Xeloda

Wysłane przez Amazonki.net 

agnieszka30 (offline)

Post #1

27-05-2017 - 20:02:49

Będzin 

Tomasz kwasu jeszcze nie biorę 5 czerwca idę na leczenie kanałowe ząbka, potem ewentualnie wezmę kwasik. Wspomnialam once o schemacie Cmf i pokiwala nosem raczej na nie. Chyba boją sie ze moge sie gorzej po nim poczuć. Ale problem pojawił sie z ewakuacja plynu, chyba pleuredoza albo chemia spowodowalo bardzo newralgiczne cialo, gdzie nie probowal sie nakłuć to jak by mnie prąd kopnął i jakby sciagalo mi cale pluco taki jakby silny bolesny skurcz tego płuca, uniemożliwia to w zupełności ściągnięcie tego plynu. Teraz mam chodzić jeszcze z dwa tygodnie i spróbuje na znieczulenie. A co będzie jak znowu nie uda się.

agnieszka30 (offline)

Post #2

27-05-2017 - 20:10:02

Będzin 

Przypomnialo mi sie ze mam takie witaminy solgar na wlosy i paznokcie tylko czy mogę to brac? Badania kontrolne mam w polowie lipca, ale raczej nie spodziewam się cudu bo woda nadal się zbiera oby tylko tak zostało.

Tomasz. (offline)

Post #3

28-05-2017 - 08:10:29

Pruszków 

Patrzyłem w karcie Xelody czy są jakieś interakcje z innymi lekami/suplementami. Zasadniczo ich nie ma- więc będzie bezpiecznie je brać np. w południe- gdy tabletek Xelody nie zażywasz. Na pewno bym to zastosował w miejsce bioenergoterapii. Przy podstawie płuc, w trakcie wysięków, mogą się tworzyć zgrubienia, zrosty- można bardziej czuć moment przebicia go igłą ale nie do takiego stopnia, aby było przeszycie prądem. Co do CMF- najbardziej z niego jest obciążajacy cyklofosfamid- tym niemniej 5-FU to lek właściwy od Xelody, a metotrexat (szczególnie po podaniu 24 godziny po wlewie 15-30 mg kwasu foliowego) ma działania uboczne niewielkie. Tym niemniej należy się cieszyć tym co jest, zwłaszcza przy dobrej tolerancji aktualnego leku.



____________

Kuba (offline)

Post #4

28-05-2017 - 08:55:02

Gogolin 

Najciekawsze jest to, że folinian wapnia, chroni przed toksycznym działaniem dużych dawek MTX, ale równocześnie przedłuża okres półtrwania aktywnych metabolitów 5-FU w komórkach, przez co nasila jego działanie. Kwas foliowy raczej nie chroni przed MTX, ponieważ MTX blokuje jego przemianę do aktywnie działającego kwasu folinowego. Żeby ominąć ten blok enzymatyczny wywołany przez MTX, podaje się ratunkowo od razu aktywną postać witaminy w postaci soli wapniowej (folinian wapnia). Ale mogę się mylić. Popraw mnie Tomaszu jak mówię coś nie tak...

Tomasz. (offline)

Post #5

28-05-2017 - 10:25:08

Pruszków 

Co do MTX to kwestia zależy od dawki. Jest to ciekawy lek cytostatyczny z uwagi na bardzo dużą, niespotykaną w innych lekach (zwł tej grupy) rozpiętość dawek terapeutycznych. W zastosowaniach pozaonkologicznych zaczyna swoje działanie przy dawce 7,5 mg (do 25 mg), a w onkologii w monoterapii nawet do 14 gramów (!!)- co daje iloraz rzędu 2000 razy- nie znam leku o tak dużej rozpiętości skutecznej dawki. Zatem działania osłonowe muszą być adekwatne do zastosowanej dawki. W dawkach pozaonkologicznych wystarczy podać 15 mg kwasu foliowego w 24 godz. po podaniu leku, przy dużych dawkach w onkologii (zwł. w monoterapii)- po wlewie podaje się niemal od razu po wlewie folinian wapnia właśnie dla ominięcia bloku enzymatycznego. Co do samego folinianu wapniowego to faktycznie nasila on działanie 5-FU (z tego względu np. w raku jelita grubego podaje się oxaliplatynę z 5-FU a dla "wzmocnienia"- właśnie folinian wapnia).
Pytałem ponad 2 lata temu w zakładce CMF czy jest celowa sekwencja podań leków- logiczne byłoby podać kolejno metotrexat, później antidotum - folinian wapnia i następnie 5-FU, którego działanie byłoby synergistycznie nasilone wlewem folinianu. Jedna osoba leczona odpowiedziała, że miała wszystko podawane jednocześnie, zatem bez folinianu. Do tego MTX moze być podawany dokanałowo, co jest rzadkością wsród cytostatyków.



