Xeloda

Wysłane przez Amazonki.net 

Tomasz. (offline)

Post #1

23-10-2018 - 21:36:16

Pruszków 

Xeloda czy Capecytabine to identycznie to samo- tak samo jak Laremid i Stoperan.
Jeśłi Stoperan/Laremid nie pomaga w dawce 2-3 tabl/dz można spróbować z blokerami pompy protonowej np. pantoprazol, omeprazol czy esomeprazol. Jeśłi nie mija po tym- prawdopodobnie będzie potrzebna redukcja dawki.



____________

Lola24 (offline)

Post #2

24-10-2018 - 10:30:01

 

Przepraszam panie Tomaszu, moj błąd z tego wszystkiego złe napisałam złe ja biorę Xelodę 3x2 dziennie przez 14 dni i Tyverb cały czas smiling smiley. Nie znam się nie mam pojęcia ale Zastanawiam się czy te już trzydniowe biegunki rano i wieczorem to nie jest podrażnienie śluzówki jelit i dlatego stoperan nie działa?? Pozdrawiam

Lola24 (offline)

Post #3

24-10-2018 - 11:27:33

 

Braja a dlaczego dodajesz do ryżu przecier pomidorowy ?

Załamka (offline)

Post #4

24-10-2018 - 12:29:22

Kraków 

Cytuj
Lola24
Braja a dlaczego dodajesz do ryżu przecier pomidorowy ?

Może dlatego że zawiera potas? Aczkolwiek on na samo wstrzymanie biegunki pozytywnego wpływu nie ma

Lola24 (offline)

Post #5

24-10-2018 - 16:39:51

 

Braja a dlaczego dodajesz do ryżu przecier pomidorowy ?

Może dlatego że zawiera potas? Aczkolwiek on na samo wstrzymanie biegunki pozytywnego wpływu nie ma[/quote]


Dziękuje za odpowiedz Braja może i ja spróbuje z tym przecierem pomidorowym smiling smiley pozdrawiam serdecznie i dziękuje Wszystkim buzki



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-10-2018 - 16:41:02 przez Lola24.

Lola24 (offline)

Post #6

24-10-2018 - 16:49:42

 

Przepraszam jeszcze chciałam zapytać może trochę nie na temat ale ..... czy mieliście kiedyś przetaczaną krew.... ile czasu trzeba spędzić w szpitalu jezeli nie będzie żadnych komplikacji ... koleżanka mi mówiła ze ona spędziła jedna dobę a inna aż trzy doby a wszystko przebiegało bez zarzutów smiling smiley dziękuje

braja (offline)

Post #7

24-10-2018 - 19:14:59

 

Cytuj
Załamka
Braja a dlaczego dodajesz do ryżu przecier pomidorowy ?

Może dlatego że zawiera potas? Aczkolwiek on na samo wstrzymanie biegunki pozytywnego wpływu nie ma

Bingo Załamko! Biegunka wypłukuje elektrolity, ale sól zawiera sód bez potasu, więc samo zastosowanie soli nie rozwiązuje problemu zaburzeń elektrolitowych. Oczywiście można kupić elektrolity w torebce (co również zrobiłyśmy), tych się jednak raczej nie da dodać do jedzenia. Kleik ryżowy z solą ratował mnie kiedyś przy dezynterii, więc wiem że jest dość skuteczny, a pomidory mają dużo potasu. Na razie jest spokój duży uśmiech Za to neuropatia się pogłębia i znowu mama przebąkuje, że już nie chce chemii...

Co do przetaczania krwi to nie wiem osobiście, w szpitalu z mamą była taka pani co dostała krew dzień przed wypisem



Tomasz. (offline)

Post #8

24-10-2018 - 22:14:44

Pruszków 

Cytuj
Lola24
Przepraszam jeszcze chciałam zapytać może trochę nie na temat ale ..... czy mieliście kiedyś przetaczaną krew.... ile czasu trzeba spędzić w szpitalu jezeli nie będzie żadnych komplikacji
Nie da się tego przewidzieć. Najważniejszą kwestią jest przyczyna niedoborów z powodu której transfuzja została zlecona.



____________

Lola24 (offline)

Post #9

26-10-2018 - 19:01:57

 

Cytuj
Tomasz.
Przepraszam jeszcze chciałam zapytać może trochę nie na temat ale ..... czy mieliście kiedyś przetaczaną krew.... ile czasu trzeba spędzić w szpitalu jezeli nie będzie żadnych komplikacji Nie da się tego przewidzieć. Najważniejszą kwestią jest przyczyna niedoborów z powodu której transfuzja została zlecona.



