Schemat FEC

Wysłane przez Amazonki.net 

karolinak (offline)

Post #1

10-01-2016 - 18:10:44

krakow 

Czesc! Jutro czeka mnie juz drugi wlew FEC. Pierwszy przszedl lepiej niz sie spodziewalam. Najgorszy byl 3-4 dzien. Mialam mdlosci, bol glowy, draznily mnie zapachy i dzwieki, zauwazylam ze znacznie szybciej sie mecze, ale dawalam rade bylam w stanie przygotowac wigilie dla najblizszej rodziny. Po dwoch tyg. zaczely mi wypadac wlosy (ale na to bylam przygotowana).Ja rowniez nie dostalam zadnych zastrzykow do domu. Bralam jedynie SETRONON (przeciwwymiotny) i na bole menstuacyjne paracetamol (konsultowany z onkologiem). Kasiula01Moja pierwsza mysl jak czytalam twoj post to, ze te dolegliwosci sa skutkiem reakcji alerg. co pozniej sie potwierdzilo. Moim zdaniem powinnas jak najszybciej skontaktowac sie ze swoim onkologiem (niekoniecznie lekarzem rodInnym) czy z zespolem, ktory toba sie opiekuje, korzystaj z tego, zwlaszcza ze jak wspominalas wyglada na to, ze masz znacznie lepiej to wszystko zorganizowane w UK niz my tutaj w Polsce.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-01-2016 - 18:15:04 przez karolinak.

Kasiula01 (offline)

Post #2

11-01-2016 - 09:23:15

Luton 

karolinak
Czesc! Jutro czeka mnie juz drugi wlew FEC. Pierwszy przszedl lepiej niz sie spodziewalam. Najgorszy byl 3-4 dzien. Mialam mdlosci, bol glowy, draznily mnie zapachy i dzwieki, zauwazylam ze znacznie szybciej sie mecze, ale dawalam rade bylam w stanie przygotowac wigilie dla najblizszej rodziny. Po dwoch tyg. zaczely mi wypadac wlosy (ale na to bylam przygotowana).Ja rowniez nie dostalam zadnych zastrzykow do domu. Bralam jedynie SETRONON (przeciwwymiotny) i na bole menstuacyjne paracetamol (konsultowany z onkologiem). Kasiula01Moja pierwsza mysl jak czytalam twoj post to, ze te dolegliwosci sa skutkiem reakcji alerg. co pozniej sie potwierdzilo. Moim zdaniem powinnas jak najszybciej skontaktowac sie ze swoim onkologiem (niekoniecznie lekarzem rodInnym) czy z zespolem, ktory toba sie opiekuje, korzystaj z tego, zwlaszcza ze jak wspominalas wyglada na to, ze masz znacznie lepiej to wszystko zorganizowane w UK niz my tutaj w Polsce.

Mam nadzieję że drugi wlew przejdziesz podobnie jak pierwszy!!!!! Trzymam mocno kciuki za to!!! Powodzenia kwiatekróże

karolinak (offline)

Post #3

11-01-2016 - 14:01:13

krakow 

niestety chemie przelozono z powodu zlych badan krwi. Dostalam antybiotyk i mam sie pojawic 18.01 ponownie na badanie krwi.

Kasiula01 (offline)

Post #4

14-01-2016 - 10:48:08

Luton 

karolinak
niestety chemie przelozono z powodu zlych badan krwi. Dostalam antybiotyk i mam sie pojawic 18.01 ponownie na badanie krwi.

Wierzę, że kolejne badania wyjdą pomyślnie dla Ciebie i będziesz mogła wznowić leczenie. Mocno trzymam kciuki!!!!

karolinak (offline)

Post #5

14-01-2016 - 11:17:11

krakow 

Kasiula01

Wierzę, że kolejne badania wyjdą pomyślnie dla Ciebie i będziesz mogła wznowić leczenie. Mocno trzymam kciuki!!!!

hallo! dziekuje za wsparcie! Kasiula01- jak sie czujesz? jak znosisz zastrzyki?