____________

Kuba (offline)

Post #6

28-05-2017 - 10:39:47

Gogolin 

A tak, podaje się dokanałowo MTX w monoterapii np. u chorych na ALL w celu profilaktyki zajęcia opon, natomiast w przypadku stwierdzenia ich zajęcia dokanałowo podaje się MTX, Ara-C (cytarabinę) i deksmetazon. Masakra, najbardziej szkoda chorujących dzieci, bo jednak ALL to nowotwór najczęściej dotykający dzieci (najliczniejszy odsetek wśród nowotworów wieku dziecięcego), ale dorosłych tez nie omija (vide Nergal). Metotreksat to o tyle nietypowy lek, że nie działa bezpośrednio na funkcje życiowe komórki, czyli nie reaguje z DNA/RNA, nie działa bezpośrednio na aparat podziałowy (jak np. taksany czy winorelbina), a jedynie pośrednio powoduje śmierć komórki poprzez zahamowanie produkcji DNA, unieczynniając enzym, który katalizuje reakcję przemiany kwasu foliowego do folinowego. Na tle większości cytostatyków jest to działanie na swój sposób unikalne. Bo np. 5-FU wbudowuje się już w strukturę kwasów nukleinowych, tworząc aktywnie działające fosforany 5-fluorourydyny. W tym sensie aktywne, że kompletnie komórce nieprzydatne. Komórka rozpoznaje ten związek jako naturalny metabolit i wbudowuje go do RNA zamiast fosforanu urydyny.Wracając do metotreksatu, to takie gigantyczne dawki stosuje się np. w terapii mięsaka kościopochodnego.

agnieszka30 (offline)

Post #7

28-05-2017 - 12:38:55

Będzin 

Dziękuję panowie ale chyba muszę się tego nauczyć na pamięć, zeby umieć się wygadać przed onką :-)



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-05-2017 - 12:41:05 przez agnieszka30.

agnieszka30 (offline)

Post #8

01-06-2017 - 21:44:52

Będzin 

Właśnie dziś skończyłam drugi kurs xelody, i pojawią się o to takie skutki, robia się szorstkie zaczerwienione szczególnie od strony kciuka, i skora tak jakby pęka na dloniach, na stopach pięty też zaczynają, nasilone drętwienie w palcach stopy, pozostale po taksanach. Jakies dziwne rany na jezyku i w policzkach. Pękają mi też małe zyłki w dloni na zgieciach, oczywiście pisze cały czas o podeszwie dloni. Włosy nadal wypadają ale jakby mniej niz wcześniej. Ale czuję się dobrze jestem silna duzo chodzę, apetyt mam, plyn niby jest, ale raz się męczę bardziej a raz mniej, nie wiem o czego to zależy, dziś np było prawie ok, i wlecialam na 3 piętro.

Al_la (offline)

Post #9

02-06-2017 - 11:21:48

k/Warszawy 

Te objawy to zespół popularnie zwany ręka-stopa.
Zajrzyj do tego wątku [amazonki.net]
Jest w nim link do artykułu jak sobie radzić z tymi objawami. Dziś wkleiłam drugi link.
Jeśli objawy będą się nasilały poinformuj o nich onkologa. Być może zaistnieje konieczność zmniejszenia dawki leku. Pamiętam, że komuś nawet odstawili lek ze względu na bardzo gwałtowne nasilenie zespołu ręka-stopa.





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Tomasz. (offline)

Post #10

02-06-2017 - 11:30:22

Pruszków 

Prawdopodobnie dostałaś Agnieszko zespół ręka-stopa (Erytrodyzestezja_dłoniowo-podeszwowa) [pl.wikipedia.org]łoniowo-podeszwowa.
Z tego co wyczytałem to pomaga witamina B6 3x2 tabl po 50 mg (bez recepty), dexamethason (na receptę), Celekoksyb (inhibitor COX-2)- Aclexa 100 mx 2x1 (na receptę). Bez tego kosmetyki nawilżające skórę. Najważniejsze jest unikanie zwiększonych nacisków (wykluczenie dźwigania nawet małych zakupów w dłoni- pozostaje np. plecak), buty od wygodnej miękkiej podeszwie, w chwilach wolnych - nogi na pufę czy stołek- nietrzymanie stóp na podłożu, gdy nie jest to niezbędne. Ponadto, w jednym badaniu bez grupy kontrolnej spostrzeżono, że pirydoksyna może zmniejszać zarówno częstość występowania, jak i nasilenie zespołu związanej z ciągłym wlewem 5-FU.[18] (pirydoksyna to B6. ). Na pękające żyłki Venoruton Forte 500 mg 2x1 (bez recepty). Powodzenia.