Kiedyś pani dr mówiła mi ze jak moja hemoglobina spadnie na 8,00 to będzie musiała wyslac mnie na przetaczanie krwii. 4 woreczki krwi i 2 woreczki osocza
Jak długo wtedy przebywa się w szpitalu na oddziale ? Czy da się to przewidzieć jezeli wszystko z przetaczaniem w jak najlepszym porządku smiling smiley ?

Pyt.nr 2.

Co zrobić jezeli białe krwinki WBC spadną do 3,00 ? Pani dr nie dała mi żadnych tabletek ani zastrzyków ? Co mogę zrobić żeby szybko podbić WBC w morfologii ?

Dziękuje

Tomasz. (offline)

Post #10

26-10-2018 - 19:59:01

Pruszków 

Sama transfuzja nie trwa długo. Potrzebna może być obserwacja na ile transfuzja ta pomogła. Wymaga to kilku godzin odczekania.
Nie znam sposobów na podniesienie WBC, które skutkowałoby ze skutecznością zblizoną do 100%- oprócz podania filgrastymu.

Zastanawiam się tylko nad Twoim schematem leczenia. Nie mam informacji- czy choroba Twoja jest rozsiana (są odległe jej lokalizacje)?? Xeloda + Tyverb są schematami zasadniczo dla takich przypadków. Jeśli tak- to są na Forum chore, które mają chemioterapię w dawkach metronomicznych (permanentną) składającą się z 3 leków (np. Endoxan, Navelbine, Xeloda)- w takiej konfiguracji leczenia wystarczają niższe dawki pojedynczych leków (m.in. Xeloda ograniczona do 1500 mg/doba)- może spróbować takiego leczenia- łacznie z Tyverbem?



____________

braja (offline)

Post #11

26-10-2018 - 21:38:51

 

No i teraz mama ma dla odmiany zaparcie... bezradny I prawie nie ma apetytu. Boję się, że jak jej dam siemienia lnianego (na mnie zawsze działa) to znowu dostanie biegunki. W ogóle to w ciągu tego tygodnia od chemii schudła 3kg, wygląda marnie i zaczynam się martwić czy może nie lepiej, żeby to leczenie przerwała załamka



Hanka 73 (offline)

Post #12

27-10-2018 - 08:30:58

Bydgoszcz  

Braja to może czopki glicerynowe w takim razie by pomogły, jak nie chcesz ryzykować z siemieniem. Mi zawsze pomagają.

Tomasz. (offline)

Post #13

27-10-2018 - 09:44:49

Pruszków 

Prawdopodobnie nie ma zaparcia, tylko w jelitach po biegunce nie ma treści pokarmowej. W razie czego proponuję metoclopramid. Czopki pomóc mogą ale tylko w razie przyblokowania esicy. Wyżej- nie pomogą.



____________

Lola24 (offline)

Post #14

27-10-2018 - 17:52:15

 

Cytuj
braja
No i teraz mama ma dla odmiany zaparcie... bezradny I prawie nie ma apetytu. Boję się, że jak jej dam siemienia lnianego (na mnie zawsze działa) to znowu dostanie biegunki. W ogóle to w ciągu tego tygodnia od chemii schudła 3kg, wygląda marnie i zaczynam się martwić czy może nie lepiej, żeby to leczenie przerwała załamka

Teraz mi przyszło do głowy ze moja znajoma po stoperanie tez miała zaparcia ... wzięła stoperan czy loperamid 4 tabletki w sumie jednego dnia i przez kolejne 5 dni nie mogła się wypróżnić ... pomogła jej zblendowane kiwi z pietruszką cytryną łyżeczką miodu i to wszystko zblendowala na papkę i dodała trochę wody przegotowanej smiling smiley



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-10-2018 - 17:53:17 przez Lola24.

braja (offline)

Post #15

23-11-2018 - 04:06:14

 

Mama dostała neutropenii, nie wiem czy dokończy tą xelodę. Dopiero po prywatnej wizycie u szefa oddziału jutro pójdzie do szpitala, bo tak to nie było z kim rozmawiać, odsyłali ją do rodzinnego (a lekarka rodzinna powiediałą, że się nie zna) albo na SOR (a to szpital ogólny więc mama się bała, że się czymś zarazi). Ja jej przez telefon kazałam odstawić na razie xelodę. Jakieś sterydy będą jej dawać i coś jeszcze. Czy to na pewno jest sens dokańczać te dwa tygodnie skoro wyniki takie fatalne? (płytki 46 tys, neutrocyty 0,5 )



Tomasz. (offline)

Post #16

23-11-2018 - 07:15:03

Pruszków 

Neutrocyty 0,5 to w zasadzie na pograniczu gorączki neutropenicznej- a ta w wielu wypadkach prowadzi do sepsy. Trzeba wkroczyć z filgrastymem i -na czas wzrostu ich do poziomu 1,5- albo ograniczyć, albo odstawić cytostatyki. Leczenie nie może być gorsze niż sama choroba.