Kasiula01 (offline)

Post #6

14-01-2016 - 12:02:54

Luton 

Karoliak, może będziemy miały drugi wlew w tym samym czasie smiling smiley ja badanie krwi mam na 20-tego a chemię na 21-ego. Słonko, po reakcji alergicznej wszystko wróciło do normy a zastrzyki dzięki Bogu się skończyły - do następnej chemii smiling smiley Wczoraj zaczęły mi wypadać włosy - spodziewałam się tego ale mimo wszystko boli.... No nic, taki czas teraz - potem będzie dobrze!!! Trzymajmy się i nie poddawajmy Wszystkie które teraz walczymy!!!różeokkwiatek

Karmelek (offline)

Post #7

25-02-2016 - 22:03:47

Częstochowa 

Witam .Jestem dzisiaj o pierwszym wlewie FEC. Mój schemat to 3 FEC +_3 taksany. Dużo tego dzisiaj dostałam. Na początek zastrzyk ze sterydów, później kroplówkę z przeciwwymiotnym , trzy kroplówki z chemią, potem znowu przeciwwymiotny i na koniec znowu sterydy. Wszystko poszło w port. Jutro mam jeszcze dostać Neulastę. Na razie czuję się dobrze, tylko trochę osłabienia. Wiem, że kolejne dni mogą być trudniejsze ale trzeba to przejść. Dzięki wam wiem, że to możliwe, dzięki dzielne dziewczyny. Pozdrowionka

alusia (offline)

Post #8

17-05-2016 - 10:18:13

Radomsko 

Hej hej.
Zauważyłam, że schemat chemii ten sam który u mnie zastosowano tylko znak zapytania jeszcze nad herceptyna. 12 marca miałam pierwszy wlew i było całkiem nieźle tylko jestem przeziebiona sad smiley
Widzę,że jesteś z Częstochowy ja własnie do Częstochowy jeżdżę na chemię. Gdzie się leczysz?smiling smiley

Karmelek (offline)

Post #9

17-05-2016 - 19:53:05

Częstochowa 

Hej Alusia uśmiech
Ja leczę się w Małgorzacie,
skończyłam już FEC, było całkiem nieźle, prawie żadnych dolegliwości. Teraz docetaksel, w czwartek przedostatni duży uśmiech
A jutro idę się umówić na operację stres
A Ty do kogo jeździsz?

alusia (offline)

Post #10

17-05-2016 - 21:51:18

Radomsko 

No ja też do Małgorzaty jeżdżę do dr Jasnowskiej smiling smiley ja drugi wlew mam 2 czerwca ogólnie nie było tak strasznie jak sądziłamsmiling smiley A jeśli chodzi o jedzenie to kurde nawet apetyt większy mam grinning smiley

Karmelek (offline)

Post #11

17-05-2016 - 22:52:28

Częstochowa 

Ja też do dr Jasnowskiej, a operacja u jej mężachichot

alusia (offline)

Post #12

17-05-2016 - 22:54:12

Radomsko 

hahaha no mnie też On operował dwa razy i to On mnie zdiagnozował hahahaha super duet z Nich polecam! A dr Jasnowski mega specjalista ależ ten Świat mały grinning smiley

Karmelek (offline)

Post #13

17-05-2016 - 23:07:20

Częstochowa 

Mnie on też diagnozował, wysłał na chemie do żony, i teraz znowu wracam do Niego na operacje. Podobno robi piękne cycusierotfl

alusia (offline)

Post #14

17-05-2016 - 23:09:16

Radomsko 

Ja miałam co prawda oszczędzającą ale kurde z moich maluszków wyciął sporo a wyglądają serio super! u Ciebie mastektomia czy można walczyć o oszczędzającą? Czyli będziesz leżeć na Parkitce smiling smiley

Karmelek (offline)

Post #15

17-05-2016 - 23:12:10

Częstochowa 

Tak, będę na Parkitce, mam mieć mastektomie podskórną z jednoczesną rekonstrukcją.

alusia (offline)

Post #16

17-05-2016 - 23:13:29

Radomsko 

Będziesz zadowolona. Widziałam cycunie po rekonstrukcji od dr Jasnowskiego miód malina ! smiling smiley

Karmelek (offline)

Post #17

17-05-2016 - 23:18:05

Częstochowa 

uśmiech

alusia (offline)

Post #18

22-07-2016 - 12:38:20

Radomsko 

Hallo dziewczynki pytanko mam. Jestem po 4 wlewie FEC 100. Bylam u ginekologa poltora tygodnia temu i stwierdzla ze wszytsko gra moje jajniki maja sie bardzo dobrze usg piersi super. Dzis moje piersi sa napuchniete no bo raczej mi nie rosna grinning smiley pytanie czy to normalne? Drugie pytanie proponowali Wam usuniecie jajnikow i jajowodow profilaktycznie po leczenie raka piersi ? moze jest jakas kobietka po takim zabiegu ? Pozdrawiam smiling smiley

fianiebieska (offline)

Post #19

22-07-2016 - 12:40:00

Warszawa 

Ja jestem po profilaktycznym usunięciu przydatków. Z powodu mutacji BRCA2, ty jesteś mutantką?

