Xeloda

Wysłane przez Amazonki.net 

Eda (offline)

Post #1

06-09-2011 - 21:09:09

Wawka i ... :P 

Haniu ciesz się...
Ja przeszłam koszmar z dłońmi i stopami... dopiero zmniejszona dawka pomogła... onka nie mogła się nadziwić jakim cudem chodzę...
Oblazłam raz a porządnie ze skóry - miałam stopy jak niemowlak później oczko , zanikły mi linie papilarne... wszystko zapuchnięte czerwone, bolące... brrr aż się nie chce wspominać... noża nie byłam w stanie utrzymać w ręku i ukroić kromki chleba...
Ale skoro do tej pory nic się nie dzieje to już raczej nie powinno uśmiech

... przeżyj życie swoje jak tylko zechcesz ...

akzseinga74 (offline)

Post #2

06-09-2011 - 21:18:04

Haniu, mi problemy z dłońmi zaczęły się po jakimś czasie dopiero

akabere (offline)

Post #3

07-10-2011 - 12:15:15

Warszawa 

Czy można mieć zakrzepicę kończyn dolnych po xelodzie?

aga66 (offline)

Post #4

07-10-2011 - 12:29:44

Warszawa 

Nie znam się na xelodzie, ale po tych wszystkich lekach mogą występować wszelkie skutki uboczne, więc pewnie zakrzepica może też się przyplątac.pociesza A co jest napisane na ulotce?

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska
Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

akabere (offline)

Post #5

07-10-2011 - 14:53:17

Warszawa 

Mogą wystąpić obrzęki,
więc spokojnie czekałam do kolejnej wizyty.

akabere (offline)

Post #6

15-10-2011 - 22:11:52

Warszawa 

W ulotce przeczytałam,że 10/100 pacjentek bioracych xelodę ma zakrzepicę. Na razie jej nie biorę ale tableteczki już czekają.
Na razie zastrzyki w brzuszek sobie serwuję z różnym skutkiem.

Haniap. (offline)

Post #7

16-10-2011 - 00:01:42

Poznań 

Ja biorę Xelodę trzecią turę dwutygodniową i mam bóle nóg i trochę mi puchną kostki. Pani doktor za każdym pobytem w szpitalu sprawdza czy mam obrzęk i mam badaną krew na gęstość, taki odczynnik DD cośtam i jak wyszło, że krew jest za gęsta dostałam zastrzyki w brzuch. Ostatnio badanie wykazało, że krew już robi się coraz lepsza, więc mam skończyć serię i więcej już nie będzie trzeba. Zobaczymy, ale skoro pani doktor sprawdza nogi, to znaczy, że coś w tym jest myśli

"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje"
Ezop

taxotere2 (offline)

Post #8

16-10-2011 - 17:07:45

Witam!
Xeloda, jestem po V kursie. Pojutrze nast. wizyta u onka i następne pudełko mojej "Melody".
Teraz rozumiem dlaczego dr musiał obejrzeć kostki, czy nie mam obrzęków. Zakrzepica już była podejrzewana przy Taxotere (IX wlewów). Robiłam sobie w brzuch 2xdziennie zastrzyki p/zakrzepowe. Było, minęło. Jest dobrze.
Mnie nic nie boli.Współczuję Kochane Dziewczyny zbolałe.
Ale nie ma tak dobrze, bo palce rąk spuchniętę, opuszki pękają (ała!!!!). Stopy też. Buty szersze potrzebne.Chodzę oszczędnie utykając i posykując.

Najważniejsze, że organizm "odpowiada". Czego życzę Wszystkim.

Pozdrawiam

Haniap. (offline)

Post #9

16-10-2011 - 21:04:08

Poznań 

Taxotere jesteś dzielna dziewczyna pociesza Mnie na skórę nie poszło , tylko mam bieganko oczko Sama nie wiem co gorsze, ale ja chociaż mogę chodzić swobodnie ....

Ezop

akabere (offline)

Post #10

31-10-2011 - 15:50:08

Warszawa 

Xelodę mam od lutego.Zakrzepicę od końca września.Podobno Dedeery nawet jak są w normie to nie znaczy,że nie ma zakrzepicy.Ja robiłam usg żył i zmiany są,mimo że po pierwszej serii zastrzyków spadły ponizej normy.Nie chcę straszyć, ale mam leczyć się na to u lekarza rodzinnego.

Haniap. (offline)

Post #11

31-10-2011 - 16:18:47

Poznań 

Ja ciągle mam DDery za wysokie mimo zastrzyków. Czy to znaczy, że mam zrobić badanie żył? Nogi bolą, a w nocy to już spać nie mogę. No i skóra też zaczęła złazić z rąk i stóp wokół palców i to dodatkowo przeszkadza w chodzeniu niezdecydowany

Ezop

akabere (offline)

Post #12

17-11-2011 - 15:55:24

Warszawa 

Wczoraj zabrano mi Xelodę.Co dalej dowiem się za kilka dni.

