2 godz. |
Post #22 21-04-2012 - 21:08:20 |
|
pytam bo mi mówili że musi zlecieć w ciągu godziny
|
aga66 (offline) |
Post #24 21-04-2012 - 21:25:16 |
Warszawa |
Julia, to Cię ktoś wkręca, bo mówią, że lepiej jak leci powoli. Ja miałam co prawda trzyskładnikową, ale leciała bite 2 godziny. Miałam kiedyś przypadek, że przetrzymano mnie pod gabinetem chemiczki 6 godzin i dotarłam na oddział chemii przed 15, a oni pracowali do 16, to jedna pielęniarka (szczęśliwa z tego powodu to ona nie była) została ze mną dłużej i nikt niczego nie przyspieszał
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
b_angel (offline) |
Post #27 22-04-2012 - 11:04:15 |
radom |
schemat leczenia AC jest dwuskładnikowy (patrz post 1 ![]() adriamycyna (A) ma kolor jasnoczerwony cyklofosfamid (C) jest przezroczysty a reszta to leki przeciwwymiotne i "płukanie żył" . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-04-2012 - 11:05:01 przez b_angel. |
Mama_Wojtusia (offline) |
Post #28 24-04-2012 - 12:19:13 |
Wrocław |
Duzo pisalyście na temat utraty włosów na głowie. Napiszcie proszę, jak szybko straciłyście brwi i rzęsy?
Mam zaordynowane 4 cykle EC, jestem juz po pierwszym. Zastanawiam się, czy jest szansa, aby brwi i rzęsy się uchowały? Pogodziłam sie już z utratą włosów na głowie, ale bez tych na twarzy będę wyglądać jak ufok ![]() |
dama (offline) |
Post #29 24-04-2012 - 12:28:43 |
|
Też miałam 4 AC (skończyłam 2 tyg. temu), a rzęsy i brwi zostały na miejscu i nigdzie się nie wybierają.
Włosy też nie do końca mi wyszły. ![]() Musiałam obciąć na jeża, bo się kruszyły, ale mam dalej tego samego jeża, tylko trochę się przerzedził, czoło się podwyższyło i nad szyją trochę wypadło. Ale każda z nas jest inna... jednej wypadną, drugiej nie, a trzeciek nie do końca. Czekam teraz na taxol. Może on zrobi porządek z rzęsami i brwiami? ![]() |