Schemat FEC
Kamila07 (offline) |
Post #3 24-07-2014 - 02:08:15 |
|
1. Czy ten schemat, ta chemia czerwona jest chemia silna?
Lekarka na pierwszej wizycie powiedziala, po pytaniu mojej mamy, czy dostanie chemie czerwona, ze chemia czerwona jest dla niej za silna, ze dostanie slabsza. A tu sie okazuje, ze wlasnie taka dostala. Skad taka zmiana? 2. Jak ta chemia wplywa na serce? Kardiolog wyrazil zgode na chemie, ale moja mama ogolnie ma slabe cisnienie (90-80/60-50), po pierwsze serii spadlo jej jeszcze bardziej. Oprocz tego kilka lat temu miala zapasc. 3. I jeszcze jedno byc moze glupie pytanie: czy chemia sama w sobie moze zabic? To byla w ogole pierwsza informacja na jaka trafilam kiedy chcialam poczytac o skutecznosci chemioterapii. |
aga66 (offline) |
Post #4 24-07-2014 - 08:32:02 |
Warszawa |
Chemia FEC ma w swoim składzie tzw. chemię czerwoną - epirubicynę. Jest ona tak samo skuteczna jak adriamycyna, tylko mniej kardiotoksyczna. Zabić to może nawet aspiryna, także staraj się nie czytać różnych "strachów". Chemia ma Twojej Mamie pomóc wyzdrowieć i tego się trzymaj, wspierając Mamę
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Magda05 (offline) |
Post #5 11-08-2014 - 17:13:53 |
Rawa Mazowiecka |
Dziś mija 5 dzień po moim pierwszym wlewie FEC i jeszcze nie doszłam do siebie. Pierwszego dnia wymioty, a później byłam tak słaba, że nie miałam siły chodzić. Dziś już jest troszkę lepiej i nawet czuję głód, bo do tej pory nie mogłam patrzeć na jedzenie, bo wszystko mi smierdziało
W planie mam 3xFEC + 3xT. NIe wiem jak zniosę resztę wlewów. Liczę po cichutku że będzie troszkę lepiej. żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma |
aga66 (offline) |
Post #9 12-08-2014 - 11:16:45 |
Warszawa |
Ja też miała taką chemię jak Ty i też się tak świetnie czułam "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Marggan2 (offline) |
Post #11 22-09-2014 - 19:51:18 |
Szwecja |
Witaj Kreft. Jak widzisz kaza z nas znosi chemie w bardzo rozny sposob.
Ja mialam 3xT i 3xFEC. Przy taksanach mialam troche wiecej skutkow ubocznych niz przy FEC. FEC powoduje przede wszystkim wymioty. Ja tego w ogole nie mialam. Moze wynika to z faktu,ze mialam dobre zabezpieczenie, o ktore dziewczyny w Polsce musza czesto prosic. (tak wnioskuje po tym jak czytam wypowiedzi na forum). A gdzie Ty mieszkasz, bo sadzac po nicku to moze gdzies w Skandynawii? Nic sie nie martw i pamietaj, ze wszystko da sie zniesc. W czasie kiedy leci kroplowka staraj sie duzo pic. Ja wypijalam ok 1 litra wody, a w ciagu calego dnia ok 3 litrow. Pozdrawiam cieplutko. |
kreft (offline) |
Post #12 23-09-2014 - 10:14:13 |
|
Witaj Marggan2
Mieszkam w Norge i tutaj jutro mam I chemie.W Polsce proponowali mi AT tutaj trochę inaczej ale podobno ważne Taksany a one tez mam mieć po FEC. Dostałam rp .na Zofran 8mg ,Emend125mg i Dexamethazon mam to wziąć po śniadaniu i potem przyjechać na wlew.Nie wiem czy miałaś podobnie?Strasznie dziękuję za wsparcie i cenne wskazówki.Będę dużo pić |
Al_la (offline) |
Post #16 02-10-2014 - 13:20:26 |
k/Warszawy |
Kup sobie coś na osłonę żołądka - coś co zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych.