____________

Tomasz. (offline)

Post #11

02-06-2017 - 11:46:32

Pruszków 

Widzisz Agnieszko, razem z Alą myślimy podobnie- mnie zajęło szukanie na stronach dla lekarzy leków łagodzących ten zespół i byłem drugi smiling smiley Jeśłi wspomniane metody lecznicze i pielęgnacyjne nie pomogą- prawdopodobnie będzie potrzebne zmniejszenie dawki- co przy dobrej tolerancji ze strony innych narządów byłoby niewskazane. Acha, przypomniałem sobie Sudocrem - świetny środek pielęgnacyjny na wszelkiego rodzaju odleżyny (więc tam, gdzie są zwiększone naciski) . Spróbuj.



____________

agnieszka30 (offline)

Post #12

04-06-2017 - 20:59:50

Będzin 

Dziękuję Ala i Tomasz narazie mam przerwę od 2.06 do 8.06. Zastosowalam narazie wit B6 dexametazon i kremik z garnier jest jakby troszkę lepiej. Za to pojawiły mi sie popoludniowe bóle brzucha i biegunki, nie wiem czy to ma związek z xeloda, czy tez inne czorstwo się czai, ale lepiej wypluje to slowo.

Tomasz. (offline)

Post #13

04-06-2017 - 21:16:03

Pruszków 

Biegunki po Xelodzie mogą być. Ulotki go podają na czele objawów niepożądanych.



____________

yecur (offline)

Post #14

11-06-2017 - 11:22:38

 

Lekarz zabronil mojej mamie spozywania nabialu i picia mleka krowiego przy Xelodzie.Chcialabym wiec spytac czy ktos wie czy moze pic mleko migdalowe?



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-06-2017 - 11:23:12 przez yecur.

Tomasz. (offline)

Post #15

11-06-2017 - 14:19:17

Pruszków 

W karcie leku nic nie ma o przeciwwskazaniach do spożywania nabiału, z powodu możliwych po Xelodzie biegunek może być celowe ograniczenie spożycia mleka.



____________

yecur (offline)

Post #16

12-06-2017 - 11:51:43

 

Dzieki za infosmiling smiley

agnieszka30 (offline)

Post #17

14-07-2017 - 12:26:03

Będzin 

4 dawka xelody zakończona, w jednym dniu zmniejszyłam dawkę o jedna tabletkę wieczorem ze wzgledu na dolegliwosci, ale następne juz kontynuowalam w calosci. Boję sie szybkiej lekoopornosci. Skutki uboczne to pęcherza na stopach pdciski na palcach i cos na paznokciach się dzieje są bolesne jakby chcialy odpaść, jednym słowem moje stopy wygladaja jak bym przeszla kawal drogi na boso i jakby cos ciezkiego nazdeplo na nie, dłonie znacznie lepiej, tylko się łuszcza w okolicy kciuka. Oprócz tego czuję się świetnie. Oczywiście raz w miesiącu ściągnięcie płynu z opłucnej.

dziubas (offline)

Post #18

14-07-2017 - 13:09:11

Gdańsk 

Agnieszko! serce gratuluję! brawoi trzymam kciuki nadal!!! okbuziak





rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Tomasz. (offline)

Post #19

14-07-2017 - 19:59:45

Pruszków 

Agnieszko, widzimy i podziwiamy Twoją determinację w walce z chorobą. Miejmy nadzieję, że te 7 dni przerwy pozwoli podreperować stan stóp. Trudno doradzić coś więcej, bierzesz pełne dawki Xelody, takie objawy niepożądane niestety są notowane. Poszperaj na temat kosmetyków do pielęgnacji zespołu ręka-stopa.
Czy płyn z punkcji jest krwisto podbarwiony i pienisty? Jak kaszel?? Może by dodać któryś z taksanów i zmniejszyć dawkę Xelody? W karcie obu leków są adnotacje o dobrej "współpracy" leków z tych grup. Może spytać o to onkologa-chemioterapeuty?
Trzymamy kciuki za powodzenie w leczeniu.