____________

braja (offline)

Post #17

24-11-2018 - 00:09:01

 

No właśnie, dlatego jej kazałam natychmiast odstawić lek. Dziś ten szef oddziału skierował ją do przychodni chemioterapii dziennej, dostała receptę na 5 czy 6 zastrzyków Zarzio, do tego jakiś steryd (nazwa mi uleciała) i antybiotyk- ten to nie rozumiem po co, bo infekcji raczej nie miała. A lekarz nie odpuszcza i chce tą xelodę dalej podać jak się wyniki poprawią. Nie wiem czy to dobry pomysł bezradny



Tomasz. (offline)

Post #18

24-11-2018 - 09:33:52

Pruszków 

Xeloda szpiku aż tak bardzo nie tłumi (jak np. czyni to karboplatyna czy niestosowana tu dakarbazyna). Antybiotyki podaje się prewencyjnie- aby nie dopuścić do sepsy (duże ryzyko). Co do celowości dalszego leczenia Xelodą- kluczowa jest sprawa wcześniejszej reakcji zmian na leczenie (remisja). Jeśłi remisja była- są wskazania do kontynuacji leczenia za jakiś czas. W drugiej bezpieczeństwa leczenia- reakcja na leczenie Zarzio. Bez reakcji na leczenie- nie wolno podawać leczenia onkologicznego.



____________

braja (offline)

Post #19

28-11-2018 - 15:21:40

 

Reakcja wystąpila- leukocyty poszybowały to 46, neutrocyty 85, tylko płytki wciąż poniżej normy- 101, choć dużo lepiej. Lekarka nalega na dokończenie xelody (zostało 11 dni) i każe dalej brac enkorton 20mg, co drugi dzień. Skąd wiadomo, że te płytki znowu nie pójda w dół? Bo leukocyty chyba dadzą rade przy tym poziomie?



Tomasz. (offline)

Post #20

28-11-2018 - 16:03:18

Pruszków 

Sterydy (Encorton) podaje się czasem tam, gdzie nie ma żadnej, dostępnej na horyzoncie metody leczenia. Na zasadzie- nie zaszkodzi, a pozwoli opanować sytuację. Stąd z resztą powiedzenie- że kortykosterydy to nawet umarłego postawią do pionu. Są one przydatne dla stanów niszczenia płytek przez przeciwciała. W leczeniu onkologicznym tych przeciwciał praktycznie nie ma- leki cytostatyczne działają immunosupresyjne. I warto zwrócić uwagę, że istotne problemy zaczynają się na poziomie poniżej 40 tys płytek, a groźne są poniżej 15 tys/ml.
Dokończenie Xelody 11 dni. A co dalej? Jaki plan leczenia??



____________

braja (offline)

Post #21

28-11-2018 - 16:22:33

 

Dzięki Tomaszu!

Nie wiem czy jest jakiś plan. 10-go grudnia mama ma mieć tomografię i jeśli dobrze zrozumiała to jeśli będzie stabilizacja lub regresja, to na razie żadnego leczenia nie będzie.







Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-11-2018 - 16:23:14 przez braja.

Tomasz. (offline)

Post #22

28-11-2018 - 20:02:55

Pruszków 

Czyli- plan bez planu.
Swoją drogą odchodzi się stopniowo od Xelody 2x2000 mg w schemacie 14+7. Stosuje się leczenie permanentne dawkami 2x1000 a nawet 1x1500. Coby nie patrzeć- plany należy omawiać z lekarzem prowadzącym. My tu- nie lekarze.



____________

Chemiczka (offline)

Post #23

03-12-2018 - 14:24:51

Ostrowiec Św. 