Lonia (offline)

Post #13

02-02-2012 - 20:04:37

...na skraju Puszczy Noteckiej ;))) 

Dziewczyny , biorę Xelodę od dzisiaj, na razie nie mogę nic powiedzieć na temat działań ubocznych...będę śledziła ten wątek.

adamalika74 (offline)

Post #14

07-08-2012 - 21:30:25

Szczecin 

Skrobnę sobie w tym wątku jak juz jestem na forum. Pierwszą turę Xelody przeszłam "tak sobie" gorączka ponad 38 stopni przez 3 dni ( zbijana pyralginą), bóle w klatce piersiowej oraz dziwne bolesci wszystkich mięśni...
Od czwartku zaczęłam drugą i jakoś idzie bez większych przeszkód. Skutków ubocznych brak. I dobrze. Doczytałam sie o jakiejś zakrzepicy, czy Wszystkie dziewczyny to mają? boje sie tego, czy można temu jakoś zapobiec?

renatarzeplinska (offline)

Post #15

07-08-2012 - 22:22:29

Witaj ,jestem osobą kompetentną ,ponieważ przechodzilam tę podstępna chorobę.Ta choroba spowodowana jest przyjmowaniem chemii/tak mi powiedział chirurg naczyniowy,który rob ił mi USG kończyn dolnych.Wykrywa się ją w prosty sposób zlecając Teżbadanie DD/ D-Dimery we krwi,norma wynosi 500.Za badanie prywatnie płaciłam20 zł. Trzymaj sie i pilnuj się ponieważ tak u nas wygląda leczenie,moja dobra rada pilnowac wynikow swoich badań.Ja tak robię.

renatarzeplinska (offline)

Post #16

07-08-2012 - 22:32:37

OpróczD-Dimerów należy wykonac badania-czas proteinowy,wskażnik proteinowy ,INR/we krwi/

Pyrunia (offline)

Post #17

20-08-2012 - 11:02:37

Stolica Pyrlandii 

Ada, ja biorę Xelodę półtora roku. Na szczęście pomaga.
A skutków ubocznych praktycznie nie odczuwam.
Wszystkie są możliwe, ale każdy organizm jest inny.
Równie dobrze możesz mieć całkowicie nie uciążliwe dolegliwości.
Chodzę do pracy, funkcjonuję całkiem dobrze. Cieszę się życiemchichot
Czego i Tobie życzę uśmiech I polecamtak

Haniap. (offline)

Post #18

20-08-2012 - 19:47:23

Poznań 

Ja miałam systematycznie badaną krew i jak tylko D-dimery wzrastały, dostawałam serię zastrzyków na rozrzedzenie krwi. Robiłam sobie sama w brzuch. Miałam bóle nóg i trochę mi puchły, ale zawsze pani doktor mnie badała i reagowała na jakiekolwiek dolegliwości. Miałam też objaw "dłoń-stopa". Nazywają tak zmiany skórne właśnie na stopach i dłoniach. Mam też resztki zmian na paznokciach, ale już się wszystko goi. Nie biorę Xelody od stycznia.

Ezop

adamalika74 (offline)

Post #19

12-09-2012 - 12:22:26

Szczecin 

No hej Dziewczęta smiling smiley Tak sie cieszyłam ze mi na rękach i nogach nic nie wyskakuje, a tu "masz babo palcek" i wylazło jak na złośc! Rece , choc wcale praktycznie ich nie mocze prócz mycia sie są w opłakanym stanie po III kursach Xelody wygladaja jak u 100 letniej staruszki, całe od srodka czerwone, i jakies takie napuchnięte, skóra cieńka jak pergamin i dosyc twardawa, choc smaruje kremem do rąk co 10-15 minut...
Nogi jeszcze gorzej, tylko patrzec jak mi bedzie skóra złaziła, choć bardzo o nie dbam. To tyle z tych złych wiadomości, ogólnie czuje sie tylko trochę zmęczona , ale wiadomo, praca , dzieci , zakupy... no mam prawo bywac bez sił
Od jutra IV kurs, jestem ciekawa czy mam dobre wyniki, bo jak nie, to mi nie dadza , a wolałabym sie jednak leczyć.
Chciała sie tylko jeszcze dopytać jakie sa objawy płynu w opłucnej, bo mi coś tam jakby w płucu( którego nie mam smiling smiley) rzężi, szeleści jak oddycham, gdyby któraś cos wiedziała na ten temat bede wdzieczna

adamalika74 (offline)

Post #20

17-09-2012 - 10:34:32

Szczecin 

Zrobiłam sobię tę maść , i musze powiedziec ze mi pomaga, choć Xeloda zmniejszona, nie wiem czy to dobrze czy nie, ale ponoć tak trzeba zeby nie przerwac leczenia , biore juz 4 dawkę i jakoś dni lecą , ja chodze do pracy, zakupy , dzieci itd ...