____________

agnieszka30 (offline)

Post #20

15-07-2017 - 09:40:00

Będzin 

Tomasz płyn jest jasno przejrzysty żółty, kaszlu nie mam. Nie wiem czy to dobrze czy źle?

Tomasz. (offline)

Post #21

15-07-2017 - 16:28:09

Pruszków 

Taki płyn oznacza, że nie ma podkrwawiania i naciekania naczyń krwionośnych i zmian w pęcherzykach płucnych. Wiec objaw że się tak wyrażę dobry rokowniczo.



____________

agnieszka30 (offline)

Post #22

15-09-2017 - 20:54:48

Będzin 

Witajcie dziewczyny ja juz biorę 6kurs xelody, i sytuacja wyglada następująco. Czuję sie swietnie prawie jak zdrowa, potrafię juz biegać, nawet troszkę potańczyć i ogólnie mam energię. Skutków ubocznych jako takich nie mam, oprocz nie zaladnych stopek. Apetyt jest, troszkę przytylam a wynikii krwi w normie, markery spadly ze 112na 50 także chyba coś tam pomoglo. Jeśli chodzi o płyn to jest go znacznie mniej o dluzej sie zbiera. I oby jak najdłużej tak zostało.

blankaIn (offline)

Post #23

15-09-2017 - 21:38:32

Warszawa 

Agnieszka, brawo TYsmiling smiley Już dawno czytałam, że Madame Xeloda czyni cudasmiling smiley Dawki można modyfikować, przerwać i potem znów wrócić. Dalej, badania wykazały, że pacjenci którzy doświadczyli zespołu ręka - stopa (HFS), mieli dłuższy czas przeżycia całkowitego niz pacjenci u których ten zespół nie wystapił. [www.ema.europa.eu]



Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%.
Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018wnerwiony, kontynuacja Letrozole i Zometa.

fianiebieska (offline)

Post #24

16-09-2017 - 11:49:59

Warszawa 

Wow, to dobre wieści Aguś serce



fianiebieska opowiada

Tomasz. (offline)

Post #25

16-09-2017 - 11:54:28

Pruszków 

Agnieszka się nauczyła wywodów moich i Kubyuśmiech- błysnęła przed onkolożką i mamy takie efekty leczenia brawo



____________

agnieszka30 (offline)

Post #26

21-11-2017 - 19:50:11

Będzin 

Zaczynam 8 kurs, i po kontrolnych Tk płuc i markery, nadal stabilizacja, ba nawet nieco lepiej z plynem, już nie zbiera się go tyle, ostatnio sciagany ponad miesiąc temu,także nie jest zle. Wyniki krwi ok. Zespół reka stopa ppanowany, choć nie za ładnie, ale da się żyć

blankaIn (offline)

Post #27

21-11-2017 - 20:27:19

Warszawa 

No rewelacja! Masz zaplanowaną ilość podań Xeolody, czy zamierzają na coś zmienić?



Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%.
Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018wnerwiony, kontynuacja Letrozole i Zometa.

Tomasz. (offline)

Post #28

21-11-2017 - 21:05:34

Pruszków 

Tu widać dylematy co do cyklicznych planów w zakresie zmiany leków. Reakcja na leczenie jest nadspodziewanie dobra- na dodatek obiektywna- są wyniki badań obrazowych. I pytanie- przerywać celowo bo trzeba zmienić lek na inny i wdrożyć np. paclitaxel?? I to w kwestii nie tylko niewiadomej odnośnie wyników leczenia ale też co niemniej ważne- skutków ubocznych. A Agnieszka bierze pełne dawki- więc to nie dawka zredukowana przyczynia się do b.dobrej tolerancji na leczenie. Chyba nie ma takiego mądrego, który by rozstrzygnął celowość takiej a nie innej opcji terapeutycznej i to udowodnił.



____________

agnieszka30 (offline)

Post #29

22-11-2017 - 06:28:04

Będzin 

Myślę że jak się pogorszy to wtedy zmienią. Narazie nie ma takiej potrzeby. Paklitaxel juz nie będzie taki pobłazliwy dla mojego samopoczucia.

Tomasz. (offline)

Post #30

08-12-2017 - 08:46:30

Pruszków 

W kwestii dylematów poruszanych tu ostatnio- wypowiedź naszego Eksperta [amazonki.net]
Ja bym jednak tzw. hormonoterapię zastosował- jesli jest potwierdzona obecność receptora ER.



____________
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 377
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022