fianiebieska opowiada

alusia (offline)

Post #20

22-07-2016 - 12:49:28

Radomsko 

jeszcze nie wiem czekam na wyniki. ale lekarz polecami mi bez wzgledu na wyniki usuniecie jajnikow i jajowodow. mam 27 lat 3 letniego syna i nie bede juz rodzic dzieci jest to swiadoma decyzja. jak sie czujesz po tym zabiegu? jakie leki przyjmujesz?

fianiebieska (offline)

Post #21

22-07-2016 - 12:51:05

Warszawa 

leków żadnych nie wolno, przynajmniej w moim szpitalu nie rekomendują hormonalnej terapii zastępczej, czuję się tak jak przed, z tym że miałam pochemijną menopauzę i nic się na razie nie zmianiło, trochę uderzeń gorąca, zmienne nastroje itd

fianiebieska opowiada

alusia (offline)

Post #22

22-07-2016 - 12:52:03

Radomsko 

zabieg mialas laparoskopowo?

fianiebieska (offline)

Post #23

22-07-2016 - 12:52:52

Warszawa 

Tak, po 10 dniach wróciłam do pracy, jutro mija miesiąc od operacji

fianiebieska opowiada

alusia (offline)

Post #24

22-07-2016 - 12:54:05

Radomsko 

moja ginekolog nastraszyla mnie skutkami ubocznymi a moja onkolog mnie namawia. i ja sama jestem za tym. mialam guza 90% zaleznego od hormonow. nie chce powtorki.

fianiebieska (offline)

Post #25

22-07-2016 - 12:57:09

Warszawa 

wiem, skutki niestety są z czasem poważne, poczytaj o chirurgicznej menopauzie, ale z drugiej strony ja chcę jak najdłużej żyć, a reszta trudno, jakoś przeżyję

fianiebieska opowiada

alusia (offline)

Post #26

22-07-2016 - 12:58:46

Radomsko 

no ja wychodze z tego samego zalozenia. rokowania mam dobre. ale nie chce przez reszte zycia sie martwic czy nie mam czegos znowu. poza tym 5letnia antyhormonalna kuracja jest przerazajaca!

Tomasz. (offline)

Post #27

24-07-2016 - 18:32:59

Pruszków 

To nie miejsce na rozmowy o owariektomii, ale chciałbym podkreślić, że sama owariektomia (czy z histerektomią) NIE zwalnia od brania leków- tamoxyfenu lub jakiegoś inhibitora aromatazy. Natomiast nie stosuje się Zoladexu czy innych analogów GnRH- jest to niecelowe. Ponadto nie stosuje się operacji -jakby nie zwać- okaleczających (nawet jeśli kobieta nie planuje potomstwa) gdy po leczeniu tzw. hormonoterapią chora ma szanse wrócić do naturalnego rytmu hormonalnego. Poprawia to jakość życia i częściowo chroni przed np. osteoporozą. Co innego gdy jest okres około menopauzalny (45 lat lub więcej)- wtedy można te zabiegi rozważać.

agunia76 (offline)

Post #28

19-08-2016 - 18:18:03

Wejherowo 

Witam,
Ja wczoraj dostałam pierwszą chemie ze schematu FEC miałam tylko dwie buteleczki niezdecydowanyjedną ,pierwsza czerwona a drogą wieksza biała .Czy to możliwe ,że dwa leki były w jednej ???muszę podpytać na drugi raz .Dzisiaj od rana nudności ,mdłości oczywiście tabletka atossa .Cały dzień czuję się jakby mnie grypa atakowała .Zaczerwienienie twarzy ,uczucie gorączki ( a nie miałam 36,8)i wgl .....tak dziwnie ,senna ,zmęczona ogólnie bez sił .Ale wiem ,ze będzie ok ,chociaż ponoć każdy wlew jest inny ......pytazobaczymy.Oczywiście niesamowite zmiany smaków ......

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-08-2016 - 18:19:32 przez agunia76.

braja (offline)

Post #29

19-08-2016 - 22:35:52

Nie mam pojecia czy tak mozna, nie pamietam czy cos się zmieniło jak z AT przeszłam na TAC, bo oprócz chemii to mi jeszcze wlewali jakies elektrolity itp. A nie czytałas etykietek agunia? Warto dla własnego bezpieczenstwa

Al_la (offline)

Post #30

19-08-2016 - 23:11:17

k/Warszawy 

Jeśli FEC, to raczej powinny być co najmniej 3 buteleczki, nie wspominając o soli, którą płuczą żyły.
Ja miałam FEC i o ile dobrze pamiętam, to leciały 4.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 291
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024