Witam! Moja psychika powoli siada.Jestem her dodatnia.Czerwona chemia nie przyniosła rezultatow a wręcz przeciwnie pojawiły się guzy w wątrobie.Dostałam herceptynę,perjetę i docetaxel.Tyle dobrego o słynnej herceptynie słyszałam,że cieszyłam się że będzie wreszcie dobrze.Po czwartym wlewie zmiany w piersi i w wątrobie prawie o połowę mniejsze.Onkolog już zastanawiała się żeby odstawić niebawem chemię i zostawić samą immunoterapię.Ale zanim to zrobiła zleciła mi TK.No i zonk,po szóstym wlewie okazał się progres w piersi i watrobie.Dobiło mnie to na maksa.Dostałam Xelodę i Tyverb.Cały czas mam biegunki podczas ich brania ok 3-4 dziennie i brak apetytu.Czy przez te biegunki mogą się te leki żle wchłaniać? Wizyta u lekarza za tydzień,moja onko zasugerowała mi zmniejszenie dawki Xelody.Biorę teraz dwa razy dziennie po 3 tabletki 500 przy wzroście 158cm i wadze w tej chwili 61 kg.

dziubas (offline)

Post #24

03-12-2018 - 14:29:16

Gdańsk 

Tomku! HELP!!! Potrzebna Twoja pomoc!!! Zjadaj szybko obiadak i bierz sie do pisania! jepaliprosiforumowiczduży uśmiech





rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Tomasz. (offline)

Post #25

03-12-2018 - 15:49:07

Pruszków 

Przy podanym wzroscie 158 i wadze 61 jest 1,64 m2 p.c. . Przy max dawce 1250 mg/m2 pc daje to 2050 mg/ 2x dobę (przy schemacie 14+7- czyli praktycznie 8 tabl/dz).
Więc dawka jest nie za duża- tym niemniej zaburzenia typu biegunki i zespół ręka-stopa w takich dawkach występują.
Ja bym zastosował leczenie metronomiczne Endoxan+Navelbine+Xeloda z Tyverbem. Dawki leków w takim leczeniu dobiera dobry specjalista.



____________

Chemiczka (offline)

Post #26

03-12-2018 - 18:13:39

Ostrowiec Św. 

Panie Tomaszu! Endoxan 1000mg brałam juz w cyklu czerwonej z Doxorubicin ebewe.Miałam trzy takie cykle na poczatku leczenia i nie pomogły wcale. Ale czy te kilka biegunek dziennie może dyskwalifikować mnie z leczenia tym schematem?Onkolog telefonicznie stwierdziła,że przy biegunkach mozna dawke Xelody zmniejszyc,ale Tyverbu nie bo to on jest głównie leczący w tym zestawie.

Tomasz. (offline)

Post #27

03-12-2018 - 21:36:57

Pruszków 

Nie jest powiedziane, że cyklofosfamid dodany do Navelbine i Xelodą będzie nieskuteczny jak w zestawie z doxorubicyną. Ale są i inni przedstawiciele "niespecyficzni" (tu: karboplatyna i cisplatyna).
Nie sposób określić roli Tyverbu do Xelody. Oba leki są ważne. Wynika to z prostego faktu- że choć rak został uznany za raka HER2 dodatniego- to nie wszystkie komórki mają nadekspresję. Na te komórki działa cytostatyk (który z resztą "pomaga" lekowi celowanemu w pokonywaniu komórek z nadekspresją).



____________

braja (offline)

Post #28

20-12-2018 - 00:14:18

 

To jeszcze nieoficjalne, ale lekarka mojej mamy zerknęła w komputer i wyniki tomografii mówią że jest stabilizacja! meloman Na razie zatem odstawiają mamie leczenie i będą obserwować. Oby jak najdłużej!



Krynia58 (offline)

Post #29

20-12-2018 - 21:23:42

Warszawa 

Cytuj
braja
.....jest stabilizacja! meloman Na razie zatem odstawiają mamie leczenie i będą obserwować. Oby jak najdłużej!

Cieszę się uśmiech Niech trwa ta stabilizacja! serce







Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Lola24 (offline)

Post #30

29-12-2018 - 20:50:45

 

Kochani potrzebuje Waszej pomocy

Skóra na dłoniach i piętach pęka i robi się jak łuska nawet nie widać lini papilarnych ....
przy płytce paznokcia po bokach pęczniejee skóra i pęka tworząc takie bąble skórne jak by wyrastała tkanka
Bardzo jest to bolesne bo tworzy się na palcach nóg i rąk bardzo licznie ... w pierwszej chwili myślałam ze to grzybica ale to chyba nie możliwe bo mam to na palcach od mniej niż tygodnia poprze się i jest wyciek .... nie wiem co robić biorę Tyverb i Xelode a moja onkol powiedziała natłuszczać ... nie bardzo to pomaga
Pomóżcie proszę co stosować dodam ze skóra na piętach bardzo swędzi i na dłoniach tez a palce popychały jak serdelki
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 508
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022