Haniap. (offline)

Post #21

17-09-2012 - 17:38:50

Poznań 

Ada podziwiam Ciebie, praca, dzieciaki, zakupy ... no no. Ja dłonie smarowałam maścią Linomag, tą co się smaruje pupcie niemowlakom. Ona jest bardzo tłusta, więc większą ilość dawałam na noc, a w dzień co jakiś czas balsam do ciała. Zauważyłam w ogóle, że cała skóra stała się bardziej sucha i musiałam smarować balsamem bardzo dokładnie i grubszą warstwę. A jeśli paznokcie zaczną Ci odstawać, psikaj je do środka, pod skórkę wodą utlenioną w sprayu. Można taką kupić w aptece. Ona jest trochę mocniejsza niż ta w małych buteleczkach, którą kupujemy do przecierania kolan dziecięcych oczko A stopy radzę po kąpieli grubo nasmarować Linomagiem i spać w skarpetkach. Ja paznokcie u nóg piłowałam bardzo krótko, a jak zaczęły mi wyrastać na nich zmiany jak grzybica, piłowałam to też. To wszystko powiedziała mi pani doktor dermatolog, do której poszłam po radę.

Ezop

Wioletta (offline)

Post #22

21-09-2012 - 15:39:21

Ciechanów 

Hej Dziewczęta,
Ja też od wczoraj na xelodzie, i masz babo placek od rana przy muszli i bynajmniej nie jestem nad morzembezradny
czy mogę jakos zapobiegać tym objawom na rękach i stopach?

Haniap. (offline)

Post #23

21-09-2012 - 17:50:11

Poznań 

Wioletko niestety zapobiec nie można, to jest działanie uboczne, które mają wszyscy, tylko w różnym stopniu. A na muszlę to może coś przeciw wymiotnego? oczko

Ezop

Wioletta (offline)

Post #24

21-09-2012 - 18:44:27

Ciechanów 

Atossa pomogła, rok w szafce przeleżała.Teraz biegam dla urozmaicenia,dzięki Haniu, buziaczkibuziak

Aganiszka (offline)

Post #25

26-04-2013 - 20:45:54

okolice Środy Śląskiej 

Dzis dostałam xelode z Tyverbem(lapatinib) czy któras brała to razem .pyta

Bajdunia (offline)

Post #26

05-05-2013 - 20:32:49

koło Zielonej Góry 

Witam
nareszcie znalazłam ten wątek. Ja biore to razem od 18 kwietnia. Na razie ze stutków ubocznych mam straszna biegunkę, bóle brzucha i brak apetytu..
Xelode brałam 2 tyg, teraz przerwa. Tyverb 3 tyg. Dalej nic nie wiem.

operacja 26.06.2006.

malibu (offline)

Post #27

29-01-2014 - 16:49:55

Witam,
Ja biore xelode i wlewy bisfosfonianow od listopda 2013. Jestem juz po 4 cyklach xelody i 4 wlewach. Jak dlugo bralyscie xelode i wlewy?
Pozdrawiam,
Krystyna

joasia (offline)

Post #28

30-03-2014 - 13:00:52

Mam pytanko dziewczyny, a propos Xelody.

Dziś dziewiąty dzień ją biorę (pierwszy kurs). Nie mam mdłości ani biegunki, ani żadnych innych objawów skutków ubocznych.
Jednak....
Od przedwczoraj słabnę. Robi mi się ciemno w oczach, nie mam sił.
Dziś juz jest najgorzej.
Nawet leżąc jest mi słabawo, a kiedy wstaję to już w ogóle.
Czy też tak miałyście?
Jak pokonac taką słąbość i jak ja wytrzymać?
Czy zadzwonić do onki jutro?

Czy dziś wieczorem wziąć kolejną dawkę?
Boję się, że po niej to już padnę kompletnie... Dziś, przed wzięciem porannej dawki było jeszcze jako tako, a teraz muszę juz leżeć sad smiley

Nadzieja przychodzi do człowieka wraz z drugim człowiekiem. /Dante Alighieri/

magda2411 (offline)

Post #29

30-03-2014 - 13:17:52

Olsztyn 

Joasiu, nawet dziś zdzwoń do lekarza, a jak się nie uda to podjedź koniecznie na SOR, niech Cię lekarz zbada...
Przytulam, trzymaj się buziak

joasia (offline)

Post #30

30-03-2014 - 14:04:13

Magda dzięki buziak
Z onką mogę dopiero jutro się skontaktować.
Pomyślałam, że zadzwonię do źródła, czyli szpitala, gdzie się leczę. Na dyżurze był urolog... Radził, żeby się nawadniać... eye popping smiley
I że nie sadzi, żeby kolejna dawka zmieniła problem z krwinkami do poziomu krytycznego.
I jutro mam skontaktować się ze swoim lekarzem...

Cóż, muszę tak zrobić i przeczekać do jutra.

Nadzieja przychodzi do człowieka wraz z drugim człowiekiem. /Dante Alighieri/

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 609
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024