Ja tez miałam takie problemy po FEC. Zniknęły, kiedy zaczęłam stosować Ranigast max. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Aneta84 (offline) |
Post #18 12-10-2014 - 20:04:06 |
|
Czesc Dziewczyny. Moj pierwszy post pierwszy wpis, ale wiem ze jestem we wlasciwym miejscu... tu wszystkie walczymy z tym samym. Ja pierwsza chemie mialam w srode i nie bylo az tak ciezko, dobrze tez nie jest tylko teraz pytanie czy z kazda kolejna bedzie coraz ciezej? czy kazda kolejna bedzie rzucala na kolana?
|
Krynia58 (offline) |
Post #19 12-10-2014 - 20:34:40 |
Warszawa |
Anetko, tego jak będzie po kolejnej chemii nie da się przewidzieć. Może być lepiej, może być gorzej.....właśnie taką odpowiedź dostałam od lekarki którą pytałam przed drugim wlewem jak to może być, jak będę się czuć. Miałam inny schemat (AT), z perspektywy ponad dwóch lat od jej zakończenia mogę powiedzieć że nie było tak źle, chociaż zdarzały się różne chwile.
Życzę by to leczenie obeszło się z Tobą jak najłagodniej Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Aneta84 (offline) |
Post #20 12-10-2014 - 22:04:12 |
|
Mam nadzieje ze dam rade... musze funkcjonowac bo synus (9 lat) potrzebuje mamy na "chodzie" :-) tylko ten cholerny strach. U mnie to wszystko dosyc swierze bo diagnoze uslyszalam na koniec lipca, na ten moment jestem juz po operacji i w trakcie chemii.... a to wszystko takie nieznane i straszne.
|
kreft (offline) |
Post #23 14-10-2014 - 10:45:48 |
|
Cześć Dziewczyny! Jutro idę na mój drugi FEC. Wczoraj ogoliłam głowę.Mam łysą pałkę.O rany ale się działo,ale przetrwałam i jestem z siebie dumna.Wiem że to żaden wyczyn, znakomita większość już ma to za sobą,ale cieszę się że jakoś to zniosłam i chciałam się Wam pochwalić.Mam wielką nadzieję ,że kolejne starcie nie będzie już tak mną poniewierało.Trzymajcie kciuki
|
aga66 (offline) |
Post #26 14-10-2014 - 19:00:55 |
Warszawa |
Oj tak, FEC depiluje świetnie
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
aga66 (offline) |
Post #28 15-10-2014 - 11:43:03 |
Warszawa |
Marggan2 świetna uwaga. U mnie też zaczęły odrastać od piszczeli, az miałam takiego "barana"
Anonimowy użytkownik (offline) |
Post #29 30-10-2014 - 08:54:27 |
|
Dzisiaj minął miesiąc od mastektomii.22.10.2014 przyjęłam pierwszą chemioterapię FEC.
Mam przyjąć 6 kursów ......Podczas wlewu dostałam Zofran,Emend i dexametason ale już od 17,30 wymiotowałam non stop do 23,30. Bolała mnie głowa przez 4 dni ,nerki pierwszej doby,jelita i brzuch.Do domu dostałam tylko ten Emend w sumie -3 doby.To za mało było. Mąż poszedł do rodzinnej po Zofran w czopkach i przyjęłam jeden na noc.Popijałam wodę z Gastrolitem .Następnej doby zjadłam krupnik dla niemowląt oraz kaszę kuskus.Chemioterapia była w środę a poczułam się dobrze dopiero w niedzielę.Mam ogromny apetyt! |
Al_la (offline) |
Post #30 30-10-2014 - 11:26:48 |
k/Warszawy |
Haniu też jestem po FEC i czułam się podobnie. Po tygodniu dopiero wracałam do "żywych". Tak widocznie musi być
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |